Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Τα Βριλήσσια τίμησαν τη μνήμη του Χρόνη ΑηδονίδηΜια συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στο έργο του εμβληματικού Δασκάλου της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνη Αηδονίδη διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» και τίμησε τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη που διέσωσε, διαμόρφωσε, δημιούργησε και δίδαξε την πλούσια  μουσική μας παράδοση.
 

Ο Χρόνης Αηδονίδης έζησε στα Βριλήσσια και με τη σεμνή του παρουσία τίμησε την πόλη, ενώ για αρκετά χρόνια διετέλεσε ιεροψάλτης στον ιερό ναό Αναλήψεως του Κυρίου Βριλησσίων.

Τα «Αηδονίδεια» διοργανώνονται στα Βριλήσσια μας κάθε χρόνο από το 2017.

Η εφετινή διοργάνωση ήταν όμως, διαφορετική, καθώς ήταν η πρώτη μετά την απώλειά του ανθρώπου που με τις ερμηνείες του ένωσε την Θράκη με την Πόλη και τη Μικρά Ασία, το παραδοσιακό μας τραγούδι με τη βυζαντινή μουσική.
Το έργο του είναι μια γέφυρα με τις αλησμόνητες πατρίδες. Αγκάλιασε τους πρόσφυγες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Πόλης και της Ανατολικής Θράκης. 

Τη συναυλία παρουσίασε ο βιογράφος και προσωπικός φίλος του Χρόνη Αηδονίδη, συγγραφέας, Κώστας Παπασπήλιος. 

Ο Μπάµπης Τσέρτος η Νάντια Καραγιάννη και ο Νίκος Καραγιάννης ερμήνευσαν τραγούδια που έχει σημαδέψει με τις ερμηνείες του ο εμβληματικός Δάσκαλος της παραδοσιακής μας μουσικής.
 

Στην εκδήλωση συµµετείχαν το Τµήµα Παραδοσιακών Χορών του Δήµου Βριλησσίων, ο σύλλογος Θρακιωτών Αθηνών, ο σύλλογος «Αναγέννηση» Χαλανδρίου και ο σύλλογος «Βράχος» Βριλησσού.
Ξεχωριστή στιγμή στην έναρξη της βραδιάς η παράσταση του 17χρονου Βριλησσιώτη Στράτου Καμπισιούλη, ο οποίος συνέδεσε το Θέατρο Σκιών με το έργο του μεγάλου Χρόνη Αηδονίδη.