Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επιτέλους η ΝΔ έμαθε αυτά που λέγαμε εδώ και χρόνια

  

 

Υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Μετά την Ε.Ε. και ο «άριστος» γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, επιβεβαίωσε το Πράσινο Κίνημα.

·        Οφείλουν, πλέον, να σταματήσουν το κατάπτυστο και απενταγμένο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου


Νέα δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα, όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων και ιδίως του κατάπτυστου και αποτυχημένου ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Αυτή τη φορά η δικαίωση ήρθε από τα επίσημα θεσμικά κυβερνητικά χείλη. Συγκεκριμένα ο  γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) στη Θεσσαλονίκη, «ανακοίνωσε» αυτά που … έχει πει εδώ και καιρό το Πράσινο Κίνημα. Είχε προηγηθεί η πολιτική επιβεβαίωση μας από την Ε.Ε., η ανακοίνωση της οποίας ήταν πολιτικό ράπισμα για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και της σημερινής της Ν.Δ.

Σύμφωνα, λοιπόν με τις ανακοινώσεις του κ. Γραφάκου, γίνεται υποχρεωτική η κατασκευή μονάδων διαλογής ανακυκλώσιμων σε όλες τις νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Η αλλαγή έρχεται κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει εδώ και χρόνια ξεκαθαρίσει ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

Όπως ανέφερε, οι αλλαγές πρόκειται να έρθουν μέσα από την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που αναθεωρήθηκε πριν από μια διετία. Βέβαια, τότε οι δήθεν άριστοι της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν φρόντισαν να βάλουν την συγκεκριμένη διάταξη, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό από την Ε.Ε. και το Πράσινο Κίνημα το είχε επισημάνει με σχετικά Δελτία Τύπου.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στις «μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης». Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων που, σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δύο ροές αποβλήτων, τα σύμμεικτα σκουπίδια και τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει υποχρεωτικά τώρα να εξυπηρετούν τρεις ροές εντάσσοντας και τη διαλογή ανακυκλώσιμων.

Την αλλαγή έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον μονάδες που κάνουν απλά διαχείριση συμμείκτων και έχουν ως αποτέλεσμα την εξαγωγή ενός 10%-15% ανακυκλώσιμων κακής ποιότητας και τη μετατροπή του υπολοίπου σε απορριμματογενές καύσιμο.

Η Επιτροπή ξεκαθάρισε και πρόσφατα στην Ελλάδα ότι οποιεσδήποτε μέθοδοι «ανάκτησης ενέργειας» πρέπει να γίνονται μόνο στο υπόλειμμα και όχι στο μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων, όπως γίνεται σήμερα στη χώρα μας.

Παράλληλα, η Επιτροπή υπενθυμίζει τους στόχους για την Ανακύκλωση που πρέπει να «πιάσουν» άμεσα οι Δήμοι, για να μην υπάρχουν πρόστιμα.

Οι επίσημες, πλέον, εξελίξεις και ανακοινώσεις, καταστούν την μοντελοποιημένη και τεχνοκρατικά κοστολογημένη πρόταση του Πράσινου Κινήματος, για την Ανακύκλωση, ως μοναδική λύση.

Μετά, λοιπόν, τη νέα δικαίωση του Πράσινου Κινήματος, εύλογα μπαίνει το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, σε ένα έργο που έχει απενταχθεί οικονομικά από την Ε.Ε. και που με τα νέα δεδομένα, η φιλοσοφία του είναι ξεπερασμένη από τις νέες τάσεις της Ε.Ε. Πως μπορεί να επιμένουν στις «εγγυημένες ποσότητες», μία πολιτική προσέγγιση που θεωρείτε αντιπεριβαλλοντική σε όλη την Ευρώπη; Η γραφικότητα και η κομματική καμαρίλα των δήθεν αρίστων αυτής της κυβέρνησης, έφτασε στο σημείο να δώσει βραβείο (το παρέδωσε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος) στον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, κ. Αργειτάκο, παρά το γεγονός, ότι εκ του αποτελέσματος είναι ο πιο αποτυχημένος ΦΟΣΔΑ της χώρας μας. Επίσης, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, έχει γίνει καταγέλαστο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Οι δήθεν αριστεροί και οι δήθεν άριστοι ανακάλυψαν σήμερά αυτά που έλεγε το Πράσινο Κίνημα, εδώ και χρόνια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης με τη κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο κ. Τσίπρας με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι υπόλογοι στην κοινωνία για τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές τους.  Το έργο στην Πελοπόννησο, οφείλει να επανασχεδιαστεί σε σύγχρονες και σωστές βάσεις.»

Και για να μην ξεχνάμε:
Ιδού τι έχουμε γράψει για την απένταξη του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Ιδού τι έλεγε το Πράσινο Κίνημα από το 2018 και την προηγούμενη κυβέρνηση:

Ιδού τι αποκαλύψαμε όταν κηρύχθηκε η Σπάρτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Απόλυτη δικαίωση από το ΣτΕ για το νερό

 


Το Πράσινο Κίνημα χαιρετίζει την Απόφαση 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απαγορεύει την πώληση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αττικής, δηλαδή τις λίμνες Μόρνου, Υλίκης και Μαραθώνα.

Η Απόφαση αυτή έρχεται σε «φυσική» συνέχεια των προηγούμενων τριών σημαντικών Αποφάσεών του ΣτΕ και κατοχυρώνει με τη «βούλα» του Ανώτατου Δικαστηρίου το νερό ως δημόσιο αγαθό. Απλώνει δίκτυ νομικής προστασίας από την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση.
Οι τρεος προηγούμενες αποφάσεις ήταν:
1. Το ΣτΕ με την απόφαση 1906/2014 απαγόρευσε τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην αγορά και διέταξε την έξοδο της ΕΥΔΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ.
2. Με τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της ολομέλειας 190-191/2022, διέταξε την έξοδο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το υπερταμείο κρίνοντας το χαρακτήρα του υπερταμείου ως ασύμβατο με το κοινό αγαθό.
3. Με την απόφαση 92/2022 του Δ΄ Τμήματος εμπόδισε την περαιτέρω εμπορευματοποίηση ακυρώνοντας την ΚΥΑ τιμολόγησης.
Και τώρα, με την απόφαση 1886/2022 απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος και ακυρώνει το ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ Αττικής θεωρώντας την παροχή ύδρευσης ως ένα ενιαίο σύστημα από τις πηγές μέχρι τις βρύσες και ότι η ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα».

Έβαλε πλάτη το Πράσινο Κίνημα


Το Πράσινο Κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδίασε και υλοποίησε μία επιθετική πολιτική ενημέρωσης, πολιτών, φορέων και πολιτικών.
Επίσης. Συμμετείχε μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις.
Πρόσφατα μέλη και φίλοι του κόμματος έδωσαν δυναμικό παρών μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ όπου συζητήθηκε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ η προσφυγή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κατά την απόφασης της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις 190 &191/2022 του ΣτΕ, που έκριναν ως αντισυνταγματική την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Το Πράσινο Κίνημα πρόβαλε τις επίσημες ανακοινώσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με σωρεία καταγγελιών για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των πόρων από τη σημερινή διοίκηση.
Παράλληλα, με μία σειρά ανακοινώσεων που εξέδωσε το κόμμα αλλά και μέσα από την παρουσία στελεχών του στα ΜΜΕ εκφράστηκε σε όλους τους τόνους η έντονη δυσφορία και η πλήρης αντίθεσή του Πράσινου Κινήματος στην ενδεχόμενη εκχώρηση σε ιδιώτες των αποθεμάτων του νερού στην Ελλάδα.
Ακόμη, το Πράσινο Κίνημα παραβρέθηκε στη συνάντηση συλλογικοτήτων για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του κύκλου του νερού, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, κ. Λάμπρος Σπάθης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής του χαρτοφυλακίου ενέργειας, κ. Μιχάλης Βιρβίλης.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τονίζει συνεχώς ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό κοινωνικό δικαίωμα. Δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα με σκοπό την κερδοφορία και αγωνιζόμαστε για τη θεσμική κατοχύρωσή του ως κοινού αγαθού, στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης και το οποίο ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλαχτεί ως πολύτιμος φυσικός πόρος, πηγή ζωής για όλα τα όντα του πλανήτη.
Οι διαχρονικές αποτυχημένες πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ - Οικολόγων Πράσινων και της ΝΔ, στο τομέα των περιβαλλοντικών πολιτικών, είναι πλέον επικίνδυνες για όλους τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου υπογράμμισε ότι «για το Πράσινο Κίνημα το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι οι πολίτες. Είμαστε σαφέστατα κατά της οποίας ιδιωτικοποίησης. Εξάλλου όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό στην Ευρώπη έχει αποτύχει και έχει κρατικοποιηθεί ξανά .
Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού, θεωρούμε καθοριστικό τον ενεργητικό και αποφασιστικό ρόλο των κινημάτων και των πολιτών σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των υδατικών πόρων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, της φύσης και της κοινωνίας.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη