Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Π. ΤΖΟΥΡΑΣ: ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΛ (1) ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ



(Το οποίο παραμένει άλυτο είκοσι χρόνια) 
 
Ας θεωρήσουμε ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε καλύτερα από τις προηγούμενες, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, και βαθμολόγησε με άριστα 20 το Υπουργείο Παιδείας ο Πρωθυπουργός και δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση επανίδρυσε τους Τομείς στα ΕΠΑΛ που είχε καταργήσει η προηγούμενη και επανέφερε τους απολυμένους εκπαιδευτικούς.

'Ομως εφαρμόζεται: α) 3° μνημόνιο με σοβαρές επιπτώσεις στην χρηματοδότηση της εκπαίδευσης β) από το 1990 η πολιτική της απορύθμισης – αποκέντρωσης στην εκπαίδευση με στόχο την ιδιωτικοποίση. Όπως έγινε με τους παιδικούς σταθμούς και ίδιο είναι δρομολογημένο να γίνει και για τα σχολεία.

Ας δούμε τι συμβαίνει με το κτιριακό πρόβλημα των ΕΠΑΛ.

Τα κτίρια που θα φοιτήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ της πόλης μας είναι όλα μισθωμένα, παλαιά και ακατάλληλα να στεγάζουν σχολεία το 2016 και κόστιζαν 600.000 € το χρόνο πριν τη μείωση των μισθωμάτων και σήμερα 20% λιγώτερο.

Μερικές λεπτομέρειες:
  • Το 1° ΕΠΑΛ στεγάζεται σε κτίριο της πρώην σχολής Μαρούδα, στην γωνία των οδών Κώστη Παλαμά και Ναυαρίνου χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων, χωρίς γυμναστήριο, χωρίς βιβλιοθήκη.
  • Το 2° στο κτίριο του πρώην εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Λα Βέρν στην οδό Έλλης 3.
  • Το 3° και το Εσπερινό στο κτίριο του σχολείου του ιδρύματος Χατζηκώνστα στην οδό Ριζαρείου 22 με εργαστήρια στο υπόγειο και με προκατασκευασμένες αίθουσες στην αυλή πολύ παλιές και μικρές.

Οι ελλείψεις που αναφέρθηκαν για το πρώτο υπάρχουν και στα άλλα.

Κτίρια γι αυτά τα σχολεία είναι δυνατόν να κατασκευαστούν γιατί υπάρχει:

α)το οικόπεδο στο Κάτω Χαλάνδρι, το γνωστό οικόπεδο της Αεροπορίας.

β) το οικόπεδο στο Ν. Ψυχικό, στη γωνία Τζαβέλα και Αποστολοπούλου, ... που το χρησιμοποιεί σαν χώρο στάθμευσης το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη και βρίσκεται στο όριο Χαλανδρίου – Ν Ψυχικού. Θα πρέπει να υποχρεωθεί και ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού να έχει ένα ΕΠΑΛ, όπως έχουν όλοι οι Δήμοι, γιατί σε αυτά σχολεία φοιτούν μαθητές από όλους τους γειτονικούς δήμους.

γ) Το οικόπεδο της Ριζάρειου Σχολής που είναι 40 στρέμματα και μπορεί να κτιστεί εκεί ένα κτίριο, αφού απαλλοτριωθεί το τμήμα που είναι αναγκαίο. Σήμερα στη Σχολή λειτουργεί μόνο Εκκλησιαστικό Λύκειο ενώ παλαιότερα λειτουργούσε Ιερατική Σχολή και οικοτροφείο. Μπορεί να γίνει και μεταφορά ενός από τα ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις της Σχολής, γιατί σε κτίριο της σχολής, μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, λειτουργούσε το Κέντρο Επιμόρφωσης Ενηλίκων, που είχε διαμορφωθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ.

Μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα να βρεθεί οικόπεδο στην εκτός σχεδίου περιοχή του Πεύκου Πολίτη.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το θέμα γιατί είναι ζήτημα κοινής λογικής. Δεν μπορεί οι πολίτες να υπερφορολογούνται και να γίνεται μεταφορά κρατικού χρήματος σε ιδιοκτήτες ακινήτων αντί να κτίζονται σύγχρονα σχολεία με τη δαπάνη των μισθωμάτων. Έτσι θα γίνει η μείωση των δαπανών του κράτους; Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η αριστεία πρέπει να είναι για όλους τους μαθητές. Πως είναι δυνατόν ένας μαθητής του ΕΠΑΛ να αριστεύσει όταν συνήθως προέρχεται από οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα, οπότε έχει μικρές μορφωτικές δυνατότητες και ταυτόχρονα κάνει μάθημα σε σχολεία σαν τα προαναφερόμενα.

Προκύπτει και το έρώτημα. Γιατί δεν έχουν κατατασκευαστεί σύγχρονα κτίρια για αυτά τα σχολεία στο Χαλάνδρι, ενώ σε άλλες περιοχές της Αττικής ή της επαρχίας έγιναν; π.χ στην Αχιλλέως, στην Μιχαλακοπούλου στο κέντρο της Αθήνας και στις Αχαρνές. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών δεν είναι απο το Χαλάνδρι και δεν υπήρξε ποτέ έντονο αίτημα.

Η λύση του δεν είναι εύκολη. Αν δεν υπάρξει έντονη και συνεχής διεκδίκηση από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους δημότες το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

(1) Επαγγελματικό Λύκειο.
Π.Τζούρας
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου