Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΑΚΟΥ ΚΑΤΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ! ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ (ΚΑΙ) ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΟΙ ΜΠΡΑΒΟΙ, γιατί τους άλλους που πουλάνε πολιτική προστασία δεν τους πιάνουνε).

Εξαρθρώθηκαν (2) εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες, με το πρόσχημα παροχής προστασίας, προέβαιναν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων 

Συνελήφθησαν (19) μέλη των οργανώσεων μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ αναζητούνται άλλα (11)
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον (15) άτομα, ενώ εμπλέκονται και (2) αστυνομικοί
Οι συλληφθέντες "παρείχαν προστασία" τουλάχιστον σε (61) καταστήματα της Αττικής
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πιστόλι, (3) καραμπίνες, (179) φυσίγγια, σιδερογροθιές, μαχαίρια, κλομπ, αυτοκίνητα, χρηματικό ποσό, κινητά τηλέφωνα κλπ 



Εξαρθρώθηκαν, από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες με το πρόσχημα παροχής προστασίας, προέβαιναν συστηματικά σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων.
Συνελήφθησαν, την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δεκαεννέα (19) μέλη των οργανώσεων μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά.
Πρόκειται για δεκαέξι (16) ημεδαπούς και τρεις (3) αλλοδαπούς (δύο υπήκοοι Αλβανίας και ένας Ουκρανίας), ηλικίας από 26 έως 59 ετών, ενώ αναζητούνται έντεκα (11) επιπλέον μέλη των οργανώσεων. Ανάμεσα στους εμπλεκομένους είναι και δύο (2) αστυνομικοί.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα παροχής προστασίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί Όπλων, περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Στην ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (νομοθεσία περί επιταγών, περί καζίνων, τοκογλυφία, αγοραπωλησία εξαρτησιογόνων ουσιών, συμμετοχή σε ξυλοδαρμούς κ.α.) είναι επιπλέον δεκαπέντε (15) άτομα.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αποκαλύφθηκε η δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, που αριθμούσαν δεκαπέντε (15) μέλη περίπου η καθεμία και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το έτος 2015.
Από τις έρευνες πρόεκυψε ότι συνεργάζονταν μεταξύ τους ενώ μοίραζαν τις περιοχές και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία και ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και τις εισπράξεις «προστασίας».
Επιπλέον εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την κάθε ομάδα, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και οι "χώροι" που διατηρούσαν.
Επιπρόσθετα διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε ομάδας, (αρχηγικά μέλη, εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές κλπ). Αρχηγικό ρόλο στην Α΄ Ομάδα είχε 59χρονος ημεδαπός και στην Β΄ Ομάδα 51χρονος επίσης ημεδαπός.
Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των ομάδων συνεργάζονταν αλλάζοντας σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και το μοίρασμα των περιοχών.
Συγκεκριμένα η Α΄ ΟΜΑΔΑ παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις περιοχές Γκάζι, Κεραμικού, Βοτανικού, Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλης, Γκύζη, Εξαρχείων, Παγκρατίου, Καισαριανής, Αμπελοκήπων, Συντάγματος, Κολωνακίου, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης και Περιστερίου και η Β΄ ΟΜΑΔΑ παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις περιοχές Κεραμικού, Γκάζι, Πατησίων, Κολωνακίου, Μεταξουργείου, Συντάγματος, Γλυφάδας, Ψυρή, Λυκόβρυσης, Π. Φάληρου, Ασπρόπυργου, Κηφισιάς, Άνοιξης, Ν. Ερυθραίας, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Κυψέλης και Πειραιά.
Όπως εξακριβώθηκε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων κατέβαλλαν από 200 έως 2.500 ευρώ μηνιαίως για προστασία. Η καταβολή γινόταν κυρίως λόγω του φόβου από την πολυμελή παρουσία "φουσκωτών", όταν τους προσέγγιζαν. Οι συλληφθέντες "παρείχαν προστασία" τουλάχιστον σε εξήντα ένα (61) καταστήματα της Αττικής.
Οι δυο ομάδες πέραν της δράσης τους στην «προστασία» καταστημάτων, αναλάμβαναν και υποθέσεις διευθέτησης διαφορών μεταξύ τρίτων προσώπων, συνοδείες προσώπων, «παρουσίες» σε αθλητικούς χώρους, πρόκληση σωματικών βλαβών «κατά παραγγελία» κλπ.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες στις οικίες τους, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • πιστόλι διαμετρήματος 6.35 mm με γεμιστήρα,
  • (179) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • (3) κυνηγετικές καραμπίνες και (3) μαχαίρια,
  • αλεξίσφαιρο και (2) σιδερογροθιές,
  • μπαστούνι στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ξίφος,
  •  πτυσσόμενο κλομπ και σπρέι πιπεριού,
  • μικροποσότητα κοκαΐνης 
  •  (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • (26) κινητά τηλέφωνα
  • (20) αμπούλες με αναβολικά
  • (3.055,50) ευρώ και (537) δολάρια ΗΠΑ καθώς και
  • ατζέντες και διάφορες έγγραφες σημειώσεις
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτικό, ενώ για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

astynomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου