Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η γκανγκστερική Υπερεθνική ελίτ και η Συρία



ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Την στιγμή που θα διαβάζονται οι γραμμές αυτές είναι πιθανό η γκανγκστερική Υπερεθνική Ελίτ (Υ/Ε), η οποία διαχειρίζεται τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) να έχει ήδη ξεκινήσει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έγκλημα στη καριέρα της. Δηλαδή, την εγκληματική καριέρα που άρχισε με τoν πόλεμο στον Κόλπο, συνεχίστηκε με τους μαζικούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία, την επίθεση στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια την εισβολή στο Ιράκ και τελικά την σφαγή στη Λιβύη. Η διαδικασία αυτή βασικό στόχο είχε πάντα την πλήρη ενσωμάτωση κάθε αντιστεκόμενου λαού στη ΝΔΤ, η οποία ορίζεται στο οικονομικό επίπεδο από την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, στο πολιτικό από την κοινοβουλευτική Χούντα και στο πολιτιστικό από την πολιτιστική ισοπέδωση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση της υποκουλτούρας που προωθούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η Υ/Ε απαρτίζεται από:

―τις οικονομικές ελίτ, δηλαδή τα διευθυντικά στελέχη μερικών εκατοντάδων πολυεθνικών επιχειρήσεων που εδράζονται βασικά στις χώρες της «Ομάδας των 7» και ελέγχουν το παγκόσμιο εμπόριο και την παραγωγή, καθώς και τους διεθνείς ληστοτραπεζίτες που απομυζούν τους λαούς μέσα από τα ληστρικά Χρέη και τοκοχρεολύσια που τους φορτώνουν (Goldman Sachs κ.λπ.).

―τα εκτελεστικά τους όργανα στις πολιτικές ελίτ, δηλαδή τους εγκληματίες επαγγελματίες πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας κυρίως της Ομάδας FUKUS (ΗΠΑ/Αγγλία/Γαλλία) που έχουν και την απαιτούμενη πολιτικοστρατιωτική δύναμη για να παίζουν τον ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα», αλλά και των άλλων χωρών με υπερεθνική οικονομική δύναμη (Γερμανία, Ιαπωνία, Σκανδιναβικές χώρες, κ.λπ.), καθώς και τους εγκληματίες κομπάρσους τους σε χώρες όπως η Ελλάδα.

―τις πολιτιστικές ελίτ, δηλαδή τους μεγιστάνες του τύπου που είναι ιδιοκτήτες των διεθνών καναλιών (CNN, Fox News, Al Jazeera, Al Arabiya κ.λπ.) ή έμμεσα ελέγχουν διεθνή μίντια όπως το BBC, καθώς και αντίστοιχα έντυπα που με την βοήθεια ενός στρατού από εξαχρειωμένους αναλυτές και δημοσιογράφους (οι οποίοι έχουν μοναδικά κίνητρα την καλοπέραση και την κοινωνική προβολή τους) φροντίζουν να εκφράζουν την γραμμή της Y/E για όλα τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας. Ανάλογο ρόλο παίζουν και τα στελέχη μεγάλων ερευνητικών κέντρων και think tanks, τύπου Brookings Institution, Levy Economics Institute κ.α..

Με το σημερινό έγκλημα, κατά τη γνώμη μου, μπαίνουμε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της παραπάνω διαδικασίας που σκοπεύει να οδηγήσει στην ανατροπή των τελευταίων ιστορικών εθνικοαπελευθερωτικών καθεστώτων στην Μέση Ανατολή: του Μπααθικού καθεστώτος στην Συρία (μετά την καταστροφή του Μπααθικού καθεστώτος στο Ιράκ και του Γκανταφικού καθεστώτος στην Λιβύη) και τελικά του Ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν. Είναι μάλιστα πιθανό, αν το Ιράν αναμιχθεί στην σύγκρουση που ξεκινά σήμερα στην Συρία, τα δύο αυτά στάδια να συγχωνευθούν. Για την ολοκλήρωση όμως της ΝΔΤ απαιτείται και η πλήρης υποταγή (οικονομική αλλά και πολιτικοστρατιωτική) της Ρωσίας και της Κίνας στη ΝΔΤ. Και αν μεν η Κινεζική ελίτ είναι ήδη απόλυτα εξαρτημένη οικονομικά από την ελίτ αυτή, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ρωσική, όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο, η οποία έχει και πολύ ισχυρή πολιτικοστρατιωτική δύναμη, όχι όμως ακόμη ανάλογη, τουλάχιστον όσον αφορά στα συμβατικά όπλα, με αυτήν της Υ/Ε. Αυτήν ακριβώς την προσωρινή ασυμμετρία δύναμης προσπαθεί να εκμεταλλευθεί η Υ/Ε για να ολοκληρώσει την παγκόσμια κυριαρχία της, με μια μορφή άτυπης πιθανώς, παγκόσμιας διακυβέρνησης. Γι αυτό, ο πόλεμος αυτός μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνες, αν όχι μοιραίες, συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη...

Φυσικά, τα παραπάνω σκοπεύουν να περιγράψουν την γενική εικόνα και όχι τις λεπτομέρειες. Και είναι λεπτομέρειες το εάν, κάτω από την ολοκληρωτική αντίθεση των λαών που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και η Βρετανική Βουλή ανάγκασε την πολιτική ελίτ σε προσωρινή αναδίπλωση. Κάτω απο την μαζική προπαγάνδα των διεθνών ΜΜΕ, αλλά και τον άθλιο ρόλο μιας συνοδοιπορούσας εκφυλισμένης «Αριστεράς», μόλις σήμερα άρχισαν οι λαοί να αντιλαμβάνονται τα αποτρόπαια σχέδια της Υ/Ε και της Σιωνιστικής ελίτ για παγκόσμια επικράτηση, διακινδυνεύοντας τις τύχες όλων μας. Είναι πια τέτοια η αποθράσυνση αυτής της ελίτ, μετά τις συνεχείς επιτυχίες της στην συντριβή των αντιστεκόμενων λαών στην Μέση Ανατολή και του οικονομικού στραγγαλισμού των λαϊκών στρωμάτων παντού, ώστε δεν δίστασαν να καταφύγουν σε επιχειρήματα για τροφίμους ασύλων ανιάτων για να δικαιολογήσουν το νέο έγκλημά τους. Έτσι, οι ΗΠΑ που χρησιμοποίησαν μαζικά τα χημικά όπλα στο Βιετνάμ, και ανάλογα τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Γιουγκοσλαβία, στην Λιβύη και στο Ιράκ (όπου ακόμη γεννιούνται δύσμορφα παιδιά) μαζί με το Σιωνιστικό Ισραήλ, που πρόσφατα βομβάρδιζε με βόμβες φωσφόρου την Γαζα, έγιναν σήμερα οι παγκόσμιοι τιμητές της διεθνούς ηθικής και επιβάλλουν ένα νέο, ίσως τον καταστροφικότερο, πόλεμο. Και φυσικά, γι’ αυτά τα εγκλήματα δεν ξεσηκώθηκε καμιά από τις λαλίστατες διεθνείς ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την Υ/Ε (Διεθνής Αμνηστία, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, HRW κ.λπ.) που σήμερα ζητούν την κεφαλή του Ασσάντ επί πίνακι (αύριο του Πούτιν!), πράγμα που ποτέ δεν έκαναν για τους αρχιεγκληματίες πολέμου Μπους, Μπλερ, Κλίντον, Ομπάμα, Σαρκοζί κ.α., που τυχαίνει να ανήκουν στα αφεντικά τους!Τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανέφερε ακόμη και το διεθνές όργανο της εκφυλισμένης «Αριστεράς», η Γκάρντιαν (26/8), (που στήριξε όλους τους πολέμους της Υ/Ε!) οι μισθοφόροι εγκληματίες «επαναστάτες» της Συρίας παρέλαβαν από τα αφεντικά τους (τους κομπάρσους της Υ/Ε στην περιοχή) το μεγαλύτερο ποτέ φορτίο βαρέων όπλων. Είναι φανερό ότι ταυτόχρονα με τους κτηνώδεις βομβαρδισμούς έχει σχεδιαστεί γενική επίθεση από τους δήθεν «αντάρτες» για την ανατροπή του καθεστώτος που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, συμπεριλαμβανομένων και των έντιμων κομμουνιστών, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός στόχος της Υ/Ε σε όλη την Αραβική “Άνοιξη” που, αντίθετα με τις αποπροσανατολιστικές θέσεις της εκφυλισμένης “Αριστεράς”, διεθνώς και στα παρ’ ημίν, ήταν προσχεδιασμένη για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

http://inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2013/2013_09_01.html

http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/

www.periektikidimokratia.org

Ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση των δήμων


Ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση των δήμων

«Η αξιολόγηση των δήμων ως εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας και των προσφερομένων υπηρεσιών στους πολίτες» αποτελεί το βασικό θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στα γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., Μυλλέρου 73-77 και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, ενώ εισηγητής θα είναι ο Κ. Απόστολος Κοιμήσης, Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας. 

Θέμα της εισήγησης θα είναι «η αξιολόγηση των δήμων εργαλείο εκσυγχρονισμού των δομών και υπηρεσιών».

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., Γιάννης Γούπιος θα αναλύσει το θέμα: «Μεθοδολογικά βήμα και προδιαγραφές των ομάδων της αξιολόγησης των Δήμων». 

Την περίπτωση της αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Θ. Λιβάνιος. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις συνέδρων.

http://www.poli-politiki.gr/, 31/8/2013

ΤΩΡΑ ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕΩΝ

ΑΜΙΣΘΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ Γ.Σ. ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.

Θα μου πεις είναι κακό; 

ΟΧΙ! Είναι νόμιμο, ηθικό και σωστό όποιος δουλεύει να παίρνει λεφτά. Αλλίως η εργασία απαξιώνεται εντελώς. Και εμείς είμαστε με ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Αλλά τι είναι αυτό ρε παιδιά αν δεν είναι ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΕΡΔΩΝ βαφτισμένη αλλιώς;

Δηλαδή ο περιορισμός του 65% είναι το θέμα;

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ .... κανονική αγορά και στις παραδοσιακές επιχειρήσεις να μοιράσει μέρισμα πάνω από το 65% των κερδών ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΑ; (εκτός βέβαια από τις τράπεζες και τις πολυεθνικές) 

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε δύο ζητήματα:

ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα, με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, είναι για εμάς μόνο το κομμάτι των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ (βλ. σε προηγούμενη ανάρτηση τι είναι αυτό), που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κοινωνία (και τα κόμματα) ως μέρος σχεδιαζόμενης ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ σε επίπεδο αυτοδιοικητικό αλλά και κυβερνητικό.

Οι άλλες ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. είναι ΑΓΟΡΑ και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!
Και ως γνωστόν εμείς δεν έχουμε τίποτα εναντίον της αγοράς, ειδικά στο κομμάτι της των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΓΟΡΑ!

Και κάθε άνθρωπος που θέλει να λέει ότι έχει επαφή με τον ... σοσιαλισμό θα πρέπει να ξεχωρίζει αυτές τις επιχειρηματικές προσπάθειες  σε δύο κατηγορίες ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ (όπως πάντα δηλαδή) και όχι να θεωρεί είτε ότι ανακάλυψε το νέο δρόμο προς την μετάβαση είτε να τις δαιμονοποιεί συλλήβδην και άκριτα.

1. ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Αυτές, όπως το φροντιστήριο, που μπαίνουν στον ανταγωνισμό της αγοράς, σε πεδία που δεν έχουν να κάνουν με το ΚΡΑΤΟΣ και τις πολιτικές ΠΡΟΝΟΙΑΣ, και μάλιστα μπαίνουν με προνομιακούς όρους ανταγωνισμού των παραδοσιακών επιχειρήσεων, λόγω μειωμένων υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος.

Αυτές  εμείς τις υποστηρίζουμε γιατί θα βοηθήσουν να συμπιεστούν οι τιμές προς όφελος του καταναλωτή.

 (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝ Σ.ΕΠ. - τουλάχιστον 40% -  έτσι για να ξηγιόμαστε. Αν πουλάνε όσο η αγορά ή ψιλοφθηνότερα τότε μιλάμε για μηχανισμό νόμιμης ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ και ΕΙΣΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ ).

Τέτοιες περιπτώσεις ΚΟΙΝ ΣΕΠ έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα, με παραδοσιακά επαγγέλματα, ΝΑΙ με την παραπαιδεία και ας είμαστε στρατηγικά αντίθετοι  (δεν θα την εξαφανίσει κανείς με το μαγικό ραβδί), τον πολιτισμό, την συνεργατική παροχή υπηρεσιών, την νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΕΒΑΙΑ κλπ.

Εμείς ίσως φτιάξουμε πάντως μία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., για εκτυπώσεις, εκδόσεις και παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών αφού ΣΥΜΦΕΡΕΙ και θα μπορούμε να γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί. 

(Πάντως αν πάρει διαστάσεις αυτό το βιολί και κάνουμε όλοι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. την δουλιεά μας δεν ξέρω τι θα γίνει με τα φορολογικά έσοδα αλλά ... τι με νιάζει, ο Στουρνάρας είμαι;)

Αλλά 2: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ! 
Αυτή των ΚΟΙΝ Σ.ΕΠ. που ουσιαστικά διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ και το παίζουν ότι θα δώσουν λύση αντικατάστασης των κατακρεουργημένων από τα μνημόνια κοινωνικών υπηρεσιών, που το ΚΡΑΤΟΣ έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει προς τον πολίτη και είναι δυστυχώς οι περισσότερες μέχρι σήμερα. 

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ - ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ είναι η αρχή, αύριο απολυμένοι από την καθαριότητα, ίσως το ίδιο γίνει στα  νηπιαγωγεία και δεν ξέρω που αλλού.

Υπηρεσίες και δομές έρχονται να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ουσιαστικά (αλλά φευ, ιδιωτικοποιούνται σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και όχι στους ... καπιταλιστες) και αυτό παίρνει "αριστερό" άλλοθι και πρόσημο και δεν βρίσκει την κοινωνική αντίδραση που θα έπρεπε να βρει ομόθυμα από το κίνημα.

Πρόκειται σαφώς για ΚΟΛΠΟ! 
ΚΟΛΠΟ ΑΚΡΑΙΑΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗΣ.
Κόλπο που βοηθάει το γκουβέρνο να περάσει την ιδιωτικοποίηση - αρχικά στις ΚΟΙΝ. Σ.ΕΠ. ως ενδιάμεσο σταθμό και από εκεί βέβαια σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μόλις οι δημόσιες δομές τελειώσουν και θα αρχίσει η ... συγκέντρωση.

Σε μεγάλα ιδιωτικά - ίσως και πολυεθνικά συμφέροντα, ΠΟΥ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ για πλάκα τους συνεταιρισμούς ή θα τους "αγοράσουν" και επιτρέψτε μας την πρόβλεψη που δεν είναι μαντεία, είναι ΑΠΛΟ ΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.

Και αν θέλετε παράδειγμα για το πώς παίζεται το παιχνίδι της βήμα - βήμα διάλυσης παρακολουθήστε αυτή την αλληλουχία του "εκσυγχρονισμού" της λειτουργίας για τους - πάλαι ποτέ κρατικούς -παιδικούς σταθμούς:

1. Οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, όταν ήταν δημόσιοι, υπό το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες στους εργαζόμενους ασφαλισμένους γονείς, η υπηρεσία ήταν μέρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. 

2. Πέρασαν στους δήμους, αρχικά με κρατική επιδότησή των ΟΤΑ. 
Μπήκαν και τα τροφεία με εισοδηματικά κριτήρια, αρχικά για όσους δημότες δεν είχαν ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Εμείς που είμαστε υπέρ τότε, επιχειρηματολογήσαμε ότι έτσι θα δώσουμε περισσότερες ΘΕΣΕΙΣ παιδικών σταθμών στους δημότες μας, που θα εξυπηρετηθούν και αυτό έγινε για πολλά χρόνια. (ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΛΥΨΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ).

3. Το κράτος κατάργησε σταδικά - μείωση στη μείωση - την επιδότηση προς τους δήμους. 
Εκεί η αυτοδιοίκηση έπρεπε να παραδώσει τα κλειδιά των παιδικών σταθμών
Όμως έφαγε την πατάτα της επιδότησης από ... το ΕΣΠΑ των γονιών για τα τροφεία, που πλέον άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, αλλά με την επιδότηση και τις παχιές αγελάδες των πιστωτικών καρτών δεν ένοιαζε κανένα.

4. Με τις απαγορεύσεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού έκαναν την λειτουργία των παιδικών σταθμών αδύνατη. ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ και μειώθηκαν κατά πολύ οι θέσεις στους παιδικούς - όχι λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού το ΕΣΠΑ έδινε χρήμα και τα τροφεία έπεφταν από τους δημότες που δεν είχαν δικαίωμα επιδότησης - αλλά έλλειψης ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
 Έπρεπε να κάνει κανείς πατέντες με εργαζόμενους ... με μπλοκάκια του ΟΑΕΕ για να λειτουργήσεις τον παιδικό σταθμό με "συμβάσεις έργου".

5. Έγιναν και .... καταγγελίες, ΣΤΗΜΕΝΕΣ (αρκετές αλλά αλλού) ή ΗΛΙΘΙΕΣ (η βλακεία είναι ανίκητη και στο Χαλάνδρι), για χρησιμοποίηση εργαζομένων με μπλοκάκι σε αυτούς. Καταγγελίες για .... παράνομη, ανασφάλιστη στο ΙΚΑ, υποκριπτόμενη εξαρτημένη εργασία. (σας θυμίζει κάτι;)

6. Εμφανίστηκε τότε  η ΜΟΝΔΕΡΝΑ λύση, για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υποχρέωσης προς τους γονείς για προσχολική αγωγή: θα καλυφθεί από .... ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που είτε θα ιδρύσουν παιδικούς σταθμούς και θα καλύψουν την ζήτηση (!!!), είτε - και αυτό είναι το χειρότερο - θα προσλάβουν το απολυμένο προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών (ή του Βοήθεια στο Σπίτι) που είχαν μόνιμα εργασιακά δικαιώματα ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΡΕΣΙΩΝ προς ... τους δημοτικούς σταθμούς που τους απέλυσαν. 
ΤΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!
(ε δεν το λες αυτό σοσιαλισμό, εδώ που τα λέμε)

7. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες παράλληλα προσέφυγαν και ζήτησαν ίση μεταχείριση ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΝ να εντάξουν και τους δικούς τους σταθμούς στην δυνατότητα χρηματοδότησης θέσεων από το ΕΣΠΑ!!!
Δηλαδή παίρνουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ αυτοί το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τις δικές τους επιχείρησεις.
Πιστεύετε ειλικρινά ότι σταδιακά δεν θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι - αν όχι το σύνολο - του ΕΣΠΑ;

Δηλαδή τι άλλο θα πρότειναν η Ντόρα και ο Τζήμερος, αν περιέγραφαν το όραμά τους για ... λιγότερο κράτος σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ; ΑΥΤΑ ΛΕΝΕ! 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. στα πεδία υποκατάστασης του κοινωνικού κράτους δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται παρά ως ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ που πρέπει να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ενώ εκεί που παίζουν με όρους ανταγωνισμού στην αγορά ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ.

Αυτή είναι η ταπεινή μας άποψη.

Δυστυχώς πάλι δεν θα ικανοποιήσουμε τους .... μανιχαϊστές.

ΥΓ: 
Και μια ερώτηση: Μπορεί κάποιος υποστηρικτής του κινήματος της πατάτας να μου εξηγήσει γιατί φέτος η πατάτα πήγε πάνω από 1 ευρώ το κιλό; Και γιατί τώρα δεν έχει "πατάτες χωρίς μεσάζοντες;"

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣΤΡΟΦΕΣ προσπάθειες στον ανταγωνισμό της αγοράς σε ακραίες νεοφιλελεύθερο πλαίσιο κοινωνικής οργάνωσης, με τέτοιο τραπεζικό σύστημα και τέτοια διαφθορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΕΣ ΝΑ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ ή ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΑΡΓΑ ή ΓΡΗΓΟΡΑ.

Γι΄αυτό εμείς λέμε ότι πρώτα παίρνεις την εξουσία και μετά τα κάνεις αυτά αλλά μας λέτε εξουσιολάτρες.

ΚΟΙΝ ΣΕΠ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ .... ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ http://koinsep.org/?page_id=558 για να δούμε τι προβλέπει ο 4019/2011, ο νόμος περί ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

§6. Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να είναι και εργαζόμενοι της, οι οποίοι αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία και έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία.

§7. Η παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση του σκοπού της Κοιν.Σ.Επ. από μέλη της, τα οποία δεν βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με αυτήν, γίνεται κατ’ εφαρμογή των άρθρων 713 επ. Α.Κ. με την επιφύλαξη του άρθρου 12 του ν. 2716/1999 (Α’ 96). Για τους Κοι.Σ.Π.Ε. εφαρμόζεται το άρθρο 12 του ν. 2716/1999.


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΤΟΥ Ν. 2716/1999!
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ:


§7. Η παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση του σκοπού της Κοιν.Σ.Επ. από μέλη της, τα οποία δεν βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με αυτήν, γίνεται κατ’ εφαρμογή των άρθρων 713 επ. Α.Κ. με την επιφύλαξη του άρθρου 12 του ν. 2716/1999 (Α’ 96). Για τους Κοι.Σ.Π.Ε. εφαρμόζεται το άρθρο 12 του ν. 2716/1999.

Ο ΟΑΕΕ κατ' αρχήν και ζήτησε την ασφάλισή τους με εγκύκλιό του, με έκπτωση στο 50% του κλάδου Σύνταξης, που όμως πήρε πίσω ύστερα από παρέμβαση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.



ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡ. 20/12 ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.)
[17/10/2012 - ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: Σ.Ο.Λ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ/Σ.Ο.Λ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ]

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αρ. 49/16.10.2012
Ανάκληση της αρ. 20/12 εγκυκλίου κατά το μέρος που αφορά τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.)


ΑΘΗΝΑ, 16/10/2012
ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ5/50/604022


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ &; ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
Ο.Α.Ε.Ε.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 1810432 ΑΘΗΝ
ΑΠΛΗΡ. : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ
ΤΗΛ. : 210 - 5285569

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 49

ΘΕΜΑ : «Ανάκληση της αρ. 20/12 εγκυκλίου κατά το μέρος που αφορά τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.)»

Κατ' εφαρμογή της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 53 του Ν.3996/2011, εκδόθηκε η αρ. Ο.Α.Ε.Ε. 20/12 εγκύκλιος, κατά το μέρος που αφορά τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), σύμφωνα με την οποία από 5/8/11 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου) τα μέλη/φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ασκούν δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε αυτόν, κατατασσόμενα στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία του Οργανισμού του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/2005, καταβάλλοντας τις αναλογούσες εισφορές του Κλάδου Σύνταξης, μειωμένες κατά 50%.

Με το αρ. πρωτ. Φ10035/16166/137/18-09-12 έγγραφο, το εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Πρόνοιας, μας γνώρισε τις διατάξεις του μεταγενέστερου Ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216 τ.Α΄/30-09-11) με τις οποίες θεσπίζεται η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) και μεταξύ άλλων ορίζονται τα εξής:

1. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα του μέλους-εταίρου σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις (Ν. 4019/2011 άρθρο 3 παρ. 4)

.2. Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να είναι και εργαζόμενοί της, οι οποίοι αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία και έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. Η παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση του σκοπού της Κοιν.Σ.Επ. από μέλη της, τα οποία δεν βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με αυτήν, γίνεται κατ' εφαρμογή των άρθρων 713 επ.ΑΚ με την επιφύλαξη του άρθρου 12 του Ν. 2716/1999 (Ν. 4019/2011 άρθρο 4 παρ. 6; 7).

3. Τα κέρδη της Κοιν.Σ.Επ. δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτήν. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό 35% διανέμονται στους εργαζόμενους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό της και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (Ν. 4019/2011 άρθρο 7 παρ. 1 & 2).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τα μέλη-εταίροι της Κοιν.Σ.Επ. με μόνη την ιδιότητα του μέλους, απαλλάσσονται από κάθε ασφαλιστική υποχρέωση ενώ για τα μέλη-εταίρους που είναι και εργαζόμενοι προβλέπεται ασφαλιστικό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας (ΙΚΑ).

Ύστερα από το προαναφερόμενο έγγραφο του εποπτεύοντος Υπουργείου καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4019/11 ως νεότερου κανόνα δικαίου που κατισχύει του Ν. 3996/2011 και συνεπώς ανακαλείται η εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. 20/12 κατά το μέρος που αφορά τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.).

Κατόπιν των παραπάνω, τα φυσικά πρόσωπα/μέλη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που γράφτηκαν στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ πρέπει να εντοπιστούν και να διαγραφούν από την ημερομηνία εγγραφής τους και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.
Της παρούσας να λάβει γνώση ενυπόγραφα το προσωπικό της μονάδας σας.


Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΟΑΕΕ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ
Ακριβές Αντίγραφο
Η ΠΡ/ΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
α/α ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ

ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΥΠΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΣΕΠ. (ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ αλλά δεν θα σας πούμε το όνομά της)

ε)Τα μέλη του Συνεταιρισμού μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες προς αυτόν , προς
εξυπηρέτηση των σκοπών του, χωρίς να βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με τον
Συνεταιρισμό κατ’εφαρμογή των άρθρων 713 επ.ΑΚ, χωρίς αυτό να δημιουργεί
δικαιώματα ή υποχρεώσεις κατά τις διατάξεις της εργατικής ή ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Με απόφαση της Γ.Σ. μπορεί να αποφασιστεί ετήσια εφάπαξ αποζημίωσή τους για την άμισθη παροχή των υπηρεσιών τους.
στ) Τα μέλη του Συνεταιρισμού δεν έχουν δικαίωμα επί των κερδών του εκτός αν τα μέλη
αυτά είναι και εργαζόμενοι στον Συνεταιρισμό , οπότε εφαρμόζεται η επόμενη
παράγραφος.
ζ) Τα μέλη του Συνεταιρισμού που είναι και εργαζόμενοι σ’αυτόν έχουν δικαίωμα σε
ποσοστό μέχρι 35% συνολικά επί των καθαρών κερδών κάθε οικονομικής χρήσης, μετά
την αφαίρεση ποσοστού 5% για τον σχηματισμό αποθεματικού κατά τα οριζόμενα στην
παρ.2 του άρθρου 7 του Ν.4019/2011. Το ποσοστό του κάθε εργαζομένου-μέλους επί
του άνω συνολικού ποσοστού 35% καθορίζεται με την απόφαση της τακτικής Γ.Σ. που
εγκρίνει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός και λογαριασμός
αποτελεσμάτων χρήσης).

ΑΜΙΣΘΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ (ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ site ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΔΥΚΤΙΟΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝ. ΣΕΠ)

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκινά ο «αγώνας» για την αναζήτηση του φροντιστηρίου εκείνου που θα προσφέρει στους μαθητές την καλύτερη δυνατή «βοήθεια» και υποστήριξη για τα μαθήματα του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα και την οικονομικότερη λύση για τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι εν μέσω κρίσης προσπαθούν να περιορίσουν τα μηνιαία έξοδά τους.

Τον συνδυασμό των δύο αυτών κριτηρίων προσπαθεί και επιθυμεί να πετύχει ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου, ο οποίος έπειτα από τη δημιουργία της «Δομής Φύλαξης Παιδιών» με σκοπό την κάλυψη του κενού της έλλειψης παιδικών σταθμών στην περιοχή από τους ίδιους τους γονείς προχωρεί στη δημιουργία του πρώτου Συνεταιριστικού Φροντιστηρίου.
«Η ανάγκη του φροντιστηρίου αφενός για πολλές οικογένειες που υπήρχε λόγω της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής – πληθώρα επαγγελματιών με τριτοβάθμια εκπαίδευση – και η ύπαρξη πολλών ανέργων ή χαμηλά αμειβόμενων εκπαιδευτικών από την άλλη διαμόρφωναν τουλάχιστον μια ενδιαφέρουσα πρόκληση με μεγάλη κοινωνική καινοτομία» δηλώνει στο Helios Plus η κυρία Χριστίνα Χρηστίδου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου, συμπληρώνοντας ότι «το φροντιστήριο αυτό έχει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης, από εμάς τους γονείς μαζί με τους καθηγητές που θα διδάσκουν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

Χαμηλότερα δίδακτρα με υψηλή ποιότητα

Οπως εξηγεί η κυρία Χρηστίδου, μέσα από αυτό το διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας μπορούν να επιτύχουν ταυτόχρονα τα χαμηλότερα δίδακτρα που υπάρχουν για τους γονείς, αξιοπρεπείς αμοιβές για τους διδάσκοντες βασιζόμενες στη συλλογική σύμβαση – όπως αυτή είχε διαμορφωθεί το 2009 – αλλά και υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης στους μαθητές.

«Οι γονείς θα έχουν τον κύριο λόγο για τα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του φροντιστηρίου και τη λήψη αποφάσεων. Ενώ σε παράλληλη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα επιδιώξουμε να προσφέρουμε μια ολόπλευρη και ολοκληρωμένη στήριξη στους μαθητές και όχι να προσπαθούμε να τους διδάξουμε τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στο ως σήμερα πρότυπο της “παπαγαλίας”» υποστηρίζει η κυρία Χρηστίδου.

Οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα απ’ όλες τις κατευθύνσεις και τις ομάδες προσανατολισμού σε ένα φιλικό περιβάλλον από επτά εκπαιδευτικούς. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, λίγο προτού ανοίξουν τα σχολεία δηλαδή, ώστε οι μαθητές να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την ομαλή διδασκαλία των μαθημάτων τους» υπογραμμίζει η κυρία Χρηστίδου.

Μπορεί η απόφαση για τη δημιουργία ενός φροντιστηρίου να φαντάζει απλή, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ρόδινη στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Ο συνεταιρισμός ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο, που θα γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όταν μάλιστα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και η ομάδα των εκπαιδευτικών εκείνων που θα μπορούσε να το “τρέξει”» δηλώνει η κυρία Χρηστίδου. «Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίσαμε τόσο κατά τη διάρκεια της δομής φύλαξης όσο και του φροντιστηρίου έχουν να κάνουν με την παντελή έλλειψη γνώσης του θεσμικού πλαισίου της κοινωνικής οικονομίας από την πλευρά είτε των δημόσιων υπηρεσιών είτε και των ιδιωτικών φορέων». Και αυτό συμβαίνει καθώς από τον Ιούνιο του 2012 ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου αποτελεί μέλος του Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας. «Είναι δηλαδή βάσει του Ν. 4019/2011 μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση παροχής φροντίδας. Γι’ αυτό ήταν αδύνατον να κατανοηθεί από τους αρμόδιους η νομική υπόσταση του συνεταιρισμού μας» σχολιάζει η κυρία Χρηστίδου. «Μας θεωρούσαν αρχικά ένωση προσώπων και όχι κοινωνική επιχείρηση, παρ’ όλο που στην Ευρώπη οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 50.000 με 1,4 εκατομμύρια εργαζομένους» καταλήγει.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Οι εγγραφές για τα μαθήματα του Συνεταιριστικού Φροντιστηρίου ξεκίνησαν ήδη από την Πέμπτη 29 Αυγούστου και θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα. Τα γραφεία του βρίσκονται στην οδό Αριστοτέλους 42 και θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα μαθήματα και το Συνεταιριστικό Φροντιστήριο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του.

Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 30 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΜΕ

Διαδικασίες Ίδρυσης-Σύστασης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.)

Με τον ν. 4019/2011 (ΦΕΚ Α΄216) θεσπίστηκε νέα νομική μορφή, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) ως φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας.

Κοινωνική Οικονομία είναι το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.

Ακολουθούν κάποιες βασικές πληροφορίες για τον νέο αυτό τύπο επιχείρησης καθώς και πληροφορίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη σύστασή της.

Τι είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση;
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Η Κοιν.Σ.Επ. είναι επιχείρηση η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

Πόσες κατηγορίες Κοιν.Σ.Επ. υπάρχουν;
Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό που εξυπηρετούν, οι Κοιν.Σ.Επ. διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:
Ένταξης: Αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, εξαρτημένοι, απεξαρτημένοι, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες). Σε μια Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, 40% κατ’ ελάχιστον των εργαζομένων θα πρέπει να ανήκει υποχρεωτικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Κοινωνικής Φροντίδας: Αποσκοπούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα που απευθύνονται σε ομάδες πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, ΑμεΑ και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού: Αποσκοπούν στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην απασχόληση, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Ενδεικτικά, μπορούν να δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.

Πόσοι χρειάζεται να συμπράξουν για να ιδρυθεί μια Κοιν.Σ.Επ.;
Για την ίδρυση μιας Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, χρειάζονται τουλάχιστον 7 μέλη.

Για την ίδρυση Κοιν.Σ.Επ. Κοινωνικής Φροντίδας ή Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού, χρειάζονται τουλάχιστον 5 μέλη.

Ποια είναι τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ.;
Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να είναι τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα. Η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του συνόλου των μελών της. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην επιχείρηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που υπάγονται σε αυτούς. Εξαίρεση αποτελεί η Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη Ν.Π.Δ.Δ. με έγκριση του φορέα που τα εποπτεύει.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κοιν.Σ.Επ.;
· Κάθε μέλος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα και έως πέντε προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες.

· Όλα τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. έχουν δικαίωμα μιας ψήφου ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που διαθέτουν.

· Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους–εταίρου, σε Κοιν.Σ.Επ., δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.

· Μέλος μίας Κοιν.Σ.Επ δεν μπορεί να μετέχει σε άλλη Κοιν.Σ.Επ που έχει έδρα στην ίδια Περιφερειακή ενότητα και τον ίδιο καταστατικό σκοπό.

· Τα κέρδη της Κοιν.Σ.Επ. δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και είναι εργαζόμενοι σε αυτή.

· Τα κέρδη διατίθενται ποσοστιαία, ετησίως, ως εξής:

- 5% για σχηματισμό αποθεματικού.
- Έως 35% διανέμεται στους εργαζόμενους ως κίνητρο παραγωγικότητας.
- Το υπόλοιπο (τουλάχιστον 60%) διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ποια είναι η ευθύνη των μελών;

Πέραν του ποσού που καταβάλλει για απόκτηση της συνεταιριστικής μερίδας, το μέλος της Κοιν.Σ.Επ. δεν έχει καμία άλλη ευθύνη έναντι των δανειστών της.

Οικονομικά κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
H Κοιν.Σ.Επ δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για τα κέρδη της
Το ποσοστό των κερδών της Κοιν.Σ.Επ. που διανέμεται στους εργαζόμενους, οι οποίοι ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα φορολογικό συντελεστή του πρώτου, μετά το αφορολόγητο ποσό κλιμακίου εισοδήματος.

Οι εργαζόμενοι στις Κοιν.Σ.Επ, οι οποίοι ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή οποιαδήποτε άλλη παροχή, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους.

Οι Κοιν.Σ.Επ έχουν πρόσβαση στο υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

Οι Κοιν.Σ.Επ μπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της εργασίας και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

Οι Κοιν.Σ.Επ μπορούν να συνάπτουν Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Οι Κοιν.Σ.Επ δύνανται να εντάσσονται κατά την έναρξη της λειτουργίας τους σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται από την Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, τον ΟΑΕΔ και άλλους συναρμόδιους φορείς.

.

Τι είναι το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας;
Το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας είναι δημόσιο βιβλίο που τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Στο Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά οι Κοιν.Σ.Επ. Το Μητρώο τηρείται στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ατελώς από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης του Μητρώου, οι εγγραφές των Κοιν.Σ.Επ. γίνονται χειρόγραφα από το Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.

Πού απευθύνομαι για τη σύσταση της Κοιν.Σ.Επ.;
Στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, από όπου θα προμηθευτώ τα έντυπα που χρειάζεται να συμπληρωθούν για την εγγραφή στο Μητρώο.

Πότε αποκτά νομική μορφή η Κοιν.Σ.Επ.;
Με την εγγραφή στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, η Κοιν.Σ.Επ. αποκτά νομική μορφή και εμπορική ιδιότητα.

Τι πρέπει να κάνω πριν πάω στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας;

Να συντάξω το καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ. Υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης πρότυπου καταστατικού, το οποίο περιλαμβάνεται ως παράρτημα στην Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 2.9621/οικ.4.1200 (ΦΕΚ Β΄/1360/25-04-2012).

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για την εγγραφή της Κοιν.Σ.Επ. στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας;

Στάδιο 1ο: Υποβολή αιτήματος εγγραφής

Η υποψήφια Κοιν.Σ.Επ. υποβάλλει στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας:
Το καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ. υπογεγραμμένο από τα ιδρυτικά μέλη,
Αίτηση εγγραφής συμπληρωμένη,
Υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη ξεχωριστά από κάθε ιδρυτικό μέλος, περί συμμετοχής ή μη σε άλλη Κοιν.Σ.Επ.,
(Μόνο οι Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης) Υπεύθυνη δήλωση περί τήρησης του κριτηρίου απασχόλησης ατόμων από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.
Άλλα σχετικά δικαιολογητικά (όπου απαιτείται).

Το Τμήμα Μητρώου ελέγχει τα υποβληθέντα στοιχεία και προβαίνει σε:

· εγγραφή της Κοιν.Σ.Επ. στο Μητρώο,

· έκδοση Βεβαίωσης Εγγραφής η οποία ισχύει μόνο για έναρξη δραστηριότητας στο Δ.Ο.Υ

· σήμανση του καταστατικού και αποστολή του στην Κοιν.Σ.Επ.

Στάδιο 2ο: Υποβολή πρόσθετων στοιχείων

Η Κοιν.Σ.Επ. υποβάλλει στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας:

· Αίτηση καταχώρισης πρόσθετων στοιχείων (ακριβή διεύθυνση της έδρας της, τη Δ.Ο.Υ στην οποία υπάγεται, Α.Φ.Μ. και Κ.Α.Δ., το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής)

· Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.

· Πρακτικό συγκρότησης σε σώμα της Διοικούσας Επιτροπής.

Το Τμήμα Μητρώου ελέγχει τα υποβληθέντα στοιχεία και προβαίνει σε:

· Έγκριση του αιτήματος καταχώρισης πρόσθετων στοιχείων.

· έκδοση Βεβαίωσης Εγγραφής (ισχύει έως την υποβολή του πρώτου Ετήσιου Προγράμματος Δραστηριοτήτων και Απολογισμού, οπότε αντικαθίσταται από το Πιστοποιητικό Μέλους του Μητρώου).

Πότε ολοκληρώνεται η σύσταση της Κοιν.Σ.Επ.;
Με την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου στη διαδικασία εγγραφής της Κοιν.Σ.Επ. στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας (έγκριση του αιτήματος καταχώρισης πρόσθετων στοιχείων και έκδοση βεβαίωσης Εγγραφής), ολοκληρώνεται η σύσταση της επιχείρησης.

Τι συμβαίνει αν τα δικαιολογητικά είναι ελλιπή ή λανθασμένα;
Το Τμήμα Μητρώου ζητά συμπληρωματικά στοιχεία ή διορθώσεις τα οποία θα πρέπει να προσκομίσει η Κοιν.Σ.Επ. εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

Τι θα συμβεί αν δεν συμπληρώσω ή διορθώσω τα στοιχεία που μου ζητά το Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας στην προθεσμία που μου έχει θέσει;

Προβλέπεται η απόρριψη του αιτήματος εγγραφής ή, σε μεταγενέστερο στάδιο, ακόμη και η διαγραφή της Κοιν.Σ.Επ. από το Μητρώο.

Είναι δεσμευτικές οι προθεσμίες που μου θέτει το Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας;
Οι προθεσμίες είναι δεσμευτικές.

Χρειάζεται να γραφτώ στον ΟΑΕΕ;
Όχι. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα του μέλους-εταίρου σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δε δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.


Για να ενημερωθείτε πληρέστερα για τις δυνατότητες που παρέχει ο συγκεκριμένος τύπος επιχείρησης καθώς και για τις ιδιαιτερότητές του, σας συστήνουμε να αναζητήσετε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


www.keko.gr, Κοραή 4, 3ος όροφος, Αθήνα 105 64, Τηλ.: 210 5271300, 210 5271309, e-mail:keko@mou.gr
ΠΗΓΕΣ:
http://www.startupgreece.gov.gr
http://help2us.net/?page_id=310

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ


Ξεκινάει στην πόλη του Χαλανδρίου από το Σεπτέμβριο το 1ο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στην Ελλάδα που λειτουργεί στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας.

Σκοπός του είναι να αποτελέσει ένα από τα πλέον φθηνά φροντιστήρια στη χώρα που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει κανονικές αμοιβές και ασφάλιση στους εργαζόμενούς του.

Το εγχείρημα περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης με εμπειρία σε κάθε τάξη και μάθημα. Εκπαιδευτικούς που δεν αποσκοπούν στην παπαγαλία και στην λογική των έτοιμων λύσεων. Εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται χωρίς εξαρτήσεις αφού αυτοί μαζί με τους γονείς θα διοικούν το φροντιστήριο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΤΙΜΕΣ

Τάξη         Ώρες διδασκαλίας/ βδομάδα      Δίδακτρα/ μήνα
Α Λυκείου              12 ώρες                          190€
Β Λυκείου              9-15                             180 – 270€
Γ Λυκείου          1   3 – 18                           250 – 340€

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ!

ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ, ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ.


ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ