Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Η γεωπολιτική αταξία πραγμάτων


Του Γεωργίου Παπασίμου
Site: http://www.gpapasimos.gr/
Twitter: @PapasimosGΟ συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία που προκαλεί ήδη τεκτονικές συνέπειες στο παγκόσμιο επίπεδο (νέα διάταξη των υπό διαμόρφωση παγκόσμιων πόλων) και στο οικονομικό επίπεδο (εκτίναξη της ενεργειακής αγοράς και των πληθωριστικών πιέσεων) έκανε πιο ξεκάθαρη την ήδη παγκόσμια ρευστότητά που είχε ξεκινήσει διογκούμενη σταθερά, λίγες δεκαετίες μετά τη συμβολική πτώση του τείχους του Βερολίνου μετά την προσωρινά επιβληθείσα πλήρη αμερικανική ηγεμονία (Pax Americana).

Η πρόσφατη συσπείρωση της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έναντι της Ρωσίας, μπορεί να έδωσε νέα πνοή στο «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, πλην όμως οι επιβληθείσες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν ήδη ως μεγαλύτερο θύμα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ρωσία έχει ήδη ρεκόρ εσόδων που αγγίζουν τα 100 δις ευρώ από την άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την έναρξη του πολέμου, το δε, ρούβλι μετά από μια μικρή πρόσκαιρη υποχώρηση έχει εκτιναχθεί, καθώς η Ρωσία πέτυχε να τιμολογεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Το ίδιο προτίθεται να πράξει με την αγορά σιταριού, καλαμποκιού, λιπασμάτων κλπ συνδέοντας ευθέως το ρωσικό νόμισμα με τα αγαθά αυτά, που αντιπροσωπεύουν μαζί με αυτά της Ουκρανίας το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και το 60% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Αποτελούν, δε, κρίσιμο παράγοντα, για την αποτροπή της επαπειλούμενης γιγαντιαίας επισιτιστικής κρίσης στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, που έχουν άμεση επίπτωση στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και στον ανηλεή πλανητικό πόλεμο για την παγκόσμια ηγεμονία είναι ραγδαίες. Με πρωτοβουλία της Κίνας που διαθέτει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα (3,5 τρις δολάρια) επιχειρείται η δημιουργία, ενός ισχυρού αποθεματικού ταμείου γουάν, με συμμετοχή χωρών όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Χιλή κλπ που θα δανείζονται και θα αποπληρώνουν σε γουάν, το οποίο σημειωτέον αρχίζει και χρησιμοποιείται ως αποθεματικό νόμισμα και σε άλλες χώρες (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία κλπ). Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία συστήματος συναλλαγών που θα αντικαταστήσει το δυτικό swift. Οι εξελίξεις αυτές, που στοχεύουν στην υποκατάσταση μακροπρόθεσμα του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, που σε συνδυασμό με τον αβυσσαλέο ενεργειακό πόλεμο αλλάζουν το κέντρο βάρους της οικονομικής λειτουργίας του πλανήτη, απειλώντας ευθέως την ήδη οπισθοχωρούσα αμερικανική ηγεμονία και εν γένει τη δυτική πρωτοπορία έναντι της Ασίας, που αναδύεται ως χώρος της εκκολαπτόμενης πλανητική ηγεμονίας.

Η επιχειρηθείσα pax Americana, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ είχε πολύ σύντομη χρονική διάρκεια για δύο βασικούς λόγους. Από τη μια μεριά, ο καπιταλισμός «ζόμπι» παρά τους θεωρητικούς βερμπαλισμούς γιγάντωσε την ανισότητα των κοινωνιών και την εξαθλίωση του τρίτου και τετάρτου κόσμου στον πλανήτη με συνέπεια να θαμπώσει πολύ γρήγορα το δυτικό αφήγημα. Παράλληλα, η πλήρης διάλυση του ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο και η κατάργηση των εθνικών συνόρων και ελέγχων προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου μετέτρεψαν την Κίνα αρχικά σε παγκόσμιο πλανητικό εργοστάσιο και σήμερα σε υποψήφια ηγεμονική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική δύναμη. Από την άλλη πλευρά, η αντιτρομοκρατική σταυροφορία των ΗΠΑ και των δυτικών κοινωνιών στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, όχι μόνο στρατιωτική και γεωπολιτική, αλλά και οικονομική, αφού ξοδεύτηκαν πάνω από 6 τρις δολάρια για τους πολέμους αυτούς.

Η κρίση της αμερικανικής ηγεμονίας έχει οδηγήσει το διεθνές σύστημα σε φάση γενικής αστάθειας, αφού έχουμε την άνοδο ανταγωνιστικών παγκόσμιων πόλων (Κίνα, Ρωσία, Ινδία). Ο ισχυρότερος από αυτούς, η Κίνα, δεν φαίνεται ικανή ακόμα να αναδειχθεί σε νέο ηγετικό πλανητικό κέντρο με συνέπεια την πλήρη ρευστότητα και την άσκηση αυτόνομης πολιτικής, όχι μόνο από τους ισχυρούς πόλους, αλλά και από ενδιάμεσες περιφερειακές δυνάμεις (Ιράν, Τουρκία κλπ). Μάλιστα για το θέμα αυτό είναι άκρως ενδιαφέρουσα η άποψη του Ι. Βάλερσταϊν, ο οποίος, εκτιμώντας ότι η ανερχόμενη Κίνα δεν έχει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε νέο ηγεμονικό κέντρο, λόγω του αυταρχικού πολιτικού συστήματος της θεωρούσε βέβαιη την κατάρρευση του καπιταλιστικού κοσμοσυστήματος, με μοιρασμένες πιθανότητες η σημερινή κρίση να καταλήξει είτε σε ένα άλλο, δικαιότερο κοσμοσύστημα, είτε σε μια μετα-καπιταλιστική πλανητική δυστοπία. Ανεξάρτητα του τελικού αποτελέσματος που θα φέρει η πολυπολική διαμόρφωση του διεθνούς πλαισίου, η σημερινή κατάσταση μόνο ως νέα αταξία των πραγμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για το ζήτημα της ηγεμονίας οι μεγάλοι διανοητές Ιμάνουελ Βάλερσταϊν και ο Τζιοβάνι Αρίγκι, ανέλυσαν και ανέδειξαν την θεωρία των κοσμοσυστημάτων (World System Theory). Σύμφωνα με αυτήν, το διεθνές σύστημα διευθύνεται κατά καιρούς από κάποια ηγεμονική δύναμη, που επιβάλλει τους κανόνες στην οικονομία, την διπλωματία, την πολιτική, την κουλτούρα και τον πόλεμο, λειτουργώντας ως οργανωτική αρχή του παγκόσμιου συστήματος στη βάση ενός συγκεκριμένου κοινωνικού και πολιτικού παραδείγματος και προσφέροντας ταυτόχρονα και κυβερνησιμότητα στο όλο σύστημα. Η εξέλιξη του διακρατικού συστήματος έχει τον χαρακτήρα μιας κυκλικής διαδικασίας ανόδου και πτώσης ηγεμονικών κρατών, διαδικασία κατά την οποία μετατοπιζόταν το κέντρο εντός του καπιταλιστικού κοσμοσυστήματος.

Ειδικότερα ο Τζιοβάνι Αρίγκι στο βιβλίο του «Ο παρατεταμένος 20ος αιώνας» αναφέρεται στην κίνηση του εκκρεμούς μεταξύ ενός ενάρετου παραγωγικού κύκλου και ενός φαύλου χρηματοπιστωτικού, ως κυρίαρχου στοιχείου στην εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος από τον 15ο αιώνα έως σήμερα. Η κρίσιμη αυτή κίνηση εντοπίζεται στο εσωτερικό ευρύτερων κύκλων ηγεμονίας επάνω στο παγκόσμιο σύστημα (ιταλικές πόλεις – κράτη 1400-1600, Ολλανδία 1600-1800, Βρετανία 1800-1940 και Η.Π.Α. 1940-2000). Σε κάθε μία από αυτές τις φάσεις, ο κύκλος της κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σηματοδοτεί τη λεγόμενη εποχή του «φθινοπώρου» της εκάστοτε ηγεμονίας, δηλαδή την περίοδο της αρχής του τέλους της. Το φθινόπωρο κάθε ηγεμονίας αποτελεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου μεγάλης αστάθειας και όξυνσης των ανταγωνισμών. Έτσι, κάθε μετατόπιση του κέντρου και κάθε νέα συγκέντρωση της εξουσίας στο νέο ηγεμονικό κράτος, επικυρωνόταν και ολοκληρωνόταν μετά από πολύχρονους πολέμους. Ο Τριακονταετής Πόλεμος (1618-1648) καθιέρωσε την ολλανδική ηγεμονία, οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι (1792- 1815) την βρετανική ηγεμονία και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι (1914-1945) την ηγεμονία των Η.Π.Α.

Η βασική αιτία της καθοδικής πορείας των ΗΠΑ οφείλεται στην πολιτική τους στόχευση της επικράτησης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης με την δημιουργία υπερεθνικών θεσμών, αλλά και την άμεση στρατιωτική και πολιτική επέμβαση τους σε όλα τα μέρη του κόσμου με το πρόσχημα της επέκτασης δήθεν της Δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη. Αυτή η αλαζονεία τους όμως ως νικητών του Ψυχρού Πολέμου μετατράπηκε σε μπούμερανγκ, αφού το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών της αμερικανικής ελίτ, ήταν αφενός τα τεράστια οικονομικά προβλήματα (δυσθεώρητο δημόσιο χρέος και προβληματική παραγωγική βάση), και αφετέρου η δημιουργία νέας αταξίας πραγμάτων (Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν κλπ) με αποτέλεσμα την σταδιακή, αλλά ορατή οπισθοχώρηση τους, που έλαβε χαρακτηριστικά πολιτικού προτάγματος επί Τραμπ με το σύνθημα First America.

Η σημερινή αμερικανική στρατηγική της διπλής ανάσχεσης, δηλαδή η περιθωριοποίηση και ο περιορισμός των δυνατότητων της Ρωσίας και στη συνέχεια η προσπάθεια εγκλωβισμού της Κίνας πέραν των ισχυρών αντισυσπειρώσεων που δημιουργεί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και αυτό γιατί τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποτελούν οργανικά τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου και βασικές συνιστώσες μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ομπρέλας ασφαλείας στο μεγάλο και ουτοπικό, όπως αποδείχθηκε στόχο μιας Ενωμένης Ευρώπης από τη Μεσόγειο ως τα Ουράλια. Για τούτο οι ευθύνες της Ε.Ε. είναι ιστορικές λόγω του γεγονότος ότι δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία να αποτρέψει αυτό τον πόλεμο παρεμβαίνοντας έγκαιρα όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν και το απαιτούσαν (μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Ανατολικού Μπλοκ) για τη δημιουργία οργανικής ισορροπίας ασφαλείας που θα κάλυπτε και τις δίκαιες ρωσικές ενστάσεις ως προς το θέμα αυτό λόγω της υπερεπέκτασης του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης αν αυτή είχε κινηθεί, όπως έπρεπε ενισχύοντας τη δική της αυτόνομη αμυντική ισχύ.

Έτσι, η μεν Ε.Ε. αποτελεί έναν οικονομικό γίγαντα (χωρίς όμως ενεργειακή αυτονομία) με πήλινα πολιτικά και αμυντικά πόδια, έρμαιο των συμφερόντων και διαθέσεων των ΗΠΑ, η δε Ρωσία ως η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη, αφού οδηγήθηκε αρχικά στο περιθώριο των εξελίξεων μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, σήμερα στην προσπάθεια της να διασφαλίσει τα ευρύτερα συμφέροντα ασφαλείας, εξού και η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, οδηγείται σε πλήρη αποκοπή από τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες και σύρεται αναγκαστικά στην «αγκαλιά» του Πεκίνου.

Οι συνθήκες αυτές στον πλανήτη επιτείνουν την ρευστότητα και την ένταση μεταξύ των παγκόσμιων πόλων. Βρισκόμαστε στην εποχή που είναι η τελευταία μιας μακράς περιόδου αδιαμφισβήτητης δυτικής ηγεμονίας, που συνδέθηκε με την εμφάνιση του καπιταλισμού, χωρίς σαφή προσανατολισμό ως προς την κατάληξη. Οπότε απαιτείται η πρόσδεση με «ζώνη ασφαλείας» στην σημερινή εποχή της νέας αταξίας πραγμάτων, που κανείς δεν ξέρει τι θα εξέλθει από το ανοιχτό πλέον κουτί της Πανδώρας.

Γκαλερί Χρυσόθεμις: Ευχές.

 Η Γκαλερί Χρυσόθεμις σας εύχεται καλό καλοκαίρι

          Και από το Σεπτέμβρη και πάλι μαζί!    


Μείνετε κοντά μας μέσα από την ιστοσελίδα μας

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΡΓΩ" ΜΕ ΤΟΝ "ΤΑΡΤΟΥΦΟ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ TH ΔΕΥΤΕΡΑ 18/7

 


Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 9 μμ, η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου "ΑΡΓΩ" 

παρουσιάζει στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022,

το έργο "Ο Ταρτούφος" του Μολιέρου  σε διδασκαλία/σκηνοθεσία  Ιωάννας Μπακαλάκου


Τετρακόσια χρόνια κλείνουν φέτος από την γέννηση του Μολιέρου και η Θεατρική μας Ομάδα
με την άδεια και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου,
καταπιάνεται με το πιο διάσημο έργο του και ένα από τα διαμάντια του παγκόσμιου ρεπερτορίου. 
Επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της η Ομάδα επιστρέφει στον συγγραφέα με τον οποίο ξεκίνησε

Αυτά τα 7 χρόνια η Θεατρική Ομάδα με σταθερή πορεία και ενθουσιασμό, εξελίσσεται, δημιουργεί και παρουσιάζει με εξαιρετική επιτυχία, παραστάσεις σε ανοικτά και κλειστά θέατρα Δήμων της Αττικής.


Στο έργο παίζουν:

Δημητριάδης Αντώνης,  Ευθυμίου Αποστολία, Ζηρογιάννης Ανδρέας,  Kαϊμάκης Αλέξης, Λευκιμμιάτη Θεοδώρα,  Λιπατεντζόγλου Σοφία, Μανωλάς Ιάκωβος, Ροδοθεάτου Ξένια, Σιούτη Καίτη,    
Υφαντόπουλος Θανάσης και η μικρή Εύα Κολλάρου


Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - Αθήνα, 1996)

Κοστούμια - Σκηνικά: η Ομάδα / Μακιγιάζ: Στέλιος Στειακάκης

Σχεδιασμός αφίσας & προγράμματος: Ελένη Άννινου


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
μόνο με κράτηση δελτίου εισόδου στο viva.gr

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο το νέο βιβλίο του Ανδρέα Ζούλα "Εγώ, ο Ορφέας και οι Ορφικοί ύμνοι"

 


Ανδρέας Χ. Ζούλας
Εγώ, ο Ορφέας και οι Ορφικοί ύμνοι
Τιμή: 16,50 ευρώ, Σελίδες: 362
Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-207-108-3
Εκδόσεις Υδροπλάνο

Μια νέα, μοναδική, μετάφραση/απόδοση των Ορφικών Ύμνων, υπό τον γενικό τίτλο «Εγώ, ο Ορφέας και οι Ορφικοί Ύμνοι», κυκλοφόρησε σε έναν καλαίσθητο τόμο από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο. Η μετάφραση/απόδοση του Ανδρέα Χ. Ζούλα είναι μοναδική γιατί ακολουθεί και τηρεί απολύτως τον κανόνα της ισοσυλλαβίας: Κάθε στίχος της μετάφρασης/απόδοσης έχει τόσες συλλαβές όσες και ο μεταφραζόμενος στίχος του Αρχαίου Κειμένου. Η Εισαγωγική Ευχή και οι ογδόντα οκτώ Ορφικοί Ύμνοι παρατίθενται σε αντικριστές σελίδες, αριστερά το Αρχαίο Κείμενο και δεξιά, η μετάφραση/απόδοση, ώστε ο αναγνώστης, όπως εξηγεί ο Ανδρέας Χ. Ζούλας, να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί στίχο τον στίχο, χωρίς καν τη χρήση λεξικού, το αρχαίο κείμενο και να χαίρεται την ασύγκριτη ομορφιά του.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Το πρώτο μέρος (μέχρι την 133η σελίδα είναι μια εκτενής αφήγηση που κάνει σε πρώτο πρόσωπο ο Ορφέας, αναφερόμενος στη ζωή, το έργο του και τη θαυμάσια εποχή του. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου (σελ. 134-322) παρατίθενται σε αντικριστές σελίδες οι Ορφικοί Ύμνοι, στο Αρχαίο Κείμενο και στην μετάφραση/απόδοση. Στο τρίτο μέρος του βιβλίου (σελ. 323 – 362) ο «Ορφέας» μας εξομολογείται σε τι συνίσταται το διπλό του απωθημένο. Το οποίο τελικά κρίνει ο αναγνώστης… Το τρίτο αυτό μέρος καθώς και το βιβλίο κλείνει με τον «τελικό ύμνο» του «Ορφέα», ο οποίος βρίσκεται μπροστά στο μέγα ζήτημα Ύπαρξη – Ανυπαρξία. Και το αντιμετωπίζει.

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Χ. Ζούλας γεννήθηκε το 1942 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Δημοσιογράφος, με επαγγελματική σταδιοδρομία από το 1965 μέχρι το 2010. Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης, σχολιαστής, αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων, καθώς και αρχισυντάκτης της «Καθημερινής» και του «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων». Παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών πολιτικών εκπομπών. Παντρεμένος με την Μαίρη Λομβάρδου, έχουν δύο γιους, μία κόρη και έξι εγγόνια. Έχει μεταφράσει το σύνολο των πενήντα σωζόμενων έργων της κλασικής δραματουργίας: Επτά τραγωδίες του Αισχύλου, επτά τραγωδίες και ένα σατυρικό δράμα του Σοφοκλή, δέκα εννέα δράματα του Ευριπίδη, ένδεκα κωμωδίες του Αριστοφάνη και πέντε κωμωδίες του Μενάνδρου. Προς έκδοση: «Βατραχομυομαχία».

Όλες οι μεταφράσεις του έχουν απόλυτη αντιστοιχία στίχων με το αρχαίο κείμενο και ισοσυλλαβία (στίχου της μετάφρασης με τον μεταφραζόμενο στίχο του αρχαίου κειμένου).

ΙΑΣΩ Παίδων: Έναρξη Συνεργασίας με την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν”

Για πρώτη φορά στην Αθήνα σύμπραξη συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε επίπεδο ιατρικής, νοσηλευτικής εκπαίδευσης καθώς και κλινικού, ερευνητικού έργου σε ότι αφορά στη παιδιατρική φροντίδα από το νεογνό έως τον έφηβο.

Το ΙΑΣΩ Παίδων, η κορυφαία Παιδιατρική Κλινική στην Αθήνα προχώρησε σε σύμπραξη συνεργασίας με την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν”. Η έναρξη αυτής της συνεργασίας συμβάλλει ουσιαστικά στην προαγωγή της Παιδιατρικής σε επίπεδο ιατρικής και νοσηλευτικής εκπαίδευσης, κλινικής πράξης και έρευνας για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας προς τους μικρούς ασθενείς.

Οι άξονες της συνεργασίας περιλαμβάνουν τη δημιουργία από κοινού εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΙΑΣΩ Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν”. Επίσης, η αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού βαθμού δυσκολίας καθώς και η διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής αποτελούν τους κυριότερους άξονες της συνεργασίας. Επιπρόσθετα, η δημιουργία και η εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης των νοσημάτων σύμφωνα με τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα έχουν ως στόχο την προαγωγή των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας. Σε επίπεδο ερευνητικού έργου και με τη σύμφωνη έγκριση των Επιστημονικών Συμβουλίων, το ΙΑΣΩ Παίδων και η Γ’ Παιδιατρική Κλινική θα συμμετέχουν σε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες.

Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν” δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη καθώς η συνεργασία αυτή μεταξύ δύο κορυφαίων παιδιατρικών κλινικών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα συμβάλλει στη προαγωγή της παιδιατρικής φροντίδας, την ιατρική εκπαίδευση ειδικευομένων αλλά και νέων παιδιάτρων και τέλος θα ενισχύσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και των δύο Ιδρυμάτων.

Η κα Θεοδώτα Λιακοπούλου-Τσιτσιπή, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ΙΑΣΩ Παίδων, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΙΑΣΩ Παίδων δήλωσε ευτυχής καθώς μια προσωπική συνεργασία της με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν”, που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και τα τελευταία δέκα χρόνια στο ΙΑΣΩ Παίδων, φθάνει σήμερα σε μια σημαντική συνεργασία των δυο κορυφαίων Παιδιατρικών Κλινικών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην προαγωγή της παιδιατρικής φροντίδας πρωτίστως, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιάτρων και την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των δυο Κλινικών.

Στο ΙΑΣΩ Παίδων, η υγεία κάθε παιδιού είναι για εμάς, το Α & το Ω! Προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας με τις προδιαγραφές κορυφαίων παιδιατρικών νοσοκομείων του εξωτερικού. Το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό όλων των παιδιατρικών ειδικοτήτων, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αιχμής εγγυώνται την ολοκληρωμένη διάγνωση και την εξατομικευμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.