Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η ΡΕΜΑΤΙΑ, ΔΥΟ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ


του Ν. ΚΟΜΠΟΤΗ
Η κοίτη και τα πρανή της Ρεματιάς, ως γνωστόν, ανήκουν στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας Αττικής. Καθήκον επομένως της περιφέρειας είναι καταρχήν, να οριοθετήσει την Ρεματιά προχωρώντας σε υδραυλικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Κατά δεύτερον, να απομακρύνει όλες τις κατασκευές που υπάρχουν εντός των ορίων της Ρεματιάς, ως αυθαίρετες, παράνομες και επικίνδυνες, απαλλοτριώνοντας τυχόν νόμιμες ιδιοκτησίες. Το έργο αυτό έχει καθυστερήσει 22 Χρόνια, όσα δηλαδή έχουν περάσει από την υπογραφή το Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Ρεματιά.

Στην δικαιοδοσία της Δημοτικής Αρχής ανήκει η διαμόρφωση και η προστασία της Α και Β ζώνης πέριξ των ορίων της Ρεματιάς όπως σαφώς καθορίζεται από το ΠΔ, χωρίς να αποκλείεται η άσκηση πίεσης και η υποβολή προτάσεων και αιτημάτων προς την περιφέρεια με σκοπό να είναι συνεπής με τα καθήκοντα της σχετικά με την Ρεματιά.

Η Δημοτική μας αρχή έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 2 κονδύλια. Το πρώτο είναι 240 χιλιάδες ευρώ!!! Για μελέτη κτηματολογικής χαρτογράφησης της Ρεματιάς και το δεύτερο 150 χιλιάδες ευρώ !!! ως συμμετοχικό προϋπολογισμό για ολόκληρη την περιοχή του συνοικισμού!!! Έτσι πουλάει ξεδιάντροπα από την μια μεριά το παραμύθι του ενδιαφέροντος της για την Ρεματιά και τους κάτοικους του Συνοικισμού και από την άλλη το παραμύθι του δημοκρατικού προσανατολισμού της προς συμμετοχικούς προϋπολογισμούς.

Και εξηγούμαι:

1. Όταν διαθέτεις για μια ολόκληρη συνοικία, που είναι επιπλέον υποβαθμισμένη, μόλις 150 χιλιάδες ευρώ και το τεράστιο ποσό των 240 χιλιάδων για μια αδικαιολόγητη μελέτη, εμπαίζεις τους κατοίκους του Συνοικισμού, πουλώντας δημοκρατικότητα.

2. Η μελέτη είναι αδικαιολόγητη και το ποσό είναι τεράστιο διότι:

α) Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Β) Ο «Σύλλογος προστασίας της Ρεματιάς» έχει κάνει ήδη επιστημονική χαρτογράφηση της Ρεματιάς ξοδεύοντας συνολικά μόλις 600 ευρώ.

γ) Στην πόλη μας υπάρχει εδώ και 20 χρόνια κτηματολόγιο . επομένως μπορεί να προμηθευτεί ο δήμος μας εντελώς δωρεάν, με μια απλή αίτηση στην υπηρεσία του κτηματολογίου τον κτηματολογικό χάρτη της ρεματιάς.

Αν πράγματι είχε η δημοτική αρχή δεν πουλούσε το παραμύθι του ενδιαφέροντος για την ρεματιά , θα διέθετε αυτό το ποσό για να υλοποιήσει όλες τις προτάσεις και τα αιτήματα του «Συλλόγου προστασίας της Ρεματιάς», αντί να το προσφέρει για ενθυλάκωση από κάποιον «μελετητή» μόνο και μόνο για να βάλει την υπογραφή του κάτω από έτοιμους χάρτες και εργασίες άλλων. Από την άλλη θα πίεζε την Περιφέρεια να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ρεματιά.

Αν πράγματι η δημοτική αρχή δεν πουλούσε το παραμύθι του συμμετοχικού προϋπολογισμού, έστω και πιλοτικά, θα καλούσε πραγματικές γενικές συνελεύσεις στις γειτονιές το φθινόπωρο, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο. Θα εξηγούσε στους δημότες το νόημα και την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και θα τους κινητοποιούσε με σκοπό την επιτυχία του. Αντ’ αυτού με 6000 επιστολές καλεί ,κατόπιν εορτής, σε συγκεντρώσεις με το ευτελές δόλωμα των 150 χιλιάδων ευρώ για μια ολόκληρη συνοικία, για να προπαγανδίσει το ευτελές μέχρι σήμερα έργο της, να παρουσιάσει ως επιτυχίες τα λάθη της, να κρύψει επιμελώς τις δουλείες της και να κάνει το μαύρο άσπρο. Δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι του συνοικισμού δεν τσίμπησαν το δόλωμα, δεν έχαψαν το παραμύθι και της γύρισαν την πλάτη. Έτσι έκαψε άλλη μια προεκλογική εξαγγελία της που της ήταν εμπόδιο στον νεοφιλελεύθερο, μνημονικό και καλλικρατικό κατήφορο της.

Δεν είναι ικανή, εκ των πραγμάτων ,να αντιληφθεί ότι τα παραμύθια είναι για τα μωρά και όχι για συνειδητοποιημένους πολίτες και δη απόγονους μεταναστών.

Από την άλλη μεριά, η κατάντια της Ρεματιάς και της Α και β ζώνης της, εξαιτίας της πλήρους εγκατάλειψης και αδιαφορίας τα 2 τελευταία χρόνια , είναι εκεί σε κοινή θέα, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να την δει.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ
ΔΗΜOΤΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου