Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ν. ΚΟΜΠΟΤΗΣ: ΛΙΣΤΕΣ, ΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΑΖΕΥΕΤΑΙ.

Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς, Παναμά Πέιπερς και τώρα και Παραντάιζ Πέιπερς. Χορός τρισεκατομμυρίων σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι απλοί εργαζόμενοι παρακολουθούμε. Καλά- καλά δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα μηδενικά από τα ποσά. Αλλά οι περισσότεροι θεωρούμε την κατάσταση αναπόφευκτη. Ένα ζαλισμένο κοπάδι, όπως λέει κάποιος φίλος. Λες και είναι γραμμένο στα άστρα ο πλούτος, «νόμιμος» και παράνομος, να είναι συγκεντρωμένος σε ελάχιστα χέρια και οι πολλοί να δυστυχούν.

Και όμως υπάρχουν διάφοροι που επαναλαμβάνουν κάθε λίγο ότι, ενώ στη χώρα μας οργιάζει η φοροδιαφυγή, στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα είναι αλλιώς. Αλλά έρχονται οι αποκαλύψεις των λι(η)στων και μουτζουρώνουν την ειδυλλιακή εικόνα..

Η φοροδιαφυγή και γενικότερα η διαφθορά δεν ειναι ανεπιθύμητη παρενέργεια του συστήματος. Είναι το οξυγόνο του, η κινητήρια δύναμη του.

Και όμως υπάρχουν πολιτικοί που υποστηρίζουν ότι μπορεί να ασκηθεί έλεγχος και ο καπιταλισμός να λειτουργήσει με κανόνες, με μέτρο και με
αξίες.

Σπέρνουν ψευδαισθήσεις και συμβάλλουν έτσι στη νομιμοποίηση και διαιώνιση της κατάστασης.

Δύο είναι τα μεγάλα κόλπα του καπιταλισμού:

· Οι Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) , Όπου οι μέτοχοι δεν έχουν όνομα και βασιζόμενοι στην ανωνυμία , έχουν την ελευθερία κινήσεων και στην φοροδιαφυγή και στη ρεμούλα και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή ανομίας και εγκληματικότητας.

· Οι Εξωχώριες «Εταιρίες» σε φορολογικούς παραδείσους. Όπου κρύβουν και ξεπλένουν τα παράνομα πλούτη τους , διότι κανείς δεν μπορεί να γίνει πλούσιος με τον ιδρώτα του προσώπου του. Και αυτό είναι μια αναντίρρητη αλήθεια.


ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου