Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ Ο κος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Αγιος Βασίλης ο… κατεδαφιστής

Οι Ρομά του Χαλανδρίου παίρνουν φέτος πρωτοχρονιάτικο μποναμά από την πολιτεία την κατεδάφιση του οικισμού τους, που παρ’ όλα αυτά προστατεύεται με ασφαλιστικά μέτρα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Του Δημήτρη Αγγελίδη


Για τους Ρομά του Χαλανδρίου φέτος ο Αγιος Βασίλης φοράει μπλε και, αντί για δώρα, φέρνει άλλη μια απόφαση κατεδάφισης του οικισμού τους. Παρ’ όλο που βρίσκονται σε ισχύ ασφαλιστικά μέτρα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που διατάσσουν αναστολή της κατεδάφισης όσο εκκρεμεί η συζήτηση της προσφυγής των Ρομά, προ ημερών αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Καλογερόπουλου (με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου) που προβλέπει την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης στις 25 Φεβρουαρίου και την ολοκλήρωσή τους σε πέντε μέρες. Στον οικισμό περιμένουν από μέρα σε μέρα τον αστυνομικό που θα την επιδώσει, «τον δικό τους Αγιο Βασίλη», όπως αστειεύονται.

Εκτός από την εκκρεμότητα με τον ΟΗΕ, η απόφαση συναντά πολλά ακόμα προβλήματα. 
Η κατεδάφιση του οικισμού απαγορεύεται αν δεν έχει εξασφαλιστεί η μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις των ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Ο κ. Καλογερόπουλος έβγαλε στις 18 Οκτωβρίου απόφαση να μετεγκατασταθούν προσωρινά οι Ρομά του Χαλανδρίου σε ορεινή και απομονωμένη περιοχή στα σύνορα της Μάνδρας και των Μεγάρων, σε παλιά αμερικανική βάση ραντάρ. Ομως στην πράξη, η μετεγκατάσταση δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Η ορθή επανάληψη

Δεν είναι μόνο ότι ο κ. Καλογερόπουλος εξέδωσε ορθή επανάληψη αυτής της απόφασης στις 17 Δεκεμβρίου, δύο μήνες αργότερα από την απόφαση κατεδάφισης. Ούτε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανακαθορισμός της αυτοψίας των κατασκευών στον υπό κατεδάφιση οικισμό και η διασταύρωση των στοιχείων με τα παλιότερα, στα οποία βασίζεται η κατεδάφιση, με κίνδυνο να κατεδαφιστούν άλλες κατασκευές από αυτές που προβλέπει ο νόμος. 
Δεν είναι καν το γεγονός πως ο προβλεπόμενος νέος οικισμός βρίσκεται στο έλεος του Θεού και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ακόμα ενός γκέτο Ρομά.

Ακόμα και στην απομακρυσμένη περιοχή όπου βρίσκεται ο οικισμός, συναντά την αντίσταση του Δήμου Μεγάρων. Ο δήμος είχε εκφραστεί θετικά για να μετεγκατασταθούν στον οικισμό οι Ρομά της περιοχής Βλυχού, αλλά αντιδρά στο να μεταφερθούν εκεί οι Ρομά του Χαλανδρίου. Ο δήμαρχος Γιαν. Μαρινάκης έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη και παράνομη αλλά και εντελώς διάτρητη» την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς βγήκε, όπως λέει, χωρίς να έχει προσκληθεί επισήμως ο δήμος και χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η έωλη μετεγκατάσταση
Στις 23 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου αποφάσισε την οριστική ανάκληση της έγκρισης των εργασιών για τη δημιουργία του νέου οικισμού, διότι τμήμα της «έχει κηρυχτεί αναδασωτέο λόγω πυρκαγιάς», και διότι, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης και χώρων συλλογής λυμάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλογερόπουλος δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να προχωρήσει η προσωρινή μετεγκατάσταση. «Η μετεγκατάσταση θα γίνει πριν την κατεδάφιση. Ο,τι αφορά την αρμοδιότητά μου, θα το πράξω. Η απόφαση της μετεγκατάστασης δεν προβλέπει σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Το κόστος θα το επωμιστεί η πολιτεία. Εχω εξασφαλίσει χρηματοδότηση, έχω πάρει έγκριση για τα λυόμενα, έχω κάνει τα πάντα.

«Θα γινόταν πανικός»

»Εγώ δεν θα κατεδαφίσω αν δεν έχουν γίνει αυτά. Το ψάξιμο που έχουμε κάνει εννέα μήνες είναι ενδελεχέστατο. Δεν έχω χώρο δικό μου, ζητάω από το κράτος να μου δώσει. Μπορούσαμε να βρούμε δημόσια κτήματα κοντά στην εθνική οδό, κοντά στα Μέγαρα. Αλλά θα γινόταν πανικός μετά. Εγώ θα εφάρμοζα τον νόμο, έτσι ώστε να μην καταδικάζεται η Ελλάδα. Ο νόμος μού δίνει περιθώρια να αποφασίσω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Αλλά μετά θα ήταν εκτεθειμένοι οι άνθρωποι. Δεν νιώθω ήσυχη τη συνείδησή μου να το κάνω και να πω ότι πέταξα το πρόβλημα από μένα και καθάρισα», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου