Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 9 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ 2015


Για εμάς η σύνταξη του προϋπολογισμού παραμένει ένα ανοικτό στην κοινωνία και τους δημότες ζήτημα, δεν είναι μια διαδικασία που αφορά την νομενκλατούρα - υπηρεσιακή και αιρετή - του δήμου.
Οπότε - όσο και αν χαλιούνται κάποιοι -  θα έχουν οι δημότες την ενημέρωση που δικαιούνται μέσα από την Πλατεία.
Πόσο μάλλον που  συμμετέχουμε  στην Οικονομική Επιτροπή που συντάσσει τον προϋπολογισμό.

Σήμερα, στις 9 το πρωί ξεκινούν στον δήμο οι επίσημες διαδικασίες με την κατ' αρχήν λήψη όλων των αποφάσεων που καθορίζουν τα έσοδα του δήμου για την επόμενη χρονιά από την οικονομική επιτροπή, ενώ την Πέμπτη έχει καθοριστεί το δημοτικό συμβούλιο για την τελική απόφαση.

Σήμερα εμείς θα ψηφίσουμε - μέρος των εισηγήσεων της διοίκησης - αυτές που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη ενώ επιλέγουμε - κατ' αρχήν  - λευκό  στην οικονομική επιτροπή για όλα τα άλλα έσοδα του δήμου (τέλη διαφήμισης, τραπεζοκαθισμάτων, νεκροταφείου, παρεπιδημούντων, θέατρο ρεματιάς κλπ), θέση που θα επιβεβαιώσουμε ή θα επανεξετάσουμε εν όψει της τελικής απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο, αφού διαβουλευτούμε και με άλλες παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης που δεν εκπροσωπούνται στην οικονομική επιτροπή.

Η στάση μας αυτή είναι επιβεβλημένη από τις διαδικασίες που επέλεξε η διοίκηση του δήμου.

Οι διαδικασίες που επιλέχτηκαν  κερδίζουν επάξια τον χαρακτηρισμό "αντιδημοκρατικά συνοπτικές".
Ξέρουμε ότι θα γίνει επίκληση της έλλειψης εμπειρίας της νέας διοίκησης, που όμως για τα θέματα του προϋπολογισμού και της δημοκρατικής λειτουργίας δεν αποτελεί κανένα άλλοθι. Αντίθετα μέσα από τον διάλογο και την ακρόαση όλων των απόψεων το έλλειμμα της εμπειρίας καλύπτεται.

Η πρόσκληση για την οικονομική επιτροπή στάλθηκε την Πέμπτη αργά το μεσημέρι, μαζί με τις εισηγήσεις του δημάρχου για την σημερινή συνεδρίαση.

ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - αυτό της Παρασκευής - για να απευθυνθούν (αν ήθελαν) στην υπηρεσία και να πάρουν στοιχεία και απαντήσεις σε υπηρεσιακά θέματα. 
Αν είχαν προγραμματίσει κάτι για το επόμενο της Πέμπτης  πρωινό θα αναγκάζονταν να πάνε στην σημερινή συνεδρίαση εντελώς αδιάβαστοι αφού Σάββατο και Κυριακή, όπως ξέρετε δεν λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες ή χωρίς τα στοιχεία που θα τους ήταν χρήσιμα για να κάνουν υπεύθυνα την δουλειά τους.

Αλλά το δημοκρατικό έλλειμμα δεν είναι κυρίως στο υπηρεσιακό - τεχνικό επίπεδο;

Επί των πολιτικών θεμάτων δεν έχει προηγηθεί καμία διαδικασία ανταλλαγής απόψεως επί του  περιεχομένου των πολιτικών ούτε καν μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου.
Πόσο μάλλον αν αναμοχλεύσουμε στην μνήμη μας τα περί συμμετοχικού προϋπολογισμού που λέμε όλοι εμείς οι αριστερόστροφοι και παραέλεγε η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, χρόνια πολλά, κατηγορώντας τους άλλους. Θέσεις που επανέλαβε και προεκλογικά.

Αποφάσεις  όπως ο καθορισμός τελών και προστίμων για τις διαφημίσεις, τα τραπεζοκαθισμάτα, τα δικαιώματα του νεκροταφείου, το ζήτημα της παραχώρησης του θεάτρου της ρεματιάς, και όλων ουσιαστικά των προβλεπόμενων μη ανταποδοτικών εσόδων  καθορίζονται και καθορίζουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ της διοίκησης, όπως κάθε εχέφρων άνθρωπος καταλαβαίνει.
Δεν καθορίζεται η πολιτική ταυτότητα και αντίληψη από την βέρμπα στα κανάλια αλλά από τις πράξεις και τους προσανατολισμούς.

Αυτά τα θέματα λοιπόν, που θα καθορίσουν την πολιτική του δήμου για ολόκληρη την επόμενη χρονιά (διότι τα τέλη ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ, όπως γίνεται με τα έξοδα), απλά θα αντιμετωπιστούν με μια τυπική καταμέτρηση ψήφων αρχικά στην οικονομική επιτροπή σήμερα και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο που έχει καθοριστεί και αυτό - άρον, άρον την προσεχή Πέμπτη για να μην υπάρχει χρόνος για πολλή συζήτηση και διαβούλευση.

Χρόνος για διάλογο, ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των φορέων και των δημοτών, ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ; 
ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΚΑΡΤΕΣ ΑΦΗΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

Η νέα διοίκηση ακολουθεί πολύ παλιές μεθόδους  τακτικισμού για να αποφύγει την βάσανο του διαλόγου και να  περιορίσει την παρέμβαση της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας στις κρίσιμες, μεγάλες αποφάσεις για την δημοτική πολιτική.

Η κλειστή, φοβική, μονοπαραταξιακή διαχείριση των θεμάτων του δήμου με περιορισμό των δημοκρατικών διαδικασιών αναδείχθηκε σε επιστήμη την προηγούμενη περίοδο από το σύστημα Κουράση και συνεχίζεται από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σα να μην άλλαξε τίποτα. (Αλλά άλλαξε άραγε;)

Από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ οι δημότες είχαν και έχουν άλλες προσδοκίες.

Και η τοποθέτησή μας αυτή δεν έχει αφετηρία την δική μας αντιπολιτευτική διάθεση, ούτε είναι αποτέλεσμα ....βολονταρισμού.

Και για να το τεκμηριώσουμε αυτό, θα επικαλεστούμε ένα χθεσινό άρθρο του Γιάννη Τσούτσια στο site της ΔΡΑΣΗΣ, του υποψηφίου δημάρχου Βριλησσίων δηλαδή, με την αδελφή παράταξη της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ εκεί (για όσους δεν τον ξέρουν), που όμως παραμένει αντιπολίτευση στον δήμο του και συνεχίζει να πορεύεται και να τοποθετείται με τις αρχές  τις οποίες έχουν συνυπερασπιστεί χρόνια τώρα (με τους Ακροβάτες και την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ).

Και μάλιστα ο Γ.Τ. χρησιμοποιεί τους Χαλανδραίους συντρόφους του, ως αμεσοδημοκρατικό παράδειγμα προς μίμηση στα Βριλήσσια.

Προφανώς ο Γιάννης δεν ξέρει και πιστεύει ότι κάνουν ό,τι έλεγαν πριν ....

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ (χαμογελώντας πικρά) ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ "ΔΡΑΣΗ" ΤΟΥ Γ. ΤΣΟΥΤΣΙΑ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ (Και έχει πρόσθετο ενδιαφέρον γιατί βασίζεται σε προεκλογικό άρθρο του Γ. Λιερού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου