Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π Παναγιώτης Μανούρης, παρουσιάζοντας αναλυτικά και με τεκμηρίωση το έργο της διοίκησής του, τους τέσσερεις πρώτους μήνες της θητείας του. Την Πλατεία εκπροσώπησε το μέλος της Σ.Ε. της έντυπης έκδοσης Αριστομένης Τσαλαπατάνης.
1. Έργα - Χρηματοδοτήσεις:
Όταν αναλάβαμε με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΣ ήμασταν ο χειρότερος δήμος σε εντάξεις και απορροφήσεις από χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Θυμίζω τη σχετική ενημέρωση που είχα κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/1/2024 και τη προηγούμενη ενημερωτική μας συνάντηση στις 04/03.
Ενδεικτικά:
Α. Φιλόδημος:
i. Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Εντάχθηκε: 12/2019 Υπογραφή Σύμβασης: Ιανουάριος 2024
Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την αναβάθμιση των στάσεων της δημοτικής 7 αστικής συγκοινωνίας Εντάχθηκε: Φεβρουάριος 2021 Υπογραφή Σύμβασης: Εκτιμούμε ότι εντός του μήνα αρχές του επόμενου θα αναρτηθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
Β. Τρίτσης:
Θυμίζω Οι Δήμοι της Αττικής έχουν μεσοσταθμικά εγκρίσεις/υποβολές άνω του 80%. Σημειωτέο ότι υπάρχουν αρκετοί Δήμοι που έχουν εντάξεις άνω του 100% του δυνητικού πλαφόν τους (υπήρχαν παραθυράκια για εμβληματικά έργα & έκτακτη χρηματοδότηση).
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας έχει εντάξεις/υποβολές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ, όπως μου δόθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου 20% max
Στην προηγούμενη συνέντευξη στις 04/03 σας είχα ενημερώσει ότι αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής το υπ. αριθμ. 6/08-01-2024 έγγραφο του ΥΠΕΣ που μας ενημερώνει ότι αν δεν έχουμε δημοπρατήσει (τα ελάχιστα αυτά εγκεκριμένα έργα) μέχρι 09/02/2024 τα έργα θα απενταχθούν.
2 χρόνια αδράνειας έπρεπε να καλυφθούν σε 1 μήνα.
Τότε είχα δεσμευθεί ότι θα καλυφθούν.
Καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό και ευελπιστώ (ΒΑΣΙΜΑ) ότι θα σώσουμε την κατάσταση.
Αποτέλεσμα:
· ΑΤ04 (βιοαπόβλητα): Ένταξη: 06/2022 Δημοπράτηση 03/2024
· ΑΤ08 (ψηφιακά): Ένταξη: 04/2022 Δημοπράτηση 03/2024
· ΑΤ 06 (αστική αναζωογόνηση – ανάπλαση) με τίτλο : Ανάπλαση στην περιοχή της αγοράς του Δήμου Νέας Ιωνίας», με Δικαιούχο το Δήμο Νέας Ιωνίας. Εντάχθηκε: 09-2021. Αδρανής μέχρι το 12/2023!! Ολοκληρώσαμε εντός του μήνα την εκπόνηση της οριστικής μελέτης. Παλεύουμε για τη χρηματοδότηση του έργου. Θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια.
Αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης είναι η επισφάλεια της χρηματοδότησης. Καταβάλουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ κάθε δυνατή προσπάθεια. Οι πιθανότητες δεν είναι πολλές αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε μορφή πίεσης και ελπίζουμε για το καλύτερο.
· Αντιπλημμυρικά Περισσού: το έργο των αντιπλημμυρικών στην περιοχή του Περισσού, που θα θωράκιζε το Δήμο μας από φυσικές καταστροφές, δυστυχώς δεν εκτελέστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ένα έργο που είχε δημοπρατηθεί, υπήρχε ανάδοχος, ξεκίνησε το 2019 με προϋπολογισμό 8.000.000 €, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (ο λόγος ήταν, ότι η προηγούμενη Διοίκηση της κας. Θωμαΐδου δεν κατάφερε ποτέ να έρθει σε συνεννόηση με το Δήμο Αθηναίων). Καλούμαστε λοιπόν και πάλι εμείς να βρούμε νέα χρηματοδότηση, ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο και να λύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα.
· Βρεφονηπιακός σταθμός στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 3 : Το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2023. Έληξε η προγραμματική περιόδος. Άρα το έργο απεντάχθηκε και καλούμαστε να το πληρώσουμε από ιδίους πόρους. Υπόλοιπο ανεκτέλεστο: 885.654 € Μετά από πιέσεις και συνεννοήσεις και αλληλογραφία με τον ΓΓ του ΕΠΑΝΕΚ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΟ, τα καταφέραμε. Το υπόλοιπο εντάχθηκε ως νέο έργο στο τομεακό ΕΠΑ ΠΔΕ
· Πλατεία Αναπήρων - Καλογρέζα: οι εργασίες ξεκίνησαν.
· Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως (Πέτρινο) - Καλογρέζα: μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην Πλατεία Αναπήρων ο εργολάβος (είναι ο ίδιος στις δύο πλατείες) θα ξεκινήσει τις παρεμβάσεις που είχαν προβλεφθεί. Εκεί βελτιώσαμε το πράσινο.
· Πλατεία Υγείας: ετοιμάζεται η ολοκληρωμένη επανυποβολή αιτήματος χρηματοδότησης για την ανάπλαση της πλατείας. Θα φτιάξουμε μια νέα σύγχρονη πλατεία με σύγχρονους αθλητικούς χώρους (μπάσκετ, καλισθενικά όργανα) & παιδική χαρά.
· Πλατεία Τσαλδάρη: πρόκειται σύντομα να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης για την ανάπλαση και αυτής της πλατείας.
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.
1. Δημοτικό γκαράζ 12.000.000
2. Πεζογέφυρα Παναγούλη 650.000
3. Αντιπλημμυρικά Περισσού 8.000.000
4. Ανάπλαση εμπορικού κέντρου 3.500.000
5. Συντήρηση κλειστού Γυμναστηρίου (Πευκάκια) 180.000
2. Διοικητικές Αποβολές
Διεκδικούμε τους χώρους που ανήκουν στους πολίτες. Υπάρχουν χώροι δημοτικοί που είτε είναι καταπατημένοι, είτε παράνομα έχουν καταληφθεί από ιδιώτες. Μεθοδικά και αποτελεσματικά παρεμβαίνουμε, γκρεμίζουμε όπου απαιτείται, καθαρίζουμε και αποκαθιστούμε τα πράγματα. Οι χώροι αυτοί όλοι θα αποδοθούν στους πολίτες.
Μέσα σε 5 μήνες έχουμε ήδη παρέμβει:
i. Στη Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως κάτω από την Αγία Όλγα. Στη θέση των ετοιμόρροπων κτιρίων και της εστίας παραβατικότητάς με κίνδυνους όχι μόνο για τη δημόσια ασφάλεια αλλά και για τη δημόσια υγεία θα δείτε ένα πάρκο. Ένα νέο πάρκο τσέπης.
ii. Στην Αλαμάνας στην Καλογρέζα. Παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου. Προσβασιμότητα ανύπαρκτη. Επί χρόνια δεν υπήρχε πεζοδρόμιο και για να περπατήσει κάποιος έπρεπε να κατέβει και να περπατήσει επί της Εθνικής Αντιστάσεως με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας και ύπαρξης. Τα δυστυχήματα και τα παρ΄ ολίγον δυστυχήματα ουκ ολίγα. Αντίστοιχα εκεί θα δείτε σύντομα έναν νέο χώρο πρασίνου & θα διανοιχθεί ο δρόμος (Ηρώων Καλογρέζας) όπως πρέπει και προβλέπεται απο την διαδικασία Διοικητικής αποβολής.
ΟΤ 572, στην Αλσούπολη.
Απομακρύνθηκαν οι καταπατητές. Είμαστε σε δικαστική διένεξη με τον τελευταίο εξ αυτών. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απομάκρυνσης του και σε εύλογο χρονικό διάστημα ο χώρος αυτός έκτασης περίπου 5.000 Τμ θα διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου και θ΄ αποδοθεί στους κατοίκους. Από έναν χώρο παράνομου πάρκινγκ και βρωμιάς σύντομα θα είναι ένας χώρος πρασίνου.
3. Απαλλοτριώσεις
Το θέμα των απαλλοτριώσεων είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα για την πόλη. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις δεσμευμένων χώρων εδώ και πολλά χρόνια. Χώρων που δεν έγινε ποτέ σοβαρή προσπάθεια να αποκτηθούν απλά δεσμεύονταν και μετέθεταν το πρόβλημα στο απροσδιόριστο μέλλον. Χώρων που πλέον έφτασαν στο μη παρέκει. Ή τους πληρώνουμε και τους απαλλοτριώνουμε – αγοράζουμε ή τους χάνουμε.
Η πόλη μας στερείται χώρων πρασίνου.
Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπεται την αναλογία σε ιδιωτικό πράσινο (τμ/κάτοικο) σε διάφορες πόλεις της Αττικής. Η Νέα Ιωνία βρίσκεται σε μια από τις πιο χαμηλές θέσεις.
Στον πίνακα που ακολουθεί επίσης παρουσιάζεται σύμφωνα με την μελέτης του (Κολιώτσης 2017). Η επιφάνεια πρασίνου συνολικά (δημόσιο και ιδιωτικό) που αντιστοιχεί ανα κάτοικο σε πόλεις της Αττικής. Η Νέα Ιωνία ξεχωρίζει και εδώ, όχι θετικά.