Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

 

 


Το Πράσινο Κίνημα τιμά τη σημερινή Ημέρα Μνήμης και στέκεται στο πλευρό των εβραϊκών οργανώσεων που συνεχίζουν να αγωνίζονται σταθερά για την απόδοση δικαιοσύνης και την τιμωρία των ενόχων.
Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Ως Ολοκαύτωμα περιγράφεται ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή/και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν αποδεδειγμένα υποκινούμενος από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της. Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο αριθμός των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού συνήθως υπολογίζεται στα έξι εκατομμύρια.
Εκτός από τους Εβραίους, περίπου 220.000 Ρομά και Σίντι θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, δηλαδή το 25-50% του ευρωπαϊκού τους πληθυσμού. Άλλες ομάδες που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες» ή «ανεπιθύμητες» και διώχθηκαν ή εξοντώθηκαν από τους Ναζί ήταν οι εξής: Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι σε κατεχόμενες περιοχές, Πολωνοί μη Εβραίοι, διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ελευθεροτέκτονες, Κομμουνιστές και άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες και κάποιοι Καθολικοί και Προτεστάντες κληρικοί.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει, πως ένας στους είκοσι Ευρωπαίους δεν έχει ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα. Δεν χρειάζεται, φυσικά, να αναφερθούμε καν στους αρνητές του ίδιου του Ολοκαυτώματος και της κάθε Γενοκτονίας που έλαβε χώρα τον 20ο αιώνα. Το γεγονός πως υποστηρικτές αντίστοιχων απάνθρωπων ιδεολογιών κερδίζουν έδαφος ολοένα και περισσότερο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύει πως η ανθρωπότητα διδάχτηκε ελάχιστα από το πρόσφατο παρελθόν της αλλά και πως είναι ανάγκη να μην ξεχάσουμε τη φρίκη, κανέναν και τίποτα που οδήγησε και συνέβαλε σε αυτή. 
Βλέπουμε το φανατισμό να κινείται με ταχύτητα φωτός στο Internet. Βλέπουμε την μισαλλοδοξία να εισέρχεται στην κυρίαρχη πολιτική, στοχεύοντας τις μειονότητες, τους μουσουλμάνους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και αξιοποιώντας τον θυμό και το άγχος ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, ας ενωθούμε στον αγώνα για τις Οικουμενικές Αξίες και ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο Ισότητας για όλους
Γι’ αυτό και το Πράσινο Κίνημα καλεί την κοινωνία των πολιτών να υψώσει τη φωνή της κατά του φασισμού, σε όλες του τις μορφές. Όταν ξεχνάμε την ιστορία, είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλάβουμε».

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση — Η Πολιτική στην Πράξη
 

Πράσινο Κίνημα: Θεσμική συνάντηση στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης

 


Το Πράσινο Κίνημα πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος αποτελούσαν οι δύο συμπρόεδροι Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άγγελος Νταβίας, ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης και η πρώην βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Τα στελέχη του Πράσινου Κινήματος είχαν ενδελεχή συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΑΝ και έμπειρο αυτοδιοικητικό, κ. Νίκο Χιωτάκη σχετικά με την Ανακύκλωση, την Επανάκτηση και Επαναχρησιμοποίηση. Αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν τα ειδικά συστήματα ανακύκλωσης που “τρέχει” ο Ελληνικός Οργανισμός. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος περιέγραψαν την μοντελοποιημένη πρόταση του κόμματος για την Ανακύκλωση, στην οποία ο ΕΟΑΝ έχει κομβικό ρόλο.

Χαρακτηριστικά, έγινε αναφορά για το πως οι δήμοι θα κάνουν μία συγκεκριμένη μελέτη από όπου προκύπτουν με βάση τα απορρίμματα που στέλνονται, πόσες είναι οι πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας.

Ο Δήμος ζητά από το κράτος (ΕΟΑΝ) την υλικοτεχνική υποδομή, την οποία θα παραχωρήσει στο σχήμα που θα εργαστεί για την ανακύκλωση.

Δημιουργούνται ανάλογα με την μελέτη, πολλές Γωνιές Ανακύκλωσης στις οποίες μπορεί ο πολίτης να πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά του και να λαμβάνει χρήματα (ή πόντους που θα αντιστοιχούν σε χρήματα). Οι Γωνιές Ανακύκλωσης είναι πεντακάθαροι χώροι, που έχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές ροές (δηλ. μεγάλους κάδους) ανακυκλωμένων προϊόντων. Δεν απαιτούν μεγάλους χώρους και μπορεί να είναι σε σημεία που πηγαίνει συχνά ο πολίτης για να μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Θα θεσπιστεί η κάρτα ανακύκλωσης, στην οποία θα πιστώνονται τα χρήματα (ή οι πόντοι) και θα διασυνδεθεί με τοπικές παροχές.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο τεχνοκρατικά επεξεργασμένο πρόγραμμα από το οποίο προκύπτουν πανελλαδικά 10.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι αυτοχρηματοδοτούμενες.

Ακόμα το Πράσινο Κίνημα κατέθεσε τις εξής δύο προτάσεις. Πρώτον, να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης ευαισθητοποίησης των πολιτών για την Ανακύκλωση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το τέλος χρήσης στις πλαστικές σακούλες. Και δεύτερον, από το ίδιο ταμείο, να προβλεφθεί ότι το 5% θα κατευθυνθεί στην πρόσληψη προσωπικού για να επανδρωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των όρων Ανακύκλωσης.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος Κώστας Καλογράνης, δήλωσε: “Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει την Ανακύκλωση η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας. Είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης στην πηγή, της επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας. Μέσα από τη Βουλή, μετά τις εκλογές, θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας, που είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο και τεχνοκρατικά επεξεργασμένο.”


Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Παίρνουμε Θέση — Η Πολιτική στην Πράξη