Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Σήμερα η συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το εταιρικό πραξικόπημα που συνιστά η «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ-ΕΕ» (TTIP)

Ο κοιν. Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουπλής







Συζήτηση επερώτησης 51 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λογοδοσίας και ενημέρωσης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ. Ανάγκη άμεσης διακοπής των συνομιλιών και ενημέρωσης του ελληνικού και των άλλων Κοινοβουλίων της ΕΕ»

Σήμερα Δευτέρα 3/11 στις 7μμ θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το εταιρικό πραξικόπημα που συνιστά η «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ-ΕΕ» (TTIP).
Ειδικότερα με την εν λόγω επερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λογοδοσίας και διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και ζητά άμεση διακοπή των συνομιλιών και ενημέρωση των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η Συμφωνία TTIP είναι ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που περιορίζουν την κερδοφορία των πολυεθνικών σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ το αναπτυξιακό της όφελος είναι αποδεδειγμένα ανάξιο λόγου. Καταγγέλλει επίσης τη θεσμική εκτροπή που επιχειρείται με ρυθμίσεις που εκχωρούν στις μεγάλες εταιρείες αφενός γνωμοδοτικές αρμοδιότητες στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ και αφετέρου το δικαίωμα να ενάγουν κυρίαρχες κυβερνήσεις για διαφυγόντα κέρδη σε ad hoc διαιτητικά δικαστήρια. «Δεν πρόκειται για μια ακόμη νεοφιλελεύθερη στροφή στην πορεία της ΕΕ, αλλά για ένα σαφές άλμα προς τη θεσμοθέτηση μιας στυγνής εταιρειοκρατίας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και την ευημερία στην Ευρώπη», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία TTIP αλλά και οι συναφείς CETA και TISA έχουν ξεσηκώσει κύμα κατακραυγής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από φορείς, πολίτες και πολιτικά κόμματα που ζητούν ένα οικονομικό σύστημα προς όφελος των λαών και όχι των πολυεθνικών.
Κατά τη συζήτηση θα τοποθετηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Π. Κουρουμπλής, Γ. Σταθάκης, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Α. Μητρόπουλος, Α. Ξανθός, Δ. Στρατούλης, Θ. Πετράκος και Α. Αλεξόπουλος.   

*Η συζήτηση της επερώτησης θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου