Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Η ΓΕΛΑΔΑ, ΤΟΥ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ, ΣΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ


Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη.
Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.

Η γελάδα του Ναζίμ Χικμέτ, στη Ρεματιά

Τη θεατρική παράσταση Η γελάδα του Ναζίμ Χικμέτ, από το θέατρο Altera Pars σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης το Σάββατο 20 Ιουλίου. Η γελάδα γράφτηκε στη Μόσχα το 1956 από τον κορυφαίο Τούρκο δημιουργό και αποτελεί ένα σπάνιο αλληγορικό παραμύθι και ταυτόχρονα κοινωνική σάτιρα που έρχεται να μιλήσει στο σήμερα συμπυκνώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά της πρωτοπόρας δημιουργίας του Ναζίμ Χικμέτ.

Λίγα λόγια για το έργο από το θέατρο Altera Pars

Η γελάδα είναι μια αλληγορία για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τον καταναλωτισμό και την παράλογη πρόσδεση της ανθρώπινης ευτυχίας στην απόκτηση υλικών αγαθών. Αποτελεί μια βαθιά κοινωνική κριτική, για την εξώθηση των ανθρώπων σε ένα μάταιο κυνήγι, έναν αέναο και εξαντλητικό ανταγωνισμό για οικονομική και κοινωνική ανέλιξη. Τα πρόσωπα του Χικμέτ αναδύονται γλαφυρά μέσα από τον λυρικό συμβολισμό τους. Είναι ταυτοχρόνως αρχετυπικά σύμβολα και καθημερινοί άνθρωποι, πλασμένοι με τρυφερότητα και στοργή, από έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά τους ανθρώπους, αγωνίστηκε και αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση της ελευθερίας τους.

Η υπόθεση

Μια μικροαστική οικογένεια με μεγάλα όνειρα για κοινωνική ανέλιξη, για καταξίωση, για πρόοδο και προκοπή, η μάνα, η κόρη, ο γιος ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.

Η μάνα θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της και τα παιδιά φορτώνονται τις προσδοκίες και τις επιθυμίες της μητέρας τους. Η κόρη θα γίνει σπουδαία καλλιτέχνις της όπερας και ο γιος ο μεγαλύτερος ποιητής της εποχής του. Όνειρα που είναι μεγαλύτερα από την πραγματικότητα που τους περιορίζει.

Λύση έρχεται να δώσει μια γελάδα. Μία παχιά γελάδα που θα κατεβάζει γάλα και το γάλα της θα γίνει βούτυρο, γιαούρτι και θα πουληθεί και έτσι θα πλουτίσουν και αφού πλουτίσουν τότε σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα.

Σύντομα όμως το μέσο γίνεται σκοπός και τα πάντα ανατρέπονται.

Η γελάδα ιεροποιείται, γίνεται θεός και τύραννος μαζί και φορτωμένη με όλες τις ελπίδες της οικογένειας γίνεται ο δυνάστης τους. Η γελάδα που θα τους έσωζε, τώρα τους απελπίζει. Ποιος θα βρεθεί να τους απαλλάξει από την τυραννία της;

Ταυτότητα Παράστασης 

 Κείμενο: Ναζίμ Χικμέτ

Μετάφραση: Έρμος Αργαίος

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Κοντού

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνικά/Φροντιστήριο: Τάσος Αμπατζής

Κοστούμια: Gaffer&Fluf /Frame up (Wardrobes)

Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού

Σύνθεση ήχων: Γιώργος Αντωνόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα

Hair styling/περούκες: Κων/νος Σαββάκης

Make up artist : Δήμητρα Γιατράκου

Φωτογραφίες/video: Αντώνης Κυριτσάνης

Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Διάρκεια: 90΄

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ελεύθερη είσοδος
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου