Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

3 χρόνια Πράσινο Κίνημα: Απολογισμός που δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον

 

Στις 28 Νοεμβρίου 2020 συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που το Πράσινο Κίνημα ανακηρύχτηκε επίσημα από τον Άρειο Πάγο και τις επόμενες ημέρες πρωτοκολλήθηκε στην Ελληνική Βουλή. Από τότε μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά, το Πράσινο Κίνημα κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να θέσει τις βάσεις για να εδραιωθεί στα κοινά της χώρας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ακολουθεί ο συνοπτικός απολογισμός του Πράσινου Κινήματος για τα τρία πρώτα χρόνια δράσης του:

 • Παρουσιάσαμε την Ιδρυτική μας Διακήρυξη με Συνέντευξη Τύπου επιλέγοντας, σημειολογικά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
 • Ανοίξαμε τα Κεντρικά μας Γραφεία στην Λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα.
 • Πραγματοποιήσαμε το Ιδρυτικό μας Συνέδριο επιλέγοντας, συμβολικά, το Περιστέρι στην Δυτική Αθήνα.
 • Εκλέξαμε στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, δύο συμπροέδρους μία γυναίκα και έναν άντρα, τη γεωπόνο Ρία Ακρίβου και τον δημοσιογράφο Κώστα Καλογράνη.
 • Εκλέξαμε τον γενικό γραμματέα του κόμματος, την Κεντρική μας επιτροπή και το Πολιτικό μας συμβούλιο.
 • Δημιουργήσαμε τις πρώτες 74 τοπικές οργανώσεις σε όλη την χώρα.
 • Ανοίξαμε τα δεύτερα γραφεία μας στο Σύνταγμα
 • Δώσαμε δυναμικό παρόν, στα κινήματα και εκφράσαμε ξεκάθαρες θέσεις, για ζητήματα της οικολογίας και της πράσινης οπτικής. Ήμασταν μπροστά, στους αγώνες για τη διαχείριση απορριμμάτων υπέρ της ανακύκλωσης και των δικαιωμάτων των ζώων, κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, υπέρ των βιολογικών προϊόντων, των παραδοσιακών σπόρων και κατά των μεταλλαγμένων, υπέρ της περιβαλλοντικής διαχείρισης των ρεμάτων, υπέρ των πραγματικά “πράσινων” ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διακηρύσσοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κάνοντας προτάσεις και γενικά παλέψαμε να μην καταστραφεί περιβάλλον και να μην υποφέρει ο άνθρωπος.
 • Συμμετείχαμε ενεργά και με φυσική παρουσία σε όλες τις δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, σε δενδροφυτεύσεις, στην οικολογική δράση let’s do it σε 18 δημους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε δικές μας πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.
 • Δημιουργήσαμε το Πράσινο Ίδρυμα “Θεόφραστος” , που είναι ο φορέας επιστημονικής τεκμηρίωσης των πράσινων πολιτικών.
 • Συμμετείχαμε στη ΔΕΘ (στην προ κορωνοιού εποχή) παρουσιάζοντας με Συνέντευξη Τύπου , έναν διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης, με τεχνοκρατικά δομημένες προτάσεις, για μία κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ευημερία των πολιτών. Ουσιαστικά παρουσιάσαμε τη μοναδική πολιτική αντιπρόταση, σε μία διαφορετική, οραματική οπτική μακρυά από την στείρα διαχείριση της καθημερινότητας.
Για το Πράσινο Κίνημα οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ήταν μία στιγμή – ορόσημο, καθώς οι κάλπες ανέδειξαν την αυτοδιοικητική ισχυροποίηση του κόμματος. Συγκεκριμένα: 

 • Το Πράσινο Κίνημα κατάφερε να εκλέξει στην Περιφέρεια Αττικής την παράταξη «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» η οποία εκπροσωπείται με δύο συμβούλους, τον επικεφαλής της και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Νίκο Παπαδάκη και τον Παναγιώτη Αλεβίζο.
 • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξελέγη η Περιφερειακή Παράταξη «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια», με επικεφαλής και περιφερειακό σύμβουλο το μέλος του πολιτικού συμβουλίου Αθανάσιο Ακρίβο.
 • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το κόμμα στήριξε την Δήμητρα Λυμπεροπούλου, η παράταξη της οποίας ενώθηκε, με την παράταξη που ηγείτο η Γιούλη Παπαδοπούλου, η οποία είχε το χρίσμα από το Πράσινο Κίνημα. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα μέλη του κόμματος υποστήριξαν τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.
 • Στο Δήμο Χαλανδρίου εκλέξαμε τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Πράσινου Κινήματος Άγγελο Νταβία.
Επίσης μία σειρά από στελέχη του κόμματος συμμετείχαν σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές παρατάξεις συνεργαζόμενοι, όπου κάποιοι εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι, όλοι τους όμως άφησαν το στίγμα τους στις τοπικές κοινωνίες.
Ήδη οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος όχι μόνο κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους αλλά και να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε καίριες αποφάσεις.

Η περιφερειακή παράταξη “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” συνέπραξε με την παράταξη του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και μετέχει στην διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα ο επικεφαλής της Νίκος Παπαδάκης έχει οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος για τα θέματα του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο προώθησε τη νέα φιλοσοφία όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Πρόληψη – eco design, η Διαλογή στην Πηγή, η Επανάκτηση και η Επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων καθώς και η ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων, για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων, αποτελούν πλέον απόλυτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής.
Με βάση το σχεδιασμό μας και τα Τοπικά Σχέδια σε συνεργασία με τους Δήμους, μέχρι το τέλος του 2021 θα δημιουργηθούν πάνω από 1000 Γωνιές Ανακύκλωσης. Εξέλιξη που αποτελεί κορωνίδα στον σχεδιασμό του Πράσινου Κινήματος.
Επίσης, προχωράει και η ηλεκτροκίνηση στην Αττική, την οποία θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη το κόμμα.
Παράλληλα, με πραγματικά καίριες παρεμβάσεις του Νίκου Παπαδάκη και του Παναγιώτη Αλεβίζου η Περιφέρεια είπε “όχι” σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα πλήγωναν το περιβάλλον. Ενώ η παράταξη προχώρησε σε πολλές ακόμη “πράσινες” δράσεις που όσοι παρακολουθούν από κοντά τα της Περιφέρειας Αττικής, τα πιστώνουν αποκλειστικά στην παράταξη που στηρίζει το Πράσινο Κίνημα.
Οι πράσινες πολιτικές κερδίζουν έδαφος και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της συνεχούς και μεθοδικής δουλειάς που κάνει εκεί η παράταξη “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”. Ο επικεφαλής του Συνδυασμού, κ. Ακρίβος έχει αναδείξει σε μείζον θέμα αυτό της ανακύκλωσης και με επερωτήσεις προς την Περιφερειακή Αρχή έχει πιέσει ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα και να υλοποιηθούν οι θέσεις του Πράσινου Κινήματος. Παράλληλα, ο κ. Ακρίβος με τα στελέχη του Συνδυασμού που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της Θεσσαλίας παρεμβαίνουν προς την Περιφερειακή Αρχή και έχοντας χτίσει μία καλή συνεργασία με την διοίκηση του κ. Αγοραστού, καταφέρνουν να λύνουν πολλά από αυτά.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Δήμητρα Λυμπεροπούλου εργάζεται αδιάκοπα και καταφέρνει να είναι αποτελεσματική σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε πως ήταν η πρωταγωνίστρια στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά του νέου αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου δημιουργώντας αίσθηση σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ένα παράδειγμα στο τι μπορούν να καταφέρουν οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος στους Δήμους είναι ο κ. Άγγελος Νταβίας. Ο οποίος κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο κείμενο προτάσεων, εν μέσω της πανδημίας, στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου για την άμεση κάλυψη κρίσιμων κενών στο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη, δείχνοντας τον δρόμο προς την διοίκηση.

Ρία Ακρίβου – Κώστας Καλογράνης:
Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τη δική μας διαφορετική πρόταση
Με αφορμή τη συμπλήρωση των τριών χρόνων του κόμματος σε κοινή τους δήλωση οι Συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης δήλωσαν: “Τρία χρόνια Πράσινο Κίνημα, με αγώνες, δυσκολίες αλλά και επιτυχίες. Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στην κοινωνία και στα θεσμικά όργανα που συμμετέχουμε. Το Πράσινο Κίνημα θα συνεχίζει να δίνει το παρόν στους αγώνες, εκεί που το περιβάλλον κακοποιείται και εκεί που οι άνθρωποι και τα ζώα υποφέρουν. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τη δική μας διαφορετική πρόταση, οικονομικής, περιβαλλοντικής και ανθρώπινης ευημερίας. Τρία χρόνια Πράσινο Κίνημα και συνεχίζουμε…”