Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αγαπητοί φίλοι,

Σας είχαμε ενημερώσει για τις προγραμματισμένες δράσεις μας.
Μια απο αυτές είναι και η επιστολή μας στα σχολεία αρχικά της περιοχής του Χαλανδρίου.
Σας την επισυνάπτουμε και θα είναι μεγάλη βοήθεια για μας να συμβάλετε και να συμμετέχετε.

Ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους αρκετά σχολεία. Θα είναι ένας περίπατος - ξενάγηση γνωριμίας της ρεματιάς.

Η πρόεδρος
Κέλλυ Δάνου


Αξιότιμοι Κες/κοι

Ο σύλλογος μας έχει ηλικία που πλησιάζει τα 30 χρόνια. Ο καταστατικός σκοπός του είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου. Το Ρέμα Πεντέλης Χαλανδρίου ,η Ρέμα Πολυδρόσου είναι ένας μεγάλος χείμαρρος, που πηγάζει από τις παρυφές της Πεντέλης ,χύνεται στην πεδιάδα του Χαλανδρίου και μέσω κλειστού αγωγού, εκβάλλει στον Ποδονίφτη και στη συνέχεια στον Κηφισό ποταμό. Η ρεματιά μας αποτελεί μοναδικό περιβαλλοντικό σημείο μεγάλης οικολογικής και ιστορικής σημασίας. Εκτός του ιδιαίτερου φυσικού της κάλλους αποτέλεσε κατά διάφορες ιστορικές εποχές σημείο αναφοράς. Κατά την αρχαιότητα από την κοίτη της και τα πρανή της πέρναγαν τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά μνημεία όπως στον Παρθενώνα (Λιθαγωγεία) Κορρές Μ. ΄ Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα ΄

Μεταξύ των ετών 1841-1842 κατασκευάστηκε στη Ρεματιά γέφυρα ,για λογαριασμό της Δούκισσας της Πλακεντίας ,η οποία διασώζεται σχεδόν άθικτη έως σήμερα και αποτελεί διατηρητέο νεώτερο ιστορικό μνημείο. Σε όλη τη διαδρομή , ανακαλύπτει ο περιπατητής υπολείμματα ανθρώπινης δραστηριότητας ανά τους αιώνες.

Δυστυχώς η ρεματιά δεν τυγχάνει στις μέρες μας ανάλογης με την αξία της προσοχής με αποτέλεσμα να μην είναι σε όλο το μήκος της εύκολα προσιτή από τον περιπατητή, λόγω αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων σε συνδυασμό, με την εν πολλοίς αδιαφορία της πολιτείας. Η χάραξη μονοπατιών, η φύτευση των πρανών ,η αποφυγή κατολισθήσεων μέσω παρεμβάσεων που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς, η αποξήλωση παράνομων περιφράξεων, η αποτροπή της ρύπανσής της, από παράνομους ρυπαντές είναι μερικά για τα οποία ο σύλλογός μας αγωνίζεται.

Με το γράμμα μας αυτό σας καλούμε να γίνεται συμμέτοχοι σε αυτήν μας την προσπάθεια καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας , στο οποίο πιστεύουμε ότι χρειάζεται να παρέμβουμε ,για την ευαισθητοποίηση και κατ επέκταση την προστασία, του περιβάλλοντος και της Ρεματιάς είναι η Νεολαία μας. Οι μαθητές μας και γενικά οι νέοι μας , πρέπει να τη γνωρίσουν και να ενημερωθούν για αυτή, ώστε να την αγαπήσουν ,να βοηθήσουν στην ανάδειξή της και τελικά στην προστασία της.

Η παρέμβαση μας αυτή δεν μπορεί να έχει επιτυχία χωρίς την δική σας αρωγή και συμπαράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου