Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια

 

Ξεκίνησε η προμήθεια από τον Δήμο Βριλησσίων 282 νέων καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, τους οποίους παραχωρεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο μας, ο ΕΔΣΝΑ της Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για 94 καφέ κάδους των 770 λίτρων, 94 καφέ κάδους των 1100 λίτρων και 94 καφέ κάδους των 240 λίτρων. Στόχος, η βελτίωση της υποδομής συλλογής και η ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πόλη μας. 

Ήδη ο Δήμος Βριλησσίων έχει προμηθευτεί άλλους 600 νέους καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων. Πρόκειται για 300 κάδους των 240 λίτρων και άλλους 300 των 360 λίτρων. Το αμέσως προσεχές διάστημα το δίκτυο καφέ κάδων στα Βριλήσσια πυκνώνει και επεκτείνεται σημαντικά.

Σήμερα στην πόλη μας ο αριθμός των καφέ κάδων δεν ξεπερνά τους 310. Από αυτούς παραπάνω από τους μισούς καφέ κάδους είναι δυσλειτουργικοί, καθώς η αποκομιδή και η πλύση τους από τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που παραχώρησε στον Δήμο μας η Περιφέρεια Αττικής ήταν μέχρι πρότινος ουσιαστικά αδύνατη. Πλέον, όχι μόνο θα αντικατασταθούν αυτοί οι ακατάλληλοι καφέ κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας, αλλά το δίκτυο θα επεκταθεί με περισσότερους καφέ κάδους σε πιο πολλά σημεία της πόλης μας.  

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Πυκνώνουμε το δίκτυο καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια. Μειώνουμε τα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή και το κόστος, με το οποίο επιβαρύνεται ο Δήμος μας για την ταφή τους. 282 νέοι καφέ κάδοι που μας παραχώρησε η Περιφέρεια Αττική μπαίνουν στην πόλη μας. Μετά από χρόνια, αντικαθιστούμε άμεσα τους καφέ κάδους εκείνους που ήταν ακατάλληλοι και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην αποκομιδή, με κάδους συμβατούς με τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που διαθέτουμε, και που μέχρι σήμερα ήταν παροπλισμένα. Απορριμματοφόρα, τα οποία ταυτόχρονα με την περισυλλογή των βιοαποβλήτων απολυμαίνουν και καθαρίζουν τους καφέ κάδους. Αλλάζουμε τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας και θέλουμε όλους τους συμπολίτες μας συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια.»

Πλέον το δίκτυο των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων θα τυγχάνει συστηματικής πλύσης και απολύμανσης στο σύνολό του διαρκώς και αμέσως μετά την αποκομιδή των υλικών.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του Δήμου μας για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με τη χρήση των νέας τεχνολογίας καφέ απορριμματοφόρων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ρομποτικά μπέκ ψεκασμού νερού και απολυμαντικού υγρού υψηλής πίεσης, διασφαλίζουμε την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη καθαριότητα κάθε καφέ κάδου, αμέσως μετά την ολοκληρώση της αποκομιδής του.

kafe kadoi 2

Τι απορρίπτουμε στους καφέ κάδους

-Δημητριακά, άλευρα, ψωμί, γλυκά, κέικ .

-Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά.

-Υπολείμματα τροφών- αποφάγια (πριν την τοποθέτηση στον κάδο, αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν).

-Υπολείμματα καφέ, φίλτρα από καφέ και τσάι (όχι πλαστικές κάψουλες καφέ).

-Κρέας και ψάρι μαγειρεμένο (όχι νωπό).

-Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια.

-Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες μαναβικής (όχι πλαστικοποιημένο χαρτί, όχι χρωματιστά, όχι γυαλιστερά).

-Κουκούτσια ελιάς, αυγό και τσόφλι αυγού.

-Ξηροί καρποί και περιβλήματα.

-Γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι, παχύρευστες κρέμες (όχι γάλα).

-Κλαδάκια, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι.

-Στάχτες από το τζάκι.

Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα στον καφέ κάδο, χύδην ή σε  χάρτινες σακούλες μαναβικής. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υλικών του καφέ κάδου και απαγορεύεται η χρήση τους.                                       

Επιτρέπεται η χρήση  βιοδιασπώμενης σακούλας.

kafe kadoi1

Στους καφέ κάδους, ΔΕΝ απορρίπτουμε:

-Γυαλί ( χρησιμοποιούμε τους ειδικούς κάδους <<καμπάνες>>).

-Συσκευασίες πλαστικού, χαρτί, μέταλλο, χαρτόνι (μπλε κάδος).

-Κάψουλες καφέ.

-Ρούχα, υφάσματα, παπούτσια

-Λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη.

-Χαρτί υγείας, πάνες κλπ.

-Ξύλινα αντικείμενα.

-Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές( ειδικός κάδος).

-Μπαταρίες (ειδικός κάδος).

-Αποτσίγαρα, γόπες, τσιγάρων.

-Τροφές ζώων και περιττώματα ζώων.

-Ογκώδη αντικείμενα, στρώματα, υλικά οικοδομών, μπάζα κλπ

- Χοντρά κλαδιά δέντρων

Είναι σημαντικό να τηρούμε αυτούς τους κανόνες για να διατηρήσουμε την ποιότητα των βιοαποβλήτων και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας κομποστοποίησης. Με τη χρήση του καφέ κάδου μειώνουμε τον όγκο απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.  Μειώνουμε την ρύπανση του εδάφους, του υδάτινου περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας. Η παραγωγή κομπόστ από τα βιοαπόβλητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, προωθώντας έτσι την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 Η νέα υποδομή συλλογής βιοαποβλήτων θα συμβάλλει στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον νοοτροπίας απόρριψης αποβλήτων στην πόλη μας.

Το όχημα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που έχει παραχωρηθεί δωρεάν στον Δήμο Ν. Ιωνίας ξεκινάει το «ταξίδι» του

 

Από τη Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 το όχημα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που έχει παραχωρηθεί δωρεάν στον Δήμο Ν. Ιωνίας θα ξεκινήσει το «ταξίδι» του.
Το συγκεκριμένο όχημα θα πραγματοποιεί μετρήσεις κοντά σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλα Δημόσια και Δημοτικά κτίρια.
Στόχος της μέτρησης είναι ο διαρκής έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Οι μετρήσεις αυτές αφορούν στην Ηλεκτρομαγνητική Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία. Δηλαδή στην ακτινοβολία από κεραίες τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κινητών, wifi (ασύρματο δίκτυο), μετεωρολογικούς δορυφόρους (γεωστατικοί), καθώς και από άλλες πηγές ακτινοβολίας.
Η κινητή αυτή μονάδα θα εγκαθίσταται ανά περιόδους σε διάφορα σημεία του Δήμου μας πραγματοποιώντας απροειδοποίητα μετρήσεις και ελέγχους ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών μας σε όλα τα επίπεδα.Τον Δήμο Νέας Ιωνίας επισκέφθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

  Τον Δήμο Νέας Ιωνίας επισκέφθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

  Σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα έγινε η συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου όπου συζητήθηκαν όλα τα εκκρεμή θέματα χρηματοδότησης του Δήμου για την επανεκκίνηση των έργων που δεν υλοποίησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους του Δήμου ήταν και οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Στ. Κοντοστέργιος και Ανθρωπίνων Πόρων Ελ. Γεωργιάδου καθώς και οι εντεταλμένοι Σύμβουλοι Εμπορίου και Τοπικής Ανάπτυξης Γ. Τσιακαλάκης και Φιλοζωικής Πολιτικής Νικ. Αργυρόπουλος.

  Στη συνέχεια ο κ. Μανούρης και ο κ. Χατζηδάκης περπάτησαν μαζί στο εμπορικό κέντρο του Δήμου όπου συνομίλησαν με κατοίκους και επαγγελματίες για τα θέματα που τους απασχολούν. Κοινή διαπίστωση ότι χρειάζονται άμεσες λύσεις και πως πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης , βελτίωσης της προσβασιμότητας αλλά και η κατασκευή του υπόγειου παρκινγκ που τόσο ανάγκη έχει το εμπορικό κέντρο.

  Ο Υπουργός με την επίσκεψη του απέδειξε έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής και θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την εξεύρεση των πόρων που χρειάζονται ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα που σχεδιάζει ο Δήμος ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα της πόλης.Δήμος Χαλανδρίου - “Νέοι σολίστ στο Αετοπούλειο” – Ρεσιτάλ Κιθάρας στις 31 Μαΐου

 

Βήμα σε νέους μουσικούς συνθέτες συνεχίζει να δίνει ο κύκλος «Νέοι σολίστ στο Αετοπούλειο» που διοργανώνουν η Φιλαρμονική και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου.
Αυτή τη φορά, παρουσιάζεται ο σολίστ Γιώργος Άνθιμος σε ένα ρεσιτάλ κιθάρας με έργα  Scarlatti, Bach, Albeniz , Carulli, Domeniconi κ.α., την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 21.00 στο Αετοπούλειο  Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Χαλανδρίου  (Τομπάζη 18 κ Φιλικής εταιρείας).
Ο κύκλος εκδηλώσεων «Νέοι σολίστ στο Αετοπούλειο» αποτελούν συνέχεια και επέκταση του εγχειρήματος που ξεκίνησε με τη λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, και έχουν στόχο να συνενώσουν νέους μουσικούς από το Χαλάνδρι -και όχι μόνο- και να διαδραματίσουν έναν αξιοσημείωτο ρόλο στη μουσική ζωή της Αθήνας.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει νέους σολίστ που με τη νεανική δυναμικότητα προσδίδουν πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ερμηνεία των μεγάλων έργων, παράλληλα δε, πετυχαίνουν με την παρουσία τους, να προσελκύουν ένα πολύχρωμο κοινό που επικοινωνεί ουσιαστικά με την παγκόσμια μουσική δημιουργία, όλων των στυλ και των ιστορικών περιόδων.