Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΑΠΛΗ ΧΩΡΙΣΛΟΓΙΚΗ


Υπάρχει μόνο ένα κόμμα στην Ελλάδα που δήλωνε και  δηλώνει ότι είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής όταν κατέρχεται στας εκλογάς. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Όλα τα άλλα κόμματα - εντός ή εκτός συνταγμτικού τόξου - δηλώνουν υπέρ της απλής αναλογικής, όταν σου ζητάνε να τα ψηφίσεις.
Τώρα αν το λένε γιατί το πιστεύουν ή αν το λένε γιατί σε θεωρούν μπαμπουίνο είναι ένα θέμα που εσύ θα κρίνεις.
Αν το λένε όταν έχουν οι άλλοι την πλειοψηφία και το ξεχνάνε όταν την πάρουν αυτοί, εσύ θα το αξιολογήσεις.

Στην αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι ακόμα πιο καθαρά αφού υπάρχουν ακόμα και ομόφωνες (σχεδόν) αποφάσεις της ΚΕΔΕ υπέρ της απλής αναλογικής στην εκλογή δημοτικών συμβουλίων.
(Το "σχεδόν" αφορά το ΚΚΕ που δεν ψηφίζει ποτέ, τίποτα, μέχρι να γίνει ο σοσιαλισμός και καθαρίζει. Είναι - σου λέει - με την απλή αναλογική αλλά .... "εμείς δεν ψηφίσουμε μαζί με τους άλλους").

Όταν βέβαια λένε όλοι τούτοι οι σοφοί πολιτικοί ταγοί της χώρας - από όλες τις παρατάξεις - ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής, ξέρουν ότι απλή αναλογική σημαίνει ότι κυβερνάς αυτοδύναμος ΜΟΝΟ αν σε διαλέξει το 50% συν μία ψήφος του εκλογικού σώματος.

Αν δεν το πάρεις το 50 +1% και πάρεις 18 - 23 -31 - 40 τοις εκατό ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ, πρέπει να συνεργαστείς με άλλους.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ.

Μόνο αν είσαι διχασμένη προσωπικότητα θες ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ και ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ στην λήψη απόφασης.

Ή διχασμένη προσωπικότητα είσαι λοιπόν ή απλά ένας ΧΥΔΑΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ που υποστηρίζεις την απλή αναλογική όταν δεν έχεις εσύ την εξουσία αλλά άμα την πάρεις, ψάχνεις άλλοθι για να μην εφαρμοστεί και χάσεις εσύ την κουτάλα, που τη θες μόνο για πάρτη σου.

Οι επί σειρά ετών υποστηρικτές της απλής αναλογικής, εκείνοι που την πουλάγανε στον μπαμπουίνο ως εκείνο το ΜΕΣΟ (γιατί το εκλογικό σύστημα δεν είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ, είναι ΜΕΣΟ) για να βαθύνει η δημοκρατία και να υπάρχει ΙΣΟΤΙΜΙΑ της ψήφου, και να μην πριμοδοτούνται "καλπονοθευτικά" οι καθεστωτικές δυνάμεις να κυβερνούν με κάλπικες πλειοψηφίες, τι ανακάλυψαν ξαφνικά και λένε ότι η απλή αναλογική θα χαλάσει την κυβερνησιμότητα των δήμων και θα φέρει συναλλαγές μεταξύ των παρατάξεων;

Δηλαδή τώρα προέκυψαν αυτά τα ενδεχόμενα; Παλιά - εκείνοι που κάναμε την απλή αναλογική σημαία - δεν τα ξέραμε αυτά;

Διαβάζω τα επιχειρήματα εναντίον της απλής αναλογικής για την αυτοδιοίκηση και κλαίω από τα γέλια.

Ας τα δούμε:

 "Δεν θα έχει ο δήμαρχος την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο" σου λέει.

Σώωωπα. Δηλαδή αν θες να την έχει γιατί δεν έλεγες τόσα χρόνια ότι είσαι με την ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ αναλογική και πουλάς δημοκρατία;  Τόσο ηλίθιος είσαι ή τόσο καιροσκόπος;

- Δεν θα έχει ο δήμαρχος την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή.
Γιατί παρακαλώ να την έχει; Του έδωσε ο λαός εντολή να διοικεί μόνος του;
ΟΧΙ!
ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ αν το πρόγραμμά του, το πρόγραμμα της παράταξής του εγκριθεί μόνο από το 20% του εκλογικού σώματος.
Δηλαδή τι θες ρε μεγάλε;
Να συμφωνεί με το πρόγραμμά σου το 18% και να παριστάνεις ότι το ενέκρινε το 50% επειδή στο δεύτερο γύρο αναμετρήθηκες με τον τύπο που έπαιρνε γραμμάτια από τον μελετητή;
Να έχει ΑΠΟΛΥΤΗ πλειοψηφία, η λιγότερο ΚΑΚΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ;;;;
Δε λέει!

Ας πάρεις 51%,  να την έχεις άμα θες και είσαι μάγκας!
Ας αναζητήσεις τρόπο να εκφράσεις και να θέσεις στην υπηρεσία ενός ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟΥ σχεδίου για την πόλη και την κοινωνία όλες τις συγκλίνουσες δυνάμεις της πόλης και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να διεκδικήσει από τους πολίτες ΠΛΑΤΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ.

Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσεις τον μέγιστο δυνατό ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ με άλλους για να εξασφαλίσεις σημαντικά ποσοστά στήριξης της πολιτικής σου από ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.

ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, που λέμε εμείς οι αριστεροί (μπαίνοντας).

Αλλά αν την εξουσία την θες ως λάφυρο, εσύ και μια αυλή κολλητών δεν μπορείς να κάνεις τέτοια πράγματα.
Οπότε γίνεσαι ΔΕΞΙΟΣ και λες αυτά που λέγανε και λένε οι δεξιοί κληρονόμοι - ιδιοκτήτες της εξουσίας πάντα. Τουλάχιστον αυτοί όμως είναι συνεπείς.

ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ που είσαι αριστερούλης και αναμασάς το σανό που σε ταΐζει ο Κυριάκος για να προετοιμάσεις την επικείμενη συμπόρευση σου με τον συντηρητικό υποψήφιο, στο χωριό σου.

- Θα είναι ο δήμαρχος αιχμάλωτος άλλων παρατάξεων, σου λέει.
Βέεεβαια. Πώς θα είναι Σουλτάνος αν πρέπει να συμφωνούν και άλλοι με τις επιλογές του για να εγκριθούν. Θα πρέπει να μειώνει την ακτινοβολία του για να μπορούν οι άλλοι να τον πλησιάσουν για να συζητήσει μαζί τους.

ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ δεν μπορεί αν λένε τέτοιες ΜΠΟΥΡΔΕΣ τώρα που πάει να εγκριθεί η απλή αναλογική για τα δημοτικά συμβούλια γιατί απλά την έχουν προτείνει ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Ακόμα και συνάδελφοι από τον συντηρητικό χώρο - με δημοκρατικές ευαισθησίες - οφείλουν να πουν σήμερα, αυτό που έλεγαν χρόνια στα συνέδρια της ΚΕΔΕ για να το παίζουν - τάχα -" εγώ είμαι προοδευτικός δεξιός"

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ εγώ θα προτείνω στον Σκουρλέτη να ακούσει τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, ακόμα και αν η κομματική (και όχι μόνο) σκοπιμότητα σε όσα λένε είναι ηλίου φαεινότερη.

Και ακούγοντας τους, να προτείνει μια ενδιάμεση λύση - με την προϋπόθεση ότι θα την αποδεχτεί η ΚΕΔΕ. 

Και αυτό προτείνω να το κάνει το ΥΠΕΣ,  όχι γιατί πιστεύω ότι είναι το καλύτερο, αλλά γιατί ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ "συναλλαγές" είναι ΓΟΝΙΜΕΣ κατά την άποψή μου.

ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΩ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ και επί πολιτικών.
Άλλες συναλλαγές, με γραμμάτια, είναι το πρόβλημα.
Που γίνονται από μονοπαραταξιακές διοικήσεις.

Και θα είναι ΓΟΝΙΜΟ - κατά την γνώμη μου -  να αναζητηθεί ευρεία συναίνεση επί του συστήματος εκλογής των δήμων.

Προτείνω λοιπόν να "νερώσει" την άδολη αναλογική ο Σκουρλέτης και να δώσει μπόνους εδρών μέχρι το 51% του δημοτικού συμβουλίου σε συνδυασμό που στον πρώτο γύρο πήρε πάνω από 40% της λαϊκής ψήφου.
ΝΑ ΜΕΤΑΤΩΠΙΣΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΛΙΓΟ "ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ" για να δούμε αν έχουν διάθεση οι άλλοι να μετατοπιστούν έστω και λίγο από την ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της τερατώδους πλειοψηφίας εδρών στο δημοτικό συμβούλιο.

Αν το αποδεχτεί η ΚΕΔΕ θα υπάρχει ένα συμφωνημένο από όλους πλαίσιο και εμείς - οι της άδολης - θα έχουμε δείξει σε όλους ότι είμαστε άνθρωποι του διαλόγου, της πραγματικής, ουσιαστικής και όχι υποκριτικής συναίνεσης, που σεβόμαστε τους θεσμούς και την λαϊκή ετυμηγορία, που τελικά είναι ο κριτής όλων μας.

Αν το αρνηθεί  η ΚΕΔΕ και Η ΕΝΑΕ και επιμείνει σε απόσυρση, αν ο Κυριάκος επιμείνει να λέει ότι όταν (αν) γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει το σημερινό ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ εκλογικό σύστημα,  επιμένοντας στα επιχειρήματα περί  "κυβερνησιμότητας" με το 18% του πρώτου γύρου  θα αποδειχτεί ότι είναι απλώς ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ, ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ αυτοί που θέλουν να διοικούν μόνοι τους χωρίς την πλειοψηφία των πολιτών.

Που οι περισσότεροι ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ, αλλά ας δώσουμε την δυνατότητα σε όσους δεν είναι να το ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ.

 Πριν κλείσω θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι ΑΡΧΙΑΚΑ, ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ θεωρούμε ότι το θέμα της ουσιαστικής, δημοκρατικής λειτουργίας των δήμων κλείνει με τον Κλεισθένη και τις αλλαγές που προτείνει, αφού διατηρείται το καθεστώς των δύο γύρων και δεν θεσμοθετείται επίσημα η υποχρέωση του δημάρχου να έχει την ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ του δημοτικού συμβουλίου και να υπάρχει τρόπος να ανακαλείται (με κάποια αυξημένη πλειοψηφία) από το όργανο.

Και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣΟΥΛΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ και την μεταφορά όλων των ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ στα συλλογικά όργανα, με μετατροπή του δημάρχου σε ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ από ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΡΧΗ που είναι, από την στιγμή που εκλέγεται άμεσα από το λαό.

Σήμερα - ακόμα και με τον Κλεισθένη - ο δήμαρχος είναι πιο ισχυρός από τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.
Τον πρωθυπουργό που ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ, ενώ ο δήμαρχος ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ, με τίποτα,  ακόμα και με τον Κλεισθένη (αν είναι δυνατόν δηλαδή).

Αλλά κατανοούμε ότι τέτοια θέματα δεν μας παίρνει να τα θέσουμε στα όργανα των ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙΩΝ που το μόνο που συζητάνε αναμετάξυ τους, είναι το πώς δεν θα δώσουν μέρος της εξουσίας τους στα συλλογικά όργανα και θέλουν να διοικούν με την ... διαφάνεια που τους εξασφαλίζουν οι Ππαπασταθόπουλουι και οι Κατσοπρίνηδές τους μόνοι τους, μακρυά από τον κοινωνικό έλεγχο και τα συλλογικά όργανα που ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ DEALS ΤΟΥΣ, αν δεν πιαστούν με την γίδα στην πλάτη.

Μπορούμε βέβαια να το παίξουμε και εμείς καργαριστερά και να κάνουμε τους καραεπαναστάτες λέγοντας ότι αφού δεν γίνεται όλο το σύστημα  όπως το θέλουμε εμείς - με την τεράστια δική μας πλειοψηφία και κοινωνική απήχηση - να μείνουν τα πράγματα όπως είναι και να μην γίνει η απλή αναλογική

ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΧΩΡΙΣΛΟΓΙΚΗΣ!


Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου