Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στη ΔΕΘ – Την Παρασκευή η Συνέντευξη Τύπου



Συνέντευξη Τύπου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει το Πράσινο Κίνημα την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στις 13.00 , η οποία θα μεταδωθεί από την Κρατική Τηλεόραση. Στην Συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της εναλλακτικής οικονομικής μας πρότασης, για την «μετά μνημονίων” εποχή και θα ανακοινωθούν οι πρώτοι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και υποψήφιοι Δήμαρχοι του Πράσινου Κινήματος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το οικονομικό εναλλακτικό πρόγραμμα του Πράσινου Κινήματος θα παρουσιάσουν οι συμπρόεδροι Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου, οι οποίοι θα απαντήσουν και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου

http://prasinokinima.gr

Παιδιά ζωγραφίζουν για την ειρήνη με αφορμή ένα ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ




(Ελληνική συμμετοχή στη διεθνή πρωτοβουλία “Children’s Peace” Art Project
του τουρκικού PEN, του Ιδρύματος Χικμέτ & της Διεθνούς Ένωσης Εικαστικών)


Έντεκα ζωγραφιές 28 παιδιών, για τις οποίες συχνά συνεργάστηκαν περισσότερα από ένα παιδιά, αποτελούν την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή πρωτοβουλία υπέρ της ειρήνης “Children’s Peace” Art Project, με έμπνευση από το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ (Nâzım Hikmet, 1902-1963) «Κοριτσάκι» (“Kız Çocuğu”, 1956).

Το PEN Turkey Centre, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Nazim Hikmet και τη Διεθνή Ένωση Εικαστικών (IAA), ενθαρρύνοντας σχετικά τον διεθνή φορέα PEN International και την επιτροπή Writers for Peace, κάλεσαν κέντρα PEN για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και συγγραφείς να πάρουν μέρος διοργανώνοντας τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας από 7 έως 14 ετών.

Στην Ελλάδα, η πρόεδρος του Κέντρου PEN στην Τουρκία Zeynep Oral, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Χικμέτ Rutkay Aziz και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εικαστικών Bedri Baykam, με τη συμβολή του πρώην προέδρου του τουρκικού PEN και αντεπιστέλλοντος μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων Tarik Günersel, απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργο Χουλιάρα, που ζήτησε από τον ποιητή Αλέξιο Μάινα να πρωτοστατήσει στον συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας.

Σε σχέση με την ελληνική συμμετοχή, υπήρξε νέα μετάφραση του ποιήματος από τα τουρκικά από την ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, ενώ συστάθηκε τριμελής επιτροπή από τους γνωστούς ζωγράφους Ανδρέα Δεβετζή, Γιάννη Λασηθιωτάκη και Θανάση Μακρή, που επέλεξαν τις 11 ζωγραφιές από έργα, με αφορμή το ποίημα του Χικμέτ, παιδιών ηλικίας Δημοτικού και Γυμνασίου, έως 14 ετών.
Πολλά από τα έργα έγιναν συνεργατικά σε ομάδες τριών ή τεσσάρων μαθητών, όπως στην Δ΄ Τάξη στο 2ο Δημοτικό Βριλησσίων, η συνεργασία με τον Διευθυντή του οποίου Θεόφιλο Τζώρτζη ήταν κομβικής σημασίας.

Σε αλφαβητική σειρά, τα ονόματα των 28 παιδιών που ζωγράφισαν τα έργα είναι:

Σωτήρης Αυγεροδήμος (10 ετών), Φάνης Αυγεροδήμος (10 ετών), Βασίλειος-Μάριος Βάρσος (10 ετών), Γιάννης Γλιγλίνος (10 ετών), Σάκης Δουφεξής (10), Αλέξανδρος Ζέλερ (10 ετών), Παύλος Θεοδωρίδης (10), Φίλιππος Θεοδώρου (10), Ρέικα-Σοφία Ιωσηφίδου-Γιαμάντα (10), Ελένη-Μαρία Καλαματιανού (10), Γιάννης Κελάκης (10), Κωνσταντίνος Κεχρινιώτης (10), Μαργαρίτα Κολέτσα (10), Γεώργιος Λιντζέρης (10), Παναγιώτης Μαθές (10), Μαρία-Ιόλη Μαντά (10), Δημήτριος Μουτουσίδης (10), Μελίνα Παλούμπη (10), Λαμπρινή Παπαβασιλείου (10), Ιωάννα Πετρογιάννη (10), Ιωάννα Πριοβόλου (10), Ολυμπία Ρούσσου (14), Νικολέτα Σάνι (10), Δάφνη Τατάκη (10), Λουκάς-Αθανάσιος Τετράδης (10), Κατερίνα Τριανταφύλλου (13 ετών), Γεώργιος Φωτιάδης (10) και Αΐσα Χαϋμπούμπ (9 ετών).

Επιλεγμένα έργα αναμένεται να εκτεθούν στο Κέντρο Πολιτισμού & Τεχνών Ναζίμ Χικμέτ στην Κωνσταντινούπολη, σε έκθεση με τίτλο “Children’s Peace” που θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου 2019, ημέρα γέννησης το 1902 στη Θεσσαλονίκη του Ναζίμ Χικμέτ. Οι διοργανωτές της έκθεσης θα συμπεριλάβουν μερικά έργα σε ειδικό ημερολόγιο για το 2019.

Η Εταιρεία Συγγραφέων απευθύνει ένα θερμό ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν δημιουργικά και αφιλοκερδώς για την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή αυτή πρωτοβουλία.

Ακολουθεί το ποίημα του Χικμέτ σε μετάφραση και στο πρωτότυπο:

«Κοριτσάκι» (Ναζίμ Χικμέτ)

Εγώ είμαι που χτυπώ τις πόρτες
τις πόρτες γύρω, μία-μία.
Τα μάτια σας δε θα με δούνε
είναι αόρατοι οι νεκροί.

Στη Χιροσίμα έχω πεθάνει
εδώ και μια δεκαετία.
Εφτάχρονο κορίτσι είμαι,
δε μεγαλώνουν οι νεκροί.

Φωτιά αρπάξαν τα μαλλιά μου
μετά τα μάτια μου ψηθήκαν.
Έγινα μία χούφτα στάχτες
και σκόρπισα με το αεράκι.

Τίποτα τώρα δε ζητάω
από εσάς για τον εαυτό μου.
Πώς να τις φάει τις καραμέλες
παιδί που κάηκε σα χαρτάκι;

Τις πόρτες σας χτυπώ γειτόνοι,
μια υπογραφή βάλτε, κοπέλες.
Να μην πεθαίνουν τα παιδάκια
να ζουν, να τρώνε καραμέλες.

(Μετάφραση από τα τουρκικά: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη)


«Kiz Çocuğu» (Nâzım Hikmet)

Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.

Hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.

Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.

ΠΕΝΤΕΛΗ - ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ: Επικοινωνιακά παιχνίδια με τα λεφτά των δημοτών κάνει η διοίκηση Στεργίου


Φαίνεται ότι η προεκλογική περίοδος άρχισε για τα καλά στον Δήμο Πεντέλης και κάποια στελέχη της διοίκησης Στεργίου φροντίζουν με τα λεφτά των δημοτών, βεβαίως- βεβαίως να στήσουν τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς τους.

Κάτι οι χαριστικές αναθέσεις φωτογραφικών λευκωμάτων σε... ημέτερους εκδότες, κάτι οι πληρωμές για «υπηρεσίες παροχής εργασιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών» σε συγγενείς πρώην δημοτικών συμβούλων, όπως η χθεσινή που ψήφισε το Δ.Σ. του ΟΠΑΘ, δείχνουν ότι κάποιοι στη διοίκηση του Δήμου έχουν χάσει το μέτρο...

Αλήθεια, θα μπορούσε να μας εξηγήσουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νομικού προσώπου του Δήμου για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό ή ο προϊστάμενός του, δήμαρχος Πεντέλης, τι χρειάζονται στον ΟΠΑΘ οι υπηρεσίες επικοινωνίας; Είναι τόσο μεγάλη η παραγωγή δελτίων τύπου και ανακοινώσεών του ώστε δεν προλαβαίνουν οι υφιστάμενες υπηρεσίες να τη διεκπεραιώσουν; Ή, μήπως, πρέπει να «λαδωθεί» ο «μηχανισμός» που θα... τρέξει την επικοινωνία -και όχι μόνο- της παράταξης του δημάρχου στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;

Όμως, τζάμπα σκορπά τα λεφτά των δημοτών η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης. Η ανυπαρξία έργου, οι ευθύνες για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τρεις δημοτικές κοινότητες (Μελίσσια, Ν. Πεντέλη, Πεντέλη), οι αστοχίες σε σειρά θεμάτων που αφορούν τον Δήμο δεν «κουκουλώνονται» με «υπηρεσίες επικοινωνίας». Έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των δημοτών μας και θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα και στην κάλπη τον Μάιο του 2019.

ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΣΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ



Νύχτες Αλληλεγγύης για όλες και όλους:
Θεσμοφοριάζουσες προσβάσιμες στη Ρεματιά

Ο Δήμος Χαλανδρίου, ύστερα από τη συνεργασία του με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, παρουσιάζει καθολικά προσβάσιμη αποκλειστικά στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης την παράσταση Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (παραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης), την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Η ώρα έναρξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της παραγωγής, είναι στις 9.00 μ.μ.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), Eνδογλωσσικούς Yπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες (CAPS) καθώς και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (AD). Το πρόγραμμα της παράστασης θα διατίθεται σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qr code.

Επιμέλεια και πιστοποίηση προσβασιμότητας: Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών – Movement of Disabled Artists

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ): Θεοδώρα Τσαποΐτη
Υπέρτιτλοι για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες (CAPS): Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη
Ακουστική Περιγραφή στα ελληνικά για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (AD): Θανάσης Παπαντωνόπουλος - Νεφέλη Παπαντωνοπούλου

Προγράμματα σε γραφή Braille: ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών)

Προσβασιμότητα χώρου:

Το Θέατρο Ρεματιάς ύστερα από ενέργειες του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους.

Διατίθενται δυο θέσεις στάθμευσης για χρήση από αναπηρικά αυτοκίνητα (κάθοδος μέχρι το θέατρο). Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα αναπηρικά αυτοκίνητα, θα υπάρχει δυνατότητα αποβίβασης και μεταφοράς του αυτοκινήτου από το προσωπικό του θεάτρου.

Σηματοδοτημένες θέσεις για χρήση από ανθρώπους με κινητικές – αισθητηριακές και άλλες βλάβες, συνοδούς και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένους/ες, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό).
Διαγραμμισμένος χώρος μπροστά από την πρώτη σειρά θέσεων για χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων.

Τουαλέτα αναπήρων.

Σηματοδοτημένα τραπέζια πάνω στις πλάκες ανεμπόδιστης πρόσβασης, στον χώρο του αναψυκτηρίου, για την εξυπηρέτηση αναπήρων και εμποδιζόμενων προσώπων.

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους/τις χρήστες/στριές τους.

Εισιτήρια αναπήρων και συνοδών: 12 ευρώ μέσω viva.gr
Εισιτήρια των 12€ θα διατίθενται και στην είσοδο την ημέρα της παράστασης.

Είσοδος αναπήρων και συνοδών από την πόρτα του θεάτρου που βρίσκεται από την πλευρά της γέφυρας στην οδό Πολυδρόσου.


Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΕΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΤΙΚΟ

Η παρέα και οι κουβέντες με τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με τις Μπουάτ στην Πλάκα, τον επί σειρά ετών ιδιοκτήτη της Απανεμιάς Βαγγέλη Ντίκο είναι απολαυστικές για κάποιον στην ηλικία μου, που δεν πρόλαβε να έχει βιωματικές εμπειρίες από τις νύχτες των μικρών, εναλλακτικών νυχτομάγαζων της Αθήνας,  κατά την προδικτατορική και δικτατορική περίοδο και μόνο ακούσματα μπορεί να έχει.

Το ριζοσπαστικό, αντιστασιακό κλίμα της χρυσής εποχής των μπουάτ της Μνησικλέους, της Θόλου και των άλλων σοκκακίων της Πλάκας δεν μπορούσε παρά να συναντηθεί με το κίνημα ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.

Είχε μεγάλη .... ΠΛΑΚΑ όταν ο Βαγγέλης Ντίκος μου μίλησε εχθές για το τραγούδι της ΠΛΑΤΕΙΑΣ, που συνέθεσε εκείνος την περίοδο των Αγανακτισμένων, μέσα στην προσδοκία για την ανατροπή των μνημονίων σε στίχους του Δημήτρη Φιλελέ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΑΚΟΥΣΑ, γέλασα και άνοιξα τον υπολογιστή.

Του έδειξα ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ, και του είπα ότι ξεκίνησε το 2010.
Δεν την ήξερε, δεν είναι πολύ του μπλιμπλικιού ο Βαγγέλης.

Είδε το site, γέλασε και εκείνος.

Του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω σήμερα και θα ανεβάσω το ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ για να θυμηθούμε μαζί το κίνημα της πλατείας και τις προσδοκίες που καλλιέργησε στον Ελληνικό λαό (ανεκπλήρωτες ακόμα ή προδομένες; Δεν είναι της ώρας να το διερευνήσουμε).

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ.

Γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο.

Καλημέρα Βαγγέλη. Αφιερωμένο.