Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΙΣΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ! ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ...

Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της ΑμφίποληςΔυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν χτες το βράδυ, και συγκλόνισαν την Αθήνα που την είχε πέσει για ύπνο. Οι σεισμοί ήταν επιφανειακοί, όπως είναι και οι σύγχρονοι Έλληνες. Οι σεισμολόγοι αναμένουν νέο σεισμό, ο οποίος θα ισοπεδώσει τα πάντα και θα δώσει τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη, αφού στην Ελλάδα την ανάπτυξη την μετράμε με τούβλα.
Αρχικά, οι σεισμολόγοι πίστεψαν πως οι σεισμοί οφείλονταν στις μαλακίες που έλεγε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τηλεόραση, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν πως το Πολυτεχνείο ζει.
Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στην Εύβοια αλλά οι σεισμολόγοι ανησυχούν επειδή ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι ανασκαφές στην Αμφίπολη ενεργοποίησαν το ρήγμα, το οποίο θα δώσει μεγάλους σεισμούς τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να έρθουν όλοι οι αρχαίοι σκελετοί στην επιφάνεια και να γίνει η χώρα ένα απέραντο νεκροταφείο.

Οι αρχαιολόγοι της Αμφίπολης αναφέρουν πως ο σκελετός που βρέθηκε δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, αν και χάθηκε μια ωλένη και τρία πλευρά, αλλά μπορεί να τα έφαγαν τα ποντίκια.
Σεισμολόγοι και αρχαιολόγοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις τηλεοράσεις, ενώ η Ελλάδα κρατάει τη βρομερή ανάσα της.


ΣΧΟΛΙΟ: ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

Κινδυνολογία και παραπληροφόρηση για να μην ανατραπεί το status quo διαχείρισης σύμμεικτων με τελικό αποδέκτη τη ΦυλήΜε αφορμή διαρροές δημάρχων προς τον Τύπο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων :

· Είναι φανερό ότι ορισμένοι δήμαρχοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους στόχους και τη μέθοδο, που έθετε η επιστολή προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το σίγουρο είναι ότι κινδυνολογούν στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους πολίτες.

· Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η επιστολή έθετε μία αρχή και δύο ζητήματα ξεχωριστά; Η αρχή αφορούσε στην υπερώριμη πλέον ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με έμφαση δηλαδή στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης. Σε ό,τι αφορά τα δύο ζητήματα, το πρώτο έχει να κάνει με την επιβεβαίωση της πολιτικής δέσμευσης της Δύναμης Ζωής για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 ΜΕΑ σύμμεικτων απορριμμάτων. Το δε δεύτερο σχετιζόταν με την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των ΟΤΑ στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης .

· Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η κατάρτιση τοπικών σχεδίων αποτελεί το αυτονόητο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την αξιοποίηση των οικονομικών πόρων υπέρ των πολιτών; Αγνοούν ότι άλλοι δήμαρχοι προγραμματίζουν ήδη τη χρηματοδότηση μεμονωμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της ανακύκλωσης; Αλήθεια, δεν καταλαβαίνουν τι συνεπάγεται για τους πολίτες και το περιβάλλον, η χρηματοδότηση αποσπασματικών δράσεων που δεν εντάσσονται σε τοπικά σχέδια;

· Αγνοούν ότι η ανάγκη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ πηγάζει από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας;

· Είναι φανερό ότι ορισμένοι δήμαρχοι επιχειρούν με παραπληροφόρηση και εκφοβισμό να στηρίξουν το αποτυχημένο status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή.

· Και υιοθετούν (κάτι που δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα) ακόμη και την παραπληροφόρηση που έχει διαψευστεί, σχετικά με τη δήθεν αποστολή των απορριμμάτων στο εξωτερικό. Υιοθετούν ακόμη και συνειδητά ψεύδη στην υπηρεσία της συντήρησης ενός καθόλα αποτυχημένου μοντέλου για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

· Εν κατακλείδι : η σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Γιατί έτσι απαιτεί η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

· Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Σεμινάριο για γονείς από τον Σκακιστικό Όμιλο ΧαλανδρίουΟ Σκακιστικός Όμιλος Χαλανδρίου (halandrichess.gr) διοργανώνει σεμινάριο με αντικείμενο τις δυνατότητες των γονέων να βοηθήσουν τα παιδιά τους, μέσω του σκακιού, στις υπόλοιπες πτυχές της διαπαιδαγώγησής τους.

Εισηγητής: Ηλίας Κουρκουνάκης, Διεθνής Μαιτρ, συγγραφέας, κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας και επικεφαλής προπονητής του Σ. Ο. Χαλανδρίου.

Διάρκεια: 4 ώρες (δύο δίωρα)

Χρόνος: Κυριακή 23 και 30 Νοεμβρίου, ώρα 18:00 έως 20:00.

Τόπος: εντευκτήριο Σ. Ο. Χαλανδρίου, Αβέρωφ 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210.6846.693.

Θεματολογία:

1η συνάντηση:
-γενικά εκπαιδευτικά οφέλη του σκακιού (τρόποι σκέψης, φιλοσοφία ζωής, αξιοκρατία)

-η επίδραση του σκακιού στην διαμόρφωση του χαρακτήρα

-λογική και συναίσθημα στην σκακιστική εκπαίδευση

2η συνάντηση:

-ψυχολογικές διαστάσεις του σκακιού (αυτοεκτίμηση, αντιμετώπιση ήττας, αντιμετώπιση νίκης, ανατροφοδότηση, αξιοποίηση λαθών, κλπ.)

-η σχέση γονιών/προπονητών/παιδιών (διακριτοί ρόλοι, επιβράβευση και τιμωρία, διαρκής συνεργασία, κλπ.)

Δικαίωμα συμμετοχής: οποιοσδήποτε γονέας με ανήλικα τέκνα.

Παράβολο: Μέλη Σ. Ο. Χαλανδρίου 10 ευρώ, λοιποί 15 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: στο halandri@halandrichess.gr ή/και με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 697.750.6987. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε να γράφετε τίτλο «Σεμινάριο για γονείς», το ονοματεπώνυμό σας, τον αριθμό του τηλεφώνου σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

ΦΛΥΑ - Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


"Θα βγουν οι σκελετοί από τα ντουλάπια της ΦΛΥΑ" λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί - μαθαίνω - ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας που έτσι αποφεύγει να ασχοληθεί με τους σκελετούς της υπηρεσίας του που φαίνεται ότι δεν θέλει να αγγίξει.

Ας πούμε παραδειγματικά τον σκανδαλώδη χειρισμό των μεγάλων και πολυδάπανων μελετών για Π. Πολίτη και ΓΠΣ ή για τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπογράφονται από τον ελεγκτή μηχανικό του δήμου και ΑΚΟΜΑ δεν τρέχει μία.
Δεν έχει προλάβει να ασχοληθεί με αυτούς τους σκελετούς ο αντιδήμαρχος, ψάχνει τα ντουλάπια της ΦΛΥΑ και παίρνει άδειες από μικροπωλητές.

Το ίδιο λένε - μου λέει ο σμπίρος μου - και κάτι παλιοκαραβάνες στην οικονομική υπηρεσία που δεν έχουν βεβαιώσει τα δημοτικά τέλη του 2006 σε εταιρείες κολλητών τους ενώ πήδαγαν ασάλιωτα τους ανταγωνιστές τους.

Η αντιδήμαρχος κ. Χριστούλη το είπε ότι κάποιοι οφείλουν τέλη διαφήμισης του 2006 και δήλωσε ότι προχωράει σε βεβαιώσεις τους, δεν το λέμε εμείς.

Η ΦΛΥΑ φταίει γι' αυτό μήπως;

Ο Πρίγκηπας γιατί δεν έχει μιλήσει ποτέ γι' αυτό; Υπήρχε κάποιος δίαυλος με την εφορία άραγε; Γιατί εκεί θα βεβαιώνονταν τα τέλη για να εισπραχτούν ξέρετε.

Και αν έφταιγε  η ΦΛΥΑ - όπως λένε οι πολιτικοί διαπλεκόμενοι του γαλαζοπρασινομπορντώ κατεστημένου, χρόνια τώρα - ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

Γιατί ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ!

Αυτή ήταν δηλαδή πάντα η αρμόδια για την είσπραξη των τελών διαφήμισης υπηρεσία, δεν είναι καμιά αριστερή παρέκκλιση. Και επί δεξξξάς αυτή ήταν η αρμόδια υπηρεσία και επί Λαϊκής Δημοκρατίας του Χαλανδρίου αυτή είναι.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΦΛΥΑ! ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΥΑΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ.

Η Φλύα ήταν και παραμένει για κάποιους όμως  ένα είδος τοπικού τάφου Αμφίπολης:

Κάθε φορά που στριμώχνονται κάνουν έναν χαβαλέ, αμολάνε δυο ανυπόστατες και αστήρικτες καταγγελίες, ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα, πρήζουν τα συκώτια των εισαγγελικών αρχών να στείλουν έναν ΑΚΟΜΑ έλεγχο, λένε στους γύρω τους "κάτσε να δεις τον σκελετό που βγαίνει από την ντουλάπα"  για να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση από τα μεγάλα, σοβαρά και αδιαμφισβήτητα.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ....  ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ (μερίδα σοσιαλισμού εννοώ).

Ψάχνουν για σκελετούς ελπίζοντας να βρουν τον σκελετό - έκπληξη : Της γοργόνας της αδελφής του Μ. Αλέξανδρου!


ΜΕΡΕΕΕΕΕΕΣ!

«40 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ήρθε το Μνημόνιο»Άρθρο του κοιν. εκπροσώπου και βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλή στην εφημερίδα του «ΤΟ ΧΩΝΙ»

Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε το αποκορύφωμα της συλλογικής προσπάθειας της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού από τη δεκαετία του ’40 και εντεύθεν για την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών. Ο πόλεμος στο αλβανικό μέτωπο κατά του φασισμού, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος, η εποχή των πιστοποιητικών φρονημάτων, των εθνικοφρόνων και των μιασμάτων, ο Ανένδοτος, το 114 σημαδεύουν τις δεκαετίες αυτές, με τη νεολαία στην πρωτοπορία.

Η ανατροπή της χούντας, οι προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή για αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η ουσιαστική κατοχύρωση της πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου με δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου και την παράλληλη δημιουργία της μεσαίας τάξης και έπειτα τα χρόνια της λεγόμενης ανάπτυξης, ο υπερκαταναλωτισμός, το μπόλιασμα της κοινωνίας με το ιδεώδες του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή τον ατομοκεντρισμό, ο πολιτικός και οικονομικός νεοπλουτισμός, η αποβιομηχάνιση της χώρας και η προσπάθεια να στηριχθεί η ανάπτυξη στον τριτογενή τομέα αποτελούν τα χαρακτηριστικά της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Η εποχή των μνημονίων, της κοινωνικής κατάρρευσης, της μεγάλης και ακραίας φτώχειας, της εκρηκτικής ανεργίας, της αυξημένης υπογεννητικότητας, της αυτοεξορίας τού σημαντικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας και μιας ιδιότυπης εργολαβικής ανάθεσης στους άλλους, με άλλα λόγια το ζόμπι του καναπέ, χαρακτηρίζουν μια περίοδο μελαγχολική, χωρίς τη νεολαία, που αποτελούσε σε κάθε εποχή την πρωτοπορία των μεγάλων ρήξεων, των ανατροπών και των αναζητήσεων νέων οριζόντων. Η λογική της ιδιώτευσης και του προσωπικού και πολιτικού αυτισμού αφαιρεί από το δημόσιο πολιτικό λόγο και τη δημόσια σφαίρα τους χρησιμότερους, τους χειραφετημένους και τους ρισκαδόρους. Ο δημόσιος πολιτικός λόγος πλέον εκχειλίζει από τον συνωστισμό και τον συνασπισμό των μετρίων.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο πίστεψαν πολλοί για μια Ευρώπη του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των κρατών αλλά και των ανθρώπων, της πραγματικής αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη και στους λαούς, της ισόρροπης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, βιώνει εκφυλιστικά φαινόμενα. Η Ευρώπη, που μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού αποτελούσε τη μοναδική εξανθρωπισμένη σε έναν βαθμό υπόσταση του καπιταλισμού, βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ένα εισαγόμενο κοινωνικό μοντέλο ασιατικού τύπου, με μισθούς Κίνας και συντάξεις πείνας.

Οι αντιλήψεις με τις οποίες οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου προσεγγίζουν τη σημερινή κοινωνικά αφόρητη κατάσταση δεν δημιουργούν καλούς οιωνούς για μια δυναμική έξοδο, για μια αυτο-υπέρβαση από αυτόν τον ολετήρα που συνθλίβει και κατεδαφίζει αξιοπρέπειες. Η ιστορική ευθύνη για μια έξοδο από την κρίση που δεν θα αφήσει πίσω της κοινωνικά νεκροταφεία και κοινωνικούς ακρωτηριασμούς πέφτει στις πλάτες της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι αν για πρώτη φορά θα έρθει με δημοκρατικές διαδικασίες μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία. Η απειλή της «αριστερής παρένθεσης» που θα χρεωθεί την καταστροφή ή, αν δεν συμβεί αυτό, η απειλή της ενσωμάτωσης είναι επί θύραις, αν εν μέσω αυτής της προσπάθειας δεν συνειδητοποιηθεί από την κοινωνία μια βασική αρχή, κρίσιμη και ουσιαστική. Όταν παραχωρείς σε άλλους το δικαίωμα να αποφασίζουν για σένα χωρίς εσένα, θα πληρώσεις και το επιτίμιο. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαλλαγεί από την αυτοκαταστροφική αντίληψη της εργολαβικής ανάθεσης του μέλλοντός της και μέσα από το οδυνηρό βάφτισμα της κρίσης, μέσα από αυτή την πολυδιάστατη τραγωδία, να αποδείξει ότι είναι μια κοινωνία που διαθέτει δημιουργικό DNA, φαντασία και αποφασιστικότητα, μια κοινωνία συμμετοχική. Μόνο έτσι, αντάμα με την προσπάθεια της νέας πολιτικής ηγεσίας που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, σε με μια κουλτούρα συνεννόησης στα μεγάλα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα με τις νέες ηγεσίες που πιστεύω αναπόφευκτα θα προκύψουν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ευοδωθεί η προσπάθεια της αναγέννησης αυτού του τόπου. Μια προσπάθεια που μοιραία συμπίπτει με την τελευταία ελπίδα να αντισταθεί η Ευρώπη στην υπονόμευση του κοινωνικού, νομικού και εργασιακού της πολιτισμού που εγγυώνται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το όραμα του Πολυτεχνείου παραχαράχτηκε, αλλά δεν ξέφτισε. Η πολιτική και κοινωνική δημοκρατία, η πρόσβαση στην παιδεία και στην υγεία χωρίς διακρίσεις, η δίκαιη κατανομή των βαρών και η αναδιανομή του πλούτου, όσος κι αν είναι αυτός κάθε φορά, παραμένουν και σήμερα τα μεγάλα διακυβεύματα, οι μάχες για τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον αυτού του τόπου.

Δημοσίευση: Έντυπη έκδοση εφημερίδας «ΤΟ ΧΩΝΙ» -16/11/2014

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β.Τ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΡΑΓΚΟΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Οι σύλλογοι Πολυδρόσου και Παραδείσου ως ενεργοί φορείς, παρακαλούνται σε συνεργασία με άλλα σωματεία της ευρύτερης περιοχής (Αμαρουσίου, Βριλησσίων και Χαλανδρίου) για την άμεση συμμέτοχη τους στην αντιμετώπιση του θέματος.  Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια

Δήμος ΒριλησσίωνΜύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια Ο Δήμος Βριλησσίων πραγματοποιεί εκδήλωση στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών & των Εμβολίων την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014, στις 17:30. Η Εκδήλωση υλοποιείται στο Πάρκο ΤΥΠΕΤ «Μ. Θεοδωράκης», Παύλου Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια ως συνδιοργάνωση του Δήμου Βριλησσίων και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Oι γυναίκες του Κομπάνι και το παράδειγμα της Μεγάλης Κυρίας Βούλας Δαμιανάκου – Αθλοφόρου Ελπίδας Νέας


Βούλα Δαμιανάκου σε εκδήλωση Κούρδων

Πολλοί φίλοι από το διαδίκτυο αναρωτιούνται πού είναι η συμπαράσταση των Ελληνίδων στις Κούρδισσες γυναίκες της Αντίστασης του Κομπάνι.

Μπορούν να δουν το παράδειγμα της Μεγάλης Κυρίας Βούλας Δαμιανάκου.

« Η κυρία Βούλα Δαμιανάκου είναι πεζογράφος, ποιήτρια, μεταφράστρια, αλλά και αγωνίστρια παρούσα στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου. Η Βούλα Δαμιανάκου δεν έπαψε να καταγράφει, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρώτο πρόσωπο, στις συλλογικές μας περιπέτειες, από την Εθνική Αντίσταση, στην υπόθεση Οτζαλάν, έως τις σημερινές δραματικές εμπλοκές της χώρας… Η Βούλα Δαμιανάκου είναι ωραία γυναίκα (με την ουσιαστικότερη έκφανση των λέξεων) και μια μεγάλη κυρία των ελληνικών γραμμάτων. Εκπροσωπεί με σθένος και δημιουργικότητα μια θρυλική πια γενιά ανθρώπων του πνεύματος, που άφησε ισχυρά ίχνη στην Τέχνη και την Αυτογνωσία αυτού του τόπου.» (Βασίλης Νόττας, καθηγητής ΑΠΘ)

Κρατώ το βιβλίο της «Το κακό κρατάει από μεγάλο σπίτι Κι έχει πολύ συγγενολόι». Γράφτηκε –όπως εξηγεί η ίδια- για να συμπαρασταθεί ακόμη μια φορά στο «ηττημένο ΔΙΚΑΙΟ». Η σύντροφος και συνδημιουργός σε πολλά έργα του Μεγάλου Αγωνιστή της Λευτεριάς και των Γραμμάτων Βασίλη Ρώτα είναι η συνείδηση της Αντίστασης. Της «Ατιμασμένης από τιποτένιους εχθρούς και ανάξιους φίλους».

Η κυρία Βούλα Δαμιανάκου δέχθηκε την επίθεση από το τότε κυβερνητικό χαφιεδότσουρμο, γιατί εκδήλωσε θάρρος, αλληλεγγύη, ανθρωπιά και αυτεπίγνωση με την πράξη φιλοξενίας του Οτζαλάν. Τότε ένας πνευματικός κόσμος εσίγησε. Έγινε συμμέτοχος στη συκοφάντηση και την επικύρωση του αποτρόπαιου προσώπου- της κατάδοσης- που στιγματίζει τον πολιτισμό μας.

Παραθέτω λίγα λόγια από συνέντευξή της στο περιοδικό ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, Φεβρουαρίου 2003:

«Το χρέος μου ως άνθρωπος, μέλος της Εθνικής Αντίστασης και κόρη της Ελλάδας, δεν είναι χρέος μιας χρήσεως. Και για να το αρνηθώ, μάλιστα με τη μορφή φιλοξενίας σε κυνηγημένο αγωνιστή της Ελευθερίας, όπως μου παρουσιάστηκε με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, θα πρέπει το άλγος από τις φριχτές επιδόσεις των οργάνων της τυραννίας εναντίον μου να με κάμουν να λησμονήσω τον εαυτό μου. Να λησμονήσω χρέος, ανθρωπιά, παιδεία, παράδοση, ήθος, ό,τι έμεινε να λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ από τον Όμηρο, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, ως τα κηρύγματα και τους συνταγματικούς χάρτες του πρωτομάστορα ΡΗΓΑ και τις προτάσεις του ΔΑΣΚΑΛΟΥ Δημήτρη Γληνού να γίνει η Ελλάδα Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών, θα πρέπει να προσπεράσω- σα να μην υπήρξε-το μαρτύριο χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών της Ελευθερίας και συναγωνιστών μου…»

Η ζωή μπορεί να φαίνεται συμβολαιογράφος απώλειας ανθρώπων και ανθρώπινων οραμάτων. Η κυρία Βούλα Δαμιανάκου είδε τέρατα και στοιχειά που άρπαξαν συντρόφους, ιδέες, έργα. Αλλά οδοιπορεί με την ακούραστη ηθική δεοντολογία. Αθλοφόρος ελπίδας νέας.

Γρηγόρης Κλαδούχος
Ξυλόκαστρο Κορινθίας - 14 Νοεμβρίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ ΤΗ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΔΩ???

Σκοτώνουν τους ανθρώπους όταν γεράσουν; ... Εντολή να δίνονται φθηνά φάρμακα στους υπερήλικες
Όταν από ένα κορυφαίο επιστήμονα και συνάδελφο καρδιολόγο, τέως Υπουργό Υγείας και νυν βουλευτή της συγκυβέρνησης, δημοσιοποιείται ότι υπάρχει εντολή να δίνονται στους υπερήλικες φτηνά φάρμακα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα.


Τα άλογα δεν τα σκοτώνουν όταν γεράσουν. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση υπερβαίνει τον εαυτό της, στην ανθρωποκτόνο δράση της.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑΝομίζετε ότι είναι υπερβολικό?

Για δείτε τότε:

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθηγητής Δ. Κρεμαστινός κατόπιν επανειλημμένων καταγγελιών πολιτών απέστειλε επείγουσα επιστολή στους επικεφαλής των φορέων υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, σχετικά με το θέμα της μη χορήγησης ακριβών φαρμάκων και συσκευών σε υπερηλίκους ασθενείς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

« Προς: Πρόεδρο ΚΕ.Σ.Υ., κ. Π. Σκανδαλάκη
Πρόεδρο Επιτροπής Εκπαίδευσης ΚΕ.Σ.Υ.,κ. Ιω. Δατσέρη
Πρόεδρο Ε.Ο.Φ., κ. Δ. Λιντζέρη
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Δ. Κοντό

Διοικητή Ι.Κ.Α., κ. Ρ. Σπυρόπουλο

Κοινοπ:
Υπουργό Υγείας,
κ. Μ. Βορίδη


«ΕΠΕΙΓΟΝ»

Θέμα: «Μη χορήγηση ακριβών φαρμάκων σε υπερηλίκους»

Κατόπιν επανειλημμένων καταγγελιών πολιτών προς τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στις οποίες συγκεκριμένα αναφέρεται ότι επιτροπές γιατρών αποφασίζουν να μη χορηγούν ακριβά φάρμακα ή συσκευές με το αιτιολογικό ότι οι ασθενείς είναι υπερήλικοι, θα παρακαλέσω άμεσα με εντολή σας να πάψουν να ισχύουν αυτές οι αποφάσεις.

Εφόσον η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) η στέρηση του δικαιώματος στη ζωή αντίκειται όχι μόνο στους Ιπποκρατικούς και θρησκευτικούς νόμους αλλά αποτελεί ευθέως ποινικό αδίκημα για αυτόν που το διαπράττει. Η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής δεν ανήκει στους ανθρώπους. Είναι αποκλειστικό προνόμιο της φύσης. Παρακαλώ όπως άμεσα αντιδράσετε στην απαράδεκτη αυτή τακτική.

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Καθηγητής Δημήτριος Κρεμαστινός »


Από anemosantistasis

Δήλωση της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για την επέτειο του ΠολυτεχνείουΗ Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Περιφέρειας που αποτελείτο από τους νεώτερους περιφερειακούς συμβούλους, δήλωσε σήμερα από τον χώρο του Πολυτεχνείου:

«Ψωμί, όπως άποροι, άστεγοι, αυτόχειρες, , έξι χιλιάδες,

Παιδεία, παραπαιδεία, ημιμάθεια, μόρια αντί για μισθούς στους εκπαιδευτικούς,

Ελευθερία, καταστολή, αστυνομοκρατία, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Η Ελευθερία και η Δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ τις κερδίσαμε – πρέπει να τις διεκδικούμε μονίμως».

Κ.Α.Π.Η. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, Τρίτη 25-11

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 
(Κ.Α.Π.Η.)
τηλ. 210 6848380


Χαλάνδρι 14-11-2014

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σας ενημερώνουμε ότι, την Τρίτη 25/11/2014 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η ώρα αναχώρησης έχει οριστεί για τις 08:30.

Η τιμή εισόδου στο Μουσείο είναι 3 ευρώ και για τους κατόχους Κάρτας Πολιτισμού η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα Κ.Α.Π.Η. Χαλανδρίου (25ης Μαρτίου & Καρ. Δημητρίου 2 – Ιλιάδος 23 – Ταϋγέτου & Μεσσηνίας), Τετάρτη 19/11 και Πέμπτη 20/11, 09:00 – 12:00, με την κάρτα μέλους του Κ.Α.Π.Η.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ.

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 1249

Προς:
Συλλόγους-Μέλη
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες ημέρες έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες των Δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών το με αριθμ. πρωτ.: τ.τ.42128/30-10-2014 έγγραφο με θέμα, «Αξιολόγηση δομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού». 

Πρόκειται για μία ύπουλη ενέργεια, αφού επιχειρείται με διαδικασίες εξπρές και δήθεν «τυπικές» να μας πιάσουν στον ύπνο και να οδηγηθούν οι υπηρεσίες των Δήμων σε μια «αξιολόγηση» με μόνο στόχο την ανορθολογική συρρίκνωση των δομών, όπως έγινε πολύ πρόσφατα και στα Υπουργεία.

Το έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώνεται με τον ορισμό της αστείας προθεσμίας των λίγων ημερών (μέχρι το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014…) για ένα τόσο σοβαρό έργο.

Στο ενημερωτικό έγγραφο του Υπουργείου συμπεριλαμβάνονται πράγματα που προφανώς δεν έχουν λογική αλληλουχία μεταξύ τους. Πώς ακριβώς συνδέονται «η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας», «η κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων» με την προσπάθεια «περαιτέρω προαγωγής της κοινωνικής ευημερίας και της συνοχής του κοινωνικού ιστού»; Ή, τι αλήθεια εννοείται στη φράση «η αξιολόγηση των δομών μέσω της επικαιροποίησης των υφισταμένων Οργανισμών…»; 
Όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι, δεκάδες Δήμοι, παρά τις προβλέψεις του Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), δεν έχουν Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.),δεν έχουν συγκεκριμένη περιγραφή θέσης ούτε αξιοκρατική υπαλληλική ιεραρχία επιλεγμένη από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Στο συνημμένο κείμενο που έχει σταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών «Κείμενο προδιαγραφών και Οδηγιών», καταδεικνύεται η περιορισμένη ποιότητά του από το ότι δεν συνδέει τους Οργανισμούς με αυτό που είναι το λογικό προαπαιτούμενο τους, δηλαδή το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, στο οποίο πρέπει να ορίζονται οι σκοποί και να προσδιορίζονται στρατηγικές για την επίτευξή τους. 
Οι οργανώσεις που αποτυπώνονται στους οργανισμούς, πρέπει να συστήνονται για να υλοποιήσουν τις στρατηγικές. Όταν λοιπόν θέλουμε να «αξιολογήσουμε» την οργάνωση κάποιου φορέα, αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς αναφορά στους σκοπούς και στις στρατηγικές που έχει υιοθετήσει… Οτιδήποτε άλλο συνιστά απλά και μόνο εμπειρική προσέγγιση ερασιτεχνικού χαρακτήρα και όχι σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια συγκαλυμμένη ενέργεια υπηρέτησης των στόχων που έχει θέσει η συγκυβέρνηση και η τρόικα, για την κατάργηση των Δημοσίων αγαθών και τη διάλυση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η προσπάθεια του Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που ακόμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και καιρό έχει επισημάνει:

«..η επέμβαση στη δομή διοικητικής υπηρεσίας οπουδήποτε επιπέδου πρέπει να είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης που στηρίζεται στις αρχές της διοικητικής επιστήμης, εις τρόπον ώστε η επιχειρούμενη οργάνωση να είναι ορθολογική, διαρκής και αποτελεσματική και όχι περιστασιακή, αποσπασματική και εξυπηρετική άλλων σκοπών μη σχετιζομένων προς τις ανωτέρω συνταγματικές αρχές..».

Ένα σοβαρό ακόμα ζήτημα που τίθεται με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ποιοί τελικά είναι οι αξιολογητές και ποιός θα κάνει την εργασία που ζητάει το Υπουργείο; Ο Δήμαρχος έχει την τελική ευθύνη αλλά ποιά υπηρεσία, σύμβουλος, ειδικός συνεργάτης ή ποιός άλλος, θα συντάξουν τα απαιτούμενα κείμενα; Τα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία θα κληθούν να συζητήσουν τυχόν νέους Οργανισμούς θα πάρουν θέση ή απλώς θα έρθουν να νομιμοποιήσουν προαποφασισμένες τροποποιήσεις που θα καταργούν υπηρεσίες και οργανικές θέσεις που θα επιφέρουν απολύσεις και διάλυση των βασικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Συμπερασματικά, η αναζήτηση και συγκέντρωση στοιχείων που διαθέτουν και τηρούν οι Ο.Τ.Α. είναι μεν διαδικασία που ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αναζήτηση όμως «αξιολόγησης» από Δήμους για τους Οργανισμούς τους, ερμηνείας-εκτίμησης δηλαδή των στοιχείων, δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των Δημοτικών Συμβουλίων, τα οποία μόνα (Σύνταγμα, άρθρο 102) έχουν και την αρμοδιότητα και την ευθύνη της αξιολόγησης του Οργανισμού τους (αρμοδιότητα που εντάσσεται στον σκληρό πυρήνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Κατά συνέπεια, οι Δήμοι (Δημοτικές Αρχές) οφείλουν να «σκεφτούν» σε τι διαδικασίες εμπλέκονται και να σκεφτούν σοβαρά το αν και πως θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση του Υπουργείου…Για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, ούτε ενδοιασμοί για το τι καλείται να υπηρετήσει και αυτή η προσπάθεια για τη δήθεν «αξιολόγηση» των Δομών. Είναι η συνέχιση της πολιτικής των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων και της διάλυσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μία περίοδο όπου οι Δήμοι καταρρέουν, το προσωπικό «εξαφανίζεται», οι υπηρεσίες ερημώνουν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται. 

Γι’ αυτό δεν θα αποτελέσουμε το «άλλοθι» της πολιτικής τους, αρνούμενοι κάθε συμμετοχή σε μια νέα προσχηματική διαδικασία.

Πολύτιμα εργαλεία για την τεχνοκρατική αποδόμηση της «αξιολόγησης» των Δομών των Ο.Τ.Α. είναι η μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 17 Νοεμβρίου 2013 καθώς και το Δελτίο Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (αριθμ. πρωτ.: 1319/11-11-2013) που συνημμένα σας στέλνουμε.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος 

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

 Γιάννης Τσούνης