Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Βασικά Σημεία Ομιλίας Ρένας Δούρου στο Συνέδριο "Κυβέρνηση της Αριστεράς: τι, γιατί και πώς", που διοργανώνε​ι το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουρ​γκ

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του Συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» για την Περιφέρεια Αττικής, Επικεφαλής Ρένα Δούρου
 
 


Ρένα Δούρου: η ανάταξη του τόπου περνά μέσα από την ανάταξη των τοπικών κοινωνιών

Στο διεθνές συνέδριο με τίτλο "Κυβέρνηση της Αριστεράς: τι, γιατί και πώς", που διοργανώνει το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το δίκτυο transform!europe, μετείχε η υποψήφια Περιφερειάρχης, επικεφαλής του συνδυασμού "Δύναμη Ζωής", Ρένα Δούρου.

Στην ομιλία της στο πάνελ με τίτλο "Διοίκηση, Αποκέντρωση, Αυτοδιοίκηση", η Ρένα Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων:

· Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την έννοια την Άμεσης Δημοκρατίας. Της δυνατότητας δηλαδή οι πολίτες να βρίσκονται στο κέντρο της λήψης των αποφάσεων, να αυτενεργούν, να είναι αυτοί που καθορίζουν τις προτεραιότητες της ζωής τους. Αλλά και τα μέσα για την επίτευξή τους.

· Σε αυτόν τον ανατρεπτικό και μαζικό χαρακτήρα άλλωστε συνίσταται και το επαναστατικό περιεχόμενο της πραγματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο γεγονός δηλαδή ότι ανατρέπει τις κατεστημένες, καθετοποιημένες δομές εξουσίας. Ανατρέπει τα στεγανά της άσκησής της από κλειστές ομάδες, στο εσωτερικό των οποίων αναπαράγεται ένα σύστημα εξουσίας αποκλεισμού των πολιτών, των πολλών από τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων

· Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν διαχρονικά όμηρος πελατειακών δικτύων, όμηρος σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

· ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εργάστηκαν διαχρονικά με ζέση ώστε ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης να μείνουν αδύναμοι και ανεπαρκείς, χωρίς τη δυνατότητα να δίνουν άμεσα, αποτελεσματικά και με αυτοτέλεια λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

· Ο κλήρος πλέον πέφτει στην Αριστερά, να ανατάξει τον τόπο. Να δώσει νέα πνοή σε μια Αυτοδιοίκηση που να είναι αντάξια του ονόματός της. Να αποδείξει ότι δεν είναι μονόδρομος η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η γραφειοκρατία. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι ότι εμείς, όχι μόνοι μας, ως φορείς μιας αλάνθαστης αλήθειας αλλά με τη στήριξη ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινωνικού μετώπου, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πράγματι σε κύτταρο δημοκρατίας. Σε φορέα δημοκρατικής εξουσίας. Να αναδειχθεί στην απαραίτητη προϋπόθεση ανατροπής του σημερινού χρεοκοπημένου συστήματος. Του συστήματος που έχει καταστήσει τα μνημόνια και την λιτότητα πυξίδες της πολιτικής του.

· Σήμερα το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ανάταξη του τόπου μέσα από την ανάταξη των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου