Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Οι ΜΥΘΟΙ και πώς καταρρέουν...

Ποιος είπε ότι ο ΗΓΕΤΗΣ-ΚΟΥΒΕΛΗΣ δεν κάνει αντίσταση; 
Ποιος είπε ότι δεν εκφράζει διαρκώς τις αντιρρήσεις του και δεν ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ με αποχώρηση από το  Τ.Σ.Σ.Π.Ν.Π. (Τρικομματικό Συγκυβερνητικό Σχήμα Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου);
Ορίστε και η φωτογραφική απόδειξη των άπιστων Θωμάδων...


Άντε, γιατί πολύ προπαγάνδα έχει πέσει τον τελευταίο καιρό...Επιτέλους πια.!!

Δ.Χ.

«Φοβού τους Δαναούς...» - Ποιους κινδύνους κρύβουν για τους ΟΤΑ οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.



Ποιους κινδύνους κρύβουν για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Τι δηλώνουν στην AMAΡΥΣΙΑ οι δήμαρχοι και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Βόρεια Προάστια.

Επιμέλεια - Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Pεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος, Αμάλθεια Καραλή, Αρετή Κοτσολάκου

Η επόμενη «ευρεσιτεχνία» για δημιουργία θέσεων απασχόλησης (μετά το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω ΜΚΟ) κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της στον δημόσιο διάλογο των τοπικών κοινωνιών και έχει όνομα: «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις». Και όπως καθετί καινούργιο στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων έχει θερμούς υποστηρικτές και πολέμιους, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που βλέπουν τον νέο αυτό θεσμό με επιφυλακτικότητα μεν, αλλά όχι και με απόρριψη.

Αυτές ακριβώς τις τάσεις κατέγραψε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ στο διαδημοτικό ρεπορτάζ που επιχείρησε στους Δήμους που καλύπτει δημοσιογραφικά στα Βόρεια Προάστια, και για το οποίο αφορμή στάθηκε η πρόσφατη καταδικαστική ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ για τις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», με το σκεπτικό ότι ανοίγουν «κερκόπορτα» για την τελική απαξίωση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, που θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων.

Ανάμεσα στους δημάρχους που απάντησαν στα ερωτήματά μας θα βρει κανείς όλα τα φάσματα απόψεων, από θετικά ως αρνητικά, για τον νέο αυτό θεσμό, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει με τις τάξεις των εργαζομένων. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα Σωματεία συμπορεύονται με την ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ και εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με τις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».

Παρά το γεγονός ότι, με εξαίρεση το Χαλάνδρι, όπου ήδη λειτουργεί μια τέτοια επιχείρηση, στους υπόλοιπους Δήμους δεν έχει υπάρξει ανάλογη δραστηριότητα έως σήμερα, εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν για το θέμα το έκαναν παραθέτοντας σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους. Κι αυτό αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι το θέμα της εργασίας και απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους «πονοκέφαλους» για αιρετούς και εργαζόμενους, τη στιγμή που ο δείκτης της ανεργίας στην Ελλάδα του μνημονίου έχει φτάσει σε πρωτοφανή ύψη.

Σε κάθε περίπτωση, ο νεότευκτος θεσμός των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» αναμένεται να απασχολήσει έντονα στο μέλλον την τοπική και μη επικαιρότητα και το παρόν ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ανοίγει στον αναγνώστη ένα πρώτο ενημερωτικό «παράθυρο» για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Οι θέσεις δημάρχων και εργαζομένων για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Γιώργος Κουράσης Δήμαρχος Χαλανδρίου «Ναι μεν, αλλά…»
Τη συμφωνία του «επί της αρχής με κάθε μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας» εκφράζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, μιλώντας για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, αρκεί, όπως είπε «αυτή η μορφή δραστηριότητας να μη δρα σε βάρος άλλων κοινωνικών δομών». Σημειώνεται ότι στον Δήμο Χαλανδρίου λειτουργεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012 μια Συνεταιριστική Δομή Φύλαξης Βρεφών, η οποία ιδρύθηκε από επτά οικογένειες, μέσω του Συνεταιρισμού Γονέων.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι μια μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα μπορούσε να προσφέρει σε νέα πεδία κοινωνικής στήριξης», υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «ο σκοπός αυτών των προσπαθειών θα πρέπει να είναι η προσφορά νέων κοινωνικών υπηρεσιών και όχι η υποκατάσταση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως εύλογα ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Και εδώ το πρόβλημα δεν είναι στον θεσμό, αλλά στο πώς αυτός θα εφαρμοστεί».

Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αυτή την περίοδο πρέπει να αποκλείσουμε την επιβολή κάθε νέου φόρου, αφού αυτός θα οδηγήσει στην ύφεση ακόμα περισσότερο τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα την εθνική οικονομία», εκτιμώντας ότι «πρέπει όλοι να στραφούμε προς την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, με τα υπάρχοντα έσοδα».

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου: «Κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης»
Ως «κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» χαρακτήρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου Σοφία Κορωναίουτις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Όπως υποστηρίζει, «αυτό που χρειάζεται να γίνει διακριτό είναι η διαφορά που υπάρχει όταν επιχειρείται να εμφανισθούν οι “κοινωνικοί συνεταιρισμοί” ως υποκατάστατο των κοινωνικών υπηρεσιών, που έως τώρα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες το κράτος, καθώς η παροχή τους αποτελεί ανταπόδοση της φορολογίας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου, «η αντικατάσταση των κοινωνικών παροχών ή μέρους τους, από Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, θα σήμαινε αυτόματα την έμμεση ιδιωτικοποίησή τους και την αυτόματη μετατροπή τους σε υπηρεσίες αμειβόμενες από τους πολίτες. Και έχει δικαίως χαρακτηρισθεί ως η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και αν ακόμα υποθέσουμε ότι για την παρούσα περίοδο θα απορροφήσει τους υπάρχοντες εργαζόμενους, είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθεί με ιδιώτες».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων υποστήριξε ότι «συνήθως οι επιχειρήσεις έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος, χωρίς να νοιάζονται για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες και για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων», υπογραμμίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές θα πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι, έτσι ώστε να έχουν σταθερή σχέση με τον πολίτη, για να τους εμπιστεύεται». Όπως είπε, «δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο οι εργαζόμενοι στους δήμους, αλλά και όλοι οι πολίτες, καθώς μέσω του νέου αυτού υβριδίου θα μετατρέπονται σταδιακά οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως, σε υπηρεσίες-εμπορεύματα, που θα τα απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν».

Όσον αφορά το «μπλόκο» στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημείωσε ότι είναι «το επόμενο βήμα μετά από την κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων», ενώ τόνισε ότι «η μείωση του “πλαφόν” των προσλήψεων προσωρινού προσωπικού οδηγεί σε συρρίκνωση των παροχών προς τους δημότες. Έτσι, για όσες υπηρεσίες θα παρέχονται, οι δημότες - χρήστες θα πληρώνουν σοβαρό αντίτιμο και σταδιακά θα οδηγηθούμε όλοι μας, είτε με την αύξηση δημοτικών τελών μέσω ΔΕΗ, είτε με τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, να πληρώνουμε και πάλι γι’ αυτές».

ΜΑΡΟΥΣΙ: Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου
«Να μείνουν δημοτικές οι υπηρεσίες, αλλά αξιοποιούμε και τα νέα “εργαλεία”»


Υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία και της διατήρησης του δημοτικού χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών δηλώνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δίχως ωστόσο να είναι αρνητικός στην προοπτική των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», που τις θεωρεί ως έξτρα «εργαλείο» κάλυψης των όποιων κενών υπάρχουν.

«Θεωρούμε ότι οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται από τον Δήμο, να στελεχώνονται από προσωπικό που θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και θα απασχολείται με σχέση μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης», αναφέρει ο κ. Γ. Πατούλης, για να προσθέσει: «Παράλληλα, δεν πρέπει να αφήνουμε να πηγαίνει καμία ευκαιρία χαμένη, γι’ αυτό έχουμε την πρόθεση να αξιοποιήσουμε το “εργαλείο” των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούμε την εμπορευματοποίηση των δημοτικών μας υπηρεσιών, ούτε φυσικά την ιδιωτικοποίησή τους. Αντίθετα, μέσα από αυτές θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε κενά που ήδη υπάρχουν και δεν μας επιτρέπουν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που επιθυμούμε στους συμπολίτες μας. Θέλω επίσης να τονίσω πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε κατάργηση των κοινωνικών μας υπηρεσιών. Αντίθετα, θα τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο γιατί σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από την έμπρακτη στήριξή μας, εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα τους».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχουν οδηγηθεί οι κοινωνικές (και όχι μόνο) υπηρεσίες των ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γ. Πατούλης κάνει λόγο για «πραγματικά αποκαρδιωτική εικόνα» και προσθέτει: «Είχαμε επισημάνει ότι η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε τόσο μεγάλο βαθμό θα υποχρέωνε τους ΟΤΑ είτε να περικόψουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν, είτε να μετακυλίσουν το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών. Ως διοίκηση θεωρούμε άδικο να πληρώσουν εργαζόμενοι και πολίτες τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος. Δεν είμαστε αντίθετοι με την αναζήτηση και αξιοποίηση “νέων εργαλείων” που αφενός δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης κι αφετέρου θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, χωρίς να τους επιβαρύνουμε οικονομικά».

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου «Υπαγωγή υπηρεσιών σε εργοδότες με συνεταιριστικό μανδύα»

Κίνδυνο ενδο-εργασιακών συγκρούσεων και εισόδου ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο πεδίο της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους διαβλέπουν για τις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου.

Μιλώντας στην «Α», ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Καλλιμάνης και ο γραμματέας Σπύρος Μπόγδανος τονίζουν: «Οι προτάσεις για τη δημιουργία συνεταιρισμών εργαζομένων, που θα αντικαταστήσουν τους εργολάβους και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, φαντάζει στα μυαλά κάποιων ως ριζοσπαστική πρόταση, που θα απαλλάξει τους εργαζόμενους από τη στυγνή εκμετάλλευση και θα καταργήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε αυτούς τους τομείς. Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αυτές τις υπηρεσίες σε “εργοδότες”, τους ωθεί στο κυνήγι του ανταγωνισμού, προκειμένου να “πάρουν τη δουλειά”, αγνοεί ότι το σημερινό αστικό κράτος καθορίζει το ύψος των συμβάσεων, άρα και τους όρους αμοιβής και εργασίας σε αυτούς».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες εργαζομένων, που θα επιδίωκαν να παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας θα έκαναν το παν, ακόμα και “εκπτώσεις” στα εργασιακά δικαιώματα, για να διασφαλίσουν μια θέση εργασίας. Κυρίως όμως νομιμοποιεί την υπαγωγή κρίσιμων υπηρεσιών του Δημοσίου σε εργοδότες, ακόμα και αν αυτοί εμφανίζονται κάτω από τον συνεταιριστικό μανδύα».

Λυκόβρυση-Πεύκη:
Δημήτρης Φωκιανός - Δήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης
«Είμαστε αντίθετοι στις λογικές που πλήττουν τις κοινωνικές δομές»


Για εφαρμογή πολιτικών που «ως πρώτη προτεραιότητα θέτουν εν αμφιβόλω τις κοινωνικές κατακτήσεις του συνόλου των εργαζομένων, στο πλαίσιο της βαθιάς της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας και όχι μόνο» μίλησε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός, αναφερόμενος στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως τόνισε, «στο πλαίσιο αυτό όχι μόνο δεν εξαιρούνται οι καθιερωμένες κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα ΚΗΦΗ, το “Βοήθεια στο Σπίτι”, αλλά ακόμα και δραστηριότητες που έχουν μεν αθλητικά/πολιτιστικά χαρακτηριστικά, αλλά συνιστούν ταυτόχρονα και κοινωνική μέριμνα με την ευρύτερη έννοια. Έτσι κινδυνεύουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού, γήπεδα, σύλλογοι, κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα, ωδεία κ.λπ.».

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μέχρι σήμερα οι περισσότερες δομές, δήλωσε ότι «αυτό γίνεται κυρίως με εργαζόμενους που είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή έργου. Με όλους τους τελευταίους νόμους, που ψηφίζονται στο πλαίσιο των μνημονίων, κανένας συμβασιούχος δεν μπορεί να συμπληρώνει 24 μήνες και πλέον στην ίδια θέση, γιατί αυτό οδηγεί στη μονιμοποίησή του. Έτσι, λοιπόν, προκύπτει εύλογα το ερώτημα, με ποιον τρόπο θα λειτουργούν όλες οι δομές που αναφέραμε, με δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι μετά από 2 χρόνια πρέπει να αλλάζουν; Εδώ πρέπει να τονίσω ότι έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ όταν επιτραπούν, θα υπάρχει αναλογία 1 προς 5 ή 1 προς 10. Αυτό θα “στεγνώσει” όλο το Δημόσιο από προσωπικό».

«Καταργούν τον δημόσιο χώρο και την κοινωνική μέριμνα»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι καταφανές ότι η στόχευση είναι η κατάργηση του δημόσιου χώρου και της κοινωνικής μέριμνας», προσθέτοντας ότι «έτσι προέκυψε προφανώς η έννοια των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν, αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, οι πρώην συμβασιούχοι των κοινωνικών δομών. Επίσης, αν οι δήμοι θέλουν να λειτουργούν τις δομές αυτές με μια λογική και με μια συνέχεια, θα πρέπει να συσταθούν αυτές οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλη αυτή η διαδικασία όντως θα οδηγήσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην ιδιωτικοποίηση και των κοινωνικών δομών των δήμων».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λυκόβρυσης - Πεύκης, «η ωραιοποιημένη ενδεχομένως εικόνα που θα μπορούσε κανένας να παρουσιάσει για τις ΚΣΕ δεν μπορεί να κρύψει αυτό που θα συμβεί σε βάθος χρόνου. Η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί και οι πρώην συμβασιούχοι θα αναγκαστούν να δουλεύουν σε αυτές με πολύ λιγότερες αποδοχές και σκληρότερες συνθήκες εργασίας. Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας, όπως την εννοούν οι σημερινές ευρωπαϊκές πολιτικές».

Καταλήγοντας, ο κ. Δ. Φωκιανός τόνισε ότι «ως δημοτική αρχή είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην υπεράσπιση και λειτουργία του δημόσιου χώρου. Η οποιαδήποτε συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα με ΜΚΟ ή ΚΣΕ γίνεται μόνο στα πλαίσια στοιχειώδους διατήρησης αυτών των κοινωνικών δομών. Συμπερασματικά, είμαστε απολύτως αντίθετοι σε όλες αυτές τις πολιτικές που έχουν φέρει την κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη στη σημερινή κατάσταση. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν».

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης
«Παραδίδονται σε ιδιώτες κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες»


«Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δημοτικών δομών» υποστηρίζει κατηγορηματικά το Σωματείο Εργαζομένων Λυκόβρυσης - Πεύκης, προσθέτοντας ότι «κυβέρνηση, τρόικα και οι προσκείμενοι στη πολιτική της κυβέρνησης του καπιταλισμού δήμαρχοι πρωταγωνιστούν στην κάθε είδους ιδιωτικοποίηση δημόσιων κοινωνικών δομών, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με το Σωματείο, «ως συνέπεια αυτών των πολιτικών, οι δημότες μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με δραματική αύξηση των δημοτικών τελών και ανταποδοτικών εισφορών και ανάλογη υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας, που ήδη ένα κομμάτι της καθαριότητας έχει δοθεί σε ιδιώτη, η δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς με κριτήριο τη μείωση του κόστους λειτουργίας θα καταργηθούν τα σταθερά πρόσωπα διδασκαλίας και φροντίδας των παιδιών και θα υποβαθμιστούν κρίσιμοι για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών τομείς, όπως η καθαριότητα και τα μαγειρεία».

Ως προς τους εργαζόμενους του Δήμου, οι εκπρόσωποι του Σωματείου θεωρούν ότι «η μετατροπή δημόσιων δημοτικών δομών σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις θα σημάνει την ταυτόχρονη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε κακοπληρωμένες και ελαστικές, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, την απλήρωτη εργασία και την πλήρη εξάρτηση από τη δυνατότητα είσπραξης αυξημένων τροφείων από λαϊκά στρώματα που αντικειμενικά θα αδυνατούν να πληρώνουν», για να καταλήξουν στην πεποίθηση ότι «με τις κοινωνικές επιχειρήσεις παραδίδεται από το δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό ένα ακόμα τμήμα των κρίσιμων για όλους μας υπηρεσιών, τις οποίες η κοινωνία πρέπει να απολαμβάνει χωρίς κόστος».

Σχολιάζοντας τα έντονα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη κρατικών πόρων στη λειτουργία των παρεχομένων υπηρεσιών των δήμων προς τους ιδιώτες, το Σωματείο υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι «λύση σε όφελος των εργαζόμενων πολιτών έξω από την πλήρη κρατική χρηματοδότηση δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με μόνιμη και σταθερή εργασία, δεν υπάρχει. Κυβέρνηση και τρόικα επιδιώκουν ακριβώς το αντίθετο, τη με κάθε τρόπο ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, με την είσοδό του σε χώρους από τους οποίους δεν κέρδιζε άμεσα».

Εν κατακλείδι, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι «το θέμα δεν είναι να επιλέξουμε με ποιον δρόμο θα οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών, αλλά να τον αντιπαλέψουμε στην πράξη με κοινό μέτωπο και κοινούς αγώνες».

Πεντέλη: Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης Δήμαρχος Πεντέλης
«Όχι στην απαξίωση και εμπορευματοποίηση του έργου των δήμων»


Την πλήρη αντίθεσή του στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις εκφράζει ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.

«Η προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, οι οποίες φέρεται ότι μπορεί να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες των δήμων, μας βρίσκει αντίθετους. Θεωρούμε ότι είναι ένα ακόμη μέτρο απαξίωσης της θέσης που η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει στην κοινωνία, της προσφοράς και του έργου της προς τους κατοίκους - δημότες των δήμων», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα μας, υποστηρίζοντας ότι «η σταδιακή προώθηση της λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων απαξιώνει το έργο των δήμων και εμπορευματοποιεί τη λειτουργία τους. Τελικά εκείνο που οραματιστήκαμε οι δήμαρχοι πριν από μια δεκαετία, περίπου, δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, η συνεχής απαξίωση του έργου της προσφοράς και εν πολλοίς και της λειτουργίας των δήμων σήμερα δεν μας αντιπροσωπεύει, όπως σχηματοποιήθηκε με την “Καλλικρατική” διακυβέρνηση».

Για τον δήμαρχο Πεντέλης, η οικονομική μέγγενη στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι σήμερα οι δήμοι αποτελεί την κυριότερη αιτία υποβάθμισης των υπηρεσιών τους. «Το σημείο που υστερούν οι ΟΤΑ είναι η οικονομική αυτοτέλεια και η διαχείριση των οικονομικών. Και τούτο γιατί για κάθε ΟΤΑ δεν έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας, η οποία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τις χρηματοδοτήσεις και θα είναι σημείο εκκίνησης της απόδοσής τους», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το θέμα που θίγετε για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες είναι πολύ σοβαρό. Γίνεται μια σταδιακή προσπάθεια απαξίωσης των κοινωνικών υπηρεσιών που οι δήμοι παρέχουν προς τους πολίτες. Αυτό δείχνει ότι οδηγούμεθα σε ΣΔΙΤ ή σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Υπάρχουν καταξιωμένοι θεσμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από πλευράς Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως το “Βοήθεια στο σπίτι” και θα πρέπει να συνεχιστούν».

Και ο κ. Δ. Στεργίου καταλήγει ως εξής: «Εν κατακλείδι, είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και ΣΔΙΤ των αυτονόητων αποστολών του δήμου. Πιστεύω ότι η κατεύθυνση της κεντρικής εξουσίας θα πρέπει να είναι η ισχυροποίηση των ΟΤΑ και της λειτουργίας των δήμων ως κυβερνεία. Δηλαδή, πάνω σε βάσεις δεδομένων οικονομικές, οργανωτικές, στελεχιακές, ελεγκτικές, που αυτή θα δημιουργήσει και θα επιβάλει την εφαρμογή τους για κάθε δήμο χωριστά, με τελεσίδικες αποφάσεις, άμεσους και αυτοτελείς ελέγχους».

Ηράκλειο: Παντελής Βλασσόπουλος - Δήμαρχος Ηρακλείου
«Στρεβλή εφαρμογή καινοτόμων θεσμών»


Την άποψή ότι «το πλαίσιο λειτουργίας των “Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων” στηρίζεται σε ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, παρέχοντας κίνητρα υπό τη μορφή φορολογικών/ασφαλιστικών ελαφρύνσεων και προνομιακών σχέσεων με τον Δημόσιο Τομέα», εκφράζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Παντελής Βλασσόπουλος, εκτιμώντας όμως ότι «στη χώρα μας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ακόμη και οι πιο καινοτόμοι θεσμοί μπορούν να στρεβλωθούν στην εφαρμογή τους».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η απαγόρευση προσλήψεων του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και η ατέρμονη γραφειοκρατία για την πρόσληψη προσωρινού προσωπικού, οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία βασικών κοινωνικών υπηρεσιών», υποστηρίζοντας ότι «σε αυτό το αδιέξοδο πρόβαλε ως λύση η αξιοποίηση αυτών των “Κοινωνικών Επιχειρήσεων”, καθώς παρέχει τη δυνατότητα απασχόλησης του απαραίτητου προσωπικού για τη συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων, που περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «η εύκολη αυτή λύση εγκυμονεί κινδύνους, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις ως εταιρείες ενοικίασης προσωπικού και ίσως όχι με τις πλέον διαφανείς διαδικασίες, σταδιακά αποδομούν τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εισάγουν την έννοια του υπεργολάβου, ακόμη και για λειτουργίες που εντάσσονται στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους».

Συνδυάζοντας τα παραπάνω «με τις μεθοδευμένες προσπάθειες που γίνονται για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας», ο κ. Π. Βλασσόπουλος έκανε λόγο για έναν σχεδιασμό «που θέλει τους δήμους να είναι αρχικά απλώς ενδιάμεσοι στην παροχή υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα και μετέπειτα ίσως ούτε καν αυτό, με το πέρασμα των “οικονομικά ασύμφορων” υπηρεσιών σε ιδιώτες».

Αναφορικά με το θέμα της οικονομικής αποδυνάμωσης των δήμων, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των τοπικών κοινωνιών έχει προς το παρόν αποσοβήσει τον κίνδυνο κατάργησης βασικών προγραμμάτων κοινωνικών παροχών» και προέβλεψε ότι «η μεταβίβαση μεγάλου αριθμού νέων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και τη διάθεση του κατάλληλου προσωπικού θα εξαναγκάσει σταδιακά τους δήμους να περιοριστούν σε βασικές λειτουργίες, εγκαταλείποντας καινοτόμες κοινωνικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα», δηλώνοντας «κάθετα αντίθετος σε αυτή τη λογική και τη μεθόδευση».

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου
«Τομείς - “φιλέτο” για τους ιδιώτες»


Την εκτίμηση ότι οι τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών αποτελούν «φιλέτο» για την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, εξέφρασε στην εφημερίδα μας η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου Κική Καραγιώργου. Όπως εξηγεί, στις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες υπάρχει σημαντική μείωση του προσωπικού, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν ήδη μπει μέσα οι ΜΚΟ, τώρα θα μπουν και οι ιδιώτες».

Αναφορικά με τις περικοπές προσωπικού, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων υποστήριξε ότι αυτές αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. «Εφόσον από τη μια το κράτος δεν μας δίνει πόρους και από την άλλη παραχωρεί στους δήμους αυξημένες αρμοδιότητες, από πού θα υποστηριχθούν αυτές;», διερωτήθηκε, εκτιμώντας ότι «προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν λειτουργεί τίποτα στο ελληνικό κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμφανίζοντας τους ιδιώτες ως σωτήρες». Πάντως, η ίδια ήταν ξεκάθαρη τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με τα κοινωνικά αγαθά. Αυτά είναι μέριμνα του κράτους και ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου οι πολίτες έχουν εξαθλιωθεί».

Κηφισιά: Νίκος Χιωτάκης Δήμαρχος Κηφισιάς
«Θετικοί σε ένα τρίτο οικονομικό μοντέλο, χωρίς απολύσεις εργαζομένων»


Μια νέα μορφή απασχόλησης, με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και οι Αθλητικοί Οργανισμοί, ως «λύση διεξόδου για τους άνεργους, την τοπική οικονομία, τις μεγάλες κοινωνικές ελλείψεις, αλλά και ένα τρίτο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας», βλέπει ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης το πλαίσιο λειτουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει στην «Α», «βασικό χαρακτηριστικό των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων είναι η παροχή υπηρεσιών που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, σε αντίθεση με τις απλές επιχειρήσεις που αποσκοπούν μόνο στο προσωπικό συμφέρον. Πρόκειται για επιχειρήσεις ειδικής νέας μορφής, που έχουν εμπορική ιδιότητα και όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα, πέραν της αμοιβής για τα μέλη που προσφέρουν εργασία. Δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά αντίθετα έχουν μια ευρύτατη προσαρμοστικότητα και αμεσότητα». Μάλιστα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «σε καμία περίπτωση οι Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή να λειτουργήσουν σε βάρος των εργαζομένων. Αντίθετα, θα έλεγα ότι μας δίδεται η δυνατότητα να αναζητήσουμε έμπειρο, εξειδικευμένο και κατάλληλο προσωπικό για να στελεχώσουμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου, αφού η κεντρική εξουσία δεν εγκρίνει οποιαδήποτε πρόσληψη λόγω της οικονομικής κρίσης».

Ο κ. Ν. Χιωτάκης, μάλιστα, αναφέρει και συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στον Δήμο Κηφισιάς μια τέτοια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση: «Ο Δήμος έχει ανάγκη, για να λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί και να απορροφηθούν όλα τα παιδιά, να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, εκτός των μονίμων υπαλλήλων, και το κράτος καθυστερεί ή δεν εγκρίνει τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων για την εύρυθμη λειτουργία τους. Δημιουργείται, λοιπόν, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, στην οποία μέτοχοι είναι οι παλαιοί συμβασιούχοι των Παιδικών Σταθμών, που η σύμβασή τους έληξε ή εργαζόμενοι με την αντίστοιχη εμπειρία και εξειδίκευση, με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από τον νόμο. Ο Δήμος, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει σε κάθε Παιδικό Σταθμό, συντάσσει την Προγραμματική Σύμβαση, με το συνολικό κόστος (μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα) και κατόπιν την υπογράφει με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι προβλέπεται από αυτή. Η νέα αυτή μορφή εργασίας μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, όπως οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, οι Αθλητικοί Οργανισμοί, το Κολυμβητήριο». Με βάση το παραπάνω παράδειγμα, ο δήμαρχος Κηφισιάς υποστηρίζει ότι «η ανάγκη προώθησης της κοινωνικής οικονομίας είναι σήμερα ακόμα πιο επιτακτική και αποτελεί λύση διεξόδου για τους άνεργους, την τοπική οικονομία και τις μεγάλες κοινωνικές ελλείψεις, αλλά και ένα τρίτο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις προϋποθέτουν καινοτομία, πρωτοβουλία, λειτουργία προς όφελος της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού του Δήμου, λόγω της επικείμενης λειτουργίας αυτών των νέων συνεταιριστικών δομών, ο δήμαρχος Κηφισιάς υπογραμμίζει: «Δηλώνω κατηγορηματικά και με απόλυτη ειλικρίνεια ότι πολιτικές που οδηγούν τους εργαζόμενους σε οικονομική, κοινωνική, ψυχολογική εξαθλίωση, τους δε θεσμούς, όπως αυτόν της Αυτοδιοίκησης, σε οικονομικό στραγγαλισμό και ηθική απαξίωση, με βρίσκουν κάθετα αντίθετο».

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς

«Συντασσόμαστε με ΠΟΕ-ΟΤΑ»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς Αλέξανδρος Κουρής, από την πλευρά του, διαβλέπει τον κίνδυνο υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικές και προνοιακές δομές των δήμων, να εκχωρηθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ο ίδιος συντάσσεται με τις θέσεις που έχει διατυπώσει η ΠΟΕ ΟΤΑ, αν και όπως υποστηρίζει, «δεν διαφαίνεται η πρόθεση στον Δήμο Κηφισιάς να ανοίξει αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ως Σύλλογος Εργαζομένων δεν έχουμε εξετάσει ακόμη επισταμένως και φαντάζει ως μακρινό σενάριο».

Αγία Παρασκευή: Βασίλης Ζορμπάς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

«Λύση στην αδυναμία προσλήψεων των Δήμων»

Σε «πειραματικό στάδιο για την εφαρμογή του μοντέλου “Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων” στο “Πρόγραμμα για τη Φτώχεια”» βρίσκεται ήδη ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για το θέμα ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στην εφημερίδα μας, επισημαίνοντας όμως ότι «οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες».

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «βάσιμη» την ανησυχία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας και δραστηριότητας που μέχρι σήμερα ανήκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τελικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους, καθώς, όπως εκτιμά, «η δυσάρεστη αυτή έκβαση δρομολογείται πρωτίστως από την πλήρη αδυναμία των δήμων για προσλήψεις στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα». Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Β. Ζορμπά «η λειτουργία του θεσμού των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων έρχεται να προσφέρει τη λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα που θέτει η κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «μέσω του θεσμού δίνεται η δυνατότητα για την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για την απασχόληση ανέργων και κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ατόμων», καθώς και ότι «δίνεται προτεραιότητα σε άνεργες γυναίκες, οι οποίες στηρίζουν μονογονεϊκές οικογένειες και στην πλειονότητά τους είναι δικαιούχοι των Κοινωνικών Παροχών του Δήμου». Όπως εξήγησε, «στα άτομα αυτά προσφέρεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της εργασίας και στις κάθε είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, να εισαχθούν στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας και να αποκτήσουν το υπόβαθρο ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και στη συνέχεια να απασχοληθούν σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων, στους Παιδικούς Σταθμούς, οι οποίοι πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού, στη θερινή δημιουργική απασχόληση, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και στο Δημοτικό Ωδείο (άνεργοι καλλιτέχνες)»


Το προφίλ των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση θεσπίστηκε ως νέα νομική μορφή με τον νόμο 4019/2011 (ΦΕΚ Α΄216), ως φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία ορίζεται ως «το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων».

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό που εξυπηρετούν, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

• Ένταξης: Αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, εξαρτημένοι, απεξαρτημένοι, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες). Σε μια Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης 40% κατ’ ελάχιστον των εργαζομένων θα πρέπει να ανήκει υποχρεωτικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

• Κοινωνικής Φροντίδας: Αποσκοπούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών κοινωνικού - προνοιακού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε ομάδες πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, ΑμεΑ και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

• Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού: Αποσκοπούν στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην απασχόληση, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Ενδεικτικά, μπορούν να δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.ά.

Τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης μπορεί να είναι τόσο φυσικά, όσο και νομικά πρόσωπα. Η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του συνόλου των μελών της. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην επιχείρηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται σε αυτούς. Εξαίρεση αποτελεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη ΝΠΔΔ με έγκριση του φορέα που τα εποπτεύει.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της το οποίο διατίθεται για το σχηματισμό αποθεματικού και τις δραστηριότητές της. Το ποσοστό των κερδών της που διανέμεται στους εργαζόμενους υπόκειται βάσει των προβλεπομένων διατάξεων σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, όσον αφορά στα κέρδη της επιχείρησης και των εργαζομένων της, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Επίσης, μπορούν να εντάσσονται στον ν. 3908/2011 για την «Ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή», σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. για τη στήριξη της εργασίας και στις κάθε είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ HALANDRI PEDIA ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙ ΤΗΝ ΦΑΚΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΥΡΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ.

Η βία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βία στη Νέα Διεθνή Τάξη που ανέτειλε με την ανάδυση της παγκοσμιοποίησης (που μόνο νεοφιλελεύθερη μπορεί να είναι στο σύστημα της οικονομίας της αγοράς, παρά τα αποπροσανατολιστικά παραμύθια της «Αριστεράς») και την κατάρρευση του «Υπαρκτού», έχει μαζικοποιηθεί. Όχι μόνο διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, όπου η οικονομική βία που ασκεί η Υπερεθνική ελίτ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων (μέτρα φτωχοποίησης, καθιέρωση εργασιακού Μεσαίωνα, ξεπούλημα κοινωνικού πλούτου κ.λπ.) αναπόφευκτα συνοδεύεται από την πρωτόγνωρη ένταση της κρατικής βίας που ασκούν οι ...κλητήρες της ελίτ αυτής που παριστάνουν τους κυβερνήτες μας. Έστω και αν αυτή συνήθως παίρνει τη μορφή απειλής μαζικής βίας, αφού δεν είναι συχνά αναγκαία η άσκησή της. Αλλά είναι πράγματι απελπιστικές συνήθως οι αναλύσεις της βίας σήμερα από μια Αριστερά που, στερούμενη αναλυτικών εργαλείων για την ερμηνεία του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και τη συνακόλουθη ένταση της βίας, προσπαθεί να την αναλύσει με εργαλεία του 19ου αιώνα ή των αρχών του 20ου. Παράλληλα, κάποιοι αμεσοδημοκράτες της συμφοράς ανάγουν το φαινόμενο της βίας σήμερα στην... έλλειψη αμεσοδημοκρατικών μορφών οργάνωσης, φέρνοντας για παράδειγμα τις συνελεύσεις των αγανακτισμένων στην Ελλάδα και αλλού που δήθεν ανέδειξαν την αξία της συλλογικής δύναμης έναντι της βίας. Και αυτό, όταν άρκεσε η χρήση ήπιας (σχετικά) βίας από το κράτος για να εξαφανιστεί το «κίνημα» των αγανακτισμένων παγκοσμίως!

Αναπόφευκτα, η βία που ξεκινά «από πάνω» και μένει, κατά κανόνα, ατιμώρητη, επεκτείνεται στη συνέχεια σε προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, όπως οι εγκληματίες τσιφλικάδες της Μανωλάδας, οι οποίοι εγκληματούν συστηματικά, ακριβώς γιατί έχουν εξασφαλισμένη την ατιμωρησία. Η εναλλακτική «βολική» εξήγηση είναι ότι αυτά αποτελούν ρατσιστικά φαινόμενα. Όπως αντίστοιχα φθάνουν σήμερα πολλοί στην «Αριστερά» να κατηγορούν έμμεσα για ρατσισμό (αν όχι για φασιστικές τάσεις!) το 10-15% του λαού που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις προτίθεται να ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Έτσι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, έχουμε και...αντιφασιστικές διαδηλώσεις, λες και είμαστε στη δεκαετία του 1930 που βασίλευε το κράτος-έθνος! Όμως, αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί αυτές τις άκρως αποπροσανατολιστικές απόψεις για τα αίτια της σημερινής οικονομικής αλλά και ηθικής εξαθλίωσης τις παράγουν τα ίδια τα πολιτικά και ιδεολογικά όργανα της παγκοσμιοποίησης και κατόπιν τις αναπαράγει η «Αριστερά». Δηλαδή, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα ελεγχόμενα από τις ελίτ ΜΜΕ που ωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση, και οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τα διάφορα «ευαγή» ιδρύματα τύπου Σόρος για να προπαγανδίζουν την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης που θεμελιώνεται στην ιδεολογία των ατομικών δικαιωμάτων (που δικαιολόγησε τη σφαγή του λαού της Λιβύης χθες και αυτή της Συρίας αύριο).

Έτσι αποπροσανατολίζουν τα λαϊκά στρώματα για τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής τους, που δεν έχουν βέβαια σχέση με την άνοδο του ...φασισμού και του ρατσισμού αλλά με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που είναι επίσης η απώτερη αιτία της μαζικής αύξησης της μετανάστευσης από τον Νότο ―σήμερα και από τον Ευρωπαϊκό Νότο στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Αντί δηλαδή η Αριστερά να οργανώσει μαχητικές διαδηλώσεις κατά του κράτους που ανέχεται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας από ολιγάριθμους ανεγκέφαλους τραμπούκους εναντίον εξαθλιωμένων μεταναστών που μας εξευτελίζουν σαν λαό, (ή ―αν το κράτος αγνοήσει τις διαδηλώσεις αυτές― να οργανώσει επιτροπές περιφρούρησης των μεταναστών), οργανώνει ...αντιφασιστικές διαδηλώσεις! Και αυτό, όταν και μόνο η έξοδός μας από την ΕΕ και η ακύρωση της συναφούς συνθήκης του Δουβλίνου θα ήταν σημαντικό βήμα στην επίλυση του προβλήματος των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι άλλωστε είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν βασικά την Ελλάδα σαν διαμετακομιστικό κέντρο.

Η ίδια «Αριστερά» δέχεται χωρίς αντίλογο την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ ότι δήθεν θα μας σώσει η εξωστρέφεια (δηλαδή η παραπέρα ενσωμάτωση μας στη παγκοσμιοποιημένη οικονομία) που ήταν όμως η απώτερη αιτία για τη σημερινή κρίση.[i] Σε ένα μάλιστα λόγο-μνημείο ιστορικής ασχετοσύνης, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής Χούντας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για να επιβιώσει στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αναφέροντας ως ιστορικά παραδείγματα χωρών με ανάλογο μέγεθος που μέσα σε συνθήκες ανοικτών και απελευθερωμένων αγορών κατάφεραν να αναπτυχθούν ...την Ολλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, και το Ισραήλ. Φυσικά ακόμη και πρωτοετής φοιτητής Οικονομικής Ιστορίας ξέρει ότι οι μεν πρώτες χώρες ανήκαν στο κλειστό κλαμπ των μητροπολιτικών κέντρων ήδη από τον 19ο αιώνα, το δε Ισραήλ είναι μια χώρα εποίκων από τα μητροπολιτικά βασικά κέντρα με μαζική εισροή κεφαλαίων από τους απανταχού Σιωνιστές. Όμως, μολονότι ανάπτυξη με την έννοια της αύξησης του ΑΕΠ μπορεί πράγματι να σημειωθεί και στην Ελλάδα αν η Κινεζοποιημένη εργασία προσελκύσει κάποιες επενδύσεις, τέτοιου είδους «ανάπτυξη» έχει και η ...Ινδία, όπως και η Κίνα, όπου το 80-90% του λαού ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς βασικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης κ.λπ...


[i] Βλ. Η Ελλάδα ως Προτεκτοράτο της Υπερεθνικής Ελίτ (Γόρδιος, 2010) κεφ. 3

http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2013/2013_04_21.html
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/

http://www.periektikidimokratia.org/

ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ... ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ (ή μήπως βλέπετε ομοιότητες; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟ!)





ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Στους γονείς μου οφείλω το ζην.

Στους δασκάλους μου το ευ ζην!

Στην Εφορία χρωστάω 23568 ευρώ
Στην Alpha Bank 180000 ευρώ πλέον τόκων
Στο ΙΚΑ 24680 ευρώ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΧΑΛΟΥ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΜΟΥ