Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ


Έχω την γνώμη ότι η φετινή επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ είναι προφανές και πανθομολογούμενο ότι δεν είναι ίδια με την περυσινή ή την προπέρσινη.

Και αυτό γιατί απλά είναι η επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στην χρονιά εκείνη που θα μείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας ως Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΕΙΩΣΕ και επίσημα, με την βούλα της ΔΗΣΥ και των εξελίξεων σε αυτή.
Και τα τερτίπια του στυλ και ΠΑΣΟΚ, και ΔΗΣΥ και Ποτάμι και ΕΛΙΑ και ΔΗΜΑΡ αφορούν μόνο τους δεκάδες αρχηγούς.

Προσωπικά θεωρώ ότι η έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ΠΑΣΟΚ - αν και επώδυνο για εμάς -  είναι πολιτικά υγιής εξέλιξη και έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και 7 - τουλάχιστον - χρόνια.

Γιατί αυτό αποφάσισε τότε η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία της παράταξης εγκαταλείποντας μαζικά το κόμμα της, αντιλαμβανόμενη ότι τίποτα δεν υπάρχει πλέον να υπερασπιστεί μέσα από αυτό για το παρόν και το μέλλον της και μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι αυτή μου η θέση αποτέλεσμα του θυμού μου από την προσωπική ΠΡΟΔΟΣΙΑ που βίωσα το 2006. Αυτή την διαχειρίστηκα όπως εγώ νόμιζα καλύτερα: ΣΙΩΠΩΝΤΑΣ.

Το κλείσιμο της ιστορικής σελίδας "ΠΑΣΟΚ" δεν είναι παρά ελάχιστη ιστορική υποχρέωση απόδοσης σεβασμού και φόρου τιμής στον Ανδρέα και την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Στον ΗΓΕΤΗ και το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ που - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - πρέπει να απεμπλακούν από το να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, καπηλείας  ή καβγά κληρονόμων, επιγόνων ή ιδιοκτητών.

ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΑΝ.
ΟΛΟΥΣ!

Κατά την γνώμη μου ΚΑΝΕΝΑΣ - ούτε εμείς οι (κατά την άποψή μας) "γνήσιοι ανδροπαπανδρεϊκοί", αλλά ούτε - πολύ περισσότερο οι εκσυγχρονιστές και οι επίγονοί τους έχουμε δικαίωμα να πολιτευόμαστε" ή να τοποθετούμαστε ως κάτοχοι και ιδιοκτήτες της.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΤΡΟΠΗ και ΑΣΕΒΕΙΑ, όταν δεν είναι απόδειξη της ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ μας να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο, αξιοποιώντας τα ως παρακαταθήκη.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΑΝΔΡΕΑΣ ήταν ο μισός ελληνικός λαός. ΗΤΑΝ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΛΑΟΥ. Δεν ήταν ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Δεν ήταν ούτε γκρούπα ιστορικά αδικαίωτων ψώνιων, ούτε γκρούπα παραγόντων επιγόνων καριεριστών.  Ήταν μάχη μέσα στην κοινωνία.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΑΧΗ.

Με νίκες ΠΟΛΛΕΣ, ήττες περισσότερες και ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ!
Ήταν ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, δεν ήταν ΤΟΤΕΜ.

Το ΠΑΣΟΚ - ως κίνημα λαού τελείωσε στις πλατείες των Αγανακτησμένων και μετακόμισε - σχεδόν μαζικά - στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αρέσει αυτό στην ηγετική του ομάδα, είτε όχι.

Στην ηγετική του ομάδα που αν δεν είχε βάλει μπροστά ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, με το ιστορικό φορτίο που αυτό κουβαλάει,  δεν θα υπήρχε ούτε καν στα έδρανα της βουλής.

Πώς μιλάνε ήθελα να ήξερα με τέτοια έπαρση; 
Πώς θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα η Χριστοφιλοπούλου και ο Λομβέρδος να ομιλούν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα;
Πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για ΓΕΝΝΙΤΣΑΡΟΥΣ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ; 
Σε ποιους αναφέρονται; Στα τρία τέταρτα της παράταξης; 

ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣ αυτό προς ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, από τους τύπους εκείνους που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ότι το ΠΑΣΟΚ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΙΝΗΜΑ ΛΑΟΥ!

ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ - ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ - ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

Δεν ήταν σφραγίδα, δεν ήταν κλειστό κλαμπ εξουσίας.

Πώς να τα καταλάβουν αυτά; Αφού όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ΚΙΝΗΜΑ ΛΑΟΥ, εκείνοι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ.

Το ΠΑΣΟΚ φέτος τελειώνει και με την βούλα. Η ΔΗΣΥ είναι ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ.

Κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να αξιολογηθεί σοβαρά αυτό το "νέο" κόμμα (???).
Όχι μέχρι να μάθουμε ποιος θα είναι αρχηγός του - όπως λένε όσοι είναι μέσα.
Αλλά μέχρι να διαβάσουμε την δική της διακήρυξη, μόλις μάθουμε ΠΟΙΑ - διάολε - ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ εκείνων που την συγκροτούν. 

Τι διακηρύσσουν, τι λένε, τι προτείνουν για την χώρα και κυρίως για τον ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟ ΕΛΛΗΝΑ, εκείνον που τα συμφέροντά του δεν μπορούν να εκφραστούν από ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ - βεβαίως - δεν είναι Ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν το λέει ο Νταβίας.
Το είπε Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Καταλάβε τε το!

Η Κεντροαριστερά αν θέλει να ανασυγκροτηθεί (κάτι για το οποίο δεν είμαι πεισμένος ούτε ως πρόθεση εκείνων που το λένε, ούτε ως δυνατότητα πλέον ) αυτό πρέπει να είναι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ που έχει να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ.

Πάντως για ένα είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟΣ: Η κεντροαριστερά δεν θα ανασυγκροτηθεί υπό την ηγεσία ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ της προηγούμενης περιόδου πολιτευτάδων που θέλουν να τηρήσουν ίσες τις αποστάσεις που έχουν να διανύσουν προς την εξουσία, για να συνεχίσουν να αναπαράγουν την προσωπική βολή τους.

Η - πιθανή - ανασυγκρότηση του χώρου - ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ή ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ - θα γίνει όταν ο δημοκρατικός, προοδευτικός ΑΒΟΛΕΥΤΟΣ πολίτης - στρατιώτης της παράταξης νιώσει, πειστεί, ότι η ΠΑΡΑΤΑΞΗ έχει ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΘΕΣΗ να τον υπερασπιστεί και να ΜΕΡΟΛΗΠΤΉΣΕΙ υπέρ των δικών του συμφερόντων και αναγκών,και ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ για να μπορεί να πάει είτε από δω, είτε από κει.

Άλλωστε το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ είχε καθαρό πρόσημο, δεν ήταν ΜΠΑΛΆΝΤΖΑ.

Αυτό - προς ώρας - φαίνεται ότι το έχει καταλάβει περισσότερο ο ξένος με την βάση και την ιστορική  διαδρομή της παράταξης Τσίπρας (που λόγω ηλικίας βεβαίως δεν χρεώνεται το έγκλημα της αριστεράς του 1989 με την παραπομπή του Ανδρέα, ή τουλάχιστον δεν μπορεί να του χρεώνεται εντελώς καιροσκοπικά, περισσότερο από όσο στην .... Δαμανάκη)  από τους επίδοξους ηγέτες της κεντροαριστεράς που - πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη - θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα να συγκροτηθεί - η κεντροαριστερα ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ - ως κόμμα - κλαμπ ενός προοδευτικού, κοσμοπολίτικου και ελιτιστικού μορφώματος, ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ.

ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ λέω εγώ που δεν έχω απορρίψει τον Μαρξισμό ως μέθοδο πολιτικοκοινωνικής ανάλυσης ακόμα.

Θα αναδημοσιεύσουμε σήμερα τρία άρθρα - παρεμβάσεις κορυφαίων πολιτικών - που αφορούν την επέτειο, που πρέπει να διαβαστούν με προσοχή, κατά την γνώμη μου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου