Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Και ο Ανδρέας Αδαμόπουλος με το Πράσινο Κίνημα


 

Συνεχίζοντας το μπαράζ των ανακοινώσεων, των προσώπων που συστρατεύονται με το Πράσινο Κίνημα, σήμερα το κόμμα μας, βρίσκεται στην πραγματικά ευχάριστη θέση να δώσει στη δημοσιότητα, την ένταξη στο κόμμα, του έμπειρου και επιτυχημένου δημοσιογράφου Ανδρέα Αδαμόπουλου.
Ο κ. Ανδρέας Αδαμόπουλος δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και είναι γνωστός τόσο για την επαγγελματική αρτιότητα του, όσο και την κοινωνική ευσυνειδησία του. Συμμετέχει στα κοινά και είναι ενεργός πολίτης εδώ και πολλά χρόνια με έντονη κοινωνική δράση. Στο Πράσινο Κίνημα, αναλαμβάνει Οργανωτικός Υπεύθυνος Δυτικής Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα συμμετέχει στην Επιτροπή Επικοινωνίας, συνδιαμορφώνοντας την επικοινωνιακή μας πολιτική. Φυσικά, όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφιος στην Αχαία.

Α. Αδαμόπουλος: “Όσοι αγωνιούν για το αύριο συστρατεύονται με το Πράσινο Κίνημα”
Ο κ. Ανδρέας Αδαμόπουλος δήλωσε για την ένταξή του στο Πράσινο Κίνημα: “Έφτασε η ώρα για όσους πραγματικά αγωνιούν, για την μορφή που θα έχει ο κόσμος, τον οποίο θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, να συστρατευθούν με το «Πράσινο Κίνημα».
Η κλιματική αλλαγή, τα κοινά αγαθά, και η κοινωνική δικαιοσύνη, μας αφορούν όλους, και συνεπώς συνειδητά και συντεταγμένα, πρέπει να αγωνιστούμε πέρα και πάνω από συστημικές αντιλήψεις και πρακτικές, για να προωθήσουμε τις θέσεις και τις πολιτικές εκείνες, που θα ανοίξουν ένα παράθυρο στο μέλλον, για τα παιδιά μας.
Ένα νέο μοντέλο οικονομίας που θα περιλαμβάνει δείκτες ευημερίας των πολιτών. Μια νέα επενδυτική στρατηγική που θα ενισχύει ουσιαστικά το «Πράσινο Επιχειρείν» και την παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον με υψηλή συνεισφορά εργασίας. Η εφαρμογή μιας νέας μορφής βιώσιμης κινητικότητας που θα αναβαθμίσει συνολικά την ποιότητα διαβίωσης στα αστικά κέντρα.
Ο επαναπροσδιορισμός των αρχών και των κανόνων της πολιτικής προστασίας, με στόχο από την μια πλευρά την αποτελεσματική περιφρούρηση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και από την άλλη την προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι πλέον θεωρητικές αναζητήσεις αλλά επιτακτικές ανάγκες.”

Κ. Καλογράνης: “Μαζί για τους αγώνες που έρχονται”
Από την πλευρά του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, καλωσόρισε τον κ. Αδαμόπουλο τονίζοντας: “Ως Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, καλωσορίζω τον κ. Ανδρέα Αδαμόπουλο στην μεγάλη πολιτική οικογένεια του Πράσινου Κινήματος. Όπως και ο ίδιος έχει διαπιστώσει οι αρχές που πρεσβεύουμε συμπίπτουν με τις δικές του. Η εμπειρία του και η ποιότητα του, έχει να προσφέρει πολλά στους αγώνες που δίνουμε σε όλα τα επίπεδα. Ανδρέα, καλώς όρισες…”

Σύντομο Βιογραφικό:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΠΑΤΡΑ
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ:
1981 – 1991: Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ των Πατρών.
1983 – 2013: Στέλεχος ΕΡΤ Πάτρας.
1990 – 2000: Συνεργάτης σε θέματα Τύπου στο Επιμελητήριο Αχαΐας, στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρήσεων και σε άλλους Τοπικούς Φορείς.
1993 – 2003: Στέλεχος της εταιρείας BUSINESS LINE, με αντικείμενο τις επαγγελματικές εκδόσεις και την διοργάνωση εκδηλώσεων.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
2017 – 2021: Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
2018 – 2021: Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών.

Το Πράσινο Κίνημα συνεχίζει να δυναμώνει με σημαντικές προσωπικότητες από όλη την Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες ανακοινώσεις, καθώς το μήνυμα του ακούγεται κάθε μέρα και πιο δυνατά.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Η Αρλέτα μάς εμπνέει: Τσάι γιασεμιού σε online streaming από το Half Note / Πρεμιέρα Σάββατο 10/4 

«ΤΣΑΪ ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ»
Η Αρλέτα μάς εμπνέει
Βασίλης Ρακόπουλος – Νάνα Μπινοπούλου
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος – Πέτρος Κούρτης

 
Online streaming από το Half Note
Διαθέσιμο από το Σάββατο 10 Απριλίου
 
Ο Βασίλης  Ρακόπουλος (στενός φίλος και συνεργάτης της Αρλέτας για πολλές δεκαετίες)  και η  Νάνα Μπινοπούλου, μαζί με τους εκπληκτικούς μουσικούς Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και Πέτρο Κούρτη, ξαναζωντανεύουν  τραγούδια της Αρλέτας και των αγαπημένων της συνθετών Μάνου Χατζιδάκι και Γιάννη Σπανού, στη σκηνή του Half Note!
 
Αγαπημένα τραγούδια της Αρλέτας  όπως το «Μια φορά θυμάμαι», «Η σερενάτα»,
«Ο λύκος», «Χάρτινο το φεγγαράκι»  και παραδοσιακά ηπειρώτικα μέσα από μια ευαίσθητη και σύγχρονη αυτοσχεδιαστική προσέγγιση.  Η κιθάρα του Βασίλη Ρακόπουλου, ο αιθέριος ήχος της τρομπέτας του Αντρέα Πολυζωγόπουλου και τα κρουστά του χαρισματικού Πέτρου Κούρτη, δημιουργούν στιγμές ιδιαίτερης αισθαντικότητας καθώς πλαισιώνουν  διακριτικά, την όπως πάντα σταθερή, στις αρχές του ποιοτικού τραγουδιού, ερμηνεία της Νάνας Μπινοπούλου.  
 
“Παρά τις αρχικές μας επιφυλάξεις  για τα αφιερώματα και τους διθυράμβους σε καλλιτέχνες που έφυγαν, αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτή τη βραδιά για να καλύψουμε την δική μας εσωτερική ανάγκη αισθητικής συνύπαρξης και επικοινωνίας σε ένα ποιοτικό πλαίσιο, αποδίδοντας  ταυτόχρονα φόρο τιμής στην αγαπημένη μας φίλη…“ 
Βασίλης Ρακόπουλος
 
Παίζουν οι μουσικοί:
Νάνα Μπινοπούλου,  φωνή
Βασίλης Ρακόπουλος, κιθάρα
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα
Πέτρος Κούρτης,  κρουστά
 
Φωτογραφία: Antonios Androulidakis
 
Είσοδος: 10€
Εισιτήρια: VIVA.GR

https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/rakopoulos-mpinopoulou-tsai-giasemiou-i-arleta-mas-empmeei/

Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

 Θεόδωρος Α.Κουτρούκης* & Ελένη Τριανταφυλλίδου**

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (ΔΣΕ) αναφορικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στα εργασιακά περιβάλλοντα. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υιοθέτησε το 2019 την εν λόγω ΔΣΕ. Με αυτό τον τρόπο η ΔΟΕ αναγνώρισε ότι η βία και η παρενόχληση στον χώρο εργασίας συνιστούν παραβίαση ή/και κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχολογική υγεία, την οργάνωση της εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις. Επιπροσθέτως, επιδρούν αρνητικά στην παραγωγικότητα και δημιουργούν εμπόδια πρόσβασης, ένταξης και παραμονής προσώπων, ιδίως των γυναικών, στην αγορά εργασίας.

Η 190 ΔΣΕ προστατεύει τους απασχολούμενους και άλλα άτομα στους χώρους παραγωγής, (δηλ. τους κατά την κείμενη νομοθεσία/πρακτική μισθωτούς, εκπαιδευόμενους, ασκούμενους, μαθητευόμενους, εθελοντές, αναζητούντες και αιτούντες εργασία, καθώς και άτομα που ασκούν εργοδοτική εξουσία, καθήκοντα ή ευθύνες. Η 190 ΔΣΕ εφαρμόζεται στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στην επίσημη και την άτυπη οικονομία, σε αστικές, ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές.

Κάθε κράτος που υιοθετεί τη Σύμβαση θεσμοθετεί την πρόληψη και την απαγόρευση της βίας και της παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον μέσω νόμων και κανονισμών, καθώς και μέσω συλλογικών συμβάσεων ή άλλων μέτρων που συνάδουν με την εθνική πρακτική, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης ή προσαρμογής των υφιστάμενων επαγγελματικών μέτρων υγείας και ασφάλειας και της ανάπτυξης συγκεκριμένων μέτρων, όπου χρειάζεται.

Η ΔΣΕ 190 είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, που αναγνωρίζει την βαρύνουσα αξία μιας εργασιακής κουλτούρας που εδράζεται στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, το δικαίωμα όλων σε έναν κόσμο εργασίας απαλλαγμένο από βία και παρενόχληση. Επιπλέον, υπογραμμίζει τη σημασια της πρόληψης συμπεριφορών και πρακτικών, που ευνοούν τη βία και την παρενόχληση σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα ή περίσταση, που σχετίζεται με την απασχόληση.

Τελος, η κύρωσή της ΔΣΕ θα δώσει περαιτέρω περιθώρια στους κοινωνικούς εταίρους να ενισχύσουν το θεσμικό οπλοστάσιο εναντίον της εργασιακής παρενόχλησης διαμέσου συλλογικών συμβάσεων, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και συμφωνιών με τα ευρωπαϊκά/εθνικά συμβούλια εργαζομένων. Η δραματική «πανδημία» των κρουσμάτων βίας και παρενόχλησης στην Ελλάδα, ιδίως σε βάρος των γυναικών πείθει για την αναγκαιότητα άμεσης κύρωσης της 190 ΔΣΕ.

*Ο Θ.Α.Κουτρούκης είναι Αναπλ. Καθηγητής ΔΠΘ

**Η Ελένη Τριανταφυλλίδου είναι Υποψ. Διδάκτωρ ΔΠΘ