Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤHΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ π. ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΚΟΥΡΑΣΗ



Κος ΚΟΥΡΑΣΗΣ:
Στο τεχνικό πρόγραμμα όπως ακριβώς νομίζω οφείλουμε σαν παρατάξεις να τοποθετηθούμε. Τα θεσμικά πλαίσια και όλο το ιστορικό, το οποίο υπάρχει δομημένο εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, ίσως να μην μπορέσουμε να το λύσουμε σήμερα μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα.

Όσο για τα συνέδρια που γίνονται κάθε χρόνο, ειλικρινά σας μιλώ, εάν ήμουν Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αυτή την φορά θα έλεγα ότι αναβάλλεται το Συνέδριο για την ΚΕΔΕ αυτή την φορά και όλα τα χρήματα τα στέλνουμε στην Μάνδρα. Αυτό θα έλεγα και το πιστεύω απόλυτα, γιατί πιστεύω ότι θα είχε μεγαλύτερη αξία για έναν πληθυσμό ανθρώπων που υποφέρει αυτή την ώρα από ότι τις λύσεις που θα δώσει το Συνέδριο της ΚΕΔΕ που τις ξέρουμε χρόνια, εν σειρά ετών πως τις δίνει και τι τελικά πετυχαίνουμε.

Λυπάμαι που για το μεγάλο μας αυτό συνδικαλιστικό όργανο καταφέρομαι έτσι, αλλά κάντε μια ανασκόπηση και πείτε μου τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, όχι τα τελευταία, όλα αυτά τα χρόνια από όλα αυτά τα συνέδρια;

Το τεχνικό πρόγραμμα όπως και ο προϋπολογισμός είναι ένα ρεαλιστικό μέσο εάν θέλουμε να το δούμε έτσι. Από την μια πλευρά είναι οι στόχοι και από την άλλη πλευρά είναι τα μέσα. Εάν θέλουμε να συντάξουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό αυτές είναι οι δυο έννοιες που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας να τις βάλουμε κάτω και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους δημότες μας, που δυστυχώς για μας πριν από καμία ώρα ήταν πολλοί περισσότεροι από όσοι άντεξαν να παραμείνουν στην συνέχεια.

Οι στόχοι μένουν εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γνωστοποιούνται, συζητούνται, τα μέσα είναι αυτά που διαθέτουμε. Τι έχουμε. Πραγματικά τι έχουμε. Ασφαλώς και τι μπορούμε να διεκδικήσουμε και τι πιθανότητες έχουμε από αυτή την διεκδίκηση. Γιατί πολλές φορές αναφέρουμε την έννοια διεκδίκηση χωρίς να μπορούμε να υλοποιήσουμε τίποτα από αυτά.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στην συνάντηση που έγινε. Θέλω να αναφερθώ για λίγο σε αυτό. Πράγματι Δήμαρχε και μην ενοχλείσαι όταν επισημαίνεται, τα προηγούμενα δυο χρόνια δεν κληθήκαμε να καταβάλουμε τις προτάσεις μας, να συνθέσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα, έναν προϋπολογισμό. Ένοιωθες ισχυρός. Ένοιωθες ότι είχες την αυτοδυναμία που απαιτείται, τους δημοτικούς συμβούλους που χρειάζονται για να ψηφίσεις και να περάσεις το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό. Το ίδιο έκανα και εγώ. Δεν το έκανες μόνο εσύ και εγώ το ίδιο έκανα.

Βλέπουμε όμως τώρα πως μπορούμε να συνθέσουμε, εάν θέλουμε και εάν επιθυμούμε, καταθέτοντας προτάσεις γι΄ αυτές που συζητάμε όλα αυτά τα χρόνια, όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως όλοι οι συνάδελφοι, για μια πόλη βιώσιμη, για μια πόλη που την συζητάμε, που την βλέπουμε λίγο σε κάποιους Δήμους δίπλα, περισσότερο στο εξωτερικό και πως το κατάφεραν και τι κάνανε, πως συνθέσανε όλες αυτές τις ιδέες, όλες αυτές τις αντιλήψεις, όλα αυτά τα μέσα που είχαν για να προχωρούν με ρυθμούς συγκεκριμένους, ξεκάθαρους, σταδιακά, μεσοπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, ούτως ώστε να υπάρχει στην συνέχεια ένα ορατό αποτέλεσμα σε όλους τους δημότες.

Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε καταθέτοντας τις προτάσεις που σας καταθέσαμε, πιστεύοντας ότι θα συμβάλουμε στην εφαρμογή και στην μελλοντική αξιοποίηση ενός μέσου, που είναι το τεχνικό πρόγραμμα, σε ένα βάθος χρόνων, γιατί δεν είναι ενός έτους, εφόσον αποδεχθείτε, εφόσον προχωρήσουμε σε αυτές τις επιλογές.

Μιλήσαμε για κεντρικό υπόγειο γκαράζ και το λάβατε υπόψη. Προτείναμε την σύνταξη προμελέτης σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικής μελέτης για την κατασκευή πολυώροφου υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Το λάβατε υπόψη και το συμπεριλάβατε.

Αναφερθήκαμε στην επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης Νέλα με συγκεκριμένους άξονες που έχουν να κάνουν με την σύνθεση όλων των ευαίσθητων κοινωνικών χώρων συνάθροισης κοινού, σχολείων, αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών, πλατειών, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι, δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου και όλα αυτά τα έχουμε δει σε χώρες που επισκεπτόμαστε και που δεν είναι μακρά από τα δεδομένα των δικών μας πόλεων. Θα μπορούσαμε δηλαδή και εμείς, υπάρχουν πόλεις και στην Ελλάδα που ακολουθούν αυτά τα μοντέλα και εξελίσσονται σιγά –σιγά και βλέπουμε πως φτάνουν σε αποτελέσματα θεαματικά.

Βλέπουμε σε Δήμους υπάρχουν παιδικές χαρές με πολύ διαφορετικό τρόπο, με σύγχρονα, με μηδέν ενέργεια, με πολύ καλές προδιαγραφές, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ εμείς είμαστε και δεν το λέω, το λέω σαν παράδειγμα, δεν το αναφέρω με δεικτικό τρόπο, όπως επίσης θα πρέπει να δούμε και την μελλοντική και την δημιουργία ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης στο βορειοανατολικό τμήμα του Δήμου μας στην πλατεία Κένεντι.

Αυτό θα είναι ένα χρονοδιάγραμμα μιας σταδιακής εφαρμογής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όποιος είναι διοίκηση. Μπορείτε να συνεχίσετε να είστε εσείς, μπορεί να είναι κάποιοι άλλοι, αλλά πρέπει να πείσουμε ότι πρέπει πλέον να μπουν κάποιοι άξονες σε αυτή την πόλη που να έχουν περάσει από μια σωστή διαβούλευση, από ένα σοβαρό Δημοτικό Συμβούλιο με αποδοχές, οι οποίες δεν θα αμφισβητούνται αλλά θα βελτιώνονται, ενδεχομένως, εάν χρειάζεται.

Μιλήσαμε λοιπόν για την επικαιροποίηση αυτή της μελέτης Νέλα και μας είπατε ότι την εντάσσετε στο ΣΒΑΚ, στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κινητικότητα, όπως λέγεται. Συμφωνούμε, δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

Για την αντιπλημμυρική προστασία που τέθηκε κατά κόρον εδώ και συζητήθηκε από όλους τους συναδέλφους, εμείς δεν σας λέμε αυτά τα οποία ήδη έχει προγραμματίσει είτε η Περιφέρεια είτε ο Δήμος με την μελέτη στο Πολύδροσο είτε εάν θα γίνει κάτι στο Πάτημα και τα λοιπά.

Εμείς προτείναμε σύνταξη, το λέω γιατί δεν το λάβατε υπόψη αυτό, σύνταξη μελέτης για την κατασκευή αγωγών ομβρίων σε όλες τις περιοχές του Δήμου. Σημαίνει δηλαδή υδραυλική μελέτη, η οποία θα μας δώσει λύσεις μελλοντικά και προτεραιότητες που πρέπει να πρωτο-επέμβουμε, άσχετα με αυτά τα οποία έχουμε προχωρήσει με την μελέτη των αγωγών των οβμρίων είτε στο κεντρικό Χαλάνδρι είτε στο Πολύδροσο.

Η υδραυλική μελέτη είναι απαραίτητη να γίνει σε όλο το Χαλάνδρι παράλληλα με ότι έχουμε στην διάθεσή μας από την ΕΥΔΑΠ.

Κατασκευή και ανακατασκευή πεζοδρόμων, δεν το έχετε λάβει υπόψη δεδομένου ότι αυτό έχει σχέση με την επικαιροποίηση της μελέτης Νέλα. Πιθανολογώ ότι από εκεί μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία τέτοια που να βελτιώσουν αυτή την εικόνα και να υπάρξει διάλογος και συζήτηση στην συνέχεια για τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν, όπως προανέφερα προηγουμένως.



Ο ψηφιακός Δήμος. Ο ψηφιακός Δήμος είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, διότι όλες οι μελλοντικές πόλεις θα στηριχθούν ακριβώς στις έξυπνες επιλογές, στις smart cities, όπως λέγονται. Δηλαδή αυτό που λέμε η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Πως θα μπορέσουμε, όπως σας έφερα ένα παράδειγμα στην συζήτηση που είχαμε προχθές, τι επιλογές μπορούμε να κάνουμε σαν Δήμος σε συγκεκριμένες, είτε πλατείες, είτε χώρους συνάθροισης κοινού, που νομίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, σε αθλητικούς χώρους, όπου θα γίνουν συγκεκριμένες μετρήσεις προκειμένου να ξέρουμε τι υποδομές υπάρχουν, διότι αναφέρονται πολλές φορές ότι εδώ υπάρχει, παραδείγματος χάρη, WiFi και πας να μπεις μέσα και δεν μπορείς να μπεις ούτε να παρακολουθήσεις ούτε να έχεις αποτελέσματα. Γιατί; Γιατί είναι πολύ πρόχειρες κατασκευές χωρίς τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται να γίνουν.

Το συμπεριλάβατε, απλά λέω πως πρέπει να προχωρήσει και εδώ θα είμαστε και θα το συζητούμε, πως πρέπει να προχωρήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα σε συγκεκριμένες επιλογές που ο Δήμος θα επιλέξει.

Εδώ λοιπόν θα πρέπει να προταθεί, όπως είπα, πλήρης καταγραφή του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Δήμου, που είναι προϋπόθεση για τα παραπάνω.

Για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Καλησπέρη είδα ότι το λάβατε υπόψη σας και εγγράψατε κωδικός στον προϋπολογισμό. Συμφωνούμε. Πρέπει να προχωρήσει αυτό. Είναι ένα πραγματικά περιουσιακό στοιχείο του Δήμου καταπληκτικό, το οποίο μπορεί να δώσει και έσοδα και λύσεις καταπληκτικές στον Δήμο μας, αλλά και σεβασμό στους δωροθέτες που εδώ και τόσα χρόνια, εάν ζούσαν, μάλλον θα είχαν μετανιώσει που το έχουν αφήσει στον Δήμο μας.

Ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού. Επίσης το έχετε συμπεριλάβει, όπου μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση για την διενέργεια διαγωνισμού και τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού είτε με ίδιους πόρους είτε με πόρους από τα προγράμματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή αυτοχρηματοδότηση, ότι και εδώ με τα στοιχεία που θα δώσουμε σε μελετητή μπορεί να μας πει ποια είναι η συμφερότερη μελέτη, η συμφερότερη λύση για τον Δήμο και ποια θα είναι η επιλογή που θα ήθελε να κάνει.

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπλαση για την περιοχή του Συνοικισμού. Εμείς δεν την δώσαμε με το πνεύμα που το εκλάβατε, δεν ζητήσαμε να μπει κάποιο χρηματικό ποσό, όπως το βάλατε. Δεν μας στεναχωρεί αλλά ζητήσαμε την σύνταξη μελέτης για ολοκληρωμένες χωρικές αναπλάσεις στην περιοχή του Συνοικισμού και εάν επιλέξαμε τον Συνοικισμό, τον επιλέξαμε για λόγους ευαισθησίας σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί μια ταλαιπωρία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Και στην πόλη μας, για όσους γνωρίζουν από πολύ παλαιά, δεν τους υποδεχθήκαμε και με τον καλύτερο τρόπο. Για όσους γνωρίζουν λίγο από την ιστορία του Συνοικισμού. Δεν τους υποδεχθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο.

Θα πρέπει λοιπόν, γιατί τέθηκε το ερώτημα, γιατί επιλέξατε τον Συνοικισμό και όχι κάποιες άλλες περιοχές; Μα σε όλες τις περιοχές μπορούμε σιγά-σιγά, γιατί μιλάω για μελέτη, μελέτη η οποία μπορεί να τύχει στην συνέχεια χρηματοδότησης. Εάν υπάρχουν σοβαρές μελέτες υπάρχουν στην συνέχεια διάφορα προγράμματα που μας ξαφνιάζουν όταν παρουσιάζονται και είμαστε ανέτοιμοι, γι΄ αυτό και όλο μας το σκεπτικό στις προτάσεις που καταθέσαμε στην πλειοψηφία τους είναι μελέτες γι΄ αυτό τον λόγο.

Την δημιουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού επίσης την συμπεριλάβατε και συνεπώς, πιστεύουμε ότι έχει τα μέσα η τεχνική υπηρεσία και την εμπειρία, μετά από την κατασκευή των δυο Βρεφονηπιακών Σταθμών, να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα σε αδειοδότηση επόμενου Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Δήμο μας. Και αυτό μπορεί να τύχει χρηματοδότησης εφόσον είμαστε έτοιμοι.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(Ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΥΡΑΣΗΣ:

Αυτό λέω, λέω ότι το έχετε βάλει.

Πιστεύω δυο προτάσεις που έχουμε κάνει για την δημιουργία κοινωνικής δομής για ΑμεΑ θα πρέπει να τα έχετε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό. Δεν αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα. Πρέπει να ξέρετε όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες, οι οποίες έχουν τέτοια άτομα και πραγματικά βρίσκονται σε πολύ δυσχερή κατάσταση, διότι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν.

Προτείνουμε λοιπόν την δημιουργία μιας κοινωνικής δομής για ψυχο-κοινωνική στήριξη αυτών των ατόμων σε συνεργασία με άλλους φορείς. Είναι πάρα πολύ εύκολο ο Δήμος να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία και να στηρίξει αυτές τις οικογένειες και αυτά τα άτομα που έχουν πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Επίσης, κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να το έχετε βάλει στον προϋπολογισμό είναι οι μετρήσεις των ρύπων και της ποιότητας τους περιβάλλοντος.

Δεν ξέρω εάν είχατε την τύχη να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ πριν από ένα περίπου μήνα από την ΕΡΤ, όπου καταγράφονται παθήσεις, ειδικά σε νεαρά άτομα, μπορείτε να το αναζητήσετε αυτό και να το δείτε από το αρχείο της ΕΡΤ, από τους ρύπους του περιβάλλοντος.

Εδώ μπορεί άνετα με φορείς συγκεκριμένους, δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε, να γίνει και εννοώ περισσότερο τον Δημόκριτο, να γίνει διενέργεια μετρήσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε ευαίσθητους χώρους, κυρίως εκεί που συναθροίζονται νεαρά άτομα και να πάρουμε κάποια μέτρα στην συνέχεια, εάν υπάρχουν εκεί κάποια κυκλοφοριακά φόρτη, εάν συνδεθούν με τα προηγούμενα που είπαμε σχετικά με τις πεζοδρομήσεις και όλα αυτά τα σχετικά.

Αυτές οι προτάσεις, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα έπρεπε στην ουσία να είχαν συζητηθεί σε ένα διαφορετικό κλίμα και με διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού.

Ένα κλίμα πολύ πιο φιλικό και πολύ πιο συνθετικό μεταξύ όλων των παρατάξεων. Ένα κλίμα το οποίο έχουν ανάγκη οι πολίτες που μας έχουν στείλει σε αυτήν εδώ την αίθουσα.

Δεν θα έπρεπε να γίνεται κάτω από την πίεση και το ανέφερα και για σας και για μένα Δήμαρχε, της απώλειας της ενδεχόμενης, γιατί δεν ξέρω, δεν ξέρουμε οι συνάδελφοί σας, οι πρώην σύντροφοί σας τι θέση θα πάρουν. Δεν ξέρω, μιλώ τελείως υποθετικά. Όταν χάνεται, δηλαδή πάμε να συνθέσουμε τώρα και να βρούμε την λύση μας στην περπατησιά μας για τόσα σοβαρά θέματα, που συγκλονίζουν τους συνδημότες, γιατί δημιουργήθηκε μια ρήξη, η οποία μπορεί να είναι και δικαιολογημένη. Δεν προσπαθώ να πάρω μια θέση, δεν παίρνω μια θέση.

Θα έπρεπε να ήταν από την αρχή και πέρυσι και πρόπερσι με την παρουσία τους αυτή η συζήτηση. Θα πρέπει, κάποια στιγμή, να πορευτούμε πολιτισμένα, συνθετικά και έναν ουσία και όχι ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις μεταξύ μας ή με τις διάφορες διαδικτιακές τώρα παρουσίες, όπου διάφοροι μεταξύ των οποίων και άσχετοι και κακοπροαίρετοι παίρνουν την ευκαιρία να γράφουν ένα σωρό ανοησίες, ένα σωρό κουταμάρες και να μην μπορεί κανείς να τους απαντήσει, γιατί θα πέσει απλά στο ίδιο επίπεδο και άκρη δεν θα βγάλει.

Αυτά και εάν χρειαστεί θα επανέλθω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο Δήμαρχος. Σε κάθε στιγμή της διαδικασία προηγείται ο Δήμαρχος. Θα λαμβάνει οποτεδήποτε ζητήσει τον λόγο. Και επίσης, εν συνεχεία, εάν δεν επιθυμεί να μιλήσει ο ίδιος δίνει τον λόγο στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή σύμβουλο που πιστεύει ότι θα εκπροσωπήσει καλύτερα την άποψή του.

Τον λόγο έχει ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου