Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Μανιάτη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.



Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί σύμβολο-ορόσημο στη μακραίωνη πορεία του Ελληνικού Έθνους, σηματοδοτώντας έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του ελληνικού λαού και την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους.

Ο πανηγυρικός εορτασμός της εθνικής επετείου, υπερβαίνοντας τη μηχανική επανάληψη μιας εθιμοτυπικής εορτής, στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως πηγή έμπνευσης και άντλησης δυνάμεων και συναισθημάτων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.

Με την υγιή και δημιουργική σύνδεση παρελθόντος –παρόντος μπορούμε να αισιοδοξούμε για το ιστορικό μας μέλλον, γιατί η ιστορική μνήμη δεν είναι μια θεωρητική, αφηρημένη έννοια! Είναι κοινωνική κατάκτηση, εδραιωμένη στις συνειδήσεις ανθρώπων και λαών μέσα από αγώνες που αποκτούν προσωπικό νόημα για τον καθέναν μας, όταν ανατρέχουμε στα μηνύματά τους, όταν κατανοούμε τις αξίες που τους υποκίνησαν, όταν βιώνουμε βαθιά το ηθικό υπόβαθρο που τους στήριξε και τους έκανε νικηφόρους.

Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για συλλογική συνείδηση που μετουσιώνεται σε συλλογικό όραμα, για κοινωνική συνοχή που αναδεικνύει την κοινωνική αλληλεγγύη, για εθνική (και όχι εθνικιστική) ταυτότητα που υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία.

Κι αυτή η υγιής, δυναμική, συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενη και ανατροφοδοτική σχέση παρελθόντος – παρόντος μπορεί να αποτελέσει την αισιόδοξη προοπτική μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται από σύγχρονους «εχθρούς» και δεν σταματά να αγωνίζεται για διαχρονικές αξίες: το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ισότητα και την εργασία, το δικαίωμα διαβίωσης σε μια πολιτεία που σέβεται όλους τους πολίτες της.

Το διαχρονικό μήνυμα της επετείου, ότι οι λαοί με πίστη σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, με αγωνιστικό φρόνιμα και συλλογικό όραμα μπορούν να πετυχαίνουν και τους πλέον δύσκολους στόχους, αποτελεί πηγή έμπνευσης και μας οπλίζει με δύναμη για νέους αγώνες για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα του Βορείου Τομέα Αθηνών τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου και εκφράζει με αισιοδοξία την πεποίθησή της για ένα καλύτερο αύριο, αντάξιο του ιστορικού παρελθόντος του έθνους μας.



Ο Αντιπεριφερειάρχης 

Βορείου Τομέα Αθηνών 

Κωνσταντίνος Μανιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου