Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ



Γελάω - όπως όλοι οι αυτοδιοικητικοί - αναγνώστη μου με την πρώτη παράγραφο κειμένων πολλών νεόκοπων στο αυτοδιοικητικό κουρμπέτι που ξεκινούν την διαδρομή τους για αυτή την προεκλογική περίοδο (και για τους οποίους πολύ αμφιβάλω αν θα ξανασχοληθούν με το τι κάνουν οι σκουπίδαρχοι και οι σκουπιδαραίοι μετά τον Μάιο, όταν θα σβήσουν τα φώτα).

Εκτός από ανεξάρτητοι και αντιμνημονιακοί είναι όλοι σήμερα και ενάντια στον Καλλικράτη και θα τον καταργήσουν, αν εκλεγούν δήμαρχοι.

Την προηγούμενη τετραετία για να γίνεις δήμαρχος έπρεπε να "στηρίζεις τον Καλλικράτη"!

Θυμίζουμε παραδειγματικά το πρωτοσέλιδo του τυπωμένου φύλλου τότε - με την συνέντευξη του Αεικίνητου στην Πλατεία -  όπου έκοβε τις φλέβες του ότι "θα στηρίξει τον Καλλικράτη".
Και τον στήριξε! Βέβαια!
Έβαλε συνήγορο του δημότη, λειτούργησε την επιτροπή διαβούλευσης, έκανε κάθε χρόνο δημόσια λογοδοσία ...
Τον στήριξε τον Καλλικράτη, από πίσω όμως, τόσο αυτός, όσο και όλοι οι καθεστωτικοί δήμαρχοι στα σημεία που η εφαρμογή του πέρναγε μέσα από τους ίδιους και αφορούσε την αποκέντρωση δικών τους εξουσιών.

Ε τώρα είναι ΟΛΟΙ εναντίον το Καλλικράτη. Αυτή είναι η φετινή μόδα.

Όμως ο Καλλικράτης - εκτός από  αρχαίος αρχιτέκτονας, που έμεινε παγκοσμίως γνωστός ανά τους αιώνας από την ανέγερση Σεπτού και Μεγαλειώδους Ναού της Αθηνάς εις την Ακρόπολη των Αθηνών κατά τον 5ο πΧ αιώνα - είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση και πρέπει να εφαρμόζεται και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά την εκπόνηση εφαρμόσιμων αυτοδιοικητικών προγραμμάτων ΣΟΒΑΡΩΝ δημοτικών παρατάξεων, για αυτές τις δημοτικές εκλογές και μέχρι να αναθεωρηθεί.

Παράλληλα οι σοβαροί αυτοδιοικητικοί, αλλά κυρίως οι σοβαροί πολιτικοί, πρέπει να ασχοληθούν με τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται αυτό το θεσμικό πλαίσιο, αφού πρώτα αποφασιστεί όμως, σε ποια κατεύθυνση θα το αναθεωρήσουν για να υπηρετήσει τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην οργάνωση του κράτους που έχουν στο μυαλό τους να εγκαταστήσουν.
Ειδικά αφορά αυτό κυρίως ημάς που είμεθα  με την "ανατροπή" και επιθυμούμε, ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε για  μια ριζική προοδευτική μεταρρύθμιση του κράτους..

Και αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να το επεξεργαστούμε, να το προτείνουμε συγκεκριμένα και να το συζητήσουμε στα συνέδρια της αυτοδιοίκησης,  να το διαπραγματευτούμε όλες οι βαθμίδες, κεντρική διοίκηση - αυτοδιοικήσεις, γιατί αφορά συνολικά την αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους (κάνοντας στην τοποθέτησή μας αυτή, την αυθαίρετη παραδοχή ότι αυτό θα είναι μια υπαρκτή οντότητα τα επόμενα χρόνια) και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα (όχι μόνο τους δημοτικούς λαχανόκηπους και άλλες τέτοιες γραφικότητες - στάχτες στα μάτια των πολύ αριστερών μπαίνοντας).

Σε αυτό το σημείο σοβαροί συνομιλητές μας αντιτάσσουν το ζήτημα των υποχρεωτικών συνενώσεων  δήμων και τα προβλήματα που προκάλεσε ο Καλλικράτης κυρίως στην επαρχία, ως ενδιαφέροντα αντίλογο στην άρνησή μας να ταυτίσουμε και να εξισώσουμε την αντίθεσή μας στο μνημόνιο  με τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούνται στον Καλλικράτη.

Επιτρέψτε μας για τα μείζονα προβλήματα που προκλήθηκαν με τις συνενώσεις,  να αφήσουμε να μιλήσουν όσοι τα ζουν και τα χειρίζονται, δηλαδή οι συνάδελφοι της επαρχίας, των μεγάλων νησιωτικών και ορεινών δήμων, με μεγάλες αποστάσεις  μεταξύ τους, που προφανώς ήταν μέγα λάθος ότι έγιναν, αλλά εμείς δεν έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα και σίγουρα δεν έχουμε την αρμοδιότητα, για να μιλάμε για όλα παριστάνοντας τους φωτεινούς παντογνώστες.

Πάντως μέχρι σήμερα ο μόνος "αντικαλλικρατισμός" που πήγε στην πράξη να εφαρμοστεί από την κεντρική διοίκηση, ήταν η κατάργηση της Διαύγειας, που βέβαια δεν πέρασε, γιατί θα τα κάναμε γης μαδιάμ.

Το να βγαίνει η δημοτική κίνηση Άνω Μαγούλας ή Χαλανδρίου και να δηλώνει στην διακήρυξή της ότι "ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" (το είδαμε ακριβώς έτσι γραμμένο,), αποτελεί  ασόβαρη προεκλογική εξαγγελία  που εμείς ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ, για να είμαστε καθαροί με τους συνομιλητές μας.

Και ας λένε πάλι ό,τι θέλουν οι αντίπαλοί μας, που προτιμούν να μας κάνουν δίκες προθέσεων αντί να συζητήσουμε επί της ουσίας, επειδή απλά δεν τους παίρνει.

Διότι τον Καλλικράτη δεν θα τον καταργήσει κανένας δήμος μόνος του, αναγνώστη μου, αν αυτός καταργηθεί.

Θα τον καταργήσει Η ΚΥΒΕΡΗΣΗ και Η ΒΟΥΛΗ και θα πρέπει να τον αντικαταστήσει με ένα ΑΛΛΟ - ελπίζω δημοκρατικότερο - θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση.

Και είναι θέμα που αφορά κυρίως τις ΕΘΝΙΚΕΣ και όχι τις ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ εκλογές και τα προγράμματα των υποψηφίων κυβερνητικών κομμάτων και τους σχεδιασμούς τους για την διάρθρωση του κράτους και τον ρόλο που επιφυλάσσουν  στην αυτοδιοίκηση και όχι των δημοτικών παρατάξεων που παριστάνουν τα ποντίκια που βρυχώνται.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, έχουμε και εμείς πολλά σημεία στα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της αυτό - διοίκησης και αυτό-ρύθμισης των τοπικών κοινωνιών, της συμμετοχής του πολίτη στην λήψη των αποφάσεων, τον κοινωνικό έλεγχο, την διαφάνεια στην διαχείριση, τα θέματα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ και της σύνδεσης των πόρων της αυτοδιοίκησης με την φορολογία των πολιτών, τον καταρτισμό συμμετοχικού προϋπολογισμού και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των έργων με συμμετοχικές διαδικασίες, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον καθορισμό στις περιβόητες "επιλεξιμότητες" που βεβαίως εμείς επιθυμούμε  να σέβονται τις τοπικές ανάγκες και να καθορίζονται από τον δημοκρατικό προγραμματισμό των ΟΤΑ  και διάφορα άλλα, κινέζικα για τον δημότη που δεν έχει εμπλακεί με το άθλημα, θέματα της αυτοδιοίκησης.

Αυτά όμως δεν θα σας τα υποσχεθούμε εμείς ότι θα τα λύσουμε μόνοι μας αν μας ψοφίσετε στας εκλογάς.

Διότι απλά δεν περνάνε από τα χέρια μας αυτοτελώς, δεν αποφασίζονται αυτά σε επίπεδο δημοτικού (ή περιφεριεακού αντίστοιχα) συμβουλίου και εμείς δεν είμαστε μαυρογυαλούροι να σας λέμε ότι θα λειτουργήσουμε επαναστατικά και εκτός του νόμιμου πλαισίου διότι είμεθα και πολύ μάγκες και θα κάνουμε και μόνοι μας παραγωγική ανασυγκρότηση (να 'ούμε) σε όλη την χώρα, εδώ από το Χαλάνδρι αν φτιάξουμε έναν συνεταιρισμό ακόμα για ξένες γλώσσες, αυτή την φορά.

Και εμείς κοιτάμε για ό,τι σας δεσμευτούμε να μπορούμε να πολεμήσουμε να τα υλοποιήσουμε αν μας το ζητήσετε, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αλλά βεβαίως ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την ελπίδα μας για συνολικές ανατροπές προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Ξεκαθαρίζουμε όμως παράλληλα και την δική μας  άποψη περί "ανεξαρτησίας".

Που δεν είναι άχρωμη και κενή περιεχομένου για τα μεγάλα θέματα ανεξαρτησία.

ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ, ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ αυτή η "ανεξαρτησία" την οποία πρεσβεύουμε χρόνια πολλά τώρα.
Δεν είναι μια ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ή ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Είναι ανεξαρτησία απέναντι σε μηχανισμούς χειραγώγησης, παρασιτικά συμφέροντα, καθεστωτικούς μηχανισμούς, κομματικές ίντριγκες αλλά είναι ανεξαρτησία που έχει σαφέστατο πολιτικό προσανατολισμό. απαντά στο ερώτημα  με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε στρατηγικά, σε ποιον δρόμο θα βαδίσουμε, ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ, τι θα υποστηρίζουμε στον διάλογο των κοινωνικών φορέων για τις αναγκαίες αλλαγές σε ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και την κατεύθυνση που αυτές θα έχουν, αν έχουμε την εντολή να σε εκπροσωπούμε.

Αυτά, γιατί κάποιοι ζητούν την ψήφο σας στις δημοτικές εκλογές "για να αλλάξουν την χώρα", υπερφίαλοι και αμετροεπείς.

Και κάποιοι άλλοι είναι "ανεξάρτητοι" γενικώς και αορίστως, άρα σου ζητούν λευκή επιταγή για το τι θα λένε για τέτοια μεγάλα θέματα μετά τας εκλογάς επιχειρώντας να πάρουν την ψήφο σου και να την αθροίσουν όπου εκείνοι βολεύονται μετεκλογικά, κάτι που εσύ δεν πρέπει να το επιτρέψεις στον εαυτό σου να το πάθει.

Εμείς θα σας ζητήσουμε την εντολή να υλοποιήσουμε δέκα συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην πόλη μας την επόμενη περίοδο, ξεκαθαρίζοντας όμως ΤΩΡΑ, ΕΞ ΑΡΧΗΣ ότι και άποψη και θέση και παρέμβαση θα έχουμε στα ζητήματα που αφορούν συνολικά την αυτοδιοίκηση και την οργάνωση του κράτους και αυτή η άποψη έχει ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ, δεν είναι ΟΦΑ (όπου φυσάει ο άνεμος, είναι αυτό για τους αμύητους).

 Και η θέση αυτή θα είναι καθαρή, αντιμνημονιακή - αντιεξαρτησιακή για την χώρα και υποστηρικτική σε κάθε απόπειρα ριζοσπαστικςής αναθεώρησης και αναδιοργάνωσης του κράτους σε προοδευτική, δημοκρατική κατεύθυνση καθώς και κάθε σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

ΑΛΛΑ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕΤΕ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΤΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ.

Δεν το έχουμε πάθει τόσα χρόνια, μην το πάθουμε τώρα στα γεράματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου