Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΡ. ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί - κατά την γνώμη μας - μνημείο.
Ο ΑΡΧΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ καλεί την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ να κλείσει τους δήμους επ αόριστον για να μην υλοποιηθεί η μνημονιακή πολιτική, σου λέει.
ΟΚ!
ΑΠΟΨΕΙΣ!
ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ κατά την ταπεινή μας γνώμη.

Κος ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ:
Συνεχίζοντας μετά τον Γιώργο τον Λιερό, θέλω να σημειώσω ότι όλη αυτή η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε την τελευταία περίοδο, εδώ και δεκαπέντε μέρες, είναι πλέον σαφές ότι δεν στηρίζεται πουθενά, είναι μια προσπάθεια να εκβιαστούν κάποιοι, είναι μια λογική που οδήγησε στο να καλούνται εργαζόμενοι να παρέμβουν, να πιέσουν, να βοηθήσουν για να ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός, όταν ο αντίπαλος είναι αλλού και δεν κατονομάζεται και δεν αντιπαλεύουμε αυτόν που ευθύνεται για την κατάσταση των εργαζομένων σήμερα.

Είπα και νωρίτερα ξεκινώντας, ότι για την εργασιακή ομηρία χιλιάδων συναδέλφων δεν φταίει ότι καθυστερεί η ψήφιση του προϋπολογισμού στο Χαλάνδρι. Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες και όχι μόνο για τους χειρισμούς που έκανε την τελευταία περίοδο, για όλα αυτά τα χρόνια φταίει αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες, για τις στρατιές των συμβασιούχων, των ελαστικά εργαζομένων, οι οποίοι δικαιούνται μόνιμη και σταθερή εργασία και αντιμετωπίζουν υποσχέσεις, αντιμετωπίζουν παραπομπή σε νόμους και διατάγματα και επιλογές που γίνονται, που δεν διασφαλίζουν αυτό το δικαίωμα.

Κάποιοι μπορεί να υπόσχονται ότι εάν ψηφιστεί έγκαιρα ο προϋπολογισμός 1η Απριλίου θα είστε μόνιμοι υπάλληλοι. Υπόσχονται πράγματα που δεν θα γίνουν. Είναι υποκριτικό, είναι ψευδές αυτό, εφόσον προβάλλεται από ορισμένους. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμβασιούχων την 1η του Απρίλη θα είναι, δυστυχώς, απολυμένοι, γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε το αυτονόητο, να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, θα ήταν θετικό να μην ψηφιστεί ούτε σήμερα και να μην έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός σε όλους τους Δήμους της χώρας. Ο Δήμαρχος έχει την τιμή, εν πάση περιπτώσει και την ευθύνη να είναι μέλος της ΠΕΔΑ. Θα μπορούσε λοιπόν η Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Αττικής να έχει πάρει απόφαση που να λέει ότι τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2018, δεν επαρκούν για τις ανάγκες των δημοτών μας.

Στα 2,4 δισ. € που δίνονται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους έναντι 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε να δοθούν με βάση τον νόμο, το μνημονιακό νόμο που τον καταστρατηγούν, τον νόμο του Καλλικράτη και με αυτόν τον τρόπο εδώ και εφτά χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα ποσό που υπερβαίνει τα 13 δισ., που έχουν υπεξαιρεθεί από την αυτοδιοίκηση, με βάση λοιπόν τα 2,4 δισ. ο Δήμος Χαλανδρίου προβλέπει στα έσοδα του 9 εκατομμύρια ευρώ από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Εάν είχαν δοθεί και τα 7 συν η ΣΑΤΑ που η ΣΑΤΑ μιλώ για όλη την κρατική χρηματοδότηση πλην Περιφέρειας και άλλων πηγών, Πράσινο Ταμείο και τα λοιπά, εάν είχαν δοθεί, λοιπόν, αυτά που δικαιούταν ο Δήμος Χαλανδρίου, θα έπρεπε από την κρατική χρηματοδότηση να είναι 19 τα εκατομμύρια και όχι 9, εάν είχαν δοθεί με βάση τον νόμο.

Εάν λοιπόν ο Δήμος Χαλανδρίου δεν ψήφιζε προϋπολογισμό, δεν ψήφιζαν οι Δήμοι της Αττικής, δεν ψήφιζαν οι Δήμοι της χώρας, εάν αρνιούνταν να συναινέσουν στην μνημονιακή κανονικότητα, για την οποία ακόμα και σύντροφοί μας που παλεύουμε εδώ και χρόνια και λέγαμε ότι θα κάνουμε τον Δήμο Χαλανδρίου κέντρο αγώνα ενάντια στα μνημόνια, το κάναμε; Αμφιβάλλω.

Σήμερα μας καλούν να συναινέσουμε στην μνημονιακή κανονικότητα, να αποδεχθούμε ότι με αυτά πρέπει να πορευτεί ο Δήμος Χαλανδρίου και ενώ είναι μπροστά το Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Γιατί άραγε; Ο κ. Κουράσης λέει να μην γίνει. Εγώ θα έλεγα να γίνει και να πάρει απόφαση που να λέει ότι κλείνουν οι Δήμοι όλης της χώρας, γιατί δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό. Δεν βολεύονται με αυτά τα ψίχουλα. Δεν βολεύονται με τις περικοπές, την υπεξαίρεση των πόρων τους.

Βολευόμαστε; Λέμε 11 εκατ. θα πάρουμε από την Περιφέρεια, εάν δεν κάνω λάθος. Κάπου τόσα υπολογίζονται. Συγνώμη, για το τεχνικό πρόγραμμα είναι 4,4 εκατ. Στο τεχνικό πρόγραμμα οι χρηματοδοτήσεις.

Πριν είπε ο Κασίμης και περιμένουμε να απαντηθεί ότι 20 εκατ. θα είναι οι επιχορηγήσεις με βάση που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας. Θα πάρουμε εμείς το 20% του ποσού που θα διαθέσει η Περιφέρεια για το ΄18; Αμφιβάλλω. Και είναι έντονες οι αμφιβολίες και σε σχέση με το τι έγινε το ΄17 και την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

Εμείς, λοιπόν, εγώ προσωπικά λέω ότι θα έπρεπε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ να παρθεί η απόφαση ότι κλείνουν οι Δήμοι. Μια μέρα, δυο, πέντε, επ’ αόριστον, διεκδικώντας αυτά που τους ανήκουν και να μπει μπροστά ο Δήμος Χαλανδρίου και ας έρθουμε τον Γενάρη να δούμε εάν αυτή η μάχη, ο προϋπολογισμός ξέρετε ψηφίζεται 18 με 22 Δεκέμβρη, 14 Δεκέμβρη έχει αποφασιστεί πανεργατική Πανεπιστήμιο-υπαλληλική απεργία. Γιατί εκείνη την ημέρα με απόφαση της ΚΕΔΕ να μην κλείσουν οι Δήμοι όλης της χώρας; Να κατέβουμε δημότες, εργαζόμενοι των δήμων διεκδικώντας την μονιμοποίησή τους;

Είναι κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ για της 14 Δεκέμβρη, γιατί οι Δήμοι να μην το στηρίξουν για τους 127, τους συμβασιούχους όλων των δομών, της αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων, των σχολείων, όλα αυτά που εν πάση περιπτώσει, συνιστούν κοινωνικές δομές και υπηρεσίες και που σήμερα έχουν αποδυναμωθεί;

Θα έλεγα λοιπόν ότι υπάρχει ακόμα η ευκαιρία, υπάρχει η δυνατότητα με την μη ψήφιση του προϋπολογισμού σήμερα, να πάμε αύριο, μεθαύριο στο Συνέδριο που μας καλεί ο Πατούλης και να θέσουμε πρώτο θέμα αυτό. Θα είναι υπουργοί εκεί, θα είναι οι εξαγγελίες οι καινούργιες για την απλή αναλογική, Σκουρλέτης και τα λοιπά. Εδώ όμως τι θα γίνει με τις ανάγκες του κόσμου; Τι θα γίνει όταν υπάρχει αυτή η υπερ-φορολόγηση 2,6 δις ευρώ επιπλέον φόροι και επιπλέον περικοπές κοινωνικών δαπανών στον προϋπολογισμό του ΄18; Τεράστια η επιβάρυνση που συνεχίζεται η αιμορραγία και εμείς συζητάμε για το εάν πρέπει έγκαιρα να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για να είμαστε εντάξει με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Για αυτοτέλεια. Ψευδεπίγραφο. Ποια αυτοτέλεια; Οικονομική Επιτροπεία;

Όλα τα κάναμε καλά λένε εδώ οι εισηγήσεις. Μάλιστα θριαμβολογούν. Ελπίζω να θριαμβολογούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι ο Δήμος, όχι ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, γιατί λέει ο δείκτης εξάρτησης ανέρχεται στο 30%. Τι λες; Δηλαδή περιορίζεται λέει η αυτοδυναμία του Δήμου και αυξάνει η εξάρτησή του από τις επιχορηγήσεις, όσο αυξάνει η τιμή του δείκτη.

Και εφόσον εμείς τον μειώνουμε τον δείκτη, δηλαδή οι επιχορηγήσεις τακτικές και έκτακτες σε σχέση με το σύνολο των εσόδων μειώνεται, τα καταφέρνουμε, ήταν μνημονιακός στόχος να πάμε στο 30% οι επιχορηγήσεις και στο 70% οι ίδιοι πόροι, δηλαδή ανταποδοτικά τέλη. Ότι πόρους επιβάλει και εισπράττει ο Δήμος να αντιστοιχούν στο 70% των εσόδων. Εμείς εδώ θριαμβολογούμε ότι το κατορθώσαμε.

Εμείς λοιπόν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την κανονικότητα, δεν έχουμε δικαίωμα με βάση τις εξαγγελίες, τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες, οφείλουμε να αντισταθούμε, οφείλουμε να παλέψουμε, όχι μόνοι μας, δεν μπορεί να αποτελέσει, σίγουρα έχει δίκαιο ο Λιερός, νησίδα ο Δήμος Χαλανδρίου να κάνει την επανάσταση μόνος του, μπορεί να συμβάλει όμως με τους άλλους Δήμους, με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, με τους εργαζόμενους των δήμων, με όλους τους εργαζόμενους.

Πριν τρία χρόνια στις 30 Δεκέμβρη του ΄13 έτυχε τότε, είχα την τιμή να εκπροσωπώ την ‘Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου’ σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν ο τελευταίος προϋπολογισμός που ως ‘Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου’ ήμασταν στην αντιπολίτευση. Μια μικρή δύναμη τότε δυο δημοτικών συμβούλων. Και έλεγα τότε εκ μέρους της παράταξης, δεν τα είπα μόνος μου, είχε μαζευτεί η παράταξη, είχαμε συνεδριάσει ότι ο προϋπολογισμός τότε του κ. Κουράση έχει συνταχθεί, γράφει εδώ, τα πρακτικά διαβάζω, με βάση τις γενικότερες κατευθύνσεις και τα περιοριστικά πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί από το Υπουργείο και την κυβέρνηση, οι Δήμοι χρηματοδοτούνται για το ΄14, ήταν 30 Δεκέμβρη του ΄13 και ήταν ο προϋπολογισμός του ΄14, με το ποσό 2,8 δις ευρώ.

Σας είπα πριν ότι 2,4 φέτος. 400 εκατομμύρια περισσότερα τότε, λιγότερα 400 εκατομμύρια τώρα. Και έλεγα παρακάτω ότι μέσα σε αυτά τα περιοριστικά πλαίσια είναι ενταγμένος ο προϋπολογισμός και με βάση αυτή την λογική και την κατεύθυνση που έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, εμείς τον καταψηφίζουμε και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται η πολιτική του Δήμου σε αυτά τα ασφυκτικά μνημονιακά πλαίσια.

Επειδή λοιπόν, έστω και με καθυστέρηση, θέλω να είμαι συνεπής με αυτά που υποστήριζα πριν τρία χρόνια, δεν μπορώ να ψηφίσω αυτόν τον μνημονιακό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου