Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΤΑΚΙΜ: ΣΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ



Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη.
Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.

ΤΑΚΙΜ: «Γιατί γλυκό μου sweetheart?»

Από τη γενέτειρα στο Έλις Άιλαντ και το Σικάγο και πίσω στην Ελλάδα και τη Ρεματιά

Μια βραδιά – αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ



Ένα σπάνιο αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ από το συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 23 Ιουλίου. Οι έξι κορυφαίοι δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής που αποτελούν το συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ παρουσιάζουν μια παράσταση αφιερωμένη στην παραδοσιακή ελληνική μουσική, όπως αφομοιώθηκε και διαδόθηκε μέσα στον πολυπολιτισμικό μουσικό καμβά της Αμερικής. Στην επιμέλεια και την παρουσίαση της παράστασης ο Λάμπρος Λιάβας.

Οι τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου ζωντανεύουν το «Καφέ – Αμάν Αμέρικα», το μουσικό έπος του απόδημου ελληνισμού, ενώ ως επίτιμοι καλεσμένοι στην παράσταση θα συμμετέχουν ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς (που έζησε στην Αμερική την περίοδο 1960 – 1979) καθώς και ο σπουδαίος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος (γιος του περίφημου Γιάννη Τατασόπουλου – «Ντίλιγκερ» που άφησε εποχή στα κέντρα της ομογένειας).

Η μουσική παράδοση των ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ

Υπολογίζεται ότι από το 1896 (που έγινε η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού) έως και τη δεκαετία του ’60 αποτυπώθηκαν στην ελληνική δισκογραφία στις Η.Π.Α. περισσότερα από 15.000 τραγούδια όλων των ειδών. Στις ηχογραφήσεις αυτές, τα μικρασιάτικα συρτά και οι καρσιλαμάδες συναντούν κομμάτια από το μουσικό θέατρο.

Ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου μπλέκεται με τζαζίστικες συγκοπές. Οι εβραϊκοί χοροί και οι ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν με τα σουίνγκ, ενώ το ούτι και το κανονάκι παίρνουν θέση δίπλα στην αμερικάνικη μπάντα των πνευστών, με το κλαρίνο να γεφυρώνει τη Σμύρνη με τη Νέα Ορλεάνη. Στο χωνευτήρι της Αμερικής, αυτές οι απρόσμενες μουσικές συναντήσεις προαναγγέλλουν το fusion και την έθνικ – τζαζ σχεδόν μισό αιώνα πριν τη σημερινή παγκοσμιοποίηση της μουσικής.

Οι ΤΑΚΙΜ και η παρέα τους υπόσχονται ότι θα μας αποκαλύψουν αυτό το σπάνιο και γοητευτικό ρεπερτόριο, που θα αναδείξουν μέσα από μια σύγχρονη δυναμική προσέγγιση και την εξαιρετική τους δεξιοτεχνία.

ΤΑΚΙΜ:

Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο).

Επίτιμοι καλεσμένοι:

Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο)
Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι)

Τραγουδούν:

Γιάννης Νιάρχος, Κατερίνα Τζιβίλογλου

Καλλιτεχνική επιμέλεια – κείμενα – παρουσίαση:
Λάμπρος Λιάβας

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου