Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ! 12 ΔΗΜΟΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΛΟΓΩ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΟΥ "ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΨΙΝΑΚΗ" ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΑΤΙ - ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


ΜΑΤΙ - ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ







 Για να πάμε κατά θάλασσα μεριά:

Μαζεύει τα κλαδιά και τα ογκώδη από τις μονοκατοικίες ο Ψινάκης και παίρνει 30 ευρώ το φορτηγό, αλλιώς δεν πάει, σου λέει. (σωστό ΄θα πει κάποιος, ΚΑΙ ΕΓΩ αν ήταν όμως Ο ΔΗΜΟΣ πρώτος σωστός).

Μετά λοιπόν  επειδή δεν ξέρει τι να τα κάνει γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ HIGH να φτιάχνεις οργανωμένους χώρους διαχείρισης σκουπιδιών, βρίσκει άδεια χωράφια παραδίπλα και πάει και τα αμολάει.

Αν τα πάς βέβαια εκεί μόνος σου - ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΩΡΑΦΙ - και σε δει ο "αρμόδιος" θα φας - ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ - πρόστιμο μεγάλο και σφηνοειδές.

Τα μαζεύει ο δήμος όμως και τα πάει και μαζεύει χρήμα ζεστόν.

Να οι ντάνες στα χωράφια. Χωματερές όπου να 'ναι.

Ένα τέτοιο παράδειγμα - χωρίς να είναι το μόνο στον τεράστιο - καλλικρατικό - δήμος Μαραθώνα (πρώην δήμοι Μαραθώνα και Ν. Μάκρης) του μεγάλου μάνατζερ, είναι ο χώρος που σας δείχνουμε σήμερα από τον ΓΟΥΓΛΗ.
Το Νοέμβριο του 2014 έχει γίνει η λήψη και αύριο θα σας δείξουμε φωτό πώς τον έχει κάνει σήμερα ο .... μάνατζερ.

Είναι ο γνωστός στους Ματιώτες και όσους επισκέπτονται το ΜΑΤΙ (Χαλανδραίικη αποικία στον Ευβοϊκό) ελεύθερος χώρος με μέτωπο στην παραλία,  που συνήθως ήταν χώρος στάθμευσης επισκεπτών αφού δεν έχει περίφραξη, πάντα όμως ήταν ΚΑΘΑΡΟΣ.

Ο χώρος λέγεται στην πιάττσα του Ματιού ότι ιδιοκτησιακά ανήκει στον Μανώλη Γλέζο που τον έχει αφήσει ελεύθερο για πρόσβαση των επισκεπτών στην θάλασσα αλλα δεν έχουμε επιβεβαιώσει εμείς κάτι τέτοιο, οπότε ΄... κρατάμε και μια γάτα σε όσα λέει η δημογεροντία του ΜΑΤΙΟΥ.

Πάντως ο Ψινάκης τον έκανε ΧΩΜΑΤΕΡΗ ογκοδών και κλαδιών γιατί ... "έτσι γουστάρει μωρή Κουλή, λογαριασμό θα σου δώσει;"

Όμως:

Διαβάζουμε  στο afofioikisi.gr:

Σε προσωρινό αποκλεισμό από οποιαδήποτε αιμοδοσία βρίσκονται οι κάτοικοι, εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες περιοχών 12 δήμων της χώρας. Ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι περιοχές αυτές τέθηκαν σε «συναγερμό» από τους υπευθύνους του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων ελονοσίας, μιας νόσου που από το 2009 και μετά απασχολεί όλο και πιο συχνά τις υγειονομικές αρχές, καθώς σε ετήσια βάση καταγράφονται περιστατικά εγχώριας μετάδοσής της.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού. Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Από το σύνολο των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί εφέτος έως τα μέσα Αυγούστου, σε τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, οπότε δηλώθηκαν 85 κρούσματα, ενδείξεις ότι ο ασθενής προσβλήθηκε «εντός των τειχών» είχαν εντοπιστεί σε έξι περιστατικά, ενώ οι χρονιές όπου είχε σημάνει στην Ελλάδα «κόκκινος» συναγερμός λόγω εγχώριας μετάδοσης της νόσου ήταν το 2011 και το 2012 (42 και 20 περιστατικά, αντίστοιχα). Οπως αναφέρεται στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, έπειτα από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης. Μέχρι και το 2008 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 20 – 50 κρούσματα ετησίως, που σχετίζονταν στη μεγάλη τους πλειονότητα με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Εως το 2008 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ μόνο λίγα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας, χωρίς ιστορικό ταξιδιού τα έτη 1991, 1999 και 2000. Από το 2009 και μετά, ωστόσο, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καταγράφονται σχεδόν κάθε έτος σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως ως σποραδικά, αλλά και σε συρροές.

Για την περίοδο αυτή ως «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τις υγειονομικές αρχές και άρα έχουν τεθεί σε περιορισμούς σχετικά με την αιμοδοσία περιοχές των δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας), Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας), Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας), Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας), Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας), Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας), Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) και Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Ως μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, καθώς και όσων τις έχουν επισκεφθεί (τουλάχιστον μία διανυκτέρευση).

http://www.aftodioikisi.gr

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΥΤΕ SHOW BIZZ από την μια,  ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΜΜΟΝΩΝ από την άλλη.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΙΑ "ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ" (όπως είπε πρόσφατα ο δάσκαλος Σταύρος Μπένος σε μια ημερίδα που τον παρακολούθησα) και που αν βάλεις κάποιον που είναι ΑΣΧΕΤΟΣ με αυτή - ό,τι και αν έκανε πριν  - και που θεωρεί ότι "έχει τις νέες ιδέες για να σε σώσει΄" μόνος του, κινδυνεύεις να έχείς προβλήματα ΥΓΕΙΑΣ από τα σκουπίδια μετά και να σε φάνε κάτι κουνούπια σαν ελικόπερα ΑΠΑΤΣΙ.

'Η να έχουν πρόβλημα φαγητού τα παιδιά που είναι στις κατασκηνώσεις.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΜΩΡΗ ΚΟΥΛΗ;

Άσε τον δήμο σε κανέναν αυτοδιοικητικό, που ξέρει και ας μην τον κάνει τον Μαραθώνα ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ, όπως έταζες προεκλογικά στους ιθαγενείς  ή .... SALT LAKE CITY σαν τον δικό μας. 
(Είναι και ο Αεικίνητος και εκεί γείτονας, όλοι οι βλαχοχαλανδραίοι σαν εμένα, κάποια επαφή έχουμε με  ΜΑΤΙ, ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ, "ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΚΑΙ ΖΟΥΜΠΕΡΙ"  βλέπεις).

Αύριο θα πάμε κατά κει να σου βγάλουμε στην φόρα και φωτό μωρή Κουλή για να δεις πώς έκανες την παραλία που έλεγες ότι θα την μετατρέψεις σε ... ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ και την έκανες ... ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΗ ΑΚΤΗ!

Και δεν φταίνε οι πρόσφυγες, έτσι;

ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ: Ο ΣΥΜΕΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ - ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ - ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ Δ.Σ - ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ.


Είναι η ώρα να αποδείξουμε και στον πιο δύσπιστο καργαριστερό, πασόκο ή συριζαίο οπαδό του ότι ο Συμεών είναι ο πιο αναξιόπιστος - μετά τον Αεικίντηο δάσκαλό του - και καλά προοδευτικός δήμαρχος  Χαλάνδριου, έχει τεράστιο σύμπλεγμα ανωτερότητας, πιστεύει ότι μπορεί να κοροϊδέψει και να την φέρει στους πάντες και άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί - ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ - πολιτικός ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ.

(Αναφέρομαι  στους κεντροαριστερούς και καργαριστερούς γιατί έτσι και αλλιώς οι δεξιοί κάνουν  πάρτυ με το κελεπούρι που τους έλαχε για να κάνει την απώλεια της διοίκησης του δήμου από τον Αεικίνητο  μια σύντομη παρένθεση  - αυτό σχεδίασαν υποστηρίζοντάς τον, αυτό ελπίζουν - γι΄αυτό του λένε "ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕΓΑΛΕ - ΒΓΑΛΕ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ, δώσε εσύ στους δανειστές αυτά που υποσχεθήκαμε εμείς, να βγούμε μετά εμείς λάδι και να παριστάνουμε τους σωτήρες της πόλης από την κακή αριστερά").

Σήμερα θα σας ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ  - αρκεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο να διαβάσετε - πώς ΕΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του,  ο Συμεών επιχείρησε να ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και να οδηγήσει σε ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ για την μίσθωση του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ - του ΧΕΥ 9, με την απόπειρα λήψης μιας ΕΜΜΕΣΗΣ απόφασης του ΔΣ - κεκαλυμμένης - για να αποφύγει την ξεφτίλα στην οποία οδηγήθηκε δύο μήνες μετά, από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του ΜΑΪΟΥ, τα επίσημα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της οποίας φέρνουμε σήμερα (που είναι Κυριακή και έχεις 10 λεπτά να αφιερώσεις για να διαβάσεις και να μην σε θεωρούν μπαμπουίνο που τον κοροϊδεύουν) στην δημοσιότητα.

Ο πολιτικός απαεώνας Συμεών, φέρνει στο συμβούλιο πρόταση για "κατ' αρχήν έγκριση μίσθωσης ακινήτου για την στέγαση των υπηρεσιών καθαριότητας" και ζητάει - και καλά - με αυτόν τον τίτλο έγκριση για ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ενώ είχε ήδη από τον Απρίλιο κλείσει το ντηλ με το ΤΑΙΠΕΔ!

Και τι είναι "κατ' αρχήν" μίσθωση;
Όπως λέμε "ολίγον έγκυος" ή "πολύ θανατφόρο";

Απόφαση που αν είχε ληφθεί όπως την έφερε στο ΔΣ θα είχε καλύψει την ανάγκη νομιμοποιητικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην συμφωνία - που όπως έχουμε ήδη αποδείξει - είχε κάνει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ, χωρίς καμία έγρκισηαπό συλλογικό όργανο του δήμου - ο Κόκκινος Σουλτάνος - ,με το ΤΑΙΠΕΔ ένα μήνα πριν, ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ (με βάση το πρακτικό της ΕΑΔ Α.Ε.) πκαι έψαχνε να βρει τρόπο να περάσει από το ΔΣ χωρίς να αναγκαστεί να δώσει πολλές εξηγήσεις στην - όποια - αντιπολίτευση αλλά κυρίως στα γίδια του ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΗ, έστω και αν την είχε υποκλέψει και είχε φύγει όλη η αντιπολίτευησ από το συμβούλιο..

Δυστυχώς για εκείνον εκείνη την ημέρα δεν μάσησα στην μεθόδευση Κουράση να ακολουθήσω την "αντιπολίτευση της φωτοτυπίας" , έμεινα στο δημοτικό συμβούλιο, έδωσα μόνος μου την μάχη - ο  Γ. Λαδόπουλος ήρθε απλά για να υπερψηφίσει -  δέχτηκε τελικά ο Συμεών και ο ΄Π. Τακόπουλος (νομικός σύμβουλος) να αλλάξει τον τίτλο της απόφασης από "έγκριση μίσθωσης" σε "έγκριση σκοπιμότητας διενέργειας δημοπρασίας" - χωρίς δηλαδή να θεωρείται ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ!

Αυτό ανάγκασε τον Συμεών να έρθει μετά από δύο μήνες και να ζητήσει απότ ο ΔΣ καθαρή και απροκάλυπτη απόφαση έγκρισης των χειρισμών του μετο ΤΑΙΠΕΔ, και να έχει έτσι τις απώλειες που είχε και να περάσει την απόφαση καθαρά με την δεξιά και μόνο.

Τότε μου είπε να γράψω βιβλίο.

ΑΥΤΟ ΚΑΝΩ. Μαζεύω σιγά - σιγά το υλικό για την έκδοση. Τον τίτλο τον έχω έτοιμο: "ΣΥΜΕΩΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΥΟΥ ΧΑΛΑ ΝΤΕΡΕ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΓΟΡΑΣΕΙ"

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ - και καλώς - ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ - με απόφαση της Ο.Ε. - έχει αναθέσει (επί πληρωμή) στην Γιάννα Αθανασάτου και τον Πόλυ Τακόπουλο να την αντικρούσουν.

Περιμένουμε τα αποτελέσματα, αλλά μέχρι τότε ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ και την συζήτηση μεταξύ των παρόντων συμβούλωνων.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ!

Υπάρχει μόνο ακόμα κάτι σημαντικό να είναι δημοσιοποιημένο - είναι η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ή ΑΠΟΔΟΧΗ του Συμεών ότι ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΙΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ή ΑΓΟΡΑΣ της δημόσιας έκτασης προς το ΤΑΙΠΕΔ.
Μόλις είναι έτοιμα  και εκείνα τα πρακτικά θα τα αναρτήσουμε για να δεις ΄ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ !!!



ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ:
 

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ

Υδατόπυργος Βριλησσίων: Τον συντηρούμε ή τον κατεδαφίζουμε; Μια ενδιαφέρουσα πρόταση του Μπάμπη Δαμουλιάνου Ευαγγελάτου


Πριν λίγες εβδομάδες, το δημοτικό συμβούλιο Βριλησσίων αποδέχθηκε πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, για λόγους ασφαλείας πλέον, για την άμεση επισκευή του υδατόπυργου της οδού Κύπρου, (πλατεία Αγίας Λαύρας), αφού η διάβρωσή του είναι τόσο προχωρημένη, που το κτίσμα καθίσταται επικίνδυνο και για τους περαστικούς (κόστος επισκευής περίπου 200 χιλ. ευρώ). Γι’ αυτό ήδη ο χώρος έχει οριοθετηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον από το 2010, η ανακατασκευή του υδατόπυργου προβλέπεται σε όλα τα τεχνικά προγράμματα του Δήμου αν και μέχρι σήμερα ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ο λόγος είναι ότι στο υπό έγκριση -λιμνάζον- Γ.Π.Σ. του Δήμου, ο Υδατόπυργος - Υδατοδεξαμενή προτείνεται «να κηρυχθεί διατηρητέος, ως τοπόσημο του Δήμου», ενώ παράλληλα προβλέπεται η χρήση του για «πολιτιστικές Εγκαταστάσεις (όπως εκθετήριο του Δήμου ή κιόσκι πώλησης εισιτηρίων για το Φεστιβάλ, σε συνδυασμό με κάποια πιθανή εικαστική παρέμβαση με θέμα το νερό) και Πράσινο».

Όμως, ο χαρακτηρισμός του κτηρίου ως διατηρητέου -γεγονός που θα δικαιολογούσε και την ανάλογη χρηματοδότηση- απέτυχε, όχι πάντως με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου αλλά της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας που τον παρέπεμψε σε αρχιτεκτονικό συμβούλιο το οποίο ουδέποτε συγκλήθηκε ή πρόκειται να συγκληθεί και πάντως όχι πριν το κτίσμα καταρρεύσει! Κατέληξε συνεπώς το θέμα στη λύση της άμεσης επισκευής, αφού μάλιστα, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, αυτή κρίθηκε οικονομικά πιο συμφέρουσα ακόμη και από τη λύση της κατεδάφισης!

Σε αντίθεση με όσα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο -υπό την πίεση των γεγονότων, (αλλά και της διαχρονικής αδυναμίας του να προγραμματίσει κάτι περισσότερο από τα… αναμενόμενα), δημοσιεύουμε πρόταση του συνδημότη μας Μπάμπη Ευαγγελάτου – Δαμουλιάνου που ανοίγει ενδιαφέροντα ζητήματα.

Το ενδιαφέρον της πρότασης, δεν είναι κυρίως η προτεινόμενη συγκεκριμένη χρήση του χώρου, που μπορεί να εγείρει ζητήματα κόστους, χρηματοδότησης, τεχνικών προϋποθέσεων κλπ. Το ενδιαφέρον είναι πως ο συνδημότης μας προτείνει την κατεδάφιση του υδατόπυργου, ώστε να σταματήσει η κοστοβόρα «λογική μπετόν» και την αναδημιουργία εξαρχής ενός κτίσματος πολιτιστικών χρήσεων, στην κατεύθυνση μάλιστα, που ήδη έχει επισημανθεί αδρά στο υπό έγκριση Γ.Π.Σ. της πόλης.

Όπως συχνά έχουμε επισημάνει στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός των άλλων, αυτό που συνήθως απουσιάζει από τις δημοτικές αποφάσεις, είναι η πρόθεση συστηματικής απασχόλησης περί των δημοτικών έργων, λείπει η έμπνευση, η πρωτοτυπία και το «παίδεμα» για τον χαρακτήρα τους.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση η πρόταση του Μπάμπη Ευαγγελάτου – Δαμουλιάνου έχει την αξία της.

Ο ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ

Κάποτε τον βλέπαμε από παντού στη μικρή μας κωμόπολη, την κοινότητά μας. Ήταν σημείο αναφοράς και χρήσιμος. Αποθήκευε το νερό που του' στελναν οι αντλίες από τα σπλάχνα της γης μας και από κει το μοίραζε στα σπίτια μας τα ισόγεια, τα μονώροφα και τα ελάχιστα τριώροφα στο κέντρο, όπου και ο ίδιος. Υπερείχε όλων! Τα περισσότερα οικόπεδα ήταν άκτιστα. Μικρά κοπάδια προβάτων μας επισκέπτονταν. Φυτεμένα αμπέλια δίπλα μας μας προμήθευαν δωρεάν ή τους κλέβαμε τα τρυφερά τους φύλλα για ντολμαδάκια και αρκετοί άνοιγαν πηγάδια, έβαζαν κήπους και μας πουλούσαν τα φρέσκα τους λαχανικά. Λαϊκή αγορά δεν υπήρχε.

Μετά ήρθε η οικοδομική έκρηξη. 13 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα, το κέντρο της χώρας. Κάπου 250 μέτρα υψόμετρο. Ζηλευτή ρυμοτομία. Οικοδομές "πανταχόθεν ελεύθερες" με πρασιές. Κηπούπολη με το νερό λιγοστό. Υπεράντλιση. Τα πηγάδια απαγορεύτηκαν ή και στέρεψαν. Η ύδρευση ενισχύθηκε από τους ταμιευτήρες του όλου λεκανοπεδίου. Πολυκατοικίες υψώθηκαν και έκρυψαν τον υδατόπυργο που με την σειρά του αχρηστεύθηκε.

Το οπλισμένο σκυρόδεμα που τον στήριζε γέρασε και το μπετόν άρχισε να σκορπάει. Τα σκουριασμένα σίδερα στις κολόνες του αποκαλύφτηκαν και το βάρος της δεξαμενής στην κορυφή του έγινε επικίνδυνο για τους διαβάτες. Η κατεδάφισή του επιβεβλημένη και η αξιοποίηση του οικοπέδου που μέχρι τώρα τον φιλοξενεί χρειάζεται, φωνάζει, για περίσκεψη και σοβαρή διαβούλευση με τους δημότες.

Προσωπικά θέλω να κάνω μια πρόταση και τούτη ας γίνει η αρχή ενός γόνιμου διαλόγου, με την ελπίδα της κατάληξης σε μια συμφωνία για προγραμματισμό και υλοποίηση. Στη δική μου σκέψη πρυτανεύει η ανάγκη μιας αίθουσας αμφιθεατρικής, (διαθέσιμης και με ευελιξία ωραρίου π.χ. για την Λέσχη μας "Cine Δράση"), ενταγμένη μέσα σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο στην καρδιά της πόλης μας, με προσφορά ανεκτίμητη, για όσους μπορούν να συνειδητοποιήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αλλά πριν ξαπλώσω εδώ τον συλλογισμό μου, θεωρώ σκόπιμο να εκθέσω σε κάθε ενδιαφερόμενο δύο δεδομένα:

1) To μπετόν (Γαλλική λέξη beton) και Ελληνικά "σκυρόδεμα" είναι μια τεχνητή πέτρα επιθυμητού μεγέθους και σχήματος από μίξη των υλικών τσιμέντου, άμμου, σκύρων (χαλικιών) και νερού σε άλλοτε άλλη αναλογία, τρόπο μίξης και χρόνο ωρίμανσης. Βαριά πέτρα με ανθεκτικότητα στη θλίψη (μετρούμενη) και που μπορεί να ενισχυθεί για ταλαντώσεις σε σεισμό, όπου χρησιμοποιείται για κολόνες και τοιχία, με ράβδους σιδήρου και τα ενωτικά μεταξύ τους τσέρκια. Τότε μιλάμε για οπλισμένο σκυρόδεμα (beton arme). Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το μπετόν και το σίδερο, όσο το τελευταίο δεν διαβρώνεται και σκουριάζει, δεν ενσωματώνονται, είναι ξένα υλικά μεταξύ τους και απλά συνεργάζονται. Όταν το δεύτερο υλικό αρχίζει να σκουριάζει και να διαστέλλεται, σπάζει, σκορπίζει το μπετόν και το όλο σύστημα καταρρέει. Έχει εξαντλήσει τα του βίου και η σωστή λύση είναι μία: Μπουλντόζα! Σ’ αυτό το σημείο θανάτου και μάλιστα προχωρημένου, βρίσκεται ο υδατόπυργός μας. Σκέψη για "εντατική" και όρθιο του σαβάνωμα με μανδύες κ.λ.π. εγώ τουλάχιστον το θεωρώ σκέτη τρέλα.

2) Το αγκάθι του συναισθηματικού δεσμού μαζί του σαν σημείο αναφοράς που έπαψε να ισχύει από την στιγμή που πνίγηκε μέσα στις πολυκατοικίες, μπορεί εύκολα να υπερκεραστεί με το όνομά του στο πολιτισμικό κέντρο που οραματίζομαι στη θέση του και αμέσως θα αναφερθώ, καθώς και με μία γιγαντοφωτογραφία του που μπορεί να μοστράρει στην πρόσοψή του νέου κτίσματος.

Έτσι φαντάστηκα την αντικατάστασή του με ένα κυλινδρικό μονώροφο οικοδόμημα όπου μια λοξή τομή στο ισόγειο με κλίση προς τον Βορρά, θα ορίζει μια αμφιθεατρική αίθουσα από πάνω της για κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις και ομιλίες και μία άλλη από κάτω, για κέντρο τύπου, φουαγιέ θεάτρου, καφετέρια, με πρόσοψη προς τον Νότο. Στον όροφο πάνω από το αμφιθέατρο, εργαστήρια εικαστικής διδαχής και δημιουργίας όπως Γλυπτικής, Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Κεντήματος κ.λ.π. με διαχρονική έκθεση γύρω τους αλλά και επεκτεινόμενη σε όλους τους χώρους των προαναφερθέντων αιθουσών...

Μία πρόταση είναι αυτή, μία γνώμη...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, συνταξιούχος του ΤΣΑΥ, Βριλήσσια
 
Για την Αναδημοσίευση από τo site της ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Κ.Κ.

ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ