Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Δήμος Βριλησσίων : Η παράσταση «αιωνιότητα είναι θα περάσει» από τη θεατρική ομάδα του ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 18/5

 
Η  θεατρική οµάδα του Κ.Α.Π.Η. Βριλησσίων θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ», το Σάββατο 18 Μαίου 2024 στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευµατικού Κέντρου (Κισσάβου 11) στις 19:00.

Πρόκειται για  δραµατοποιηµένα κόµικς του Αρκά από την οµώνυµη σειρά « ΜΑΛΛΙ ΜΕ ΜΑΛΛΙ » και το «ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ». Την παράσταση συµπληρώνουν δύο δραµατοποιηµένα ανέκδοτα η «ΣΥΖΥΓΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ» και «Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ». Το τελευταίο µάλιστα προέκυψε από οµαδικό αυτοσχεδιασµό.

Η παράσταση σατιρίζει τις «βιτριολικές σχέσεις » των ανθρώπων µε σαρκασµό και χιούµορ, αλλά αναδεικνύει και την ανάγκη τους για αλλαγή από τα «κακώς κείµενα».

Διδασκαλία - Σκηνοθεσία: Τώνια Σταυροπούλου

Μουσική Επιµέλεια: Λίλιαν Δηµητρακοπούλου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


«ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ » του Αρκά

Άγγελος : Τασούλα Ξέρα

Α΄ Κυρία: Χριστίνα Κεραµίδα

Β΄ Κυρία: Βαρβάρα Γαλή- Τσινού

Γιαγιά: Ροζαλία Παπαδηµητρίου

Γ΄ Κυρία: Άννα Ροζίνου

Διάβολος : Ελένη Ευθυµίου

Γιατρός : Ελένη Τράκα

«ΣΥΖΥΓΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ»: Δραµατοποιηµένο Ανέκδοτο

Ο Σύζυγος : Χριστίνα Κεραµίδα

Η Σύζυγος : Άννυ Γεωργιάδου

Φίλη: Ελένη Τράκα

«ΜΑΛΛΙ ΜΕ ΜΑΛΛΙ» του Αρκά

Στελλίτσα: Αστερία Κολοβού

Μαρίκα : Άννα Ροζίνου

Ιουλία: Χριστίνα Κεραµίδα

Γιούλη: Άννυ Γεωργιάδου

Βλαχούλα: Ελένη Ευθυµίου (κείµενο Ελένη Ευθυµίου)

Αµαλία: Βαρβάρα Γαλή - Τσινού

Λίτσα: Ελένη Ευθυµίου

Γεωργία: Ελένη Τράκα


Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Βριλησσίων: Το Ολυμπιακό Ιδεώδες και η Ιστορία των Αγώνων την Πέμπτη 16/5 στο Πνευματικό Κέντρο

 Με τις αξίες και τα διαχρονικά μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινούν οι διαλέξεις στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων.

Η πρώτη θεματική με τίτλο: «Ολυμπιακό Ιδεώδες – Η ιστορία των Αγώνων – Γνωρίστε τους σύγχρονους ήρωές μας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16/05/2024 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11) στις 20:00. Σε λίγους μήνες το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήδη αρκετοί Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, εκεί όπου συνολικά θα συμμετάσχουν 10.500 αθλητές και αθλήτριες, σε 329 αγωνίσματα από 32 αθλήματα.

Στην πρώτη διάλεξη θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας και η Πρωταθλήτρια του στίβου και Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Αττικής Έρρικα Πρεζεράκου  

Οι εισηγητές θα αναφερθούν στην ιστορία και την εξέλιξη των Αγώνων στο πέρασμα του χρόνου, την διαχρονικότητα των Αξιών τους, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σειρά διαλέξεων με ομιλητές και άλλους Ολυμπιονίκες μας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ page 0001


Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι οστεοπόρωσης στο Δήμο Νέας Ιωνίας

 
Δήμος Ηρακλείου : Hμέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων - Βράβευση διαγωνισμού ζωγραφικής
Τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων από πόλεις της Αττικής που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Προστατεύουμε και Φροντίζουμε τα Αδέσποτα Ζώα» βραβεύουν την Κυριακή 19 Μαΐου στις 11.00 το πρωί ο Σύνδεσμος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, φορέας που διοργάνωσε τον διαγωνισμό, και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος φιλοξενεί την εκδήλωση στο Κτήμα Φιξ, στο μεγαλύτερο πάρκο της πόλης. Παράλληλα με την εκδήλωση, ο Δήμος διοργανώνει ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, με ζωάκια που φροντίζει το Γραφείο Αστικής Πανίδας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, ζωάκια από άλλους δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις κτλ, τα οποία ψάχνουν το καινούργιο τους σπίτι.

Συνολικά στον διαγωνισμό συμμετείχαν 377 παιδιά από 22 σχολεία σε 12 δήμους. Συγκεκριμένα: Αγίας Παρασκευής (8ο δημοτικό σχολείο), Αμαρουσίου (4ο, 5ο, 8ο, 9ο, 18ο δημοτικά σχολεία), Βριλησσίων (5ο δημοτικό σχολείο), Γαλατσίου (7ο δημοτικό σχολείο), Ηράκλειο Αττικής (1ο, 4ο, 12ο δημοτικά σχολεία), Κηφισιάς (3ο, 4ο δημοτικά σχολεία), Νέα Ιωνία (2ο δημοτικό σχολείο), Παιανίας (2ο δημοτικό Γλυκών Νερών), Παπάγου - Χολαργού (1ο, 2ο δημοτικά σχολεία), Πεντέλης (δημοτικό σχολείο Νέας Πεντέλης, 3ο δημοτικό σχολείο Μελισσίων), Χαλανδρίου (3ο, 16ο δημοτικό σχολείο), Φιλόθεης - Ψυχικού (1ο δημοτικό σχολείο).

Ανάμεσά τους είναι οι τρεις νικητές του διαγωνισμού, που θα λάβουν ειδικά βραβεία, ενώ όλα τα παιδιά θα πάρουν αναμνηστικό συμμετοχής.

Βέβαια, η ύψιστη πράξη αγάπης προς τα αδέσποτα ζώα είναι η υιοθεσία ενός ή περισσότερα από αυτά. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν ζωάκια προς υιοθεσία και η δυνατότητα να εκτελεστεί επί τόπου η διαδικασία.

Θυμίζουμε, εάν κάποιος ή κάποια θέλει να υιοθετήσει ένα από τα αδέσποτα ζώα του Προγράμματος Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα του Γραφείου Αστικής Πανίδας 2132000144, 2132000114 ή να στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση petrescue@iraklio.gr.


 

Έκθεση ζωγραφικής της Νατάσσας Γρυλλάκη στην Πινακοθήκη Λέφα – Εγκαίνια Παρασκευή 17 Μαϊου

 ΝΑΤΑΣΣΑ ΓΡΥΛΛΑΚΗ

TIMELESS 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, 7.30 μμ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 17 Μαΐου – 7 Ιουνίου 2024

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό έχει την τιμή και την χαρά να παρουσιάσει – από τις 17 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου – το μοναδικό έργο της Σύγχρονης Ελληνίδας Εικαστικού Νατάσσας Γρυλλάκη με τίτλο TIMELESS.

 Η καλλιτέχνιδα σε αυτήν την «σχεδόν» ενότητα (μιας και η έμπνευση έχει τα ασταθή και εκρηκτικά μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά της φωτιάς) επιχειρεί να εκφράσει αυτήν την άφατη, μαγική εμπειρία της «απουσίας του χρόνου»: την συνύφανση της συνειδητότητας της πράξης αλλά και της απουσίας της ταυτόχρονα.

Η Νατάσσα Γρυλλάκη δρα όντας εντελώς απορροφημένη  σε αυτό που δημιουργεί πράγμα το οποίο την οδηγεί σε πλήρη μεταμόρφωση της αίσθησης του χρόνου και του εγώ – η υποκειμενική αίσθηση του εαυτού  δεν είναι παρούσα ενώ η επίγνωση συνεχίζει να υφίσταται. Το καθετί συμβαίνει εκτός χρόνου.

Η σχεδόν διαλογιστική επανάληψη μοτίβων που χορεύουν λες και τα κινεί αόρατη ενέργεια, χρησιμεύει σαν ανατολίτικη “mantra” η σαν προσευχή και ευχή και φυλαχτό ταυτόχρονα. Στόχος αυτής της ενότητας είναι το να μεταφερθεί στον θεατή  αυτός ο εσωτερικός κόσμος  δονούμενης άχρονης  ενέργειας με την μουσική και την παράξενη και άγρια ομορφιά της.

Η εικαστικός αγαπά να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε υλικό ή τεχνική που να μπορεί να αποδώσει ότι επιθυμεί να δημιουργήσει. Τα τελευταία χρόνια όμως επί το πλείστον ζωγραφίζει σε Γιαπωνέζικο χαρτί, γνωστό σαν Shoji (Shojo Gami). Το χαρτί αυτό χρησιμοποιείται από τους Ιάπωνες στα διαχωριστικά εσωτερικών χώρων και δίνει μια μοναδικά  μαγική ατμόσφαιρα. Είναι ημιδιάφανο, σατινέ από την μια μεριά, ελαφρώς πορώδες από την άλλη και παράξενα ανθεκτικό. Χρησιμοποιεί χρώματα με βάση πάντα το νερό, graffiti sprays, ακρυλικά, πολλά μολύβια διαφόρων ειδών όπως λαδιού, ακουαρέλας και σαγκουίνες. Δουλεύει συχνότατα με στένσιλς που κατασκευάζει από διάφορα υλικά αλλά και άλλα έτοιμα πράγματα, όπως για παράδειγμα μια δαντέλα, ένα ιδιαίτερο χαρτί περιτυλίγματος ή οποιοδήποτε διάτρητο βιομηχανικό ή μονωτικό υλικό που της δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσει φόρμες, όγκους, επίπεδα και μοναδικές ματιέρες. Το χαρτί Shoji, (αφού δημιουργηθεί η βασική  χρωματική βάση και φόρμες) κολλιέται με μια ισχυρότατη κόλλα αγιογραφίας πάνω σε τελάρα η ξύλα κομμένα σε φόρμα. Εδώ ξεκινά η κυρίως δουλειά, μια δουλειά που θέλει να παραμένει αόρατη και κρυφή και δεν σταματάει παρά μόνο όταν το τελικό αποτέλεσμα την ικανοποιεί.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωγραφικής τα διαφορετικά μέσα – σπρέι, μολύβια και ακρυλικά – σταθεροποιούνται με διάφανο βερνίκι και η  δουλειά συνεχίζεται.

Έχει την εμμονή να θέλει το τελικό αποτέλεσμα να έχει χαρακτήρα ή να δίνει την ψευδαίσθηση τυχαιότητας – να μοιάζει πως δεν αγγίχτηκεαπό ανθρώπου χέρι  παρόλο που τελικά καθόλου τυχαίο δεν είναι… αντιθέτως μάλιστα.

Είναι σαν κατά κάποιο τρόπο να θέλει να νομίζει ο θεατής ότι το έργο δημιουργήθηκε από μόνο του ως δια μαγείας.-

Περισσότερες πληροφορίες και εικόνες στο www.Anastasiagryllaki.com

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΦΑ

ΚΟΚΚΩΝΗ 15 – 154 52 ΨΥΧΙΚΟ  / Τηλ. 210 – 6717097

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη –Πέμπτη 1.30 – 3.30 μμ (κατόπιν ραντεβού στο:  egerolimatou@yahoo.co.uk)

Τετάρτη – Παρασκευή 5.30 – 8.30 μμ                                                    

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗ

Η Αναστασία Γρυλλακη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Nationale Superieure de Beaux Arts στο atelier του Vladimir Velicovic με εξειδίκευση στο σχέδιο.

Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου στο Ψυχικό και στη συνέχεια στην γκαλερί Ζυγός και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξάνθου στην Ήπειρο.  Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως στη Πινακοθήκη Πιερίδη, στη γκαλερί Δίμιτο (Κρήτη),στη Jim Thomson Group (Αθήνα), στη Gallery K London  κ.α.

Παράλληλα και μέχρι σήμερα εξελίσσει το concept “art2where”? δουλεύοντας με ανακυκλώσιμα χρηστικά αντικείμενα και ρούχα. Το 2004 σαν Head Designer  σχεδιάζει και δημιουργεί τα κοσμήματα και αξεσουάρ της “Κλεψύδρας” για την Tελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (Παπαϊωάννου/Μέντης).

Από το 2004 μέχρι και το 2012 δουλεύει σαν σκηνογράφος και ενδυματολόγος για μια σειρά θεατρικών και χοροθεατρικών παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο  Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στο Altera Pars Theatre, στο θέατρο Ειρήνης Παπά-Φεστιβαλ Αθηνών κ.α. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες και χορογράφους όπως τους: Φρόσω Λύτρα, Μαριάννα Κάλμπαρη, Άγγελο Μέντη, Φώτη Νικόλαου κ.α.

Παράλληλα και μέχρι σήμερα πειραματίζεται στον χώρο των εικαστικών με διαφορετικά μέσα και υλικά αντλώντας έμπνευση κυρίως από τις Ασιατικές Τέχνες, την Ποίηση  και τη Φιλοσοφία. Το 2019 παρουσιάζει την τέταρτη ατομική της έκθεση στην Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό με Επιμελήτρια την Ελίζα Γερολυμάτου. Το 2021 εκθέτει στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου και στο Ίδρυμα Τσιχριτζή στην Αθήνα και το 2023 στην γκαλερί Αδαμαντία στην Άνδρο, στην ArteVisione Gallery, στην γκαλερί του Νότου στον Πειραιά και πάλι στο Ίδρυμα Τσιχριτζη. Το 2024 συμμετέχει σε digital ομαδική της Artio Gallery. Επίσης έχει δουλέψει σαν Καλλιτεχνική Επιμελήτρια για την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Art Show of 20 Young Artists) και το Μουσείο Γουλανδρή (Gemine Muse). Έργα της βρίσκονται στο ξενοδοχείο Sofitel του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών  και σε Ιδιωτικές Συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Άνδρο.


Δήμος Παπάγου Χολαργού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής παρουσιάζουν την Παιδική Φιλανθρωπική Παράσταση «Ο Φοίβος» στο Μέγαρο Μουσικής

 Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής παρουσιάζουν στην Αίθουσα Γ. Μαρίνος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την φιλανθρωπική παιδική παράσταση Ο ΦΟΙΒΟΣ, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο από την σειρά παραμυθιών ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ των Εκδόσεων Ε. & Θ. Κυριόπουλος, της  Χριστίνας Ντούμα, μητέρας του Θοδωρή, ο οποίος πάσχει από την σπάνια νευροεκφυλιστική νόσο Batten.

Ο Θοδωρής «αψηφώντας» την πρόγνωση της νόσου καταφέρνει 24 χρόνια, από τα πέντε του, να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να ελπίζει στην γονιδιακή θεραπεία, της οποίας η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την θεραπεία του Θοδωρή.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί δυο φορές τον Χειμώνα του 2023, με μεγάλη επιτυχία, στο Αμφιθέατρο ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’ του Δημαρχείου Παπάγου Χολαργού, με πρωτοβουλία και στήριξη του Δημάρχου κυρίου Ηλία Αποστολόπουλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λεωνίδας Παπαδόδημας, Στέλλα Ρουσάκη, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σαχίνης.

Σκηνοθεσία – Διασκευή - Αφήγηση: Ευτυχία Μοσχάκη

Με της συμμετοχή της χορωδίας των 2ου & 3ου Δημοτικών Σχολείων Χολαργού σε μουσική διδασκαλία/κιθάρα Νίκου Συρμακέση.

Στο πιάνο η Πόπη Μάλφα.

Στο βιολί ο Γιώργος Κρομμύδας.

 

Όλοι οι συντελεστές προσφέρονται αφιλοκερδώς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024  

2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 

ΩΡΑ 17.00 &

ΩΡΑ 19.00

Αίθουσα Γιάννης  Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 5 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.ticketservices.gr/event/filanthropiki-parastasi-o-foivos/

 
Στην είσοδο θα διατίθενται τα παιδικά βιβλία της Χριστίνας Ντούμα, από τις ‘’Εκδόσεις Κυριόπουλος’’