Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΥΡΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΝΤΑΞΕΙ;

 
Έχετε παρατηρήσει ότι ο Ακατανόμαστος έχει μέρες να γράψει οτιδήποτε σχετικό με τον δήμο Χαλανδρίου ;

Άρρωστος δεν είναι, στο λέει ο Επιπόλαιος.

Μας είπε ότι είναι η ώρα να αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες τους και να αναδείξουν τις πολιτικές τους οι άλλοι. Οι σοβαροί. Οι "διεκδικητές".

Να ακούσει και να αξιολογήσει ο πολίτης τις δικές τους πολιτικές πρωτοβουλίες, τα θέματα που εκείνοι επιλέγουν να αναδείξουν και να κάνουν την κριτική τους - θετική ή αρνητική - για όσα συμβαίνουν στον δήμο αντί να κρύβονται πίσω από όσα ο Ακατανόμαστος και η παράταξη Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία έχει αναδείξει αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Μαλακίες του Ακατανόμαστου. Στο λέω εγώ ο Επιπόλαιος.

Κανένας δεν θα μιλήσει για κανένα θέμα του δήμου. Κανένας!

Μόνο για τα θέματα της επικαιρότητας της κεντρικής πολιτικής θα μιλάνε και θα κάνουν ότι τσακώνονται. Ενώ στην Οικονομικής Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα τα περνάνε όλα ομόφωνα (με αρνητική ψήφο της Λούλας για να ξεκαρφώνεται με την συμφωνημένη ψευτοάρνηση) και χαμπάρι δεν θα παίρνεις.

Ο Ακατανόμαστος κάνει διάλειμμα και ετοιμάζεται να ξαναμιλήσει όταν πρέπει.

Και δεν θα αργήσει αυτό πολύ

Εκτός αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του και μιλήσει και κανένας άλλος .... σιγουρατζής.

Ο χρόνος που του ζητήθηκε όμως τελειώνει.

Αύριο είναι ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ.

Η Kλιματική αλλαγή & οι επιπτώσεις στην υγεία μας

Αθανάσιος Ακρίβος - Πράσινο Κίνημα
Ο Ακρίβος Αθανάσιος είναι  μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Το μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει την υγεία μας ενώ ήδη οι σημαντικότεροι οργανισμοί δημόσιας υγείας παγκοσμίως έχουν επιστήσει την προσοχή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτή. Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες ασθένειες, αλλά και να εισαγάγει νέες, ιδιαίτερα στις κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες, δηλαδή στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στους οικονομικά αδύναμους και όσους ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν την ανάγκη για βελτίωση της υποδομής της υγειονομικής περίθαλψης. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, αλλεργίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, ψυχικές ασθένειες, καθώς και ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή και την ποιότητα του νερού. Η λήψη μέτρων λοιπόν και οι κατάλληλες στρατηγικές προσαρμογής στις επερχόμενες αλλαγές του κλίματος θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν ορισμένες από τις δυσμενείς αυτές επιπτώσεις.

Η αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων (σκόνη, βαρέα μέταλλα, διάφορες οργανικές και ανόργανες ουσίες) στα χαμηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, ενοχλήσεις στον λαιμό, βήχα, συμφόρηση και μειωμένη λειτουργία ή φλεγμονή των πνευμόνων. Επιπλέον, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και οι συνεχείς μεταβολές της θερμοκρασίας ευνοούν την εξάπλωση των αλλεργιογόνων . Οι όλο και συχνότερες περίοδοι ξηρασίας αυξάνουν τη συγκέντρωση της σκόνης και των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι αλλεργίες και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το υπερβολικό κρύο και η αφόρητη ζέστη, και η αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος μπορούν να προκαλέσουν από αρρυθμίες έως και καρδιακή προσβολή. Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με ακραίες θερμοκρασίες είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιβαρύνει ιδιαίτερα την ψυχική υγεία. Μπορεί έμμεσα να επηρεάσει την ψυχική μας ευημερία και να δημιουργήσει προβλήματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν στα άτομα που επηρεάζονται από τις αλλαγές του καιρού από οξύ τραυματικό στρες έως χρόνιες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, μετατραυματική διαταραχή άγχους, επιθετική συμπεριφορά και καταχρήσεις.

Οι μεταβολές στη θερμοκρασία και στον ρυθμό των βροχοπτώσεων μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στην παραγωγή αλλά και στη μεταφορά των τροφίμων. Η αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων λόγω της αποστράγγισης που γίνεται με τη βροχή μειώνει το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων που παράγονται και επιπλέον είναι υπεύθυνη για τη χαμηλότερη ποιότητα του πόσιμου νερού. Από την άλλη, οι εκτεταμένες ξηρασίες ευνοούν τη διάδοση των γεωργικών παρασίτων και ζιζανίων, επομένως και την αυξημένη χρήση παρασιτοκτόνων. Τέλος, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, που είναι υπεύθυνες για τη μόλυνση των καλλιεργειών αλλά και του νερού, με μέταλλα, χημικές και τοξικές ουσίες, μπορούν να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να ενδυναμώσουν μολυσματικά στελέχη των παθογόνων μικροοργανισμών.

ΜΕΡΕΣ. ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΗΚΩΣΕ?