Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Θωμά Βαρδουλάκη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο


Η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχει ως στόχο να υπάρξει ακριβής αποτύπωση της βούλησης του λαού στην κατανομή των εδρών στα αντίστοιχα συμβούλια.

Το μέχρι τώρα ισχύον πλειοψηφικό - εκλογικό σύστημα αλλοιώνει την λαϊκή βούληση (με ποσοστό 20% λαμβάνει 25 συμβούλους δηλαδή το 60% των συμβούλων) και ενισχύει τις τακτικές της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων.

Οι συνέπειες:

Έλλειμμα δημοκρατίας και «σφετερισμός» της εξουσίας που οδηγεί στην κατάργηση του αποφασιστικού ρόλου των δημοτικών συμβούλων, τόσο των δημοτικών παρατάξεων που μειοψήφησαν όσο και της παράταξης που πλειοψήφησε.

Η επιτροπή διαβούλευσης έχει καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.

Τα έργα που προκρίνονται αντιπροσωπεύουν αυτά που έχουν ψηφοθηρικό χαρακτήρα και όχι έργα υποδομής.

Οι τοπικές  κοινότητες υποχρηματοδοτούνται.

Ενώ με την απλή αναλογική:

Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης δεν θα έχει » «αλάθητο» και θα πρέπει να αναζητά συναίνεση όχι μόνο στην πλειοψηφία αλλά και στην μειοψηφία.

Ισχυροποιείται η ψήφος των συμβούλων καθιστώντας τους υπεύθυνους για κάθε απόφαση που πλέον δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από οπουδήποτε παραταξιακή γραμμή αφού πλέον κάθε ψήφος θα έχει σημασία.

Δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιούνται σε θέσεις ευθύνης (αντιδημάρχου ή αντιπεριφερειάρχη) ικανοί σύμβουλοί από κάθε παράταξη.

Τα τοπικά συμβούλια ενισχύονται και μπορούν αυτόνομα να διαχειρίζονται κονδύλια για την κατασκευή τοπικών έργων.

Με τη δυνατότητα των τοπικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά ζητήματα μπορεί η ίδια η τοπική κοινωνία να αποφασίζει.

Η ξεκάθαρη τοποθέτησή των πολιτών υπέρ της απλής αναλογκής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, υπέρ της συνταγματικής και δημοκρατικής επιταγής για ισότητα της ψήφου, υπέρ του διαλόγου, της σύνθεσής, της συναίνεσης κα των επιχειρημάτων, ενισχύει τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, αποδυναμώνοντας αντίστοιχα τη μάλλον «συντεχνιακή» αντίθεση των δημάρχων οι οποίοι είναι λογικό να βολεύονται από το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα.

Βαρδουλάκης Θωμάς 
Ιατρός - πνευμονολόγος 
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1»

Αναρτούμε το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κατέθεσε η Λούλα Καρατζά στο χθεσινό συμβούλιο.Με αφετηρία το νέο κύκλο των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της τοπικής διοίκησης που φέρνει με το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΔ, στήνεται διευρυμένα ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού και καθυπόταξης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων εν μέσω διευρυμένης φτώχειας, ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας, που κλιμακώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας φάσης τε. κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος,

Οι Λεονταρισμοί και οι σκιαμαχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τη μια μεριά, και της ΝΔ και του πρώην ΠΑΣΟΚ από την άλλη, γύρω από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, είναι ένα ακόμη επεισόδιο αποπροσανατολισμού. Πέρα από αντιπαραθέσεις - υπαρκτές και ανύπαρκτες - επιδιώκεται από την μεριά της κυβέρνησης προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων για να υπηρετηθεί πιο στέρεα  αντιλαϊκή ρότα. Για παράδειγμα τα κυβερνητικά επιτελεία δεν βρίσκουν καμία δυσκολία να είναι συνδαιτυμόνες στα “αναπτυξιακά συνέδρια" με τους “αντιπολιτευόμενους” Περιφερειάρχες - Δημάρχους. Το σύνολο των αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και τα στελέχη τους σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ διαγκωνίζονται για το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά την σημαία ‘της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας”.

Απόδειξη είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, τα συλλογικά τους επιτελεία ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ που λειτουργούν με στελέχη των αντίστοιχων κομμάτων και όχι μόνο, διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική.
Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την διεύρυνση της ανταπόδοσης, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους.

Στόχος να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα από τις ανάγκες τους, να προσαρμόσουν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομιλών ντόπιων και ξένων. Να ενσωματωθούν στο αφήγημα “του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης”, στο σχέδιο κερδοφορίας του Κεφαλαίου, που περνάει πάνω από τη συντριβή και καθήλωση των εργατικών λαϊκών αναγκών, δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στα επιτρεπτά από το Κεφάλαιο όρια. Στόχοι στους οποίους συμπίπτουν οι αστικές δυνάμεις στο σύνολο τους.

Με το νέο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση:

  •  Προχωρά σε νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πράσινου. Μέτρο που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών από το 2019 και που μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Ένας ακόμη αντιλαϊκός μποναμάς που προστίθεται σε σειρά από ήδη ψηφισμένα μέτρα που βουλιάζουν το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και που υπογραμμίζει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη πατά πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Προχωρά σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Αυτό κατά την γνώμη μας το προαναγγέλλουν κα το προδικάζουν σειρά από διατάξεις, όπως αυτές της κατηγοριοποίησης των δήμων, καθώς και οι άλλες που φέρνουν σειρά από αλλαγές στην κατανομή των ΚΑΠ και τα κριτήρια που εισάγονται πχ "ίδια" έσοδα, επιχειρηματικότητα, κ.α. Την ώρα που με βάση ψηφισμένο νόμο και το Μεσοπρόθεσμο οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον. Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει “χαρακτήρα εξισορρόπησης”. Η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί την επιχειρηματικότητα κα την φοροεκττηχκπκή δεινότητα των δήμων.

Με βάση το νομοσχέδιο ο φορείς της τοπικής διοίκησης. Δήμοι κα Περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές Α.Ε. κάθε είδους, διαδημοτικά δίκτυα και οι σύνδεσμοί τους, εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμονν, σε τοπικόκό κα περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του Κεφαλαίου. Να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Περιφέρεια, να κάνουν *πιο ελκυστικό” το χώρο για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων.  Παρά τις αντιρρήσεις των ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ ότι “δεν τρέχει ως θα έπρεπε” την αποκέντρωση, η κυβέρνηση με σειρά από διατάξεις και δυο κεφάλαια του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ» και «Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην ΤΑ. και τα Ν Π. των ΟΤΑ”, ανοίγει νέα πεδία για την άνθηση της επτχειρηματικότητας και την αποφασιστική συνδρομή της τοπικής διοίκησης σε έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων. Ζητήματα όπως αυτά της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο Κεφάλαιο, η ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων, μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Νομοθετούν μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο που προέρχεται από το Μητρώο στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών και σειρά από άλλο διαχειριστικά όργανα ελέγχου και διαμεσολάβησης, που ανεξάρτητα από ετικέτες και καινοφανή ονόματα που τους δίνουν, στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του Κεφαλαίου, Το δόγμα “έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας” είναι καινοφανές και αναδείχνεται από σειρά ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που στόχο έχουν, όπως διάσπαρτα αναφέρεται, “τον έλεγχο συμμόρφωσης των ΟΤΑ” και τη “διαρκή αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κρατικής εποπτείας κλπ” και αφού η τοπική διοίκηση είναι μέρος του αστικού κράτους και υπηρετεί συντεταγμένα την ιδία πολιτική.

Εδώ εντάσσονται και ο» διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο καθώς και αυτές για το “Λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ”, Κύριο εδώ είναι ότι παραμένει η διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στο Λογαριασμό επιτρέπεται μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους, Αν οι τράπεζες δεν βρουν επενδυτικό ενδιαφέρον αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλλει - σε προγραμμαπκή συμφωνία με τον εκάστοτε Δήμο - το σχέδιο, δηλαδή, συρρίκνωσης υπηρεσιών, επιπλέον φόρων, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ! Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο δήμος και γνωστά τα υποζύγια που θα πληρώσουν.

Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παυτούν αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού” και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον δεν συνεμορφώθη προς τάς υποδείξεις του αστικού κράτους και του Κεφαλαίου, για όποιον κοίταξε προς την μεριά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

To KKE απορρίπτει και την παλια και την νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Με αυτές τις θέσεις το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Με αυτή την θέση που αφορά τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαίκά στρώματα που πλήττονται, τους εκλεγμένους σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση, το ΚΚΕ ετπιδιώκει την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και τοπική διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερικά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την οργάνωση της πάλης για την συνολική ανατροπή της πολιτικής Κεφαλαίου και ΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν ιδιαιτερότητες της τοπικής διοίκησης, σε ιαχές περί χάους και ακυβερνησίας δήμων και περιφερειών κ.α. Κάτι τέτοιο συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση, το ζήσαμε με άλλο τρόπο - εξίσου αποπροσανατολιστικό - και στην φάση που ήρθε και ψηφίστηκε ο “Καλλικράτης”. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν πιο πιστά την κρατική και τοπική διοίκηση στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΠΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

 ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΙ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΗΜΟΥΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΣΕΙΣΜΟΥΣ - ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΑΠ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου Καρατζά Λούλα , Αναστασιάδης Πέτρος

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1


1. Η εισαγωγή, με καθυστέρηση δεκαετιών, της απλής αναλογικής, αποτελεί ριζοσπαστική τομή που ανταποκρίνεται στο αίτημα δίκαιης και ισότιμης αντιμετώπισης της ψήφου των πολιτών.

Το σημερινό εκλογικό σύστημα με τις δυσανάλογες και αναντίστοιχες της πραγματικής βούλησης των πολιτών, εκπροσωπήσεις στο δημοτικό συμβούλιο συμβάλλει στην διαμόρφωση και ενίσχυση των δημαρχοκεντρικών χαρακτηριστικών, στην απώλεια του πνεύματος συνεννόησης και προγραμματικών συγκλίσεων που είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών. Τα όποια πραγματικά προβλήματα ελλείψεων, αστοχιών η σοβαρών παραλείψεων του νομοσχεδίου, σε σχέση με την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης των δήμων είναι δυνατόν και μπορούν να αντιμετωπιστούν, με κατάλληλες νομοτεχνικές ρυθμίσεις που θα συνδυάζουν την ανάγκη ισότιμης δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών με την αποτελεσματική διακυβέρνηση των δήμων στην βάση της προγραμματικής πρότασης που ενέκριναν προς υλοποίηση οι δημότες.

2. Εκτός από την εισαγωγή της απλής αναλογικής, την ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων και ορισμένες επιμέρους ρυθμίσεις σε θετική κατεύθυνση (πχ νέες δυνατότητες των δήμων σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη, την διαχείριση των απορριμμάτων, τις ενεργειακές κοινότητες κλπ),το συνολικό σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη της ριζικής μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί στον σύνθετο ρόλο της. Κρίσιμα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα του θεσμού και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, έμειναν για μία ακόμη φορά εκτός συζήτησης. Τέτοια, εκτός των άλλων, είναι και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κεντρικό κράτος, περιφέρειες και δήμους, τα θέματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια πόρων και προσωπικού, το εκτός λογικής γραφειοκρατικό πλαίσιο που αποτελεί τροχοπέδη στην εκπόνηση μελετών, την απορρόφηση πόρων και την εκτέλεση έργων, καθώς και τα θέματα της καταστατικής θέσης των αιρετών. Θεωρούμε ότι η αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων αυτών, με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, αποτελεί το περιεχόμενο της ουσιαστικής και δυστυχώς, συνεχώς αναβαλλόμενης, τομής που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας μας.

3. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις διατάξεις που αφορούν το Παρατηρητήριο και τον επόπτη ΟΤΑ. Στο σχέδιο νόμου διατηρούνται οι υφιστάμενες διατάξεις ασφυκτικού ελέγχου των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων μέσω του επόπτη ΟΤΑ, ο οποίος πλέον θα υπάγεται στον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών. Η διατήρηση των ελέγχων νομιμότητας (που σχεδόν πάντα καταλήγουν ώς έλεγχοι σκοπιμότητας) σχεδόν στο σύνολο των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την διατήρηση του ασφυκτικού δημοσιονομικού ελέγχου του Παρατηρητηρίου, καταργούν στην πράξη το αυτοδιοίκητο και μετατρέπουν την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας που πλήττουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους δεν επιτρέπει προς το παρόν σκέψεις για διεύρυνση της ανταποδοτικότητας όπως προβλέπεται για τις υπηρεσίες πρασίνου.

4. Το δημοτικό συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ να διευκολύνουν, έστω και την τελευταία στιγμή, με την στάση τους την διαβούλευση, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες νομοτεχνικές βελτιώσεις και ο νόμος που τελικά θα ψηφιστεί να είναι βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και όχι της αποδυνάμωσης της αυτοδιοίκησης.

ΧΑΛΑΝΔΡΕΪΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αυτά δεν γίνονται παρά μόνο στο αρβανιτοχώρι, στο Χαλά Ντερέ.

Τόσος συγκεντρωμένος και διάχυτος καιροσκοπισμός πραγματικά δεν έχω δει να υπάρχει αλλού.

Διότι πουθενά αλλού δεν είναι διοίκηση μια παράταξη που στηρίζεται από ένα κόμμα με το οποίο ΕΛΑΧΙΣΤΑ - έως καθόλου - κοινά σημεία θέλουν να παρουσιάζουν ότι έχουν, κρυπτόμενοι πίσω από το δάκτυλό τους.

Οι πολιτικές θέσεις των παρατάξεων - όπως εκφράστηκαν στην χθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο - θα αναρτηθούν όλες στην ΠΛΑΤΕΙΑ..

Συνοπτικά τι είπαν και τι ψήφισαν οι παρατάξεις με το βλέμμα .... της ΠΛΑΤΕΙΑΣ θα δεις εδώ:

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΡΟΥΣΣΟΥ:
Ο Ρούσσος έκανε αυτό που ξέρει να κάνει, αυτό που τον έκανε αρχηγό ενός τόσο ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΥ σχήματος όπως η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, που σκόρπισε στους πέντε ανέμους μόλις έγινε διοίκηση του δήμου: Προσπάθησε να "σύρει" τα κομμάτια της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (όλα) σε ένα ψήφισμα που δεν θα τον εξέθετε απέναντι στην κυβέρνηση και το μεγάλο κόμμα που τον στηρίζει για να είναι δήμαρχος αλλά θα χώραγε και την κριτική της καργαριστεράς και των δικών του καργαριστερών - όχι μόνο των ανεξαρτιτοποιημένων.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ.

Στην πραγματικότητα όμως ήταν ΕΝΑΝΤΙΟΝ του ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ,  ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΗΣ και αυτό φάνηκε από τα πόσα στραβά  βρήκε ο ίδιος κατά την τοποθέτηση του Πράσσου - βλ. παρακάτω, συμφωνώντας μαζί του - ίσως για να του πάρει την ψήφο, που πήρε τελικά, αλλά τα πολύ περισσότερα αρνητικά που βρήκε ο "υπαρχηγός" του  Γερολυμάτος που καθαρά είπε ότι δεν είναι ώριμο να γίνει τώρα η απλή αναλογική και κακώς έρχεται, γιατί θα την κάψουν αλλά και  η στάση της Έλενας Χριστούλη (μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ της ομάδος των 53)  η οποία είπε ότι "τι να κάνουμε, ο δικαιοματισμός και η απλή αναλογική είναι το μόνο που μας έμεινε να παλέψουμε από όσα πιστεύουμε, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ" (!!!!)

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ η "συμφωνία" της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ με την ΣΥΡΙΖΕΪΚΗ ΜΕΤΑΡΡΎΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Παρά ταύτα - την ανάγκη (και το χρίσμα) φιλοτιμία ποιούντες - ψήφισαν υπέρ της απλής αναλογικής.

Υπέρ του ψηφίσματος της πλειοψηφίας ψήφισε και η παράταξη Ανδρεόπουλου, που ήταν - και αυτοί και καλά - υπέρ της απλής αναλογικής αλλά - ανέδειξαν όλα τα "προβλήματα" που θα προκαλέσει στην .....  κυβερνησιμότητα.
  •  Δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία - λέει - στην οικονομική επιτροπή στον δήμαρχο (α ρε Λώλα που το είχες κάνει αυτό ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ και είχες δώσει ΟΛΗ την Ο.Ε στην αντιπολίτευση ...)  δεν κατοχυρώνει ότι αν πεθάνει ή παραιτηθεί ο δήμαρχος θα εκλεγεί δήμαρχος ΜΟΝΟ από την παράταξη της πλειοψηφίας  - αλλά, άκου πράματα -   από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου. (δηλαδή δεν εξασφαλίζει Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ότι δεν θα εκλεγεί δήμαρχος από το δημοτικό συμβούλιο μόνο από την μειοψηφία αν παραιτηθεί ο δήμαρχος.) Την ίδια ώρα συμφώνησαν όμως και με την πρόταση του Καλομοίρη (και Νταβία) που είπαν ότι ο δήμαρχος πρέπει να εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο (και πριν πεθάνει, και ο κανονικός  δήμαρχος, όχι μόνο ο αναπληρωτής του). Στάθης, Πράσσος είναι και με τα δύο λοιπόν! Τώρα πώς γίνεται αυτό, μη ρωτάς, γίνεται. ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!
  • Τόνισαν ότι ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ που θέλει να προωθήσει τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, δεν κατοχυρώνει ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου  θα είναι υποχρεωτικά από την πρώτη παράταξη, άρα μπορεί να είναι και από συνεργαζόμενη (ΑΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΚΑΙΝΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ) και θα εκλέγεται από όλο το δημοτικό συμβούλιο και άλλα τέτοια .... καταστροφικά που δεν προέβλεψε η απλή αναλογική και ο νόμος .... άρα είναι πρόχειρος. (Μη γελάς ....)
Τώρα - αν είναι να τα κατοχυρώσει όλα αυτά τα μονοπαραταξιακά η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, τι την θέλουμε και γιατί την στηρίζουμε είναι ένα πραγματικά αναπάντητο ερώτημα.

Υπέρ της κυβερνησιμότητας των δήμων που εξασφαλίζεται - βεβαίως, βεβαίως - από το σημερινό εκλογικό σύστημα ψήφισαν οι Κουρασικοί - τρεις παρόντες (Αγγελής, Κόσυβας, Νιώτη).
"Θέλουν να διαλύσουν τους δήμους επειδή δεν μπορούν να τους ελέγξουν" απεφάνθη ο Μιχάλης  Κόσυβας. 
Είναι το μόνο που καταλαβαίνουν ότι παίζεται με την πολιτική δράση και παρέμβαση.
Η ΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και η ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν γι΄αυτή.
ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΗ! ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ!
ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ και κάποιοι θέλουν αν τους την πάρουν ή να τους βάλουν να την μοιραστούν.
Αν είναι ΔΥΝΑΜΟΝ.

Απόντες Λαδόπουλος, Πανταζής, δοξάστηκαν κρυπτόμενοι.
Ο Μύρωνας τοποθετήθηκε και έφυγε από την ψηφοφορία. Βρήκε θετικά στο νομοσχέδιο αλλά είπε ότι συντάσσεται με τον Πατούλη και την ΚΕΔΕ χωρίς να καταψηφίσει την πρόταση της διοίκησης.

Η Λούλα Καρατζά κατέθεσε ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης - που θα αναρτήσουμε στην Πλατεία
Είναι τα γνωστά ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, όχι σε οποιαδήποτε αλλαγή μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού και της ΕΕ, μέχρι να γίνει η δικτατορία του προλεταριάτου, που αργεί όμως ακόμα διότι το κόμμα πρωτοπορία και ο λαός δεν είναι έτοιμα.

"Μέχρι τότε να μην ψηφίζετε τίποτα, να μην πιστεύετε ότι μπορείτε να εξωραΐσετε το σύστημα,  που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και έχει ταξικό πρόσημο. Να καταψηφίζετε, να αντιστέκεστε σε κάθε αλλαγή ή μεταρρύθμιση εντός καπιταλιστικού πλαισίου για να  αφυπνίσετε τους κοιμισμένους πολίτες, να γίνουν ΚΚΕ για να ετοιμαστεί η πρωτοπορία."
Αυτό μας συμβούλεψε η ΞΥΠΝΙΑ Λούλα.

Κατάλαβες ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΕ! Να ξυπνήσεις σου λένε ... οι ξύπνιοι!

Παρόλα αυτά είπε ότι το ΚΚΕ στην βουλή ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και αυτό είναι θετικό.

Ο Γιώργος Θωμάς έλειπε από το συμβούλιο αλλά είχε στείλει γραπτά τις απόψεις του τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε.

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης κατέθεσε ψήφισμα και διάβασε τις γνωστές στον αναγνώστη της ΠΛΑΤΕΙΑΣ θέσεις της ΛΑΕ για τις οποίες έχουμε μιλήσει.

Τελικά - βέβαια - οι εννιά (που εχθές ήταν έξι αφού ο Χ. Κασίμης και ο Π. Τζούρας έλειπαν και η Σούλα Μάζη δεν ακολούθησε την γραμμή ΛΑΕ και ψήφισε λευκό) ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να μην εφαρμοστεί τώρα η απλή αναλογική αλλά .... όταν σκιστούν όλα τα μνημόνια (με ένα άρθρο, όταν ο σύντροφος Παναγιώτης πείσει τον Πούτιν για να μας δώσει το δάνειο).

Ειδική αναφορά θα έπρεπε να γίνει εδώ στα όσα είπε ο Τάσος Ευσταθίου, ιστορικό στέλεχος του Ρήγα και του ΚΚΕ Εσ. στο Χαλάνδρι, αλλά - λυπάμαι - ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΛΕΞΗ για να σας τα μεταφέρω.
Το δικό μου μυαλό δεν επαρκεί για να παρακολουθήσω τόσο σύνθετα δομημένη αριστερή σκέψη, συμπαθάτε με.
Πάντως σε κάποιο σημείο κατάλαβα ότι είπε - μάλλον -  ότι ο φίλος του ο Σκουρλέτης υπηρετεί το κεφάλαιο γιατί δεν συζήτησε το νομοσχέδιο κατευθείαν με τον λαό (που καίγεται  να συμμετέχει σε τέτοιες συμμετοχικές διαδικασίες) και ότι την πρόταση για πέρασμα του πρασίνου στα ανταποδοτικά ο Σκουρλέτης δεν την συζήτησε με κανένα, δεν την έχει εκφράσει ποτέ κανείς από την αυτοδιοίκηση θέλοντας προφανώς να την πει στον Ακατανόμαστο και το πρόγραμμα της ΤΟΡΑ ο καημένος.

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ - μάλλον - ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ παλαιότερα. Του κόμματός ΤΟΥ!
Που έχει διατυπωθεί κατ΄επανάληψη σε συνέδρια της ΚΕΔΚΕ από τις ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ (παλιά, προ ΚινΑλ και ΣΥΡΙΖΑ).
Ο Τάσος έχει μια εμμονή να προσπαθεί να διαφωνήσει με τον Νταβία για να δικαιώσει την ιερά εξέταση στην οποία τον είχαν υποβάλει, τότε που ήταν ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά γίνεται υπέροχα γραφικός.

Ενδιαφέρον είχε και η θεωρητική προσέγγιση του Γιώργου Λιερού αλλά δυστυχώς - όπως πάντα - με μηδενιστική κατάληξη. Καλά τα λέει αλλά το μόνο που τελικά υπερασπίζεται είναι Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ και Η ΙΔΙΩΤΕΥΣΗ μέχρι να ετοιμαστεί ένα αντικείμενο ανατροπής, όπως το θέλει.
 Κάποιοι ζουν στην δεκαετία του 1970 ακόμα και από αυτή δεν δανείζονται μόνο χρήσιμες αναλύσεις για να επικαιροποιηθούν στο σήμερα  - όπως εμείς - αλλά θεωρούν ότι μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω.

Ο Ακατανόμαστος έκανε πάλι τρέλες, αναγνώστη μου.

Είπε στον Συμεών να αποσύρει από την αρχική πρότασή του, την κάθετη άρνηση που περιείχε  για πέρασμα του πρασίνου στα ανταποδοτικά   για να ψηφίσουν κοινά (και να μην του λένε κάποιοι ότι μόνος του πήγε με ψήφισμα χωρίς κριτική για να γλύψει τον  .... Τσίπρα - για να τον κάνει πο Τσίπρας .... Χατζή -  αφού όλοι οι άλλοι ψήφιζαν υπέρ της απλής αναλογικής, ΔΙΑΦΩΝΟΝΤΑΣ, δηλωμένα και ήταν ο μόνος που ψήφιζε ΣΥΜΦΩΝΟΝΤΑΣ.

Ο Συμεών του είπε ότι "ξέρει ότι η θέση που εκφράζει ο Νταβίας είναι η σωστή αυτοδιοικητική άποψη αλλά τώρα, εν μέσω μνημονίων μπορεί να αξιοποιηθεί η μεταφορά της υπηρεσίας πρασίνου για διεύρυσνη της φρομπηχτικής πολιτικής.
(Ο ΣΥΜΕΩΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ. Με τα 16 εκατομμύρια ταμειακά διαθέσιμα στην τράπεζα, που ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ. Θέλει λέει αύξηση τελών για να καλύψει και το πράσινο, μη χέσω. Τέλος πάντων, δεν είναι της ώρας.)

Τελικά διατυπώθηκε διαφορετικά η πρόταση, προστέθηκε ένα "προς το παρόν" και τελικά ο Νταβίας, απέσυρε το ψήφισμά του και ψήφισε μαζί με την πλειοψηφία υπέρ της απλή αναλογικής.

Αλλά το νούμερο ο Ακατανόμαστος δεν έμεινε εκεί.

Όταν ήρθε η ώρα να ψηφιστεί το ψήφισμα της Λούλας εκείνη είπε:
"Τώρα δηλαδή το δικό μας ψήφισμα θα πάρει μόνο την δική μου ψήφο; Βάζω στοίχημα ότι κάποιος θα βρεθεί να μου δώσει την μία ψήφο ακόμα".

Ε. ο Ακατανόμαστος της το έκανε το χατήρι! 

Της ψήφισε και το δικό της ψήφισμα για να μην μείνει μόνη της γιατί φοβάται η Λούλα τη μοναξιά. (Το έκανε - βεβαίως με δεδομένο ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της απλής αναλογικής όπως ενημέρωσε η Λούλα). Ο ηλίθιος ο Ακατανόμαστος ψήφισε δύο ψηφίσματα (διότι ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, Το καθένα ψηφίζεται χωριστά. Το ίδιο έκαναν και τρεις ανεξάρτητοι που ψήφισαν μετά τον Νταβία).

Όλοι ξεράθηκαν στα γέλια  εκτός από μία που στράβωσε: ΤΗΝ ΠΡΟΔΡΕΥΟΥΣΑ ΕΛΕΝΗ ΝΙΩΤΗ.
(ΞΥΔΙ!)

ΤΟ HIGHLIGHT ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΡΩΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑΚΗ


- "Εσείς τώρα τι κάνετε, στηρίζετε τον Κλεισθένη;"; τον διέκοψε δημοτικός σύμβουλος από την πτέρυγα των ανεξάρτητων συμβούλων "ΛΑΕ & friends", όταν ο Μύρωνας που έκανε μια από τις γνωστές τεχνοκρατικού και γραφειοκρατικού τύπου ανάλυση του νομοσχεδίου (σωστή και διαβασμένη, όπως πάντα αλλά απολιτική  όπως πάντα κάνει ο Μύρωνας) η οποία απεδείκνυε ότι το νομοσχέδιο έχει θέματα προς βελτίωση αλλά δεν είναι και του πεταματού, άρα χωράει βελτιώσεις με τις οποίες ΚΑΠΟΙΟΙ πρέπει να ασχοληθούν.

Οπότε έρηξε την ατάκα της ημέρας ο Μύρωνας:

- Όχι, απλώς προσπαθώ να κρατήσω τον εγκέφαλό μου σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας για να μην υπερθερμανθεί από όσα λέτε".

Και - εδώ που τα λέμε - είχε δίκιο ο Μύρωνας.

ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ!