Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΤΑ 3 Α : ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΈΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ν. ΚΟΜΠΟΤΗΣ



Το Ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας συγκροτείται από 16 συν-ομόσπονδα κρατίδια ( Bundesländer). Έχουν παραδοσιακά αυξημένο βαθμό αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση και σε πολλά θέματα αποκλειστική νομοθετική αρμοδιότητα. Η ονομασία, η οποία χρησιμοποιείται στο γερμανικό Σύνταγμα (Grundgesetz), είναι «κράτη» της ομοσπονδιακής δημοκρατίας (Länder der Bundesrepublik) και ο μεγάλος βαθμός αυτονομίας τους είναι απολυτά κατοχυρωμένος από αυτό.

Το Βερολίνο και το Αμβούργο συχνά αποκαλούνται ως πόλεις-κράτη (Stadtstaaten), όπως και η Ελεύθερη Χανσεατική πόλη της Βρέμης, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις Βρέμη και Μπρεμερχάφεν. Τα υπόλοιπα 13 κρατίδια ονομάζονται κρατιδιακές εκτάσεις (Flächenländer)

Τα ομόσπονδα κράτη διαιρούνται σε επαρχίες (Landkreise), οι οποίες συνιστούν διοικητικές περιφέρειες που αποτελούνται από μεγάλο αριθμό μικρών δήμων. Οι επαρχίες μικρών δήμων αποτελούν και αυτές οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους. Οι μεγάλες πόλεις δεν ανήκουν σε καμία επαρχία. Αποτελούν τις επονομαζόμενες αστικές διοικητικές περιφέρειες (Stadtkreise) και ασκούν όλες τις αρμοδιότητες των προαναφερόμενων επαρχιών.

Το πρώτο λοιπόν Α είναι η πλήρης και ολοκληρωτική ΑΠΟΚΈΝΤΡΩΣΗ των εξουσιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

· τον καλύτερο και αμεσότερο έλεγχό τους από τους πολίτες.

· Την καταπολέμηση της αστυφιλίας

· Την τόνωση της ποιότητας της ζωής. στην επαρχία.

· Την βελτίωση των συγκοινωνιών και της επικοινωνίας.

Εδώ θα ήθελα να σας επισημάνω

1. ότι τα 12 από τα 14 υπουργεία της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι διασκορπισμένα σε μικρές κωμοπόλεις σε ολόκληρη την Γερμανική επικράτεια.

2. Εκτός από το ενωμένο πια Βερολίνο , που αριθμεί περί τα 3 εκατομμύρια κατοίκους, άλλες 2 πόλεις (Μόναχο και Αμβούργο) υπερβαίνουν λίγο το 1 εκατομμύριο. Όλες οι υπόλοιπες πόλεις έχουν κάτω από 700.000 κατοίκους, σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων περίπου.

Το δεύτερο Α είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη , αυτοδιαχειριζόμενη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η αρχή της αυτοδιαχείρισης παρέχει στους δήμους μεγάλη ελευθερία οργάνωσης και λειτουργίας και το δικαίωμα να αποφασίζουν για την άσκηση ή μη πλήθους αρμοδιοτήτων. Ο γνώμονας για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων παραμένει πάντα η ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών. Αυτό πρωταρχικά σημαίνει οικονομική ευμάρεια. Ωστόσο και η κοινωνική και πολιτιστική ευημερία βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης, καθώς οι κάτοικοι απολαμβάνοντας ευνοϊκές συνθήκες διαμονής συμμετέχουν στα κοινά. Οι δήμοι στον τομέα αυτό μπορούν να πάρουν επίσης πρωτοβουλίες. Στο προαναφερόμενο πλαίσιο μπορούν να προσφέρουν στους δημότες τους, στον βαθμό που το επιτρέπει η οικονομική κατάστασή τους, αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα ποδοσφαίρου ή κολυμβητήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων ή θέατρα. Στην κοινωνική ευημερία προσμετράται και η συμβίωση των πολιτών, η οποία στηρίζεται όχι μόνο σε δημόσιες παροχές αλλά και σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες (π.χ. σύλλογοι). Στο μέτωπο αυτό επίσης πρέπει και μπορούν οι δήμοι να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως

Η υλοποίηση των ιδεών για την ανάπτυξη των δήμων προϋποθέτει συνήθως μέτρα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, επειδή πολλοί από τους στόχους συνδέονται με την οικοδομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου η ανεξαρτησία σχεδιασμού αποτελεί ουσιώδες συστατικό της αρχής της αυτοδιοίκησης και συνιστά σημαντικό μέσο για τον καθορισμό και την διαμόρφωση του μέλλοντος των δήμων. Έτσι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν, παραδείγματος χάριν, αν θέλουν να δημιουργήσουν βιομηχανικές ζώνες, περιοχές κατοικίας, για να καταστήσουν την περιοχή ελκυστική σε οικογένειες, ή ειδικές περιοχές και εγκαταστάσεις για προσέλκυση τουρισμού (π.χ. χώρους camping). Είναι αυτονόητο ότι στον προαναφερόμενο σχεδιασμό, η προστασία του τοπίου και της φύσης λαμβάνονται υπόψη ως θέματα ύψιστης προτεραιότητας.

Στα όρια του δήμου το μοναδικό αφεντικό είναι το δημοτικό συμβούλιο και καμιά παρέμβαση δεν είναι επιτρεπτή από την ομοσπονδιακή ή την τοπική κυβέρνηση.

Το τρίτο Α είναι ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ και βαθιά δημοκρατικό σύστημα εκλογής των δημοτικών αρχόντων. Με αυτό θα ασχοληθώ σε προσεχές σημείωμα μου.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ: ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΖΕΣ;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου