Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Σοφία Κορωναίου:Η σημασία της απόφασης ακύρωσης των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτωνΜια μεγάλη, ιστορικής σημασίας, απόφαση λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Ψηφίσθηκε, και μάλιστα ομόφωνα, η εισήγηση της Περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρου του ΕΔΣΝΑ Ρένας Δούρου, για ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με αντικείμενο τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ.

Είναι ιστορική γιατί πρόκειται για μια απόφαση που δικαιώνει τους μακροχρόνιους αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων και αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής δέσμευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως εγκρίθηκε στην ειδική συνεδρίασή του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στις 4 Δεκεμβρίου. Είναι αυτό που ενέκριναν οι πολίτες της Αττικής με την ψήφο τους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Το σχέδιο των 4 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με ΣΔΙΤ είχε ως προϋπόθεση την εγγυημένη τροφοδοσία τους με απορρίμματα. Τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία. Επιβαρύνοντας τους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών (αφού το επιπλέον κόστος ανά τόνο θα έφθανε τα 100 ευρώ), καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος ήταν η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών.

Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται για κινδύνους απώλειας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μετά την ακύρωση των διαγωνισμών δεν ευσταθούν. Και αυτό γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί την περιβαλλοντική επίδοση των Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είτε δεν χρηματοδοτεί, είτε ακόμη ζητά επιστροφή των χρημάτων σε σχέδια διαχείρισης που δεν συμβάλλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων. Άρα κίνδυνο αμφισβήτησης της χρηματοδότησης από την ΕΕ θα έθετε η συνέχιση των υφιστάμενων σχεδιασμών.

Άλλωστε, έχει ήδη προβλεφθεί από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 μέσω του νέου ΠΕΠ Αττικής, η χρηματοδότηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια.

Όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου θα στηρίζεται στο σεβασμό του ευρωπαϊκού και του εθνικού δικαίου, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση και κυρίως τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης.

Το μέλλον της Αττικής στην διαχείριση των απορριμμάτων ξεκίνησε. Η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση μιας νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης. Μιας φιλοσοφίας η οποία εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία σε ότι αφορά τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.


Μιας φιλοσοφίας που προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης και θα φέρει την Περιφέρεια Αττικής, σε αυτό το θέμα, στον 21ο αιώνα.


Σοφία Κορωναίου
Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
Μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ

Κατάθεση υπομνήματος στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου (video + φωτογραφίες)

 

Μετά από την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος κατέθεσε σήμερα υπόμνημα στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών για την γνωστή υπόθεση της δίωξής του για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και απείθεια κατ’ εξακολούθηση.
Η προανακριτική διαδικασία θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο του 2015 με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.
Για τον ίδιο λόγο, βρέθηκε στο δικαστήριο και η Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη.

πρΟΤΑση

Την ακύρωση των 4 διαγωνισμών Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, αποφάσισε η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ με εισήγηση Δούρου

Την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με αντικείμενο τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ, αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, ύστερα από σχετική εισήγηση της πρόεδρου του, Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου ζητήσε από την Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 312/2014 απόφασης της Ε.Ε., ανατρέποντας το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Η ίδια υπογράμμισε  το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα Διοίκηση.
"Το ισχύον ΠΕΣΔΑ  συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως  εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των 4 ΜΕΑ  υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική επιλογή", τόνισε η Περιφερειάρχης, Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, προσθέτοντας: "Είμαστε σαφείς: απορρίπτουμε συνολικά και επί της αρχής το περιεχόμενο και τον τρόπο της υλοποίησης του σχεδίου για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ". Και η ίδια κάλεσε την Ε.Ε. να δικαιώσει τους πολυετείς αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων και να ακυρώσει τους σχεδιασμούς για σειρά λόγων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "το σχέδιο των 4 ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών". Το γεγονός επίσης ότι ο "σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας", ότι "προωθεί τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία". "Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών".
"Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος". "Αντιθέτως, μονόδρομος είναι η επιλογή ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως μονόδρομος είναι η αντίσταση στους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία άρον – άρον, επιχειρεί να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της νέας διοίκησης", παρατήρησε, κλείνοντας την εισήγησή της η πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής.

(Κάντε κλικι για ολόκληρη την εισήγηση της Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ).

Μπράβο στους βουλευτές που δεν πτοήθηκαν και δεν τρομοκρατήθηκαν

Μπράβο στους βουλευτές που δεν πτοήθηκαν και δεν τρομοκρατήθηκαν να ψηφίσουν για ΠτΔ.

Η ανίκανη αυτή κυβέρνηση που εμπαίζει τον Ελληνικό λαό ότι δήθεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές και τα ψέματα που μας ξεφούρνιζε για το ανύπαρκτο success story έπρεπε να λάβουν κάποια στιγμή τέλος.

Χρειαζόμαστε μια αυτοδύναμη και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία κυβέρνηση με κορμό τον σύριζα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το ελληνικό χρέος. Η χώρα επιτέλους πρέπει να επιστρέψει σε δημοκρατική τροχιά και να σταματήσει να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας ο τρόμος που εξαπολύουν οι δανειστές και οι δορυφόροι τους.!!!!

Α.ΠΙΣΤ.