Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Δημόσιο: τί περιμένει τους υπαλλήλους που δεν θα αξιολογηθούν θετικά – Δημοσιεύθηκε ο νόμος στο ΦΕΚ


δημόσιο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος με τις τροποποιητικές αλλαγές, αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα αξιολογηθούν θετικά.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, ή την επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης, αλλά και την εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας, ενώ αποκλείει οποιαδήποτε δυσμενή υπηρεσιακή ή μισθολογική συνέπεια.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι το ισχύον σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013, καθώς και ότι εφόσον η αξιολόγηση του έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης του έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το 2013. Επιπλέον η δυσμενέστερη αξιολόγηση στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα η διάταξη του νέου νόμου αναφέρει:

« Σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης επιμερισμού, δεν άσκησε τα καθήκοντά του στην αντίστοιχη θέση κατά το έτος αξιολόγησης, η απόφαση επιμερισμού εκδίδεται από το όργανο που υπηρετεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης κατόπιν πρότασης των προϊσταμένων, οι οποίοι κατά το έτος αξιολόγησης ενεργούν ως αξιολογητές.»

«Τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του αξιολογούμενου συνίστανται ενδεικτικά στα εξής:
α) Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ ή άλλου πιστοποιημένου φορέα επιμόρφωσης.
β) Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης.
γ) Ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας.
δ) Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ..
ε) Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας».

« Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 προθεσμίας η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων, η περαιτέρω διαδικασία, της εισήγησης και αξιολόγησης των υπαλλήλων, δεν αναστέλλεται. Στην περίπτωση αυτή τα στοιχεία των αξιολογούμενων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, κατηγορία και κλάδος, βαθμός και τίτλος θέσης), καθώς και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνονται επί του εντύπου αξιολόγησης από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού».

«Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του ν. 4172/2013 (Α” 167) και δεν θα επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια, μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, β) Το σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων του π.δ. 318/1992, όπως ισχύει, εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013.
Εφόσον η αξιολόγηση του έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης του έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το 2013. Η δυσμενέστερη αξιολόγηση στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου.»

«Έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκδίδεται η απόφαση επιμερισμού ποσοστών. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός δεκαπέντε ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται, και εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές».

http://www.localit.gr/, 16/8/2014

Το ΔΝΤ ζήτησε εισπρακτικές εταιρείες για τις οφειλές στα ταμεία !


image

Τη σύσταση ιδιωτικών call centers, των γνωστών εισπρακτικών εταιρειών φαίνεται πως απαιτεί το ΔΝΤ, προκειμένου να αναλάβουν αυτές τη διαδικασία ενημέρωσης όσων οφειλών εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πάτρικ Ντε Μετς έχει πολλές φορές εκφράσει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την άποψη ότι το ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις της εισπραξιμότητας για λογαριασμό των Ταμείων.

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του απαιτούμενου μηχανισμού εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αποκλείοντας το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών.

Το ΔΝΤ πάντως δεν φαίνεται να κάνει πίσω και προτείνει μάλιστα σειρά μέτρων για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα, όπως συμψηφισμό των επιστροφών φόρων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρόσβαση του ΚΕΑΟ στην περιουσιακή κατάσταση οφειλετών στο πρότυπο των φορολογικών υπηρεσιών, ίδρυση νομικής υπηρεσίας στα περιφερειακά γραφεία του ΚΕΑΟ, αλλά και αξιοποίηση της διαδικασίας συντηρητικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.,

Το ΔΝΤ προτείνει, μάλιστα, τα ίδια μέτρα να ληφθούν και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν ρυθμιστεί, έχουν όμως παραμείνει υπό την εποπτεία των ασφαλιστικών ταμείων.

http://www.olympia.gr/, 15/8/2014

ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ: ΛΑΓΟΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ…



ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΕΟΡΤΗΣ!

Ειναι ασύλληπτο αυτο που συνέβει σήμερα, στο μεγα προσκύνημα της Παναγίας.
Για πρώτη φορα στη νεώτερη ιστορία του Ελληνικου κράτους, δεν υπήρχαν εκπρόσωποι της κυβερνησης στα μεγάλα προσκυνήματα! Και μιλάμε βεβαίως για την συγκυβέρνηση…
Λαγοί όλοι τους στην κυριολεξία, σε μια πρωτοφανή ύβρι για την σημασία της ημέρας.
Μια οικτρά πολιτικάντικη συμπεριφορά που αποδεικνύει το πόσο ελάχιστοι, πόσο μηδαμινοί ειναι αυτοι που κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.
Οι φαιδρές δικαιολογίες που κυκλοφορούσε η Συγγρου και η Χαριλάου Τρικουπη περί “ενεδρας” απο τους μικροομολογιούχους, ειναι τουλάχιστον κατάπτυστες.
Είστε ονειδος για το Έθνος. Δεν εκπροσωπείτε απολύτως τίποτα, πέραν της αθλιότητας σας.

http://www.olympia.gr/, 16/8/2014

Στους Δήμους τα ευρωπρόστιμα για τις χωματερές – Νέα «βόμβα» στα ταμεία τους



Τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απόφαση που αναμένεται να λάβει κυβέρνηση ώστε να οι δήμοι να κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που θα επιβάλλει μέσα στο επόμενο διάστημα το Ευρωδικαστήριο για χωματερές και λύματα. Όπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προ ημερών καθορίστηκε η διαδικασία επιμερισμού των προστίμων, τα οποία θα μειώνονται ανάλογα με την ύπαρξη ή την πορεία δρομολογημένης λύσης και θα παρακρατούνται απευθείας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Παρά τις ευρωπαϊκές καταδίκες σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει περί τις 80 χωματερές σε λειτουργία.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:

Πολλοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πίστεψαν ότι επρόκειτο για απειλή. Ομως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να «περάσει» στους δήμους τα πρόστιμα που θα επιβάλλει μέσα στο επόμενο διάστημα το Ευρωδικαστήριο για χωματερές και λύματα, τιμωρώντας την απροθυμία της Αυτοδιοίκησης να βάλει το κοινό καλό πάνω από το όποιο πολιτικό κόστος επί δεκαετίες. Προ ημερών καθορίστηκε η διαδικασία επιμερισμού των προστίμων, τα οποία θα μειώνονται ανάλογα με την ύπαρξη ή την πορεία δρομολογημένης λύσης και θα παρακρατούνται απευθείας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Ο επιμερισμός των ευρωπροστίμων που θα επιβληθούν στην Ελλάδα για χωματερές και λύματα «στους υπαίτιους φορείς» προβλέφθηκε στον νόμο 4042/12 και εξειδικεύτηκε προ ημερών με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 2113Β). Οπως ορίζει:

• Το πλήρες ποσό των προστίμων που θα καταλογίσει στην Ελλάδα το Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές και τα λύματα θα μεταβιβαστεί στους υπαίτιους, δήμους ή (σπανιότερα) Περιφέρειες.

• Στις περιπτώσεις ομαδικών παραβάσεων (εκεί, δηλαδή, όπου οι παραβάτες είναι πολλοί) το πρόστιμο θα επιμερίζεται.

• Ο επιμερισμός θα βασίζεται κατά 40% στο πληθυσμιακό μέγεθος του δήμου και κατά 60% στον βαθμό συμμόρφωσης. Στην περίπτωση πλήρους συμμόρφωσης ο υπαίτιος απαλλάσσεται. Με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία επιβραβεύει δήμους που δραστηριοποιήθηκαν και δημιούργησαν τις υποδομές.

• Η πρόοδος του κάθε δήμου θα πρέπει να πιστοποιείται, λ.χ., με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων ενός ΧΥΤΑ, τη δημοπράτησή του, την πιστοποίηση εργασιών εν εξελίξει κ.λπ.

• Οσον αφορά τη διαδικασία, την απόφαση για τον καταλογισμό (ή επιμερισμό) των προστίμων θα λαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Στην περίπτωση προστίμων που αυξάνονται ημερησίως, το ΥΠΕΚΑ θα ζητά από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πληροφόρηση για τη δρομολόγηση ή μη λύσης και την πορεία αυτής, με βάση την οποία θα υπολογίζει την οφειλή.

• Στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «τα οφειλόμενα ποσά παρακρατούνται κατά τη διαδικασία κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων» (ΚΑΠ).

Τι συνεπάγεται η απόφαση; Κατ’ αρχήν, δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι, αλλά μόνο οι υπαίτιοι φορείς. Βέβαια, η περικοπή της τακτικής χρηματοδότησης κάποιων δήμων (ΚΑΠ) ειδικά αυτή την περίοδο είναι δεδομένο ότι θα τους οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία. Αν όμως κάποιος δήμος «βάλει λουκέτο» ή μετακυλίσει το πρόστιμο στους δημότες, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι δημότες να κινηθούν με τη σειρά τους νομικά εναντίον συγκεκριμένων δημοτικών αρχόντων, που επί σειρά ετών μπλόκαραν ή απέφευγαν να δρομολογήσουν τις λύσεις.

Οσον αφορά τον τρόπο καταλογισμού των προστίμων, οι μεγάλοι δήμοι που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου στη δρομολόγηση λύσης, θα κληθούν να καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, που δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή τους, επειδή αντιδρούν στην προτεινόμενη χωροθέτηση, θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από άλλους δήμους της Αττικής, που έχουν δρομολογήσει τα αντίστοιχα έργα, έστω και προ ενός ή δύο ετών (λ.χ. Μαρκόπουλο, Κορωπί).

Η επιβολή της απόφασης είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει αρκετούς δήμους σε οικονομική ασφυξία. Ας μην ξεχνάμε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει για την υπόθεση των χωματερών την επιβολή κατ’ αποκοπή προστίμου 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα από την πρώτη καταδίκη μέχρι τη δεύτερη (ή τη συμμόρφωση). Και χρηματική ποινή 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που περνάει από τη δεύτερη καταδίκη μέχρι την πλήρη συμμόρφωση της χώρας (σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει περί τις 80 χωματερές σε λειτουργία, περί τις 30 στην Πελοπόννησο, περί τις 25 σε νησιά και οι υπόλοιπες διάσπαρτες στη χώρα).

Παράλληλα, για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο έως και 11,5 εκατ. ευρώ, αλλά και χρηματική ποινή 47.762 ευρώ την ημέρα, καθώς δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, το 2007. Η αρχική καταδίκη αφορούσε 23 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς και σε 17 περιπτώσεις το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.

http://www.aftodioikisi.gr/, 15/8/2014