Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πριμοδοτεί τους «παλιούς», στήνουν χορό οι λομπίστες

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αλλάζουν όλα στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, με τη Ν.Δ. να βάζει μπροστά την επιχείρηση «Αυτοδίοικηση χωρίς πολιτικό στίγμα και χρώμα», το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά ήπια και αμήχανα μπροστά στις εξελίξεις και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξιφουλκεί εναντίον όλων στην προσπάθειά του να αναπτύξει ένα αντιμνημονιακό κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε κάθε δήμο και κάθε περιφέρεια.
Προσθήκη λεζάντας

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές που ξετινάζουν το παλαιό σύστημα και αλλάζουν εκ βάθρων τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών (ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό) είναι κατά βάση οι εξής:

* Δεν υπάρχουν συνδυασμοί που να κατεβαίνουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο, ούτε ηγείται του συνδυασμού ο δήμαρχος.

* Υπάρχουν μόνον δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους δημάρχους κι ένα για τους δημοτικούς συμβούλους. Τα ψηφοδέλτια είναι ενιαία και οι υποψήφιοι αναγράφονται σε αυτά κατ' αλφαβητική σειρά.

* Το πρώτο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ το δεύτερο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

* Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται όλοι από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

* Οι δήμαρχοι για να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρώσουν το 42% των ψήφων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, οι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων δημάρχων.

* Προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι:

* οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα είναι ενταγμένοι -τουλάχιστον φανερά και οργανωμένα- σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό ή αυτοδιοικητικό συνδυασμό. Τα ονόματα όλων θα καταγράφονται με αλφαβητική σειρά, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη και προέλευση.

Ετσι θα μπορούν οι πολίτες δυνητικά να ψηφίσουν δημοτικό σύμβουλο άλλου πολιτικού προσανατολισμού από αυτόν στον οποίο ανήκει ο δήμαρχος. Το θετικό αυτού του συστήματος είναι ότι ευνοούνται οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες προσωπικοτήτων που δεν είναι ενταγμένοι σε πολιτικούς σχηματισμούς.

Το αρνητικό θα είναι ότι οι δήμαρχοι εμφανίζονται αποδυναμωμένοι, καθώς υπό ορισμένες προϋποθέσεις δεν θα μπορούν να ηγηθούν του δήμου τους. Επίσης θα είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις για το δήμο, καθώς μία ομάδα δημοτικών συμβούλων μπορεί να μπλοκάρει τις προτάσεις του δημάρχου.

* Η επιστροφή στο 42%, ως όριο για την εκλογή, από το 50%+1 που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές, θα διευκολύνει τους παλαιούς τοπικούς άρχοντες να επανεκλεγούν από την πρώτη Κυριακή με συνοπτικές διαδικασίες. Το 50%+1 είχε θεσμοθετηθεί με τον «Καλλικράτη» και είχε προκαλέσει τότε πολλές αντιδράσεις από την πλευρά της Ν.Δ., διότι ήταν εκείνη η οποία στο παρελθόν είχε θεσμοθετήσει το 42%, καταργώντας το 50%+1. Τότε οι αιρετοί που ήταν κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ τάσσονταν υπέρ του 50%+1.

Προφανώς ο εν λόγω σχεδιασμός προσπαθεί στην πράξη να ανατρέψει τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής να επενδύσει πολιτικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ταυτόχρονα θέλει να ανακόψει την πορεία ενός αντιμνημονιακού μετώπου, με κορυφή τον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει ως στόχο τη μετατροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δημοψήφισμα για την πολιτική των Μνημονίων.

Στο μεταξύ ενοχλημένοι εμφανίζονται στο ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης αυτή τη συζήτηση.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι «δεν υπάρχει συζήτηση γι' αυτό το θέμα» και ότι «δεν συζητήθηκε μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου κατά τη χθεσινή συνάντηση. Δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε κίνηση πριν γίνει συζήτηση στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης», καταλήγουν οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης οξύς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σήμερα από τις ύβρεις για "βλαχοδημάρχους" στις φαντασιώσεις για "εκλογομαγειρέματα"», δήλωσε χθες. Αποδεικνύει ότι παραμένει αιχμάλωτος στο παρελθόν και φοβάται το καινούργιο.

Αντιδράσεις

«Κορυφαία πολιτική μάχη με στόχο τη ματαίωση των σχεδίων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για μία "χαλαρή" αυτοδιοικητική ψήφο», χαρακτηρίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως αναφέρει, «με αυτοδιοικητικά σχήματα με αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά».

Τέλος, η ΚΕΔΕ εμφανίζεται προβληματισμένη για τις αλλαγές και κάνει λόγο για «διαρροές» στον Τύπο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δημάρχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετοι εμφανίζονται οι περισσότεροι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ τόσο στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει «ακυβερνησία» στους δήμους, όσο και στην επαναφορά του 42%.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από τους δημάρχους της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής των δημάρχων της Ν.Δ. στην ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαρισαίων κ. Τζανακούλης, τόνισε ότι «είναι άκαιρο να ανοίγει θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου