Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΡΕΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ

Ν. ΚΟΜΠΟΤΗΣ
Ας ξεκινήσουμε με μια αναδρομή στο παρελθόν.

Το προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) προστασίας της ρεματιάς υπογράφτηκε και ψηφίστηκε το 1995 , μετά από μακροχρόνιους και επίμονους αγώνες του συλλόγου «προστασίας του περιβάλλοντος και της ρεματιάς».

Το ΠΔ καθόριζε μέγιστη προθεσμία για την απομάκρυνση των οχλουσών επιχειρήσεων στην Α και Β ζώνη της ρεματιάς την τριετία.

Έχουν περάσει από τότε όχι 3 αλλά κοντά 23 χρόνια και οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν στη θέση τους με διαχρονική ευθύνη της δημοτικής αρχής της πόλης μας. Μεταξύ αυτών είναι και το super market επι της οδού Γυφτόπουλου, πρώην Μαρινόπουλου και νυν Σκλαβενίτη.

Η σημερινή δημοτική αρχή εξελέγη με προεκλογική δέσμευση την εφαρμογή του ΠΔ προς όλες της κατευθύνσεις. Πέρασαν 3 χρόνια από την εκλογή της και το μόνο που έκανε ήταν να δέχεται «δωράκια» από τον Μαρινόπουλο με προφανή ανταλλάγματα.

Όταν ο Μαρινόπουλος πτώχευσε την επιχείρηση του και αυτή αγοράστηκε με τα προνόμια του πτωχευτικού κώδικα από τον Σκλαβενίτη, αποφάσισε η δημοτική αρχή να επιδιώξει την εφαρμογή του ΠΔ μη χορηγώντας άδεια λειτουργίας. Ο Σκλαβενίτης ζήτησε παράταση της προηγούμενης παράνομης αδείας, που είχε ο Μαρινόπουλος τόσα χρόνια πριν χωρίς αντιδράσεις από την δημοτική αρχή, μέχρι το τέλος του 2018, για να μπορέσει να σχεδιάσει την διάδοχη κατάσταση και για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η απάντηση ήταν να πάει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Καμιά διαπραγμάτευση για μείωση του χρόνου παράτασης, πχ μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και με ανταλλάγματα την χρηματοδότηση έργων για την βελτίωση της εικόνας της ρεματιάς όπως προβλέπονται από το ΠΔ.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή την διαδικασία δεν ζητήθηκε η γνώμη του συλλόγου προστασίας της ρεματιάς. Δεν κλήθηκε ο σύλλογος σε καμιά διαβούλευση με θέμα την βέλτιστη αντιμετώπιση του προβλήματος και της ευκαιρίας να λυθεί το θέμα επωφελία της ρεματιάς στα σίγουρα και χωρίς δικαστικά έξοδα και ρίσκα. Ο σύλλογος δεν είχε ούτε την απαιτούμενη στοιχειώδη ενημέρωση σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του δήμου και της εταιρίας.

Η ευκαιρία να απομακρυνθεί το super market άμεσα σε λίγους μήνες από τη Α ζώνη με επιπλέον όφελος για την ρεματιά και με βελούδινο τρόπο ήταν μεγάλη, για τους παρακάτω λόγους:

1. Ο Σκλαβενίτης έχει ωφεληθεί από τον δήμο Χαλανδρίου στο παρελθόν με την παραχώρηση (κακώς) χώρου πρασίνου για να το κάνει parking στο άλλο κατάστημά του επι της οδού Αγ. Παρασκευής.

2. Είναι γνωστή η κοινωνική του ευθύνη και το ενδιαφέρον του τόσο για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του, όσο και για τους πελάτες του, που δυνάμει είναι όλοι οι Χαλανδραιοι. Γι’ αυτό η συμμέτοχή του συλλόγου στην διαπραγμάτευση θα ήταν κομβική και σίγουρα αποτελεσματική.

Τώρα δέστε τις εξελίξεις. Ο Σκλαβενίτης έχει ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα για να ανασταλεί η μη έκδοση άδειας , μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε τακτική δικάσιμο. Η ακροαματική διαδικασία έγινε την περασμένη Παρασκευή και η απόφαση θα βγει σε μερικές ημέρες. Είναι σίγουρο, και το γνωρίζει καλά η δημοτική αρχή ,ότι θα κερδίσει την υπόθεση ο Σκλαβενίτης διότι:

· Επικαλείται την απώλεια θέσεων εργασίας με το κλείσιμο του καταστήματος

· Επικαλείται την αδυναμία του να μεταστεγαστεί άμεσα

· Καλύπτει σχεδόν το 50% του λιανικού εμπορείου στη χώρα μας.

· Προστατεύεται από τον πτωχευτικό κώδικα με βάση τον οποίο προχώρησε στην εξαγορά των πρώην καταστημάτων του Μαρινόπουλου.

Το ότι η υπόθεση είναι χαμένη από χέρι, φαίνεται από το ότι η δημοτική αρχή ζήτησε κατόπιν εορτής την συνδρομή του συλλόγου προστασίας της ρεματιάς μια μέρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Είναι νομίζω φανερό και στον πιο καλοπροαίρετο, ότι το έκανε αφενός μεν για να μοιραστεί την ευθύνη της για αυτό το ανοσιούργημα με τον παντελώς ανεύθυνο΄, για τις δίκες της ενέργειες, σύλλογο, αφετέρου για να τον εκθέσει σε κάθε περίπτωση. Το σημείωμα του δήμαρχου στην λίστα επικοινωνίας των μελών του συλλόγου και το σημείωμα του εργολάβου δικηγόρου του δήμου στο FB είναι πλήρως αποκαλυπτικά. Παίξανε το ΠΔ και την ρεματιά στα ζάρια.

Αν κερδίσει ο Σκλαβενίτης, αφενός θα έχει σε λειτουργεία το κατάστημά του μέχρι να γίνει η δίκη σε καμιά δεκαριά και βάλε χρόνια , αφετέρου , με αυτό το δεδικασμένο, όλες οι άλλες επιχειρήσεις που παραβιάζουν το ΠΔ θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Κοντολογίς το ΠΔ ντε φάκτο καταργείται επ αόριστο με σοβαρές για την ρεματιά συνέπιες.

Συμπέρασμα:

Η δημοτική αρχή της πόλης μας ή είναι ηλίθια και ανίκανη να χειριστεί ένα τόσο απλό θέμα επ ωφελεία της πόλης και του πνεύμονα της , που είναι η ρεματιά, ή είναι σε συμφωνία με την εταιρία Σκλαβενίτης ΑΕ, ώστε και το κατάστημα της εταιρίας να συνεχίσει επ αόριστο να λειτουργεί χωρίς άδεια και αυτή να φαίνεται ,στους αδαείς δημότες της, αγωνιστική και διεκδικητική.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΌΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΊΟΥ

ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν: 
Πολλές φορές μία τακτική υπαναχώρηση μπορεί να διασφαλίζει την στρατηγική επιλογή πολύ πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά από μια εμφανιζόμενη ως "αδιαπραγμάτευτη" στάση που μπορεί να οδηγήσει σε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ. 
Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν σοβαρά ΠΟΛΛΟΙ, κυρίως στην αριστερά, που προτάσσουν το "εγώ" της ΚΑΡΙΕΡΙΣΤΙΚΗΣ  αποχρέωσης της ευθύνης ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ από την ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ της.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΙΣΜΟΥ στον τρόπο του "πολιτεύεσθαι" στην χώρα που λεγόταν ΕΛλάδα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ - παρά τα όσα έχετε υποστηρίξει όλοι της "καργαριστεράς" Νίκο κατά καιρούς - Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ και Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΠΤΙΚΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΣΗΜΟ. αρκεί να πάψει να θεωρείται  (κατά την αριστερά) "νόμιμο και ηθικό"  στην διοίκηση και τις επιλογές της, μόνο  ό,τι περνάει από το δικαστήριο, την ώρα που όλες οι άλλες επιλογές καταγγέλλονται ως παράνομες  ή ως .... "ανήθικες" ή ως .... αντιδεοντολογικές. (ΛΑΘΟΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου