Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

«Δεν είναι ζήτημα ρήξης, αλλά απόφαση επιστροφής στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας»

 

Αλέξης Τσίπρας: "Η επιλογή βαραίνει τον καθένα ξεχωριστά. Το οφείλουμε στους αγώνες του ελληνικού λαού, στα παιδιά μας και στη δημοκρατία.
Δεν έχουμε τον δικαίωμα να γυρίσουμε πίσω. Η Ελλάδα θα πάψει να είναι μια αποικία χρέους για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο λαός την άλλη Κυριακή θα επιλέξει με θάρρος με τόλμη και αρετή. Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπρέπειας σε όλο τον κόσμο.

Θέλω να επαναλάβω κάτι, κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα σε δημοψήφισμα που να αφορά το νόμισμα αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης.
Θέλω να επαναλάβω κάτι, κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα σε δημοψήφισμα που να αφορά το νόμισμα αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης.

Ζητώ σήμερα την έγκριση της ελληνικής αντιπροσωπείας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου. Είμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα σεβαστούν το δικαίωμα ενός λαού σε κρίσιμες στιγμές να έχει τον λόγο. Ακουσα μάλιστα από πολλούς να χαρακτηρίζουν την πράξη αυτή ως πραξικόπημα και να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα.

Το όχι του ελληνικού λαού θα είναι ταυτόχρονα και ένα μεγάλο ναι στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απορρίψει τα τελεσίγραφα.

Η Ευρώπη δεν είναι ισοδύναμο της λιτότητας και των μνημονίων. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Ήρθε η ώρα να αμφισβητήσουμε το δόγμα των μνημονίων, και να επιχειρήσουμε την αλλαγή προς το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε μια πιο επωφελή συμφωνία με προοπτική για ανάπτυξη. Η απόφαση δεν αποτελεί ζήτημα ρήξης με την Ευρώπη. Είναι μία απόφαση επιστροφής στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας.

Η επόμενη μέρα της δημοκρατικής επιλογής και ενός περήφανου όχι στην υποτέλεια, θα είναι μια μέρα που θα βρει τη χώρα μας με μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυναμική και η ώρα της αλήθειας για τους δανειστές. Η Ελλάδα δεν είναι ένα παιχνίδι που τελείωσε.

Τώρα είναι η ώρα να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη δημοκρατία και να  αφήσουμε τον λαό να απαλλαγεί από πέντε συνεχόμενα χρόνια λιτότητας. Να επιτρέψουμε στο λαό να γίνει ο κύριος του εαυτού του.

Τώρα δεν είναι η ώρα της στείρας μικροκομματικής αντιδικίας. Ξέρω ότι προκαλεί έκπληξη η στάση που κρατάμε, περιμένατε να παραδοθούμε. Είχατε και μία σύγχυση στην επιχειρηματολογία σας.
Μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια, μας ζήτησαν να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα σκληρό μνημόνιο ύφεσης και αργού θανάτου της χώρας. Δεν το δεχθήκαμε.
Δήλωσαν ότι εάν ρίξουμε τα βάρη σε αυτούς που έχουν θα έχουνε υφεσιακά μέτρα ενώ μας ζητούσαν να ρίξουμε τα βάρη στους μισθούς, στις συντάξεις, στην αύξηση του ΦΠΑ ενώ παράλληλα δεν τους ενδιέφεραν τα έσοδα από τον παράνομο πλούτο. Μας ζήτησαν την θεσμοθέτηση των ομαδικώς απολύσεων και την μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Απαίτησα επίσης την εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό. Όλα αυτά προκαλούν ένα ερώτημα, όλοι αυτοί ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;

Τους τελευταίους μήνες δώσαμε μια σκληρή μάχη σε αντίξοες συνθήκες για να υπερασπιστούμε την λαϊκή εντολή που λάβαμε. Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και με διάθεση συνεργασίας. Αυτούς τους μήνες έκανα και προσωπικά ότι ήταν δυνατόν σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως επικράτησαν οι πιο ακραίες φωνές από την πλευρά των εταίρων.
Όταν μας κηρύττουν τον πόλεμο ξέρουμε να πολεμάμε και ξέρουμε να νικάμε.
Πόσο άραγε κοστολογείται η αξιοπρέπεια ενός λαού από τις τράπεζες και τους οίκους αξιολόγησης; Χθες μας εκβίαζαν με την ρευστότητα, σήμερα με την κινδυνολογία. Κάποια στιγμή όμως οι εκβιασμοί στερεύουν.

Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι, άνεργοι, φτωχοί, νέοι που μεταναστεύουν, είναι γεγονότα που δεν έγιναν τους τελευταίους 5 μήνες της διαπραγμάτευσης αλλά τα τελευταία 5 χρόνια. Ηρθε η ώρα αυτό το παιχνίδι να τελειώσει οριστικά με την απόφαση του ελληνικού λαού.

Γιατί κάποιοι φοβούνται τόσο πολύ την απόφαση του ελληνικού λαού και γιατί εκβιάζουν τόσο πολύ;
Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία με μελανά χρώματα γιατί κάποιοι αποκλείουν την χώρα μας από μια διαδικασία χωρίς να έχουν το δικαίωμα. Αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει. Μας είπαν ότι δεν αφήνουν την δημοκρατία να αναπνεύσει.
Δεν θα ζητήσουμε στην χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία την άδεια από τον κ. Σόιμπλε το δημοψήφισμα. Την επόμενη Κυριακή το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε όχι οι εταίροι μας. Εχουμε υποχρέωση πάνω απ όλα να σεβαστούμε την λαϊκή κυριαρχία.
Δεν έχει νόημα μία ακόμη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση και μάλιστα μεταμεσονύκτια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου