Tο ζήτημα της απόκτησης του κτήματος Δουζένη και της αξιοποίησής του για τις ανάγκες των δημοτών του Χαλανδρίου βρισκόταν κάπου μέσα στις προεκλογικές εξαγγελίες της νέας δημοτικής αρχής. Αφήνοντας τα λόγια και περνώντας στην πράξη, φαίνεται ότι η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» έχει βάλει αυτόν τον στόχο σε προτεραιότητα. Κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί εύκολα, αφού η επίτευξή του καλύπτει μία πληθώρα αναγκών και αποτελεί μία κινηματική διεκδίκηση εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη μας.
Όπως είχαμε δημοσιεύσει και σε παλιότερα ρεπορτάζ μας,
η νέα διοίκηση είχε κινηθεί «γνωρίζοντας τι θέλει;» και εντυπωσιακά γρήγορα. Έτσι, αναμενόταν
μία παρουσίαση των πρωτοβουλιών της στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους κατοίκους του Χαλανδρίου, που είχε εξαγγελθεί ότι θα γίνει στα μέσα Μάρτη.
Την Πέμπτη (12/03) που μας πέρασε και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου έγινε στο Παλιό Δημαρχείο η προβολή της πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο. Αυτή η πρόταση, αποτελεί το σημείο εκκίνησης και αναφοράς πάνω στον οποίο θα ξεδιπλωθεί η διαδικασία απόκτησης-ανάπλασης του οικοπέδου, τα επόμενα χρόνια.
Η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί και η αίθουσα ήταν γεμάτη από κατοίκους που τους ενδιαφέρει το ζήτημα.
Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος ο οποίος έκανε μία σύντομη αναδρομή για το πώς προέκυψε το αίτημα χρησιμοποίησης του χώρου για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Κάτω Χαλάνδρι και για το πώς εξελίχθηκε η πάλη για την διάσωση του μνημείου. Στάθηκε ιδιαίτερα στις κινηματικές δράσεις που είχαν γίνει, όπως η «μουσική πορεία», οι διαδηλώσεις έξω από την νομαρχία, οι συγκεντρώσεις για να αποτραπεί η ολοκληρωτική κατεδάφιση.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην αδράνεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών που άφησαν πολύ σημαντικές ευκαιρίες να πάνε χαμένες δυσκολεύοντας την σημερινή κατάσταση. Στη συνέχεια τόνισε ότι η υλοποίηση του σχεδίου, θα προσφέρει στους δημότες περισσότερο δημόσιο χώρο, που είναι αναγκαίος, καθώς και την δυνατότητα για αίθουσες πολιτιστικών-κοινωνικών δράσεων, που εμφανώς λείπουν παρά πολύ από το Χαλάνδρι. Και μας εισήγαγε στο κυρίως θέμα, ευχαριστώντας θερμά τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ κος Μπελαβίλα για την «αφιλοκερδή εργασία του ίδιου και της ομάδας του σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και με μεγάλο κόπο», η οποία έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της στις διακοπές των Χριστουγέννων!
Η πρόταση:
Ο κος Μπελαβίλας παρουσίασε μία εμπεριστατωμένη Τεχνοοικονομική Μελέτη, με πολύ περισσότερη δουλειά και λεπτομέρειες από αυτές των προτάσεων που συνήθως κατατίθενται για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο. Με αποτέλεσμα να μιλούμε για μία ιδιαίτερα αναλυτική έρευνα που είναι έτοιμη σε περίπτωση που εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι και ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια νε εφαρμοστεί!
Η μελέτη περιέγραφε την πολεοδομική συγκρότηση της πόλης μας, εστίαζε στο διαμέρισμα του Κάτω Χαλανδρίου και αναδείκνυε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κτήματος Δουζένη στον χώρο όπου βρίσκεται. Με τον καθηγητή να εξηγεί την τεράστια αξία της δημιουργίας νησίδων δημόσιου χώρο και πρασίνου στην καρδιά περιοχών αμιγούς κατοικίας για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.
Αναφερόταν στην ιστορία του βιομηχανικού μνημείου και στην ιστορία της διεκδίκησης του χώρου.
Όπου ο κος Μπελαβίλας είπε ότι η αρχιτεκτονική αξία είναι μικρή αλλά η ιστορική σημασία για την πόλη μεγάλη.
Ανέλυε του χώρους του οικοπέδου, του οικοδομήματος,
την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα και τι δυνατότητες επαναοικοδόμησης υπάρχουν. Εδώ έγινε και μία αναφορά στην φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την αξιοποίηση τέτοιων κτισμάτων, που είναι αυτή της «επανάχρησης» με μικρότερο οικονομικό κόστος και με διατήρηση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας μία αστικής περιοχής.
Επίσης η πρόταση παρουσίαζε τις συνολικές ανάγκες του Χαλανδρίου σε δημόσιους χώρους, από πλευράς ποιότητας και ποσότητας. Και ενέτασσε το σχέδιο για την αναμόρφωση του κτήματος Δουζένη στην «ευρύτερη εικόνα». Με αξιοσημείωτη την ανάγκη στην πόλη για περίπου 1200m2 επιπλέον πολιτιστικών αιθουσών.
Έκανε μία αναγκαία μικρή αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου.
Και μετά, περνούσε στην υλοποίηση όπου χωρίζεται σε δύο σενάρια: Φάση Α και Φάση Β. Με το πρώτο να είναι πιο συντηρητικό, δηλαδή πιο οικονομικό και με μικρότερη πρόβλεψη σκεπασμένων χώρων. Ενώ το δεύτερο προβλέπει μεγαλύτερη οικοδόμηση αναγκαστικά περισσότερα χρήματα. Όσο το ένα όσο και το άλλο μεριμνούν για την ανάπτυξη του πρασίνου στο οικόπεδο.
Φάση Α
Φάση Β
Στα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάστηκαν γίνεται σαφές ότι πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο το οποίο, αν όλα πάνε καλά, απαιτεί περίπου 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί από την στιγμή απόκτησης του κτήματος.
Σημαντικό είναι ότι στην έρευνα που παρουσιάστηκε σχεδιάζονται χώροι για τους πολιτιστικούς συλλόγους του Χαλανδρίου.
Η Συζήτηση που ακολούθησε:
Στο σύνολό της η αντιπολίτευση έδωσε συγχαρητήρια στον κος Μπελαβίλα και στους συνεργάτες του για την πρόταση που κατάρτισαν.
Συγκεκριμένα, ο κος Κουράσης μίλησε για «σωστή κατεύθυνση» και «δελεαστική» προοπτική κάνοντας ερωτήσεις για κυκλοφοριακή επιβάρυνση και όχληση από τον θόρυβο, στις οποίες ο καθηγητής και διάφοροι συμμετέχοντες στην κουβέντα ήταν αρκετά καθησυχαστικοί εξηγώντας ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε πως είναι αναγκαία η αναδιαμόρφωση και των πεζοδρομίων στους γύρω δρόμους από το κτήμα Δουζένη.
Ο κος Θωμάς έδωσε «πολλά συγχαρητήρια» και έκανε μία σημαντική παρατήρηση που έχει γίνει και παλιότερα από πολλούς συμβούλους και κατοίκους, ότι το Κάτω Χαλάνδρι δεν έχει κέντρο αναφοράς. Ζητώντας μεγαλύτερη βαρύτητα στο πράσινο.
Η κα Καρατζά ευχαρίστησε την ερευνητική ομάδα και είπε πως πολύ καλά έκανε η διοίκηση και κινήθηκε εγκαίρως. Ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει από εδώ και πέρα να βαδίζουμε σιγά-σιγά γιατί ακόμα δεν έχει διασφαλιστεί ούτε ότι ο χώρος είναι δικός μας. Ανέφερε ότι αφού γίνει αυτό με τον πιο συμφέρον τρόπο, πρέπει η εκμετάλλευση να γίνει αποκλειστικά από το δήμο και όχι από ιδιώτες για να είναι πραγματικά δημόσιος χώρος. Το τρίτο στοιχείο που έβαλε είναι πως θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με διάφορους φορείς του Χαλανδρίου για να προτείνουν πως θα διαμορφωθεί ο χώρος.
Ο κος Λαδόπουλος έδωσε μπράβο για την πρόταση και επανέλαβε την τοποθέτηση της παράταξής του ότι τώρα είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για την αγορά του οικοπέδου από οικονομικής και γραφειοκρατικής πλευράς.
Ο κος Ανδρεόπουλος τόνισε ότι συμφωνεί με τις προθέσεις που έχει η νέα δημοτική αρχή για τον χώρο έτσι ώστε, να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στην περιοχή. Αντιπαραβάλλοντάς αυτές με τις επιδιώξεις προηγούμενων διοικήσεων.
Για άλλη μία φορά αντιφατικός, ο κος Νταβία συγχάρηκε για την πρόταση τον κο Μπελαβίλα και είπε ότι είναι σημαντική. Αλλά αόριστα και με μία φράση χωρίς επεξήγηση είπε πως είναι «λάθος η τακτική του δήμου».
Στην πλούσια συζήτηση συμμετείχε και ο Πόλυς Τακόπουλος ο οποίος είναι δικηγόρος και παρακολουθεί πως εξελίσσεται η υπόθεση. Σημειώνοντας ότι ο δήμος κινείται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο για την απόκτηση του κτήματος Δουζένη τόσο στο νομικό, όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο. Με αποτέλεσμα να έχει πετύχει έγγραφη δέσμευση από την ιδιοκτήτρια τράπεζα για απόκτηση του χώρου σε σχετικά χαμηλή τιμή, μόλις λήξει η διαδικασία κατάσχεσης του.
Ο Σίμος Ρούσσος απαντώντας στις ερωτήσεις των άλλων πολιτικών παρατάξεων είπε πως ο αναγκαίος διάλογος θα γίνει και η παρουσίαση της πρότασης σε όλη την πόλη γίνεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο για να είναι ενημερωμένοι όλοι και για να υπάρχουν εποικοδομητικές παρεμβάσεις.
Τέλος, ευχαριστώντας και πάλι με εγκάρδιο τρόπο τον καθηγητή και τους διδακτορικούς που βοήθησαν τον δήμος μα εθελοντικά, έκανε μία πολύ σημαντική παρατήρηση για την ποιότητα του έργου που μπορούν να παράξουν τα δυσφημισμένα από τα ΜΜΕ ελληνικά Πανεπιστήμια, με την απίστευτα χαμηλή χρηματοδότηση. Και για την τεχνογνωσία στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων που μπορούν να προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να ευοδωθεί και να προσφέρει στην πόλη μας μία καρδιά πρασίνου, με αύξηση του δημόσιου χώρου στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο διαμέρισμα του Χαλανδρίου, καλύπτοντας την ανάγκη που προέκυψε και στην συνέλευση της διοίκησης με τους πολίτες το χειμώνα, για ένα πολιτιστικό-κοινωνικό κέντρο ανά συνοικία που θα ενισχύσει την συλλογική ζωή και συνείδηση.