Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Η αειφορία των θαλασσών μας, παρόν, παρελθόν και μέλλον της ζωής και της επιβίωσής μας.

φώκια
Η ημερίδα της 31 Ιουλίου στην Αίγινα σχετικά με τη μεσογειακή φώκια και τους επαγγελματίες αλιείς, στην συζήτηση και μετά τις εισηγήσεις, ανέδειξε:
1. την επιταχυνόμενη υπεραλίευση και τις καταστροφικές συνέπειές της στους ψαράδες και στο περιβάλλον,
2. την αξία της θάλασσας ως τομέα πρωτογενούς παραγωγής και ακριβέστατο δείκτη πολιτισμικής αξιολόγησης και,
3. την αειφορία ως στρατηγική εναλλακτική της ανάπτυξης.
Παρότι για διάφορους διαδικαστικούς λόγους δεν προχώρησε η επεξεργασία και εμβάθυνση των ζητημάτων αυτών, τονίστηκε επιλογικά η ανάγκη διοργάνωσης μιάς αναβαθμισμένης εκδήλωσης (συνέδριο, ίσως) κατά την οποία να προετοιμαστούν και κατατεθούν σχετικές προτάσεις.
Η θάλασσα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και τον ελληνισμό, απετέλεσε το πεδίο άντλησης ζωής, πλούτου, πνεύματος, δημιουργίας και ισχύος, στο διάβα των αιώνων ύπαρξής τους. Η περιφρόνηση, η απαξίωση, η εγκατάλειψη και καταλήστευσή της διασπάθισε, κατασπατάλησε και ακρωτηρίασε τα απέραντα πεδία της.
Η σημερινή καταστροφική κρίση της οικονομίας και της κοινωνίας, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, προκαλώντας πιέσεις ακόμη και στην κρατική υπόστασή τους, επιβάλλει την αναζήτηση νέων προτύπων και στρατηγικών, πέραν αυτών του οικονομισμού και του χυδαίου υλισμού που επεκράτησαν μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά στην πατρίδα μας.
Η αναψηλάφηση των ριζών, της ιστορίας και της καταγωγής του έθνους και του πολιτισμού μας, της γλώσσας και της πολιτικής, με πρίσμα και όρους αναβάθμισης και αναπροσαρμογής στα σημερινά δεδομένα, θέτουν ως πιθανόν εφαλτήριο και επίκεντρό τους την θάλασσα. Εφόσον δε προσδιορισθεί το πολιτικό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου των θαλασσών, δηλαδή ανακήρυξης και κατοχύρωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε κατανοείται η ζωτική αναβαθμισμένη πολυεπίπεδη αξία της θάλασσας για την επιβίωση του ελληνισμού και των Ελλήνων, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σήμερα.
Ένα συνέδριο για την αειφορία των ελληνικών θαλασσών, φαίνεται να είναι πολύ απαιτητό και επίκαιρο. Καθώς δε κατά την προετοιμασία της ημερίδας που έγινε στις 31 Ιουλίου στην Αίγινα, εντοπίσαμε πολλά δείγματα καταγραφής και αλληλένδετης παρουσίας της μεσογειακής φώκιας με τους αλιείς στο Αιγαίο-ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους- μπορεί αυτή, η μεσογειακή φώκια, που απειλείται με εξαφάνιση (όπως και οι επαγγελματίες αλιείς) και κατοικεί κυρίως στην πατρίδα μας, να αποτελέσει το έμβλημα και το σύμβολο της αειφορίας και της ελλαδικής ΑΟΖ.
Νίκος Καραβαζάκης

Η διεύθυνση προβολής της μαγνητοσκοπημένης ημερίδας είναι: https://youtu.be/vTTIRiEF1gU

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου για την ημερίδα:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31/7/16, με ευρεία συμμετοχή πολιτών και επαγγελματιών αλιέων της Αίγινας, στο Γενικό Λύκειο, η ημερίδα με θέμα “η μεσογειακή φώκια στον Σαρωνικό Κόλπο”, που διοργάνωσε το “Βήμα Σαρωνικού” και στήριξαν “οι φίλοι της Αίγινας”, ο σύλλογος επαγγελματιών αλιέων “ο Άγιος Νεκτάριος” και η “Ομάδα Πολιτών Αίγινας για την Ελληνική Πολιτική (ΟΠΑΕΠ)”. Η ημερίδα μας την ίδια ημέρα το πρωί ανακοινώθηκε από την τηλεόραση της ΕΤ1.
   Εμπεριστατωμένη παρουσίαση για την θαλάσσια ζωή και την σημασία της προστασίας της έκανε η περιβαλλοντολόγος Δρ. Μ. Σαλωμίδη, αποδίδοντας κατανοητά και εύληπτα την αλληλεξάρτηση όλων των εμβίων της θάλασσας. Ο καθηγητής κ. Π. Ήφαιστος επεσήμανε «τον βιασμό της φύσης στον βωμό του αχρείαστου κέρδους» και τόνισε εμφατικά την ανάγκη συλλογικότητας και πολιτικοποίησης των κοινωνικών αγώνων σήμερα. Η νομικός κ. Λ. Καστρινάκη ανέδειξε εκδοχές νομικών μορφών διεκδίκησης αποζημιώσεων από τους επαγγελματίες αλιείς και αυτοοργάνωσής τους.
   Ο κ. Χρήστος Χιώτης, πρόεδρος του σωματείου των επαγγελματιών αλιέων, περιέγραψε το πρόβλημα της αλόγιστης υπεραλίευσης  στη θάλασσα, αλλά και των ζημιών στα δίχτυα από τα κητώδη, αναδεικνύοντας ως μείζον ζήτημα την επιβίωση της επαγγελματικής αλιείας.
 
   Στην ζωηρή συζήτηση που έλαβε χώραν, πέραν από τις παρεμβάσεις των συνδιοργανωτών, έγινε σαφής η σπουδαιότητα διαφύλαξης και αναβάθμισης του θαλάσσιου πλούτου της πατρίδας μας, μάλιστα ως εναλλακτικής πιθανής προοπτικής ανασύνταξης της οικονομίας συνάμα και ανασκευής των προτύπων της κοινωνίας μας. Ομόφωνα δε έγινε αποδεκτή η πρόταση να πραγματοποιηθεί και νέα εκδήλωση με εξειδίκευση προτάσεων ενώ από την κ. Σαλωμίδη προσκλήθηκαν οι επαγγελματίες αλιείς να παρακολουθήσουν στην Σαντορίνη κατά τον Οκτώβριο σχετικό συνέδριο.
   Στην ημερίδα ανακοινώθηκαν με τις ευχαριστίες μας οι χορηγίες δεκατριών συμπολιτών επιχειρηματιών και προσφέρθηκε από την κ. Καρακωστή Δ. στους εισηγητές το λεύκωμα «η ελιά και οι θεοί». Παρευρέθηκαν και συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι  κ.κ. Α. Σαλπέα, Ι. Πούντος και Σ. Θεριανός.
Στην Αίγινα 1/8/16
 
https://vimasaronikou.wordpress.com

ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ.