Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η ΜΕΡΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ........ δεν ασχολήθηκε κανένας στα social media, στα μέσα μαζικής εξημέρωσης κλπ ....

ΤΙΠΟΤΑ!

Μην μου ξαναπείτε εμένα να τρέχω για γαρύφαλλα την ημέρα της γυναίκας, έτσι κυρίες μου;

Άντε!

Λες και εμείς κατουρήσαμε στο πηγάδι .....

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ...


 παλιό αλλά επίκαιρο ανέκδοτο από τα .... Ανάρχεια:

Παιδάκι παίζει με την άμμο στην παραλία.
Φτιάχνει κάτι απροσδιόριστης ταυτότητας αμθρωπάκια με πυλό.

Περνάει τύπος, κοντοστέκεται, κοιτάει τον μικρό και τον ρωτάει:

- ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΜΙΚΡΕ;
- ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΥΛΟ ΜΕ ΑΜΜΟ, ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΑΘΩ ΜΠΑΤΣΟΥΣ.

Παθαίνει ντουβρουτζά ο μεγάλος και φεύγει.

Την άλλη μέρα η σκηνή επαναλαμβάνεται αλλά ο μεγάλος πλησιάζει τον μικρό με σκοπό να καταλάβει καλύτερα.

- ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΛΙ; τον ρωτάει
- ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΝΕΡΟ, ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΠΛΑΘΩ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ, του λέει ο μικρός.

Ψιλοκολλάει ο μεγάλος με την διαφορετική απάντηση και εκφράζει με δυσκολία την απορία του:

- ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΛΟ, ΟΠΩΣ ΕΧΤΕΣ;

Και ο μικρός:

ΜΠΑ ΔΕΝ ΒΑΖΩ:
ΑΝ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΛΟ, ΘΑ ΜΟΥ ΒΓΟΥΝΕ ΜΠΑΤΣΟΙ!

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Γ. ΘΩΜΑ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Tο ερώτημα είναι, θα δεχθούν στους Δήμους τους οι συγκεκριμένοι Δήμαρχοι να απασχοληθούν !!!! εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθό 420 ευρώ, νομιμοποιώντας έτσι ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στο Δημόσιο; Γιατί από την ανακοίνωση δεν προκύπτει ξεκάθαρα. H καταγγελία δεν αρκεί. Ο ΟΑΕΔ ήδη προχωρεί την διαδικασία.

Σύμφωνα με την κατανομή στον Δήμο Χαλανδρίου θα απασχοληθούν !!!!!! ( προσέξτε: όχι εργασθούν) 190 άτομα.

Θεωρώ ότι ο Δήμος Χαλανδρίου πρέπει να προχωρήσει σε ξεκάθαρη δήλωση τώρα.

Δεν είναι σωστό κάποιοι άνεργοι να δηλώσουν τον Δήμο Χαλανδρίου και στη συνέχεια ο Δήμος να μην τους αποδεχθεί και έτσι να μείνουν εκτός προγράμματος. και ελπίζω να μην χρησιμοποιηθούν οι άνεργοι για νομιμοποίησή εκ μέρους του Δήμου αυτού του άθλιου καθεστώτος.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 1: Το σχόλιο του Γιώργου Θωμά έγινε στην πρωινή μας ανάρτηση για την πρωτοβουλία των 10 δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ελαστικών εργασιακών σχέσεων http://stinplatia.blogspot.gr/2014/11/10.html.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 2: Στην Πλατεία κάθε δημότης, πολύ περισσότερο ένας εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους, πολύ περισσότερο ένας εκ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δεν τοποθετείται μέσω ενός σχολίου κάτω από μια ανάρτηση. Είναι τιμή του blog να έχει οσο δυνατόν περισσότερες απόψεις και να συζητά - συνθετικά ή αντιπαραθετικά - μαζί τους. 
Οπότε το σχόλιο του κ. Θωμά γίνεται ανάρτηση και τον καλούμε ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ θέλει - τόσο εκείνος όσο και οποιοδήποτε στέλεχος της παράταξής του - να μας στέλενει τις απόψεις του.

Γιώργο ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου

ΘΑ ΣΑΤΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ .... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ. ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ


Αντί ρεπορτάζ…


Όχι δεν πάθαμε τίποτα ίσα-ίσα εδώ είμαστε η επικαιρότητα έχει ξεφτιλιστεί, αρκετά με το ποδόσφαιρο να βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Η Πλατεία έχει άποψη και θα την εκφράσει αφού όλη αυτή η κωμωδία, κάποια στιγμή πρέπει να πάρει τέλος.
Ο Αθλητισμός και πόσο μάλλον το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό που μάθαμε, πια έχει καταντήσει κάτι άλλο, από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Το αυτονόητο κανένας δεν συμφωνεί με την επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο, επίσης τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα με την ήττα της Εθνικής Ομάδας από τα νούμερο 189 στον παγκόσμιο χάρτη του ποδοσφαίρου Νησιά Φερόε.

Το κακό δεν μετριάζεται με την αναβολή των αγωνιστικών, είναι ίσως το πιο γελοίο μέτρο που εμφανίστηκε από καταβολής του ποδοσφαίρου μας.

Επίσης κανέναν δεν ενδιαφέρει ο πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματιών, οι δηλώσεις του ενός εναντίον του άλλου, οι ανακοινώσεις έχουν στείλει το ήδη υπάρχον πολεμικό κλίμα στον Θεό.

Ο ένας νιώθει ότι απειλείται, ο άλλος επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία και φορώντας την στολή του εξυγιαντή θέλει να ξεβρομίσει τον ήδη ταλαιπωρημένο χώρο του ποδοσφαίρου.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν δυο δεδομένα, είτε οι ομοσπονδίες θα υποκύψουν στις πιέσεις των δυο συνδρομητικών και θα γίνουν κανονικά τα παιχνίδια, ή η αναβολή μένει ως έχει.

Δεν είναι δυνατόν ο Χιου Ντάλας να επισημαίνει τα λάθη στους διαιτητές και να του αφαιρούν την δυνατότητα, να τους ορίζει από δω και πέρα.

Οι διαρροές περί απειλών για την ζωή του, διαψεύστηκαν από τον ίδιο ωστόσο το γαϊτανάκι συνεχίζεται….

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πέρασε πρώτος την πόρτα του αθλητικού εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου και κατέθεσε ενόρκως τα όσα κατήγγειλε, σειρά θα πάρουν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιώργος Σαρρής.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ αυτή την στιγμή, αν η Σουπερ Λίγκα πάρει απόφαση να γίνει η αγωνιστική η ΕΠΟ θα δώσει κατεύθυνση στους διαιτητές να μην κατέβουν.

Άποψη δική μου και της Πλατείας καλό θα είναι να κάτσουν σε ένα τραπέζι, και οι τέσσερις Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος να τα βρουν γιατί αν κοιτάξουν τα εισιτήρια τότε θα δουν ότι το προϊόν δεν είναι απαξιωμένο αλλά ανύπαρκτο.

ΥΓ: Φυσικά και δεν περιμένετε σχόλιο για την ήττα από τα Φερόε, αφού αν φτιάξουμε μια ενδεκάδα με τον Λέρτα από το Χαλάνδρι τους κερδίζουμε.

Η παραλία Σχινιά, οι διαπλεκόμενοι και ο κ. Λ. Ρακιντζής


 
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής | EUROKINISSI/


Συντάκτης:
Παναγιώτης Διαμαντής


Πολύς ντόρος έγινε, κυρίες και κύριοι, για τις «14 φωτογραφικές διατάξεις που αποκαλύπτουν τη διαπλοκή», διατάξεις σκανδαλώδεις, που έφερε στο φως ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Και δικαίως έγινε ντόρος για τις 13, που ευνόησαν κατά σκανδαλώδη τρόπο τους «κολλητούς» των κυβερνώντων. Αδίκως, ωστόσο, έγινε ντόρος για τη 14η, την οποία προφανώς και δεν διάβασαν όλοι. Και πάντως, όχι όλοι όσοι χειροκρότησαν την αποκάλυψη του κ. γενικού επιθεωρητή.

Τι λέει η 14η αποκάλυψη: «14. Με τη διάταξη του άρθρου 63 του ν. 4280/2014, κάνοντας δεκτή σχετική βουλευτική τροπολογία, παρατάθηκε για έναν χρόνο η λειτουργία έξι αυθαίρετων ταβερνών, που αποτελούν επέκταση παλιών ποιμνιοστασίων, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα (περιοχή NATURA), παρ’ όλο που είχαν κριθεί κατεδαφιστέες, τους είχε αφαιρεθεί η άδεια και είχαν σφραγιστεί από τον δήμο. Με τη δημοσίευση του νόμου οι ταβέρνες επαναλειτούργησαν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες».

Αυτά λέει. Βλέπετε εσείς πουθενά κάποια χαριστική τροπολογία υπέρ λαμόγιων του Δημοσίου; Βλέπετε πουθενά να ευνοούνται τίποτα μεγαλογιατροί «φακελάκηδες» ή κάποιοι διοικητές κρατικών τραπεζών, που χάρισαν εκατομμύρια ευρώ (θαλασσοδάνεια) στα δύο «μεγάλα» κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.); 
Οχι, βέβαια. Εκείνο που βλέπετε είναι ότι 6 «αυθαίρετα» ταβερνάκια στον Σχινιά, που παρέχουν υπηρεσίες στον κοσμάκη που πάει να κολυμπήσει τα καλοκαίρια, πήραν αναστολή... εκτέλεσης. Ευτυχώς!

Κυρίες και κύριοι, κοντά σ’ ένα απ’ αυτά τα ταβερνάκια κάνω τα μπάνια μου τα τελευταία 24 καλοκαίρια, καθώς το 1990 έχτισα ένα (νόμιμο) σπιτάκι εκεί κοντά. Σ’ αυτό το ταβερνάκι μπορώ να πιω έναν καφέ, να φάω κάτι αν πεινάσω, να χρησιμοποιήσω την πεντακάθαρη τουαλέτα του, να κάνω ένα ντους να φύγουν τα αλάτια. Χωρίς «είσοδο», χωρίς να πληρώσω τίποτα αν δεν θέλω. Στο ίδιο ταβερνάκι φτάνουν κάθε πρωί δεκάδες πούλμαν με γεροντάκια απ’ τις αθηναϊκές συνοικίες -τα «μπάνια του λαού», που ’λεγε ο Ανδρέας. Εκεί κάνουν μπάνιο και παιδιά που έρχονται με τα σχολεία τους, αλλά και παιδιά απ’ το «Χαμόγελο του Παιδιού» κι αλλού. Και μαζί, χιλιάδες Αθηναίοι. Είναι ευλογία που υπάρχει αυτό το ταβερνάκι - και τα άλλα 5 της τεράστιας και μοναδικής ομορφιάς παραλίας του Σχινιά.

Γνωρίστηκα, με τον καιρό, με τους ανθρώπους που έχουν το ταβερνάκι. Δεν είναι πλουτοκράτες, λαμόγια και διαπλεκόμενοι. Φτωχοί άνθρωποι είναι, δύο οικογένειες δουλεύουν απ’ το πρωί ώς το βράδυ, στο μαγείρεμα, στο σερβίρισμα, στη λάντζα, στα ψώνια, στο μπαρ. Και χρόνια τώρα ζουν με τον φόβο του Αυτόφωρου και του αστυνόμου. Η διάταξη που έδωσε αναστολή κατεδάφισης της ταβέρνας έδωσε μια μικρή ανάσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Μέγα σκάνδαλο, κατά τον κ. Λέανδρο Ρακιντζή!

Και λίγη Ιστορία: Μετά τον πόλεμο, αρχές δεκαετίας του ’50, κάποιοι κτηνοτρόφοι έφερναν τα ζώα τους στον Σχινιά να ξεχειμάσουν. Ερχονταν από μακριά -τα Κιούρκα, την Πάρνηθα, την Πεντέλη. Εστησαν μικρές παράγκες για να κοιμούνται και να τρώνε. Εκεί πήγαιναν και κυνηγοί, που μετά το κυνήγι κάθονταν να φάνε με τους κτηνοτρόφους. Σιγά σιγά έβγαλαν 2-3 τραπεζάκια και δυο βαρελάκια κρασί. Ετσι στήθηκαν τα ταβερνάκια αυτά. Ναι, είναι αυθαίρετα. Ε, και; Ποιον ενοχλούν; Και αν κάποιοι λίγοι ενοχλούνται, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλοι που ωφελούνται απ’ την ύπαρξή τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τώρα, γιατί η αναστολή κατεδάφισής τους χαρακτηρίστηκε «σκάνδαλο» -ενώ σκάνδαλο θα ήταν η κατεδάφισή τους- και γιατί η διάταξη για την αναστολή μπήκε μαζί με άλλες, πραγματικά σκανδαλώδεις διαπλεκόμενες υπέρ λαμόγιων διατάξεις, μόνο ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής το ξέρει...

Αν κάτι πρέπει να γίνει -επιτέλους!- είναι να δοθεί φως (τώρα έχουν γεννήτριες) και νερό (τώρα το φέρνουν με βυτία) στα ταβερνάκια αυτά, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουόμενων.
 
 
 
ΣΧΟΛΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ:
 Μα είναι απλό. Γιατί οι εξουσίες χρειάζονται να παριστάνουν ότι πάνω από όλα γι' αυτές είναι ο νόμος. Βέεεεβαια. Παίρνουν λοιπόν θέσεις μικροπωλητών - για να αποδείξουν ότι ο νόμος είναι πάνω από όλα γι΄αυτές - αλλά για την ΕΣΤΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ κάνουν γαργάρες. (έτι, ν αένα παράδειγμα).
Είναι η θεωρία της συλλογικής ευθύνης και του "μαζί τα φάγαμε" στην πράξη.
Και στη ρεματιά μας , με το προεδρικό διάταγμα δυο ταβερνάκια την πλήρωσαν. Οι άλλοι ....

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 27ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκτιμά ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας πρέπει να αγωνιστούμε για
 • Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών και
 • Τη διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκτιμά ότι στο κοινωνικό μέτωπο που συγκροτείται από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαγγελματίες, ανέργους, φοιτητές και άλλα τμήματα της κοινωνίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει και το δικό της παρόν.
Τα αιτήματα της Πανεργατικής-Πανυπαλληλικής Απεργίας της 27ης Νοεμβρίου 2014 είναι απόλυτα δίκαια και επείγοντα:
 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
 • Ακύρωση της «αξιολόγησης» και του « επανελέγχου» μετατροπής των συμβάσεων. Αποτροπή των απολύσεων και κατάργηση των ν. 4250/2014 και 4281/2014.
 • Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων και κατάργηση του νόμου της διαθεσιμότητας
 • Υπεράσπιση του Δημόσιου ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος Δημόσιας Υγείας
 • Ανατροπή της άδικης και ταξικής φορολογίας, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος
 • Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
 • Σταμάτημα όλων των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων σε βάρος Δημάρχων, διευθυντών, υπαλλήλων, οι οποίοι διώκονται επειδή αρνήθηκαν να συνεργήσουν στις απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευρύτερα στο Δημόσιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου αποφασίζει :
 • Να προτείνει στην ΚΕΔΕ και στην ΠΕΔΑ να αποφασίσουν το κλείσιμο των Δήμων όλης της χώρας την Πέμπτη 27/11/2014
 • Να καλέσει όλους τους δημότες Χαλανδρίου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 27ης/11/2014
 • Να συμβάλει ώστε η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔΑ να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 10 ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Συνέντευξη τύπου στην Καισαριανή, με θέμα «Οι εργασιακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση : Από τη ζούγκλα των μνημονίων, στη μόνιμη και σταθερή εργασία», έδωσαν σήμερα 10 Δήμαρχοι της Αττικής (Αγ. Παρασκευής-Γ. Σταθόπουλος, Αιγάλεω-Δ. Μπίρμπας, Βύρωνα-Γρ. Κατωπόδης, Ζωγράφου-Τ. Καφατσάκη, Καισαριανής-Γ. Κοντόσταυλος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Χρ. Βρεττάκος, Ν. Ιωνίας-Ηρ. Γκότσης, Περάματος-Γ. Λαγουδάκης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Άρ. Βασιλόπουλος & Χαλανδρίου-Σ. Ρούσσος). Στη συνέντευξη τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν εκτός των εκπροσώπων των ΜΜΕ και η βουλευτής Άρτας και υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Όλγα Γεροβασίλη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, κ. Κώστας Πουλάκης, καθώς και πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εργαζόμενοι, εκτέθηκε εκ μέρους των Δημάρχων η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, οι τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο οι Δήμοι – ως ο εγγύτερος προς τους πολίτες θεσμός – καλούνται να αντιμετωπίσουν, παρά το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30%-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με το 2009, εξαιτίας των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία), των συνταξιοδοτήσεων και των πρόωρων αποχωρήσεων. Και, ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ανάγκη μίας άλλης πολιτικής σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που θα κατατείνει στην αναγνώριση πλήρων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη δημιουργία μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας και στον περιορισμό της εποχικής απασχόλησης μόνο όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση της υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε στην εισηγητική του τοποθέτηση, εκ μέρους των 10 Δημάρχων, ο Δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μπίρμπας, «οι κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών χθες, των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας σήμερα, απαγορεύουν τις προσλήψεις, και ελαστικοποιούν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ. Με σχέδιο, αλλοιώνουν τη θεσμική στόχευση και τους σκοπούς δημόσιων οργανισμών (ΟΑΕΔ) και κοινωνικών συλλογικοτήτων (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κ.λπ.), ώστε να παραβιάσουν κάθε κείμενη εργατική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς αυτούς ως by pass φορείς προσλήψεων μειωμένων δικαιωμάτων». Όπως τόνισε ο κ. Μπίρμπας, στόχος είναι η διάλυση των υφιστάμενων, συνταγματικά και νομοθετικά αναγνωρισμένων, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η δραματική συρρίκνωση των αμοιβών στη μισθωτή εργασία, αλλά και η «εξαφάνιση» και ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος (καθαριότητα, κοινωνική προστασία για παιδιά και ηλικιωμένους, πολιτισμό αθλητισμό κλπ), με νέα επιβάρυνση των πολιτών.

Όπως με τη σειρά του υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο δεύτερος εκ των ομιλητών, κ. Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η αλλαγή πολιτικής στον τομέα των εργασιακών σχέσεων απαιτεί συνολική κυβερνητική αλλαγή. Ωστόσο, ήδη από σήμερα οι Δήμαρχοι της Αριστεράς – έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, χωρίς όμως να καθίστανται συνένοχοι της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, που μακροπρόθεσμα θα έχει πολύ βαριές συνέπειες – δίνουν ταυτόχρονα μία διπλή μάχη : Να μείνουν οι υπηρεσίες ανοιχτές και σε λειτουργία, αλλά και να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα τους και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της συνέντευξης τύπου και Δήμαρχος Καισαριανής, κ. Γιώργος Κοντόσταυλος, αφού επισήμανε και ο ίδιος τα τεράστια προβλήματα και τις αποψιλωμένες υπηρεσίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η νέα δημοτική αρχή, εξέφρασε τη χαρά του που «από την Καισαριανή ξεκινά ένα πραγματικό – και όχι μόνο στον τίτλο – κίνημα ανατροπής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», ενώ επανέλαβε τη διπλή δέσμευσή του, «να κρατήσουμε το Δήμο ανοιχτό και, ταυτόχρονα, να τον αλλάξουμε». Μάλιστα, αναφερόμενος και στο θέμα της επαναληπτικής εκλογής της 30ης Νοεμβρίου στο Δήμο του, τόνισε ότι «ο δικός μας εχθρός είναι η κυβερνητική πολιτική και τα τεράστια προβλήματα» και όχι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, και δη της Αριστεράς.
Τέλος, στις σύντομες παρεμβάσεις τους ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, κ. Άρης Βασιλόπουλος, η Δήμαρχος Ζωγράφου, κ. Τίνα Καφατσάκη, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Χρήστος Κορτζίδης, αναφέρθηκαν και στις διώξεις και τις ακόμα και προσωπικές συνέπειες που υφίστανται οι Δήμαρχοι που υπερασπίζονται τις εργασιακές σχέσεις και το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών των Δήμων από την ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθεί το εισηγητικό κείμενο που διανεμήθηκε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης, επισυνάπτεται και φωτογραφία.

Υποβολή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2014 – 2020 (ΠΕΠ Αττικής)Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής υπέβαλε εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014 – 2020, προϋπολογισμού 1.1 δις ευρώ. Το ΠΕΠ Αττικής φέρει τη σφραγίδα της νέας Περιφερειακής Αρχής, στο πλαίσιο της αλλαγής της λογικής του, όπως είχε άλλωστε παρατηρήσει στη σχετική της επιστολή, στις 24 Ιουλίου, προς τον τότε Επίτροπο Περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Σε αντίθεση με την αρχική του εκδοχή, το νέο ΠΕΠ που υπέβαλε η Περιφέρεια Αττικής περιέχει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων με αλλαγή του χαρακτήρα και του περιεχομένου των νέων επενδυτικών προτεραιοτήτων, που προέκρινε η νέα Περιφερειακή Αρχή, καθώς και των δράσεων που αυτές περιλαμβάνουν. Το νέο ΠΕΠ μετατρέπεται έτσι σε εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Αττικής μέσα από έναν σχεδιασμό που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (με πόρους για άμεσες επενδύσεις), στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της νέας διοίκησης, ονοματισμένα έργα αντικαταστάθηκαν από στοχευμένες δράσεις, αναδείχθηκαν και ενδυναμώθηκαν τα εργαλεία της έξυπνης εξειδίκευσης και της περιφερειακής στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα δόθηκε προτεραιότητα σε δράσεις διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και σε δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης επιλεγμένων περιοχών του δικτύου natura για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών και προστασίας της βιοποικιλότητας της Αττικής.

Το πρώτο βήμα ενός έγκαιρου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος έγινε. Ο επόμενος στόχος είναι η υλοποίησή του μέσα από δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες της κοινωνίας των πολιτών και όλων των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων φορέων.

Να σημειωθεί τέλος, ότι για την εκπόνηση και αξιολόγηση του προγράμματος, η προηγούμενη διοίκηση δαπάνησε 300 χιλιάδες ευρώ ενώ η ριζική του αναμόρφωση και επεξεργασία έγινε δυνατή από τη νέα διοίκηση χωρίς καμία δαπάνη χάρη στη δουλειά μελών της παράταξης και υπηρεσιακών στελεχών.