Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής διασφαλίζει τα έργα και τη χρηματοδότησή τους



Αναφορικά με ορισμένα οικονομικά στοιχεία και προκειμένου να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις, η Περιφέρεια Αττικής καθιστά σαφές ότι:

1. Ουδέποτε υπήρξε στάση πληρωμών, ενώ οι όποιες διακοπές εργασιών στα έργα υποδομών και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν επηρέασαν τους στόχους απορρόφησης της Περιφέρειας.

2. Σε ό,τι αφορά σε δήθεν στάση πληρωμών στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα στοιχεία είναι σαφή και διαψεύδουν όσους επιμένουν (από άγνοια ή για μικροπολιτικούς λόγους) να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (https://2007-2013.espa.gr/el/Pages/poreia_ylop_espa.aspx, το ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013 εμφανίζει στις 30/11/2015, δηλαδή ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, απορρόφηση 104%!

3. Σήμερα, μετά από μια δύσκολη χρονιά με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, το ΠΕΠ Αττικής ολοκληρώνεται επιτυχώς και με ποσοστά απορρόφησης μεταξύ του 105% και 110%, όπως προβλέπουν οι σχετικοί Κανονισμοί της Ε.Ε., χωρίς να προκαλείται καμία απώλεια Κοινοτικής Συνδρομής και τούτο προς όφελος της Αττικής και της οικονομίας της χώρας.

4. Αντιθέτως, η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής παρέδωσε ένα ΠΕΠ με ποσοστό απορρόφησης κάτω του 80% και τρίτο σε επικινδυνότητα (πίσω από δύο τομεακά πρόγραμμα) για απώλεια Κοινοτικής Συνδρομής.

5. Ειδικά αναφορικά με το ΚΕΛ Κρωπίας, το έργο είχε δηλωθεί ήδη από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας ως έργο «γέφυρα», καθώς δεν ολοκληρωνόταν ως τις 31/12/15. Τούτο σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως επίπτωση στην πορεία του έργου ή στα πρόστιμα, από τη διακοπή εργασιών της αναδόχου κοινοπραξίας. Ο βασικός λόγος καθυστερήσεων στην πρόοδο των εργασιών, είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα στο οικόπεδο του ΚΕΛ και στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας καθυστέρησε 2.5 χρόνια να υπογράψει τη σύμβαση για το έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

6. Τέλος, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει προνοήσει και διασφαλίσει πόρους για την ολοκλήρωση των έργων χωρίς να υπάρξει καμία πρόσθετη επιβάρυνση στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Τα έργα phasing δεν έχουν μεταβληθεί και είναι ίδια με αυτά που είχε δηλώσει η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας τον Μάιο του 2014. Σε ό,τι αφορά στα έργα που δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα αφήσουν ένα μικρό υπόλοιπο, το Υπουργείο Οικονομίας έχει προβλέψει ειδική Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕ) για τη χρηματοδότηση τους, ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα και εντός του 2016. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο, μακριά από φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, έχει ήδη καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ κοινοτικής συνδρομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου