Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Η τουρκική παγίδα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

 

Γιώργος Χ. Παπασίμος
Δικηγόρος | Φιλοτίου 2-4 | 210 8237 140 

Είναι τόσο ξεκάθαρη πλέον η στόχευση της Άγκυρας στο Αιγαίο, μετά και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου με τις οποίες για μια ακόμα φορά αμφισβητείται από την Τουρκία η κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, που συνδέεται με την υποτιθέμενη απαγόρευση της στρατιωτικοποίησης τους, βάσει των συνθηκών Λωζάννης και Παρισίου, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Αυτό ισχύει και για την εσωτερική πέμπτη φάλαγγα, που ομιλεί περί συνεργασίας και διαλόγου, κάτι που οδηγεί μαθηματικά λόγω του διατυπωμένου τουρκικού αναθεωρητισμού μέσω της καταστρατήγησης κάθε στοιχειώδους κανόνα διεθνούς δικαίου στην υποταγή και στη φιλανδοποίηση.

Απέναντι σε αυτήν την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, που θρασύτατα θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών μετά από έναν αιώνα, οι συνήθεις απλές απαντήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών δεν φτάνουν. Απαιτείται άμεσα η συστηματική και δυναμική έκθεση του παράνομου και επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού σε όλα τα διεθνή φόρα πριν η τουρκική θρασύτητα αποκτήσει διεθνές ακροατήριο. Οι συνήθεις ανεκτικές και άχρωμες ελληνικές αντιδράσεις που οφείλονται και στο διαχρονικά διαμορφωθέν φοβικό σύνδρομο των ελίτ των Αθηνών αποτελούν, αν συνεχιστούν, θανάσιμη παγίδα για τα ελληνικά συμφέροντα.

Με βάση την ιστορική και νομική επισκόπηση στο θέμα αυτό, διαπιστώνεται, ότι στη μεν συνθήκη της Λωζάνης του 1923 για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία ουδεμία πρόβλεψη για καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης υπάρχει, απλώς η Ελλάδα για να συμβάλλει στην ειρήνη, ανελάμβανε ορισμένους περιορισμούς. Ως προς τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, η προβλεπόμενη τότε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών καταργήθηκε με τη Σύμβαση του Μοντρέ το 1936, η, δε, Τουρκία με επιστολή του τότε πρέσβη της στην Αθήνα, αναγνώριζε το δικαίωμα στην Ελλάδα να προχωρήσει σε στρατιωτικοποίησή τους.

Περαιτέρω, η προβλεπόμενη αποστρατιωτικοποίηση της Δωδεκανήσου στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων επιβλήθηκε λόγω των τότε ιστορικών συνθηκών, που μεταβλήθηκαν πολύ γρήγορα από την εν συνεχεία δημιουργία των στρατιωτικών συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ειδικά, μάλιστα, για τα Δωδεκάνησα, η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη αυτή, αφού ως ουδέτερος επιτήδειος ήταν ουσιαστικός σύμμαχος του Χίτλερ και του Μουσολίνι καθ’ όλη τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για τούτο δεν έχει την παραμικρή νομική δυνατότητα να θέτει αυτό το ζήτημα.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω, οι οποιοδήποτε περιορισμοί έχουν αρθεί, λόγω της συνεχούς επιθετικής και αναθεωρητικής δια της βίας πολιτικής της Τουρκίας, η οποία το 1974 κατέβαλε παρανόμως μεγάλο τμήμα της Κύπρου και το κατέχει ως σήμερα και παραβιάζει συνεχώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο με οπλισμένα στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Επί δεκαετίες έχει δημιουργήσει και συντηρεί την τέταρτη στρατιά του Αιγαίου με χιλιάδες αποβατικά σκάφη, με μοναδικό στόχο την κατάληψη νησιών και έχει νομοθετήσει παρανόμως το casus belli κατά της Ελλάδος, σε περίπτωση που αυτή ασκήσει το νόμιμο διεθνές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο.

Πρόκειται συνεπώς για τη μέγιστη τουρκική θρασύτητα να θέτει θέματα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, με το επιχείρημα ότι δήθεν αποτελούν κίνδυνο για την άμυνα της Τουρκίας (!), όταν μάλιστα με το δόγμα της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» επιδιώκει ξεκάθαρα την υφαρπαγή τεραστίων θαλάσσιων εκτάσεων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απειλώντας άμεσα την ασφάλεια των πληθυσμών των ελληνικών νησιών και της ελληνικής κυριαρχίας. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερη εφαρμογή του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας σε κάθε χώρα που απειλείται, όπως εν προκειμένω η Ελλάδα.

Ο στόχος των νεο-οθωμανών είναι ξεκάθαρος. Τυχόν μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θα τα μετέτρεπε σε εύκολη λεία της τουρκικής βουλιμίας. Το παράδειγμα της Κύπρου είναι πικρό και εξόχως διδακτικό. Η άφρων τριανδρία της στρατιωτικής Χούντας (Παπαδόπουλος, Μακαρέζος, Παττακός) κατ’ απαίτηση της Τουρκίας με την βοήθεια των Αμερικανών (Σάιρους Βανς) το 1968 προχώρησαν στο εθνικό έγκλημα της απόσυρσης της μεραρχίας που είχε στείλει στο νησί η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 1964, αφήνοντας έτσι γυμνή στρατιωτικά τη Μεγαλόνησο. Ενόψει αυτής της μεθοδευμένης τουρκικής στρατηγικής, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον Ελληνισμό, αφού στο θέμα αυτό η τουρκική αντιπολίτευση υπερκεράζει τον Ερντογάν, που τον κατηγορεί για ενδοτισμό (!), αβλεψίες και χαλαρή αντιμετώπιση, θα πρέπει να διαγραφούν από το ελληνικό λεξιλόγιο.

Η χώρα μας οφείλει πριν να είναι αργά, παράλληλα με την επιθετική διπλωματική διαπόμπευση του τουρκικού παραλογισμού, να προχωρήσει στην σοβαρή ενίσχυση των ελληνικών νησιών με σύγχρονα και έξυπνα πυραυλικά συστήματα, έτσι ώστε να μετατραπεί το αρχιπέλαγος του Αιγαίου σε μεγάλη αποτρεπτική ομπρέλα και χώρος αντιπρόσβασης απέναντι στην αποβατική τουρκική στρατιά του Αιγαίου. Μάλιστα, αυτές οι τουρκικές προκλήσεις ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, ακυρώνουν εν τοις πράγμασι τις προτάσεις – πιέσεις προς την Αθήνα να προχωρήσει σε απόσυρση του βαρέως οπλισμού από τα νησιά, με παράλληλη μετακίνηση, πέραν των 100 χιλιομέτρων της αποβατικής 4ης στρατιάς. Είναι γνωστή αυτή η αμερικάνικη θέση, έχοντα διατυπωθεί και δημοσίως από τον προηγούμενο Υπουργό Εξωτερικών Πομπέο. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εθνικό αυτοχειριασμό της Ελλάδος, καθώς θα της στερήσει τη δυνατότητα να προστατεύσει στοιχειωδώς τα νησιά της σε τυχόν τουρκική απόβαση, που για το μιλιταριστικό καθεστώς της Τουρκίας αποτελεί ορατή επιλογή ακόμα και για τον πλέον αδαή και κακόπιστο.

Πρόσκληση συμμετοχής καλλιτεχνών 11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» Από 15 έως και 29 Μαΐου 2022Πρόσκληση συμμετοχής καλλιτεχνών
11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»
Από 15 έως και 29 Μαΐου 2022


Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ», πιστό στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του από τον Μάιο 2011, οργανώνεται και φέτος στην Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ για 11η χρονιά και καλεί νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν καινοτομικά projects σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) και να τα παρουσιάσουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο, από την Κυριακή 15 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.

Στα 11 αυτά χρόνια, το μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό σιδηροδρομικό Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη, ανέδειξε, ενθάρρυνε και προώθησε νέους καλλιτέχνες και ομάδες από τους χώρους του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού και των Εικαστικών προσφέροντας βήμα έκφρασης και δημιουργίας αλλά και έναυσμα για νέες συνεργασίες σε περισσότερες από 170 ταλαντούχες νεανικές ομάδες με συνολικά περισσότερους από 700 καλλιτέχνες.

Πυρήνας του Φεστιβάλ και πηγή έμπνευσής του αρχικά υπήρξε το New Wagon της Αμαξοστοιχίας με τα 12 κουπέ (compartments) αλλά και κάθε απρόβλεπτος, σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας. Φέτος προτεραιότητα θα δοθεί, εκτός των υπολοίπων χώρων, στο πλήρως εξοπλισμένο υπαίθριο stage που διαθέτει πλέον η απλόχωρη Αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ.

Οι άξονες που καθορίζουν την επιλογή των προτεινόμενων performances του Φεστιβάλ είναι: η μείξη των τεχνών, η διαδραστικότητα και η σατιρική διάσταση αλλά και θέματα εμπνευσμένα από την ιδέα του Τρένου όπως «το ταξίδι» σε κάθε διάστασή του, η αναχώρηση, η άφιξη, ο σταθμός, η απόδραση, η μετακίνηση, η μετάβαση σε συνδυασμό με σύγχρονους προβληματισμούς όπως η ώσμωση, η ανταλλαγή, ο εγκλεισμός, η απομόνωση, ο αποκλεισμός, η επικοινωνία, η συνύπαρξη, η ιδιωτικότητα.

Κριτήριο επιλογής αποτελεί επίσης η πρωτοτυπία των projects και η παρουσίασή τους για πρώτη φορά στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Φεστιβάλ.

Όλες οι performances θα παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19:30 έως τις 23:30 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο.

Νεανικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά, Φωτογραφία, Κινηματογράφος, VideoArt κ.λπ.) που επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν την πρόταση τους (εκτενή περιγραφή του Project και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενες παραστάσεις), βιογραφικά ερμηνευτών και συντελεστών συνοδευόμενα από φωτογραφίες καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους στη διεύθυνση theater@totrenostorouf.gr έως τις 5 Μαρτίου 2022.

Η επιλογή των τελικών συμμετεχόντων θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου 2022.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
τηλ. 210 9237076
theater@totrenostorouf.gr

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου: Κτηριακά Προβλήματα στο 3ο Γυμνάσιο ΧαλανδρίουΜε αφορμή το διάβημα του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου προς τον Δήμο και την ΚΤΥΠ σχετικά με την ανάγκη αμέσου τεχνικού ελέγχου του Σχολείου εξαιτίας των ρωγμών που έχουν εμφανιστεί σ’ αυτό και τη συνακόλουθη εύλογη ανησυχία που προκαλείται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, διάβημα που έλαβε και μεγάλη δημοσιότητα (bit.ly/34uhWhL, bit.ly/3sEBFmy, bit.ly/33k1Lms, bit.ly/34wgAD9), επαναλαμβάνουμε την πάγια και πολλαπλά διατυπωμένη θέση της Ένωσης ότι είναι απαραίτητο όλα τα Σχολεία μας να ελέγχονται τακτικά, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, και ενδελεχώς από την άποψη της αρτιότητας και της ασφάλειάς τους από αρμόδιο τεχνικό προσωπικό, με μέριμνα του Δήμου, ο οποίος ούτως ή άλλως φέρει και την πλήρη ευθύνη γι’ αυτά.

Ή Ένωση, εδώ και πολλά χρόνια, με διαβήματα, με παραστάσεις, με προτάσεις, ακόμη και με έρευνες, δεν έχει πάψει να αναδεικνύει συνολικά και σφαιρικά και να διεκδικεί την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης στο Χαλάνδρι, όπως την ανέγερση του 17ου Δημοτικού Σχολείου και του 6ου Λυκείου στο Πάτημα, την οριστική λύση στη στέγαση των Επαγγελματικών Λυκείων, το πρόβλημα με τα κτήρια των Νηπιαγωγείων, πρόβλημα που οξύνθηκε με την καθιέρωση της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής. Προβλήματα που διαιωνίζονται εξαιτίας της συστηματικής υποχρηματοδότησης της Παιδείας, προβλήματα που δεν επιλύονται με την ενσωμάτωση του ΟΣΚ στην υποστελεχωμένη ΚΤΥΠ ή με τη μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς παράλληλη αύξηση των πόρων.

Συμμεριζόμαστε την ανησυχία της σχολικής κοινότητας του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου και συντασσόμαστε με το αυτονόητο αίτημα του Συλλόγου Γονέων να γίνει αυτοψία στο σχολείο από αρμόδιους τεχνικούς και να βεβαιωθεί εγγράφως η ασφάλεια του κτηρίου.

Απαιτούμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό που να ανταποκρίνονται στις σημερινές μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες και στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου

https://esgmhal.blogspot.com/2022/02/3.html
esgmhal.blogspot.com
 
ΥΓ: Η φωτό του άρθρου είναι από το πρόσφατο Δ.Τ της δημοτικής παράταξης του κ. Γ. Θωμά

Διαδικτυακή Σύναξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(ΠΕΘ) με ομιλητή τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, π. Μάξιμο Κυρίτση

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Πρόσκληση στη Διαδικτυακή Σύναξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

 

Θέμα:

«Η παιδαγωγία του Τριωδίου

και της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής»

 

Ομιλητής :

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Κυρίτσης,

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω

 

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Ώρα 19:30

 

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συμμετοχής στην εκδήλωση :

synaksi.petheol.gr

Ζωντανή μετάδοση στο :

live.petheol.gr