Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1694


Αν μισώ τους τυράννους, πολύ περισσότερο μισώ τους κόλακες.


ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ

ΟΥΑΟΥ! ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΟΜ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ...... ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!

Με email που έχουν αναρτήσει, από της εσωτερική λίστα μηνυμάτων της ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ οι συνάδελφοι του γνωστού site "ANΕΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ"αναφέρονται στα όσα συμβαίνουν στον δήμο Χαλανδρίου.
Δεν αναφέρονται βέβαια ΣΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ στην ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ και στην εσωτερική λίστα ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ,  από την σιτιζόμενη αυλή του Συμεών αλλά και νυν στελέχη της ΛΑΕ, όταν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε εμείς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΟ mail της εσωτερικής λίστας, αν και έχουμε ΠΟΛΛΑ και ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ του "ήθους της αριστεράς".

Δείτε λοιπόν τι έγραψαν στο "ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ" ανεβάζοντας το "συνωμοτικό" email της γνωστής και μη εξαιρετέας δια το πολιτικό ήθος που έχει επιδείξει και στο παρελθόν εναντίον συντρόφων της Χριστίνας Μαχαίρα, συντρόφου του αντιδημάρχου Σέργιου Γκάγκα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

Χαλάνδρι: "Βαφτίζουμε όλους τους διαφωνούντες ως Λαϊκή Ενότητα, ενώ δεν είναι...", αποκαλύπτει εσωτερικό mail συριζαίων

Στην φωτογραφία εσωτερικό mail , στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Χαλανδρίου. Λέμε στον κόσμο ότι οι διαφωνούντες είναι όλοι ΛΑΕ, αποκρύπτοντας ότι στους διαφωνούντες είναι και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να θυμίσουμε την όλη ιστορία, η δημοτική αρχή Χαλανδρίου ήταν μια παράταξη της αριστεράς που στηρίχθηκε το 2014 και από τον ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε τις εκλογές. Μετά την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015,ο Δήμαρχος με μεγάλος μέρος της παράταξης κράτησε τους δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούντες με τον ΣΥΡΙΖΑ παρέμεναν στην παράταξη με αυτοδικοικητικά κριτήρια, μέχρι πρόσφατα όταν διαπίστωσαν ότι ο Δήμαρχος δρούσε χωρίς να ρωτάει την παράταξη και βέβαια έγλυφε τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν λίγες μέρες στο Δ.Σ. δεν πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, αφού οι αποχωρούντες από την δημοτική αρχή σύμβουλοι ψήφισαν λευκό. Τότε οι Συριζαίοι μίλησαν ότι ήταν μέλη της Λαϊκής Ενότητας με άθλιους χαρακτηρισμούς.

Βέβαια από το κείμενο των διαφωνούντων υπήρξε μία υπογραφή που δεν ήταν ΛΑΕ. Ήταν αυτή της Χρυσούλας Μάζη που ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ!

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ, ΕΛΕΓΑΝ ΣΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΕΥΔΩΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ , ΕΝΏ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΑΓΓΙΞΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΛΙΚΑ!

Γ.Γ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΙΝΤΣΑΡΟΥΜΕ .....

Σε μια εξαιρετική ανακοίνωση στο site του Δήμου, μάθαμε τι δεν θα γίνει το 2018 επειδή κάποιοι που τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν φόρα παρτίδα, δεν ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα. 

Δεν μας προέτρεψαν ξεκάθαρα να τους λιντσάρουμε, μιας και τα δικαστήρια το απαγορεύουν. 

Φοβερή ανακοίνωση, θύμισε την αντίστοιχη της κυρίας Γεροβασίλη στη διαδικασία – φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες, που σχεδόν με δάκρυα στα μάτια, μας έλεγε πόσα παιδάκια θα μείνουν νηστικά και εκτός παιδικών σταθμών, θα κρυώνουν και θα κλαίνε, επειδή τα ανάλγητα δικαστήρια της χώρας μας δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Γ.Γ.

Η ΑΤΤΙΚΗ «ΕΑΛΩ» του Γεωργίου Παπασίμου

του Γεωργίου Παπασίμου
Δικηγόρου
Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»


Οι επισημάνσεις μας με αφορμή την προηγηθείσα οικολογική καταστροφή στον Αργοσαρωνικό Κόλπο, ότι όταν μια Χώρα τεθεί σε τροχιά παρακμής, όπως η Ελλάδα, εξαιτίας της σφοδρής οικονομικής κρίσης, αυτή διαχέεται σε όλους τους «αρμούς», που συνθέτουν το πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό εποικοδόμημα, δυστυχώς γρήγορα επιβεβαιώθηκαν με την ανείπωτη τραγωδία στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από τα πλημμυρικά φαινόμενα που την έπληξαν. Και αυτό, γιατί πρόκειται για μια ολιστική, γενικευμένη κρίση, που θυμίζει τον επιθετικό καρκίνο, ο οποίος προσβάλλει ραγδαία όλο το σώμα του ασθενούς και μόνο ριζική ανατροπή της κατάστασης, μπορεί να αποτελέσει κάποια ελπίδα.

Τα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα γι’ αυτή την μόνιμη κακοδαιμονία της Ελλάδας, που μετατρέπεται σταδιακά σε «απροστάτευτη πατρίδα», μένουν αναπάντητα από τις εκάστοτε παραλυτικές πολιτικές εξουσίες και επικαλύπτονται συνήθως από ασκήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης και άμυνας, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει γενναία τις πολιτικές ευθύνες, που του αναλογούν, αντί, για παράδειγμα, να προβαίνουν σε αυτομηνύσεις (!!!) για «κούφιο» εντυπωσιασμό.

Κάτι τέτοιο θα ήταν εξόχως ευεργετικό και λυτρωτικό στην Χώρα, που ευδοκιμεί η ατιμωρησία και η «λαμογιά» για την δημιουργία μιας νέας αντίληψης και συνείδησης.

Η πρόσφατη τραγωδία στην υποβαθμισμένη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αφενός καταδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες ενός «νόθου» πελατειακού και ανίκανου Κράτους, όπως διαμορφώθηκε από την οικονομική ολιγαρχία της Χώρας, που το κύριο γνώρισμά της είναι τα «παρασιτικά» χαρακτηριστικά και η «μαυραγορίτικη» αντίληψη και του εκάστοτε πολιτικού προσωπικού, κεντρικού και περιφερειακού, ως εφαρμοστής αυτών των «νόθων πελατειακών» και καταστροφικών πολιτικών.

Ένα εξ αυτών των «διαχρονικών εγκλημάτων» είναι η δημιουργία του οικιστικού «τερατουργήματος» του Λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου έχουν στοιβαχθεί εκατομμύρια πολίτες, που βρίσκονται περισσότερο από ποτέ απροστάτευτοι απέναντι στις επερχόμενες δραματικές κλιματολογικές αλλαγές, που παρατηρούνται πλέον όχι μόνο σε μακρινές περιοχές του πλανήτη, αλλά και στην Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια κατάκαψη κάθε πράσινου πνεύμονα του Λεκανοπεδίου, χωρίς την τιμωρία κανενός και χωρίς λήψη κανενός μέτρου αποκατάστασης. Αντίθετα, στην λογική της «πελατειακής» εξυπηρέτησης των ψηφοφόρων, είχαμε επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις και εντάξεις αυθαιρέτων ακόμα και σε καμένες δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ειδικούς, εκ των βασικών αιτιών της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, είναι η καταστροφική πυρκαγιά του όρους «Πατέρα» το 2016, χωρίς να ληφθεί κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο, αν και ήταν γνωστό, ότι είχαν μπαζωθεί σημαντικά ρέματα της περιοχής και θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις.

Είναι προφανές ότι, αν είχε για παράδειγμα νομοθετηθεί ως «ιδιώνυμο κακούργημα» η καταπάτηση καμένων δασικών εκτάσεων, και η παροχή πολεοδομικών αδειών για κτίσματα σε ρέματα, θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η πρωτοφανής αποψίλωση του δασικού πλούτου προς όφελος των καταπατητών και των κερδοσκόπων της γης, καθώς και το ανεξέλεγκτο και το καταστροφικό μπάζωμα των ρεμάτων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αν κανένας δει όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις, μικρές ή μεγάλες, θα παρατηρήσει ότι αυτές έχουν χτιστεί και αναπτύσσονται γύρω από ποταμούς και ρέματα. Η Αθήνα, όμως, και το Λεκανοπέδιο της Αττικής γενικά, έχουν χτιστεί στην αντίθετη ακριβώς καταστρεπτική λογική του μπαζώματος όλων των ρεμάτων και της υπογειοποίησης των ποταμών (Κηφισού, Ιλισσού κ.λπ.), που εκτός από την αισθητική «βαρβαρότητα», αποδεικνύεται πλέον ότι αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια των διαφόρων οικιστικών περιοχών του Λεκανοπεδίου, με δεδομένη και την κλιματική παγκόσμια αλλαγή, που δημιουργεί πολλά συσσωρευμένα ακραία φαινόμενα.

Έτσι, εκ των βασικών αιτιών της πρόσφατης τραγωδίας ήταν και το μπάζωμα των ρεμάτων και χειμάρρων στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας (Σαραντάπορο, Αγία Αικατερίνη, Λυκόρρεμα, Λούτσα κ.λπ.). Μάλιστα, αυτό αποτελούσε κύριο παράδειγμα αποφυγής για τους φοιτητές στο μάθημα «Υδρογεωλογίας και Υδραυλικής Μηχανικής» όπως ανέφερε ο Καθηγητής Γεωλογίας Δ. Παπανικολάου. Αυτό και μόνο μεγεθύνει την υποκρισία των υπευθύνων και ανεύθυνων, αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό, είχε γίνει, δε, και σχετική ειδική μελέτη για συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που παρέμεινε, όμως, στα συρτάρια της Περιφέρειας, χωρίς να υλοποιηθεί.

Χωρίς υπερβολή, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα, απέναντι σε αυτά τα απανωτά χτυπήματα, ένα ισχυρό κίνημα Αντίστασης των πολιτών, που θα μπει εμπόδιο και θα αποκρούσει την επίθεση της «αγέλης των πεινασμένων λύκων», δηλαδή των πάσης φύσεως μεταπρατικών συμφερόντων, που αποτελούν και τον «πελατειακό βραχίονα» των σημερινών κομμάτων εξουσίας και βυθίζουν τη χώρα «στην λάσπη» και το τέλμα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΣΩ - ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ : ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Σε νέα στρατηγική συνεργασία προχώρησαν το ΙΑΣΩ και το ΙΑΣΩ Παίδων με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σκοπός της συνεργασίας είναι η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, η ανάπτυξη σχέσεων, η προαγωγή των δραστηριοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και η υλοποίηση ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών δράσεων στον τομέα της ιατρικής.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΙΑΣΩ Dr. Γεώργιος Σταματίου, ο κος Αντώνης Βλαχούσης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ, οι κ.κ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Εμμανουήλ Μπετενιώτης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Καθηγητής Βασίλειος Α. Ζέρρης, MD, MPH, MSc, FAANS, Διευθυντής Nευροχειρουργός ΙΑΣΩ Παίδων και Υπεύθυνος ΜΕΝΝ ΙΑΣΩ, Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου» και Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου «Texas A&M», ΗΠΑ, Board Certified by the American Board of Neurological Surgery, Fellow of the American Association of Neurological Surgeons, επισφράγισαν την επικείμενη συνεργασία η οποία αφορά σε ένα πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης σε ακαδημαϊκό επίπεδο και θα έχει διάρκεια 10 ετών.

Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις των μονάδων υγείας του Ομίλου ΙΑΣΩ, να ξεναγηθούν στα τμήματα της Γενικής, Μαιευτικής, Γυναικολογικής και Παιδιατρικής Κλινικής καθώς και να παρακολουθήσουν πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα των πιο προηγμένων ιατρικών πρακτικών που εφαρμόζονται παγκοσμίως από το κορυφαίο ιατρικό προσωπικό του ΙΑΣΩ και του ΙΑΣΩ Παίδων.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στο Διεθνή Οργανισμό Laureate International Universities, ένα παγκόσμιο Πανεπιστημιακό οργανισμό, με έδρα τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Επίσης, αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε όλη την Κύπρο και Ελλάδα στο οποίο έχει δοθεί η ανώτατη διάκριση ECTS Label (Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τις άριστες επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το ΙΑΣΩ θα δημιουργήσει πλήρως οργανωμένο και στελεχωμένο Γραφείο Ακαδημαϊκών Θεμάτων, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλες τις ακαδημαϊκές υποθέσεις και δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ, Dr. Γεώργιος Σταματίου δήλωσε ότι: «Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, το ΙΑΣΩ αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί δίνεται η δυνατότητα να μοιραστούμε με το διακεκριμένο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη γνώση και την επιστημονικότητα που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια τα οποία καθιέρωσαν το ΙΑΣΩ την πρώτη Μαιευτική Κλινική στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη γυναικολογική κλινική στην Ευρώπη και το ΙΑΣΩ Παίδων, την πιο ολοκληρωμένη ιδιωτική παιδιατρική κλινική. Σήμερα θέσαμε τις βάσεις για μία λαμπρή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία εταιρικής υπευθυνότητας και προσφοράς στην ακαδημαϊκή κοινότητα.»

Ο κος Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τη δυνατότητα να συνεργαστούμε. Θέλουμε να προσδώσουμε δυναμική σε αυτή τη συνεργασία και διακρίνουμε την πρωτοπορία, την τεχνογνωσία καθώς και την υποδομή που το ΙΑΣΩ και το ΙΑΣΩ Παίδων διαθέτει. Φαίνεται ότι υπάρχει πάθος και όραμα. Αρχή μας είναι να τιμούμε τους συνεργάτες μας με κάθε δυνατό τρόπο. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο προκειμένου να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επιλέγουμε τους άριστους και τους καλύτερους να μας εκπροσωπήσουν. Θέλουμε να υπάρχει ουσία, προοπτική αλλά και αποτέλεσμα».

Ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το ΙΑΣΩ αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ελλάδα. Σε αυτή τη νέα συνεργασία, το ΙΑΣΩ και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία. Θέλουμε να θέσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για αυτή τη συνεργασία που μας καθιστούν υπεύθυνους απέναντι στην κοινωνία. Θέτουμε τα θεμέλια για να αναπτύξουμε αυτή την ακαδημαϊκή συνεργασία».

Θερμές ευχαριστίες δέχτηκε από όλους, ο Καθηγητής Βασίλειος Α. Ζέρρης ο οποίος αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο αυτής της συνεργασίας.

Από αριστερά: ο Dr. Γεώργιος Σταματίου, Μ/Γ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ και κος Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου


Από αριστερά: οι κ.κ. Μαριάννα Γεωργιοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Γραφείο Καθηγητή Βασ. Ζέρρη, Νάνσυ Χριστοπούλου, Product Manager Ομίλου ΙΑΣΩ, Παρασκευάς Πετρόπουλος, Μ/Γ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Τμήματος Μ/Γ Υπερήχων ΙΑΣΩ, Μαρίζα Καμηλάρη, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων ΙΑΣΩ, Χριστίνα Κοροβέση, Product Manager ΙΑΣΩ, Σπυρίδων Σαρρής, Μ/Γ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μέλος Δ.Σ., Χριστίνα Ταμπουρέα, Εμπορική Διευθύντρια Ομίλου ΙΑΣΩ, Dr. Γεώργιος Σταματίου, Μ/Γ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ, Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντώνιος Βλαχούσης, Μ/Γ, Αντιπρόεδρος Β’ Δ.Σ. ΙΑΣΩ, Καθηγητής Βασίλειος Α. Ζέρρης, MD, MPH, MSc, FAANS, Διευθυντής Nευροχειρουργός ΙΑΣΩ Παίδων και Υπεύθυνος ΜΕΝΝ ΙΑΣΩ, Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Νέα κυκλοφορία: «Για τον Μάνο Λοΐζο. Μικρές ιστορικές καταγραφές»

Για τον Μάνο Λοΐζο

Επιμέλεια: Θανάσης Συλιβός

ISBN: 978-618-5010-98-0, σελίδες: 80, μέγεθος: 17x24εκ.

Συνθέτης ξεχωριστού διαμετρήματος ο Μάνος Λοΐζος, στον σύντομο βίο του άνοιξε νέους δρόμους με την τέχνη του. Το έργο του, αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου, περνά από γενιά σε γενιά, παραμένοντας ζωντανό και επίκαιρο.

Το 2017 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη γέννησή του (22 Οκτωβρίου 1937) και 35 από τον θάνατό του (17 Σεπτεμβρίου 1982).

Οι εκδόσεις Μετρονόμος, τιμώντας τον σημαντικό δημιουργό που πέρασε απ’ τη μνήμη στην καρδιά, παρουσιάζουν την έκδοση «Μάνος Λοΐζος. Μικρές ιστορικές καταγραφές.»

Τα κείμενα από φίλους και συνεργάτες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο δημοσιεύτηκαν στο πρόγραμμα της συναυλίας η οποία δόθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Σεπτέμβριο του 1985 για τα τρία χρόνια απουσίας του συνθέτη. Η ιδέα γι’ αυτό ήταν της Μάρως Λοΐζου. Το σημείωμα εκείνης της έκδοσης έγραφε:

Στα 45 χρόνια της ζωής του ο Μάνος Λοΐζος, όπως και ο καθένας μας άλλωστε, δόθηκε και πάρθηκε απ’ τους ανθρώπους που τον περιτριγύριζαν, φίλους και συνεργάτες. Σε καθέναν απ’ αυτούς ο Μάνος έδωσε λίγη απ’ την ψυχή του και φεύγοντας πήρε ένα κομμάτι απ’ την δική τους. Απ’ αυτούς που είναι ακόμη ζωντανοί και τον θυμούνται ζητήθηκε –πράγμα αφάνταστα δύσκολο– να εκφράσουν με λέξεις αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του που αυτοί είδαν, σε μια προσπάθεια συγκόλλησης της σπασμένης εικόνας, τώρα που τα τρία χρόνια από τον θάνατό του βαθαίνουν όλο και περισσότερο το ρήγμα που άνοιξε στις 17 Σεπτέμβρη 1982.

Στην παρούσα έκδοση που επιμελήθηκε ο Θανάνης Συλιβός και σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης, προστέθηκαν η αναλυτική εργογραφία του Μάνου Λοΐζου (μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, δισκογραφία), χρονολόγιο από τον Γιώργο Τσάμπρα και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που βρέθηκε στο αρχείο του από την κόρη του Μυρσίνη.