Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και σε άλλα 18 άτομα για τους 100 νεκρούς στο Μάτι

Της Άννας Κανδύλης

Οκτώ μήνες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά 20 προσώπων.

Μεταξύ αυτών η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.


Τα αδικήματα


Οι διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων είναι σε βαθμό πλημμελήματος, βάσει του νόμου αφορούν σε :
εμπρησμό από αμέλεια
Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως
Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.
Για τα εν λόγω αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί επειδή είναι κατά συρροή η ποινή να φθάσει κατά συγχώνευση τα δέκα έτη.
Η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Τσουβάλα πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχο Νίκο Σπανουδάκη, την περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνο Καλύβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.
Ειδικότερα διαπίστωσαν έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, την Περιφέρεια, τους Δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα καθώς και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Χάος»
«Απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος, χάος». Αυτή ήταν η κατάσταση τη μοιραία ημέρα της 23ης Ιουλίου του 2018 όπως προκύπτει μέσα από τις περίπου 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και άλλων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας
.
Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα.

-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση, οριοθέτηση αιγιαλού κ.ά)
-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας
-Η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.


Την προκαταρκτική εξέταση διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

enikos.gr 
ΣΧΟΛΙΟ: Και όμως η διοίκηση του δήμου ήθελε να μοιράσει ..... ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ, κολλητούς των στελεχών της, ψηφοφόρους της και υποστηρικτές της. 
Η ψηφοθηρία τους δεν σταματάει ούτε με 100 νεκρούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου