Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ MEGA»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


«ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ MEGA» by syrizahalandriou

«Σε χθεσινό του σχόλιο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Πρετεντέρης, προφανώς εκφράζοντας και τη θέση του τηλεοπτικού σταθμού, αφού δεν υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση, απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ποινικών ευθυνών για τον κ. Βενιζέλο, σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ.
Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσκομίσει στοιχεία, ευθύνες, αποδείξεις και ονόματα, ώστε να προκύπτει κάτι που να συνδέει ποινικά τον κ. Βενιζέλο με την υπόθεση και να σταματήσει τους καβγάδες στα τηλεπαράθυρα.
Ενημερώνουμε τον κ. Πρετεντέρη να μην ανησυχεί, διότι σκοπεύουμε να προσκομίσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την τεκμηρίωση της πρότασής μας. Θα περιμένουμε όμως και από τον ίδιο να μας απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:
Γνωρίζει άραγε αν στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκεται μεταξύ πολλών άλλων και ο «βασικός μέτοχος» του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζεται; Αν το γνωρίζει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει για τα ακριβή ποσά κατάθεσης, καθώς και αν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα;
Γνωρίζει επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε κρυφά στην ιδιωτική του πρόσβαση την εν λόγω λίστα κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων;
Τέλος, ισχύει αυτό που μόλις χθες ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, ότι η Τηλέτυπος ΑΕ, σύναψε νέο τραπεζικό δάνειο ύψους 98εκ. ευρώ;
Αν ισχύει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει ο έγκριτος δημοσιογράφος αν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό τέτοιου ύψους, την έχει ισοτίμως και κάθε άλλη ελληνική επιχείρηση, από αυτές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη;
Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του, στο αποψινό (4/1) δελτίο του έγκυρου σταθμού.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ MEGA ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 8:00 μ.μ. (4/1)
Με μια μονόλεπτη παρουσίαση ανακοίνωσης της «Τηλέτυπος ΑΕ» απάντησε το Mega στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, η Όλγα Τρέμη παρουσίασε την απάντηση της Τηλέτυπος σε «διάφορα ψευδή σενάρια που αναφέρουν ότι το κανάλι πήρε 98 εκατ. ευρώ δάνειο», ενώ «έλαβε δάνειο 10 εκατ. ευρώ, από πέντε τράπεζες, εκ των οποίων μάλιστα έλαβε μόλις 8,5 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των τραπεζικών προμηθειών». Τόνισε μάλιστα ότι το κανάλι «αναγκάστηκε για να λάβει αυτό το δάνειο να υποθηκεύσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία» καθώς «οι τράπεζες απαίτησαν εγγυήσεις ύψους 140 εκατομμυρίων, τις οποίες και έλαβαν», ενώ σημείωσε ότι «του δανείου είχε προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ».

ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ;

Ωστόσο την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία όπου δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών η Τηλέτυπος ανακοίνωσε «τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ ευρώ», το οποίο όπως μάλιστα έγραφε «θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας».
H ανακοίνωση, η οποία μεταδόθηκε λίγο αργότερα και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
«H εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. ανακοινώνει τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ. Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας.»
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά του στο twitter καταγγέλλει πως ζήτησε να διαβαστεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα, ωστόσο το Mega αρνήθηκε. «Σε επικοινωνία μου με το MEGA ζήτησα να διαβάσουν την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μου αρνήθηκαν, η δημοσιογραφική δεοντολογία σε όλο της το μεγαλείο», αναφέρει στο μήνυμά του.

ΥΓ. Όπως και στην βουλή διευκρινίστηκε ότι η εταιρία Τηλέτυπος Α.Ε. (Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Αλαφούζος κ.α.) πήρε δάνειο συνολικά 98 εκατ. όπως και η ίδια ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο. Από αυτά 88 ήταν ρύθμιση προηγούμενων δανείων και τα 10 σε μετρητά.
Να σημειωθεί ότι αυτό το δάνειο το πήραν οι εκδότες-μεγαλοεργολάβοι-εφοπλιστές, μια εβδομάδα πριν τις 16 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει αποφασιστεί ότι θα μπουν και αναλάβουν στις 4 Συστημικές Τράπεζες (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK) Επίτροποι που θα ελέγχουν όλα τα μεγάλα δάνεια που θα δίνουν οι εν λόγω Τράπεζες. Απλή σύμπτωση, μην μου πείτε….

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ MEGA ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

«Πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα κινούνται, όπως και το κράτος, στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Τα έσοδα από καταχωρήσεις είναι τόσο πενιχρά όσο και η οικονομική κατάσταση ενώ ακόμη και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οίκοι είναι καταχρεωμένοι» σημειώνει το δημοσίευμα αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών μίντια.

Το ρεπορτάζ σημειώνει πάντως ότι οι επιφανέστεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί είναι «στενά συνδεδεμένοι με την πολιτική και την οικονομία. Οι ιδιοκτήτες τους πλούτισαν ως εφοπλιστές ή εργολάβοι οικοδομών».

Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι γνωστή δημοσιογραφική επιχείρηση έσπευσε να πάρει δάνειο «την τελευταία στιγμή» και συγκεκριμένα πριν οι ειδικοί επόπτες πάρουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

«Στις 16 Ιανουαρίου οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν ειδικούς επόπτες. Αυτοί θα είναι επιφορτισμένοι κατ’ επιθυμία της ΕΕ να επιτηρούν τη χορήγηση μεγάλων δανείων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ειδικούς πελάτες: συγγενείς μετόχων, ελληνικά κόμματα ή και μέσα ενημέρωσης» υπογραμμίζει η δημοσιογράφος.
«Πριν την άφιξη των εποπτών, μία γνωστή δημοσιογραφική επιχείρηση καλύφθηκε γρήγορα με ένα δάνειο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: πρόκειται για το Mega, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου