Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Έργα απορροής ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών στην ευρύτερη λεκάνη του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου (κοινό δελτίο τύπου)Η απόφαση των συλλόγων μας για την αποστολή της παρούσας επιστολής είχε παρθεί προ αρκετού καιρού. Δυστυχώς, τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Δυτική Αττική ήρθαν, κατά την άποψή μας, να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα θέματα που θίγουμε με την παρούσα και τις επιστολές μας από 10 Ιουλίου και 16 Δεκεμβρίου 2015 αντίστοιχα.

Είναι σε όλους σας γνωστό ότι το ρέμα Πεντέλης- Χαλανδρίου (το οποίο προστατεύεται από ΠΔ με ΦΕΚ 659/Δ/1995), στραγγαλίζεται από το έργο υπογειοποίησης του στον Δήμο Χαλανδρίου στο ύψος της Λ. Κηφισίας. Αποτέλεσμα αυτού του στραγγαλισμού ήταν πρωταρχικά η πλημμύρα του 2012 , όταν το Χαλάνδρι θρήνησε και αυτό θύματα.

Παρότι η περιοχή αστικοποιήθηκε με εντατικούς ρυθμούς, άρα οι απορροφητικές επιφάνειες μειώθηκαν και οι ποσότητες των επιφανειακών ομβρίων που πρέπει να παροχετευτούν πολλαπλασιάστηκαν, ουδέποτε έγινε ένας συνολικός σχεδιασμός ,τόσο υδραυλικός όσο και αντιπλημμυρικός, της εικαζόμενης λεκάνης απορροής του λαμβάνοντας υπόψη και το νέο τεχνικό που υπάρχει πλέον στην συμβολή με την Αττική Οδό.

Από τότε μέχρι σήμερα όλα τα έργα, κατασκευασμένα και σχεδιαζόμενα, είναι αποσπασματικά, με σημειακές παρεμβάσεις, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, στηριγμένες σε ασαφείς και κάθε φορά μεταβαλλόμενες παραδοχές, από κάθε φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνορεύει με την περιοχή υιοθετούμενες και από την Περιφέρεια όπως:

  •  στην περιοχή του Χαλανδρίου υπήρξε μελέτη και κατασκευή έργων στην είσοδο του τεχνικού της Λ. Κηφισίας , ώστε να ανακουφιστούν οι πέριξ δρόμοι (Κόδρου) που πλημμυρίζουν σε κάθε απλά μεγάλη βροχή (δεν μιλάμε για περίοδο επαναφοράς εκατονταετίας!). Επίσης το Χαλάνδρι είναι σε στάδιο επιλογής αναδόχου για κατασκευή δικτύου αγωγών ομβρίων στην περιοχή της Μεταμόρφωσης με «φυσικό» αποδέκτη το ρέμα.
  •  στην περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου έχει εγκριθεί η κατασκευή μερικώς δικτύου ομβρίων στις περιοχές Παράδεισος και Πολύδροσο, εξαιρουμένων όμως οδών όπου πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον δήμο Χαλανδρίου (που δεν υπάρχει) και ενδεχομένως και της ΕΥΔΑΠ (συλλεκτήριοι αγωγοί). Και πάλι ο αποσπασματικός σχεδιασμός αναφέρει ως τελικό «φυσικό» αποδέκτη το ρέμα.
  • στην περιοχή της Πεντέλης ζητείται η ανακατασκευή αγωγού, με διεύρυνση της διατομής του, ώστε να αποφευχθούν τοπικά φαινόμενα με παροχέτευση στο ρέμα.
Κάθε μία από τις ανωτέρω μελέτες υπολογίζει την επιβάρυνση, που με τα προτεινόμενα από την ίδια θα προκληθεί και όχι τη συνολική. Βεβαίως και δεν θα υπήρχε αντίρρηση για σταδιακή κατασκευή έργων ανάλογα, με τους διατιθέμενους πόρους ή για τον επιμερισμό τους σε φορείς (δήμους, περιφέρεια). Βασική προϋπόθεση όμως αποτελεί όλα αυτά να αποτελούν τμήματα ενός συνολικού σχεδιασμού που θα θέτει και τα όρια για την φέρουσα ικανότητα του ρέματος , καθώς και τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή υδραυλική λειτουργία και αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών διέλευσης.

Επιπλέον τα μέτρα προστασίας πρανών είναι ανεπαρκή, καθώς υπάρχουν μη συντηρημένα σπασμένα συρματοκιβώτια και κατά περιοχές εμφανίζονται φαινόμενα υποσκαφών.

Με αυτές τις πάγιες θέσεις ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου, ο Σύλλογος Παραδείσου και ο Σύλλογος κατοίκων Πολυδρόσου ζήτησαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειας Αθήνας και του ζήτησαν να πάρει, σε πρώτη φάση πρωτοβουλία για την οριοθέτηση του ρέματος σε όλο του το μήκος, ώστε τουλάχιστον να αρχίσουν να εντοπίζονται τα προβλήματα και οι περιοχές ευθύνης του κάθε φορέα. Υπήρξε καταρχήν θετικός αλλά δεν έχουμε ενημερωθεί για κάτι δρομολογημένο μέχρι σήμερα.

Εκθέτουμε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα παρότι είναι τελείως άχαρο τοπικοί σύλλογοι να αναγκάζονται, να πιέζουν σε κάθε κατεύθυνση (υπεύθυνων ή ανεύθυνων) και να προσπαθούν να ωθήσουν τις αυτοδιοικητικές αρχές να συνεργαστούν (ανεπιτυχώς). Όλοι εμείς οι ενεργοί τοπικοί σύλλογοι πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται αποσπασματικά ή ελλιπή έργα, για λόγους μόνο πολιτικής προβολής οποιουδήποτε .

Ευελπιστούμε στην άμεση συνεργασία όλων σας για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη ενεργειών, μελετών και κατασκευής υποδομών με συνολική θεώρηση και πνεύμα ανοιχτό στις νέες αντιλήψεις, ξεκινώντας από το Πεντελικό Όρος.

Περιμένοντας απαντήσεις στις αιτιάσεις μας,

Με εκτίμηση

για τα ΔΣ των Συλλογών

ΡΕΜΑΤΙΑΣ             ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ               ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Κέλλυ Δάνου                           Γωγώ Μπίσκου Βαρδουλάκη             Παναγιώτης Α. Πάντος

Πρόεδρος Πρόεδρος Πρόεδρος


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Προς ενέργεια :

1. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορων κ. Χρήστο Σπίρτζη
2. Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου
3. Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Γιώργο Καραμέρο
4. Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ
5. Υπ. Υποδομών, Γενικό Δ/ντή Υδραυλικών Έργων
6. Υπ. Περιβάλλοντος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων

Κοινοποίηση :

1. Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη
2. Δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου Καψάλη
3. Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσσο
4. Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Παντελή Ξυριδάκη

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ

Δεν θα σχολιάσουμε το άρθρο του συναδέλφου Θ. Σταθόπουλου, τουλάχιστον όχι στην αναδημοσίευσή του.

Αλλά πρέπει να το έχεις διαβάσει - εσύ αναγνώστη της ΠΛΑΤΕΙΑΣ.

Είμαστε περίεργοι αν καμιά πλευρά της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ρουσικοί ή καλομοιρικοί - θα πουν έστω και μια κουβέντα για το θέμα.

Είμαστε περίεργοι να δούμε αν υπάρχει κανένας αριστερός (μπαίνοντας ή βγαίνοντας) που θα βάλει τις μεγάλες πολιτικές  πάνω από την μικροπολιτική και τον οπορτουνισμό.

Οι οπαδοί της συντήρησης του σημερινού καθεστώτος στην αυτοδιοίκηση, στο  συνέδριο της ΚΕΔΕ που έληξε εχθές, μας είπαν ότι δεν είμαστε ώριμοι, σαν πολίτες για να έχει η ψήφος μας την ίδια αξία - ολονών των πολιτών.

Και πρέπει - σου λέει - να περιμένουμε να μας ωριμάσουν και άλλο, οι δυνάμεις που επικρατούν στην αυτοδιοίκηση εδώ και σαράντα χρόνια (εδώ πάει) με αυτό το σύστημα της υπερπλειοψηφικής κατανομής εδρών και διαμόρφωσης πλειοψηφιών.
Όπως μας ωρίμασαν τόσα χρόνια.

ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ.

ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΡΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, είναι λογικό να θέλουν να ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ το σημερινό καθεστώς για άλλα πέντε χρόνια, αναζητώντας προσχήματα και δικαιολογίες.

Εσύ τι λες; 
Εσύ τι πιστεύεις; 
Στο Χαλάνδρι απέτυχε ή ΠΕΤΥΧΕ η απλή αναλογική με δεδομένο ότι ο δήμος ΕΧΕΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ;

Και έχει προϋπολογισμό παρά το γεγονός ότι στον δήμο μας  η καργαριστερή.... ιδεολογική καθαρότητα - με εκλογικές καταγραφές σε επίπεδο κοινωνίας της τάξης του 3 - 4% (ΛΑΕ και λοιπά) -  βρέθηκαν να είναι ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ σε έδρες στο ΔΣ, με περισσότερες έδρες ακόμα και από την πρώτη σε ψήφους παράταξη - αυτή του Γ. Κουράση.

Αυτό έγινε λόγω της απλής αναλογικής ή ελέω του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ εκλογικού συστήματος και των στρεβλώσεων που αυτό παράγει;


Θα επανέλθουμε αλλά διάβασε πρώτα το άρθρο.
ΕΧΕΙ ΤΙΤΛΟ:  

Η απλή αναλογική «εφαρμόστηκε» στο Χαλάνδρι κι απέτυχε… για ολόκληρη τη χώρα
Η απλή αναλογική «εφαρμόστηκε» στο Χαλάνδρι (σ.σ.: το «θρίλερ» με την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2018, από μια διοίκηση που έχει χάσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο) κι απέτυχε. Και όχι μόνο απέτυχε, αλλά έδειξε, σαν «από σκηνές προσεχώς» το σκηνικό που θα επικρατεί στα Δημοτικά Συμβούλια, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην πρόθεσή της να εφαρμόσει το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής, προς άρση κάθε παρεξήγησης: ο γράφων είναι υπέρ της απλής αναλογικής, καθώς πιστεύει ότι αποτυπώνει χωρίς «παραμορφώσεις» τη βούληση του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, πιστεύει ότι είναι πολύ πρόωρο να εφαρμοσθεί στη χώρα, είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Χωρίς να καλλιεργηθεί σταδιακά κουλτούρα συνεργασιών, η εφαρμογή της απλούστατα θα καταστήσει τον αυτοδιοικητικό θεσμό μη λειτουργικό, ανοίγοντας την… όρεξη σε όσους με νοσταλγία αναπολούν τους διορισμένους νομάρχες ή επιθυμούν απολύτως ελεγχόμενους δημάρχους.

Και επειδή -πικρή αλήθεια, αλλά πρέπει να γράφεται- οι παρατάξεις που «ξιφουλκούν» περισσότερο υπέρ της απλής αναλογικής είναι οι αριστερές, ίσως είναι και οι μόνες που δεν δικαιούνται να το κάνουν. Κι αυτό καθώς βασική προϋπόθεση της απλής αναλογικής είναι η ύπαρξη πνεύματος Συν-Θέσης. Με άλλα λόγια, δεν χωρούν «ιδεολογικές καθαρότητες», «ακλόνητες» αλήθειες, «κόκκινες» γραμμές και άλλα τέτοια υπέροχα «θεωρήματα», χωρίς καμιά εφαρμόσιμη αξία. Για να μην πούμε ότι όπου επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν, οδήγησαν σε ολοκληρωτικές καταστάσεις…
_______________________
Στην απλή αναλογική δεν χωρούν «ιδεολογικές καθαρότητες», «ακλόνητες» αλήθειες, «κόκκινες» γραμμές και άλλα τέτοια υπέροχα «θεωρήματα», χωρίς καμιά εφαρμόσιμη αξία.
_______________________

Δεν μπορείς να θεωρείς ότι πρεσβεύεις τη μόνη και μοναδική αλήθεια, να «μην σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου» και από την άλλη να υποστηρίζεις την απλή αναλογική που, εκ των πραγμάτων, θα σε φέρει στο ίδιο τραπέζι με τον πολιτικό σου αντίπαλο, προκειμένου να βρείτε μια κοινή συνισταμένη για να κυβερνηθεί ο Δήμος ή η Περιφέρειά σου.

Το παράδειγμα του Χαλανδρίου, μιας και ξεκινήσαμε με αυτό, είναι μια «light» εκδοχή του τι θα μπορούσε να συμβεί στο κοντινό μέλλον. Κι αυτό γιατί η διοίκηση του συγκεκριμένου Δήμου έχει απέναντί της μια μειοψηφία -κυρίως τη μείζονα- η οποία την κρίσιμη στιγμή έκανε ένα βήμα πίσω. Ούτε θέλουμε να σκεφθούμε τι θα συνέβαινε εάν στη θέση της ήταν η σημερινή διοίκηση του Δήμου, με την παντελή έλλειψη ελιγμών που τη χαρακτηρίζει…

Ωστόσο, το να φοβόμαστε να εφαρμόσουμε την απλή αναλογική αναδεικνύει σαφώς την πολιτική ανωριμότητά μας, καθώς κυβερνήτες και κυβερνώμενοι αδυνατούμε να υπερβούμε το Εγώ μας. Και μην σπεύσουμε να υποστηρίξουμε ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν εφαρμόζονται συστήματα απλής αναλογικής, γιατί θα πρέπει να θυμηθούμε ότι υπάρχουν χώρες που κάνουν μήνες να σχηματίσουν κυβέρνηση (καλή ώρα αυτό που γίνεται σήμερα στη Γερμανία), αλλά ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει «ρολόι»…

Και για να συμπεράνουμε: Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην παρούσα φάση μόνο κακό θα κάνει στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Όμως, την ίδια στιγμή, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εφησυχάσει τους αιρετούς, αλλά αντιθέτως να τους θέσει σε εγρήγορση, ώστε να προχωρήσουν σε ευρείες συμμαχίες και συνεργασίες, να καλλιεργήσουν κουλτούρα συναίνεσης και σύνθεσης. Οι δε επόμενες δημοτικές Αρχές ν’ αφήσουν τα «καλάμια» που τους δίνουν οι «πλασματικές» αυτοδυναμίες στην είσοδο των δημαρχείων τους και να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα στους Δήμους τους.

Γιατί η απλή αναλογική δεν μπορεί ν’ αναβάλλεται εσαεί. Σε τελική ανάλυση κάθε πολίτης έχει δικαίωμα η ψήφος του να έχει το ίδιο βάρος με των υπολοίπων. Κι αυτό δεν εξασφαλίζεται σήμερα…

Η ΚΕΔΕ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ 14ΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (1)

«Η ΚΕΔΕ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για την ένταξη παιδιών 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ζητάμε:

Την άμεση ανάκληση των δηλώσεων του υπουργείου Παιδείας και την διασφάλιση της δυνατότητας καθολικής και όχι υποχρεωτικής ένταξης όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε όλες τις δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία)

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα και την τήρησή των δηλώσεών του στις 9.5.2017 για την δυνατότητα των γονέων που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν τη δομή – παιδικοί σταθμοί ή νηπιαγωγεία που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.
Επισημαίνουμε:

Η εφαρμογή της εξαγγελίας αυτής θα έχει δυσμενέστατες εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους γονείς και τα παιδιά και κυρίως για αυτά που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Η καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα και τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς κοινότητας και τις ανάγκες σύγχρονης οικογένειας

Απαξιώνει, συρρικνώνει και αποδομεί ένα νευραλγικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι οι παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.»

ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν.: Επειδή ο οπορτουνισμός δεν είναι γνώρισμα μόνο των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ! 

Ψήφισμα ΚΕΔΕ: Φέρτε νόμο για προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς


Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ζητά η ΚΕΔΕ, με σχετική απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα στο Ετήσιο Τακτικό της Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα το ΔΣ της Ένωσης, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Προέδρου της Γ. Πατούλη αποφάσισε την επικαιροποίηση της απόφασης που είχε λάβει το Νοέμβριο του 2016, να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη μικροοφειλετών προς το Δημόσιο και τους Δήμους.

Παράλληλα καταδίκασε το θλιβερό γεγονός ρίψης δακρυγόνων μέσα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Είναι ανεπίτρεπτο στη σημερινή κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία να μπαίνουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Παράλληλα καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρίψη χημικών στο ειρηνοδικείο Αθηνών και καλούμε την πολιτεία να μην επιτρέψει να επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Για τη συγκεκριμένη ενέργεια πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, άμεσα.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει όλους τους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Δήμους. Οι εποχές δεν ενδείκνυνται για τέτοιου είδους ανάλγητες πολιτικές. Αυτές οι πρακτικές, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να κλονίσουν σοβαρά την κοινωνική συνοχή, αλλά και το κοινό περί δικαιοσύνης αίσθημα.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε από την κυβέρνηση να επιδείξει τη δέουσα ευαισθησία απέναντι σε αυτές τις περιπτώσεις συμπολιτών μας και να τους επιτρέψει να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους αλλά και την εμπιστοσύνη τους στο Κράτος Δικαίου. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, η μόνη ενδεδειγμένη επιλογή για την έξοδο από την κρίση είναι ο διάλογος, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής συναίνεσης και όχι η καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης».

http://www.aftodioikisi.gr