Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ - 502 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ - ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ?

 

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση της κατάργησης του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (που πάει καλιά του)

Το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ »  δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη ΜΟΔ.

Βασικό στοιχείο του είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι δήμοι δεν επιβαρύνονται, διότι η αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων καλύπτεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Με το πρόγραμμα ενισχύονται οι ΟΤΑ όλης της χώρας, μέσω της κατασκευής έργων και προμήθειας εξοπλισμού στους τομείς:

  • ύδρευσης, αποχέτευσης
  • αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)
  • αγροτικής οδοποιίας
  • ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων
  • αντιπλημμυρικής προστασίας
  • αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Την κατάργηση την είχαμε προβλέψει - και μάλιστα ακόμα και πριν τις δημοτικές εκλογές - με δεδομένη την - τότε - επικείμενη κυβερνητική αλλαγή.
Διότι σε αυτή τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ό,τι καλό κάνει η μια κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα καταργηθεί από την επόμενη για να ενισχύεται το μοναδικό αφήγημα με το οποίο κάνουν πολιτική οι καθεστωτικοι: Το "φταίνε οι προηγούμενοι".

Και διότι το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ βασίζεται σε μια  ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Χρηματοδοτεί ΔΗΜΟΣΙΕΣ επενδύσεις με τραπεζικό δανεισμό απευθείας από την ΕΚΤ αντί να περνάνε τα λεφτά μέσα από τις ιδιωτικές τράπεζες.

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ πράγματα αλλά παρόλα αυτά ΑΠΟΔΕΚΤΑ ακόμα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, γι΄αυτό Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ είχε αποδεχτεί και υπογράψει το πρόγραμμα που καταργεί σήμερα η κυβέρνηση.

Στο Χαλάνδρι στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  έχουν ενταχθεί και είναι υπό δημοπράτηση ή ακόμα και σε εξέλιξη δεκάδες έργα που ακόμα ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ποια από αυτά είναι μεταξύ των 502 έργων σε όλη την Ελλάδα που ο υπουργός ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι μένουν στον αέρα.

Μέσα στην ημέρα θα προσπαθήσουμε να διευκρινίσουμε - αν αυτό είναι  δυνατόν - το ποια έργα του δήμου μας μένουν στον αέρα και τι επιπτώσεις έχει η ανακοίνωση για ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στον δημοτικό μας προϋπολογισμό.

Πρόκειται πάντως για ένα μείζον θέμα, τόσο τεχνοκρατικά - οικονομικά για τον δήμο μας όσο και πολιτικά (για όσους έχουν μετατοπιστεί και πιστεύουν πλέον ότι αυτά τα δύο δεν είναι άρρηκτα δεμένα και διαχωρίζονται για να αποφύγουν να πάρουν πολιτική θέση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του aftodioikisi.gr τις ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (από εκεί είναι και οι φωτό της ανάρτησής μας):

Θεοδωρικάκος: Τέρμα ο «Φιλόδημος» 

Επίθεση Σκουρλέτη-Χαρίτση σε Θεοδωρικάκο -«Χθες ανακοίνωσε παράταση, σήμερα κατάργηση Φιλόδημου»

Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου