Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επικίνδυνη ταύτιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο





Η αληθινά πατριωτική θέση είναι: «Καθόλου εξορύξεις στην Ελλάδα»
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επικίνδυνη ταύτιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, το Πράσινο Κίνημα οφείλει να υπενθυμίσει ότι για πολλούς λόγους η αληθινά πατριωτική στάση είναι ούτε συνεκμετάλλευση, ούτε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο αλλά καθόλου εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.
Επίσης, με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό, από τη μία πλευρά το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας να βγάζει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο με την Τουρκία και από την άλλη πλευρά το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει αντίστοιχες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που υποστηρίζουν ακριβώς το ίδιο. Είναι δηλαδή και τα δύο μεγάλα κόμματα σαν να συμφωνούν απολύτως σε αυτήν την κατεύθυνση, κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ επικίνδυνο και σας παραθέτουμε παρακάτω δύο χαρακτηριστικά βίντεο προς επιβεβαίωση των παραπάνω.

Το Πράσινο Κίνημα εκτός από τα τύμπανα πολέμου που μπορούν να ηχήσουν σε μία τέτοια περίπτωση γεγονός, που το είχαμε επισημάνει εγκαίρως, τονίζει για ακόμα μία φορά ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα.
Τόσο τα διάφορα «παιχνίδια» που γίνονται με τις ΑΟΖ όσο και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δημιουργούν εστίες έντασης που μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση το ύψιστο αγαθό της ειρήνης. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως στη διπλωματία «υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται» το Πράσινο Κίνημα θέλει να επισημάνει τα εξής:
  •   Η Τουρκία δεν έχει εξασφαλίσει ούτε έναν σύμμαχο σε αυτή την παράνομη οριοθέτηση με την Λιβύη και είναι μεγάλη ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε. Είναι μεγάλη ευκαιρία η ανακήρυξη των ΑΟΖ, και η οριοθέτηση, με όλα τα γειτονικά κράτη: ΚΥΠΡΟΣ, ΑΙΓΥΠΤΟ, ΙΤΑΛΙΑ.
  •   Να ανακοινωθεί ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο, οι οποίες αφενός θα προκαλέσουν οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, αφετέρου δεν συνάδουν με τις αποφάσεις της ΕΕ για απανθρακοποιηση της Ευρώπης. Μια τέτοια ανακοίνωση θα αποθαρρύνει όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης αφού δεν θα έχουν κίνητρο.
  •   Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, το Πράσινο Κίνημα, πλήθος οικολογικών οργανώσεων έχουν χαρακτηρίσει ως προστατευόμενες περιοχές Natura εκατοντάδες βραχονησίδες οι οποίες τεκμηριώθηκαν ότι ανήκουν στον ελληνικό και άρα ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο. Οι περιοχές αυτές δίνουν μια αδιαμφισβήτητη δυνατότητα για τη χάραξη ΑΟΖ. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε έργα αποκατάστασης και ανάδειξης αυτών των προστατευόμενων περιοχών Natura με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Παράλληλα, όπως έχει επισημάνει και παλαιότερα το Πράσινο Κίνημα τα σχέδια της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών εταιρειών για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Βόρειο Ιόνιο μέχρι τα Νότια της Κρήτης εγκυμονούν και επιπλέον κινδύνους.
Οι κίνδυνοι αυτοί είναι από την εμφάνιση μίας πετρελαιοκηλίδας και η επανάληψη όλων όσων ζήσαμε στον Σαρωνικό αλλά και ακόμα τραγικότερες επιπτώσεις ελλοχεύουν από τη σεισμική δραστηριότητα στις σεισμογενείς περιοχές που θα γίνουν οι εξορύξεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μοναδικές θάλασσες της χώρας μας, η αλιεία και ο τουρισμός κινδυνεύουν από την τεράστια “πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου” που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Επίσης, θαλάσσια πλάσματα, όπως τα δελφίνια και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών.

Κ. Καλογράνης: “Ούτε συνεκμετάλλευση, ούτε εκμετάλλευση. Καθόλου εξορύξεις υδρογονανθράκων”

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: “Τα βίντεο που δημοσιεύει το Πράσινο Κίνημα αποδεικνύουν την ταύτιση των δύο κομμάτων για το θέμα των εξορύξεων των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Το Πράσινο Κίνημα έγκαιρα έχει τοποθετηθεί σχετικά και ο χρόνος μας δικαιώνει.
Όλο και περισσότερες φωνές συντάσσονται μαζί μας. Όλο και περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν πως οι εξορύξεις σημαίνουν οικονομική, οικολογική και κοινωνική καταστροφή.
Ξεκινήσαμε τον αγώνα και ήμασταν μειοψηφία. Τώρα όμως είμαστε πάρα πολλοί και συνεχίζουμε με αισιοδοξία, πιο δυνατοί και όλοι μαζί λέμε όχι στις εξορύξεις στην Ελλάδα.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι δεν έχουν ούτε πράσινη ούτε οικολογική συνείδηση. Οι πράξεις τους απέχουν παρασάγγας από τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα τους.”

Δ. Παπαστεργίου: «Συνταγματικά κατοχυρωμένα στους Δήμους τα απορρίμματα»



Με αφορμή αναφορές, σε ηλεκτρονικά κυρίως MME, περί δήθεν διαφωνίας μεταξύ της σημερινής ∆ιοίκησης της ΚΕ∆Ε και του Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπροέδρου της ΕΝ.Π.Ε. και πρώην ∆ημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕ∆Ε Γ. Πατούλη, όσον αφορά το ρόλο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, διευκρινιστική δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου:

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από πλευράς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ότι δεν υφίσταται καμία διαφωνία και καμία κόντρα με κανέναν.

Η θέση της Κ.Ε.∆.Ε. ήταν και είναι ξεκάθαρη. Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι’ αυτό πρέπει και οι δήμοι να είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους.

Η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε δημόσια και από τον Γιώργο Πατούλη τον Ιούλιο του 2016, όταν ήταν Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε και ∆ήμαρχος Αμαρουσίου, όπου σωστά τότε υποστήριζε ότι δεν ήταν αποδεκτό να είναι Πρόεδρος του Φορέα ∆ιαχείρισης της Αττικής η τότε Περιφερειάρχης κα ∆ούρου, όταν σε όλους τους ΦοΣ∆Α που είχαν συσταθεί στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, Πρόεδρος ήταν ένας από τους ∆ημάρχους της κάθε Περιφέρειας.

Στη βάση αυτή, που για την ΚΕ∆Ε αποτελεί «κόκκινη γραμμή», είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε τόσο με το Κεντρικό Κράτος όσο και με τις Περιφέρειες, προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της.»

https://www.epoli.gr

ΣΧΟΛΙΟ:  Αναδημοσιεύω την ανάρτηση του epoli.gr που αναφέρεται στις .... "δήθεν διαφωνίες" ΚΕΔΕ - Περιφέρειας Αττικής,  σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική - κυρίως (αφού στην περιφέρεια το θέμα είναι σαφώς και πιο εύκολο και πιο διαχειρίσιμο.)
Το να φτάσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ να κάνει αυτές τις δηλώσεις - όποιος καταλαβαίνει στοιχειωδώς από πολιτική -  καταλαβαίνει ότι δεν έγινε τυχαία. Και ο νοών νοείτο.

Βριλήσσια: Ψήφισμα – καταδίκη από το Δημοτικό Συμβούλιο για την Αγία Σοφία


Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων στην συνεδρίαση του στις 22/7 ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Το ψήφισμα έφερε η “Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια” δια του επικεφαλής της Γιάννη Πισιμίση και υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:


“Η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τον ελληνισμό αλλά συνολικά για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η Αγία Σοφία είναι μνημείο της χριστιανοσύνης, της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και προκλητική αυτή απόφαση του Τουρκικού Κράτους.”

Ο επικεφαλής της «Νέας Πνοής» Γιάννης Πισιμίσης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να επιδώσουν το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.

ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ - o SER MIK JAGGER ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΙΣΙΩΣ ΤΑ 77